ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

10+1 megdöbbentő titok, amit pincérek árultak el a kajádról

Érdemes meggondolni, ha halat vagy citromot rendelsz, ha pedig valami elfogyott, az jó hír.

Link másolása

Azt gondolhatnád, hogy a pincérek feladata annyi, hogy felvegyék a rendelésed, és minél többet megtegyenek a jó borravalóért, azonban az étteremben zajló dolgokról többet tudnak annál, mint sejtenéd.

A Quora nevű honlap tette fel nemrégiben azt a kérdést, mi az, amit a pincérek tudnak, de te nem. Legyen szó az olyan ételekről, amelynek a szavatossági ideje mondjuk úgy, hogy legalábbis kérdéses, vagy mosatlan citromszeletekről, vagy éppen a szakács kedvenc ételéről - íme 11 bennfentes információ az éttermek világából

1. Általában városi legenda, hogy a pincérek beleköpnek az ételbe

„Hihetetlenül ritka, hogy valaki szórakozik az ételeddel. Ha udvariasan teszel panaszt, akkor minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy jóvátegyük a hibát. Igyekszünk, hogy minél gyorsabban újra elkészüljön, immár probléma nélkül, amit rendeltél, és nem is számlázzuk ki.

"
Ha iszonyatosan nagy bunkó vagy, akkor sem fogunk beleköpni a kajádba.

Az is igaz mondjuk, hogy ha bunkó vagy, nem leszünk olyan kedvesek veled, de a felszolgált étel biztosan tiszta lesz” – mesélte Nikki Elliot, aki 10 évig dolgozott pincérként. A nagy többség egyébként valószínűleg ugyanígy gondolkodik, de ugye a kivétel erősíti a szabályt.

2. A napi ajánlat valószínűleg olyan étel, amihez a hozzávalók lejárnak lassan

Ryan Swallow szerint, aki egy étteremlánc vezetője, a napi ajánlat gyakran olyan étel, amihez a fő alapanyag szavatossága nemsokára lejár, vagy pedig nem tudnak annyit eladni belőle, amennyit szeretnének.

3. A napi ajánlatra érdemes figyelni

3pixa

Pixabay

„Mindig figyelj oda nagyon, ha a pincér külön kiemeli a napi ajánlatot. Tudom, hogy sokan úgy futják át az étlapot, hogy pontosan tudják, mit szeretnének rendelni, azonban ilyenkor is érdemes odafigyelni az ajánlatra. Ezek ugyanis szezonális ételek friss alapanyagokból, vagy pedig olyan ételek, amiket maga a főszakács készít el” - azaz Ujala Gill szerint, aki hosszú idő óta dolgozik étteremben, nem feltétlenül rossz a napi ajánlatot választani.

4. A citromot a legritkább esetben mossák meg

4citrom

Wikipédia

„Nagyon ritka az, hogy a citromot felvágás előtt rendesen megmossák. A legtöbb helyen már az is csoda, ha egyáltalán leöblítik őket. Pontosan ezért nem is kérek soha díszítést a poharamba a bárpultnál” – írta meg élményeit Kathy Kalayci, aki régóta dolgozik pincérként. Ez pedig azért nem mindegy, mert a citrusok héját olyan vegyi anyagokkal kezelik, amelyek rendkívül károsak az egészségre.

5. Túl sokat fizetsz, főleg a borért

5bor

Wikipédia

David Willamson éttermi tanácsadó szerint, ha egy bor kereskedelmi ára 1000 forint körül van, akkor ennek a dupláját is fizetheted - néha egy pohárért is akár. Menőbb helyeken ez a különbség még nagyobb is lehet, sok étterem tényleg ezen húzza a legnagyobb hasznot.

6. A pincérek valószínűleg a drágább ételt ajánlják, nem a finomabbat

„Valószínűbb, hogy a pincérek inkább a drágább ételeket ajánlják neked, nem pedig a finomabbakat, hacsak nem próbálsz meg mindenképpen rájönni az ő kedvencükre" - mondta Ryan Swallow. Szerinte a cél azért számukra is az, hogy boldoggá tegyék a vendéget, és minél több borravalót kapjanak. Így, ha kitartóan érdeklődsz, szívesen elárulják, nekik mi a kedvencük.

7. A hal nem biztos, hogy friss lesz

Fried Dish Plate Food Seafood Restaurant Fish

Maxpixel

Megtörténhet, hogy a nap fogása nem a legfrissebb alapanyagokból készül, főleg ha tengeri halat rendelsz, erről David Williamson mesélt.

8. Ha azt kéred, hogy egy kicsit másképpen készítsenek el valamilyen ételt, az sokkal nagyobb gond, mint hinnéd

8-pincerek3-wiki

Wikipédia

„Ezek a szerinted apró módosítások, amiket kérsz, néha sokkal nagyobb energiát és több időt igényelnek, mint gondolnád. Az étterem megpróbál minél több mindent előre előkészíteni, illetve pár dolgot már eleve úgy rendelünk meg, ezért például nem tudunk minden hozzávalót kivenni az adott ételekből.

"
Ha mégis ilyesmit kérsz, akkor ne csodálkozz, ha picit tovább tart elkészíteni a fogásod

– legalábbis Emily Carver szerint, aki elég régóta dolgozik étteremben ahhoz, hogy ezt jól tudja.

9. Nem minden pincér tudja, hogy miről beszél

pincerek2-wiki

Wikipédia

„Ha tudni szeretnéd, hogy a rendelésed felvevő pincér ismeri-e az étlapot, vagy hogy megbízhatsz-e a javaslatában, akkor kérdezz rá egy adott ételre. Ha csak az alapvető hozzátevőket ismeri, akkor tudhatod, hogy nem kell megbízni benne” – írta Ujala Gill.

10. Nem feltétlenül rossz dolog, ha az étteremben elfogynak az alapanyagok

„Gyakran előfordul, hogy elfogynak a hozzávalók a konyhában, hiszen minden étterem a megelőző évhez viszonyítja a rendelését, illetve adott napokhoz” – írta Emily Carver. Ráadásul így abban is biztos lehetsz, hogy az étterem friss hozzávalókkal dolgozik.

+1 Légy kedves a pincérrel, és akár ingyen is kaphatsz valamit

„Ha kedves vagy velünk, mindent megteszünk majd azért, hogy mi is kedvesek legyünk veled. Ez lehet akár egy ajándék üdítő, előétel vagy desszert is” – javasolja Ujala Gill.

Forrás: Thisisinsider.com, Címkép: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezekre a dolgokra figyelj nagyon használt autó vásárlásakor – ezt javasolja egy szakértő
Jackson, a szerelő három tippet javasol azoknak, akik járművásárlás előtt állnak.

Link másolása

Manapság úgy tűnik, hogy egy új autó vásárlása nehezebb, mint valaha. A regisztrációtól a biztosításig sok mindent kell figyelembe venni, ami általában nagy fejfájást tud okozni. Sokan elkerülik a bonyodalmakat használt autó vásárlásával, ami kevesebb stresszt és pénzköltséget jelenthet, bár a karbantartás kiemelten fontos marad.

Számos egyszerű dolgot megtehetünk, hogy pénzt takarítsunk meg a helyi szerelőnél végzett rutinvizsgálatokon, és ezek valóban sorsfordítóak lehetnek. Egy „Jackson the Mekanic” (Jackson, a szerelő) néven ismert tiktoker feltöltött egy videót, amelyben elmagyarázza, hogy néhány gyors ellenőrzés milyen nagy segítséget jelenthet, amikor használt autót vásárlunk. A videót már több mint 81 000-en látták, és sokan hálásak a tanácsokért.

Három dolog, amit muszáj megnézni:

1. Olajszint

Jackson kiemeli, mennyire fontos az olajszint ellenőrzése. „Először is húzza ki a nívópálcát” – kezdi magyarázatát. Majd úgy folytatja: „Nagyon fontos, hogy először egy ronggyal törölje le, majd helyezze vissza a pálcát.” Fontos továbbá, hogy csak akkor ellenőrizzük, amikor az autó le van állítva. Videójában megmutatja, hogy az olajszint eléri-e a pálcán lévő jelzést, ami azt jelzi, hogy minden rendben van.

2. Hűtőfolyadék szintje

A hűtőfolyadék a motor hőmérsékletének szabályozására szolgál. Ennek ellenőrzéséhez Jackson elmagyarázza: „Kétféleképpen ellenőrizheti: közvetlenül a radiátorról, vagy a kiegyenlítő tartályról." Soha ne végezzük el ezt az ellenőrzést, ha az autó és a motor még meleg. Jackson a videóban szereplő autóról úgy találja, hogy abban túl kevés a hűtőfolyadék, ezért vizet tölt hozzá, hogy elérje a szükséges szintet.

3. Fékfolyadék szintje

Jackson szerint az egyik legfontosabb dolog a fékfolyadék szintjének ellenőrzése. „Amit itt figyelnünk kell, az a szín és a szint, így láthatjuk, hogy a színe szép és új, és a maximum szintig van töltve." Videója végén megmutatja a maximális folyadékszintet is, ha nem lennénk biztosak benne.

A Daily Express egy cikkében ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy bár a Jacksonhoz hasonló tikokerek egyszerűnek tűnő autókarbantartási tippjei néha félrevihetnek: ha nem a megfelelő módon vigyázunk járművünkre, könnyen magas számlájú javításba futhatunk bele.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Fővárosi Lakásügynökség nem vállal garanciát a nem beépített bútorokért és a gépeket is a főbérlőnek kell javíttatnia
Az ügynökség programja szerint nagyon jól járhat az, aki értékesíteni vagy kiadni szeretné lakását. Azonban számos fontos kérdés merülhet fel, amikkel érdemes tisztában lenni.

Link másolása

A 24.hu írta meg, hogy a Fővárosi Lakásügynökség programjával kapcsolatban egyik olvasójuk kiszúrt néhány kellemetlen problémát.

A főváros garantálja, hogy a kiadó megkapja a bérleti díjat, és amikor visszakapja a lakást, az ugyanolyan állapotban lesz, mint amikor átadta

– mondta ezt még március végén Karácsony Gergely főpolgármester, amikor bejelentette a Fővárosi Lakásügynökség indulását a projekt vezetőjével, Kovács Verával tartott közös sajtótájékoztatóján.

A lap egyik olvasójának elsőre megtetszett a főváros ajánlata, sőt még azt a kockázatot is vállalta, hogy ha nem tudja eladni, akkor kiadta volna, hogy „ne legyen vele nyűg.” Sőt még azt is vállalta volna, hogy a piac ár alatt keres rajta, mert a lakással járó ügyintézés terheitől megszabadult volna. A szerződés tervezete során viszont számtalan dolog kérdésessé vált számára:

Az általános szerződési feltételek (ÁSZF) szerint a Fővárosi Lakásügynökség kötelezettséget vállal arra, hogy a bérleményt rendeltetésszerűen és a bérleti szerződés rendelkezéseinek megfelelően használja, állagát pedig a jogviszony időtartama alatt megőrzi. Ebbe viszont nem tartozik bele a „rendeltetésszerű használattal együtt járó elhasználódás” és a „be nem épített bútorok” sem.

Kérdéses, vajon mit takar a rendeltetésszerű használat, de az biztos, hogy nem úgy kapná vissza a lakását, ahogy átadja.

A lap felkereste a Fővárosi Lakásügynökséget, ahol azt a választ kapták, hogy

a „rendeltetésszerű használat” a lakások lakás céljára történő használatot jelenti (tehát nem üzleti célra, nem irodának használják, hanem arra, hogy ott emberek lakjanak), ez tehát nem lehet eltérő értelmezés kérdése véleményük szerint a bérbeadó és a bérlő között. Hozzátették: a „rendeltetésszerű használattal együtt járó elhasználódás” tartalma a gyakorlatban (és bírói gyakorlatban) jól meghatározható.

"A szerződés garanciát vállal arra, hogy minden beköltözőre legalább 12 nm alapterület jut (így a bérbeadó tudja, hogy maximum hányan fogják használni a lakást), a bérbeadó meghatározhatja, hogy lehet-e dohányozni vagy állatot tartani. Ennek megfelelően a bérbeadó előre láthatja, hogy a határozott időtartam alatt meghatározott számú ember lakáscélú használata esetén milyen mértékű elhasználódásra kell számítani, ami minden bérbeadás (és saját használat) szükségszerű velejárója" – fogalmaztak.

"Az ÁSZF jelenlegi szövege a lakástörvény szerint osztja meg a terheket a tulajdonos és a lakásügynökség között, tehát a szerződés teljes egészében a jogszabályt követi [...], a bérbeadó a lakásügynökséggel tart kapcsolatot, a munkák felmerülése és elvégzése esetén mi közvetítünk, így pont ezért, rajtunk keresztül, tud intézkedni külföldről is (erre közvetítő, magyarországi megbízott nélkül egyébként nem lenne lehetősége)"

– írták.

A lap szerint ugyanakkor az is felvet kérdéseket, hogy a szerződéstervezet szerint „a bérbeadó az életveszélyt okozó, az épület állagát veszélyeztető, továbbá a lakás vagy a szomszédos lakás rendeltetésszerű használatát akadályozó hibák esetén a hiba jellegének megfelelően késedelem nélkül köteles elhárítani, illetve kijavítani", amire a tulajdonosnak 30 nap áll rendelkezésre. Ám ennél komplikáltabb a dolog egy társasház életében, ahol adott javítási munkálatok elvégzéséhez a közgyűlés jóváhagyására is szükség van.

A lakásügynökség erről azt írta: ha a munkák elvégzésének időtartama objektív okok miatt nem tud határidőben megvalósulni, úgy „az nyilvánvalóan nem esik a tulajdonos terhére”, ettől tehát nem kell különösebben tartania a tulajdonosoknak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Májusban többször is leállnak az OTP szolgáltatásai – ezekre kell figyelni
Az egyik leállás a jelenlegi hétvégét is érinti. Több online ügyintézés nem lesz elérhető.

Link másolása

Májusban többször is leállnak bizonyos szolgáltatások az OTP-nél – figyelmeztet a bank.

Az első leállás 4-5-én (vagyis ezen a hétvégén), a második május 19-én lesz esedékes.

Az OTP közlése szerint 2024. május 4-én 22:00 órától május 5-én hajnali 1:00 óráig a következő szolgáltatások nem lesznek elérhetők:

A bank a május 19-i leállásról a következőket közölték: fejlesztési okokból 2024. május 19-én hajnali 2:00 órától 3:00 óráig a következő szolgáltatások nem lesznek elérhetőek:

  • InternetBank,
  • MobilBank online termékigénylés (folyószámla, személyi kölcsön, áruhitel, értékpapírszámla).

Felhívták a figyelmet, hogy a tervezett fejlesztések, szolgáltatás módosítások bankszünnapnak számítanak akkor is, ha a szolgáltatások csak rövid ideig, és nem egy teljes napig szünetelnek.

via Pénzcentrum.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Cuki, morcos vagy őszinte? Így reagált a hétnapos Trent az újszülött-fotózásra
Örült-e valaha valaki tiszta szívből, amikor hétnaposan babafotózásra vitték? És őszinte volt-e a mosolya később, amikor meglátta a róla készült „cuki” fotókat?

Link másolása

Ohio államban, Cincinnatiben egy anyuka elvitte hétnapos babáját egy újszülött-fotózásra, amely különleges pillanatokat örökített meg. A baba, Trent, már ébren volt, amikor anyukája behozta a fotózásra. A fotós, Lauren Carson elmondása szerint

a kisfiú szokatlanul morcos arckifejezéseket vágott, amelyek egy zsémbes öregúrra emlékeztettek.

Azonban Carson szerint Trent teljesen jól érezte magát a fotózás alatt, nem volt nyűgös vagy ideges, csupán szokatlanul grimaszolt a kamerába. „Egy évtizede fényképezek újszülötteket, de ilyen reakcióval még nem találkoztam” – mondta Carson.

Az édesanya, Jessica Mundy elmesélte, hogy

Trent már korábban is vágott hasonló arcokat, így nem lepte meg a kisfiú viselkedése.

A fotós és az anyuka is nevetésben tört ki, amikor látták a baba vicces grimaszait.

A képek gyorsan népszerűek lettek a közösségi médiában, ahol sokan megosztották a kisfiú világfájdalmas arckifejezéseit. Azt csak remélhetjük, hogy Trent hozájárult képeinek nyilvánosságrahozatalához. Valószínűbb azonban, hogy nagyobb korában, mikor szembesül, hogyan híresült el hétnapos korában, nem lesz őszinte a mosolya, vagy a fintora. Egy biztos: a fotós igazat mondott, amikor elmondta, szerinte ezek a különleges pillanatok örökre emlékezetesek maradnak mind az anyuka, mind a fotós számára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk