hirdetés

ÉLET-STÍLUS

10 tapasztalat arról, milyen is, ha 100 napig keressük a boldogságot

A boldogság világnapján kolléganőnk felidézi egy korábbi kihívását: boldogabb lesz-e az ember, ha 100 napon keresztül folyamatosan keresnie kell a boldog pillanatokat?
Ganzler Orsolya - szmo.hu
2021. március 20.

hirdetés

„Tudnál 100 napig folyamatosan boldog lenni?” – ezzel a kérdéssel találja magát szemben az ember, ha 100happydays.com oldalra téved. Ráadásul magyarul is akár, merthogy létezik a honlapnak magyar verziója is. Kicsit lentebb az is kiderül, hogy

az emberek 71%-a elvérzik ebben a kihívásban, nincs elég idejük rá, hogy boldogok legyenek.

Furán hangzik, nem? Pedig tényleg időhiányra hivatkozva tesznek le sokan arról, hogy befejezzék a „100 boldog nap”-projektet.

Én egy német ismerősömnek, Rebekkának köszönhetem, hogy a 100hapydays oldalra tévedtem – ő kérdezte meg tőlem egyszer, hogy ismerem-e már ezt a dolgot, mert szerinte teljesen illene hozzám, őt legalábbis mindig mennyire inspirálják a képeim. Ugyanis a feladat az, hogy az ember 100 napon keresztül minden nap posztoljon egy képet, ami kifejezi számára, hogy aznap épp miben találta meg a boldogságot. Az élet apró örömét. És aztán ezzel motiváljon másokat is, de leginkább magát próbálja abba az irányba terelni, hogy észrevegye mindig, minden körülmények között, hogy hol rejlenek a pozitívumok.

Az oldal ráadásul felsorolja, miket tapasztalnak a 100 napig kitartók:

„Az emberek, akik sikeresen el tudták végezni ezt a kihívást azt tapasztalták, hogy a kihívás előre haladtával :

hirdetés

– egyre könnyebben és könnyebben vették észre maguk körül azokat a dolgokat amelyek boldoggá teszik őket,

– minden nap jobb és jobb hangulatuk lett,

– egyre több kedves megjegyzést kaptak a körülöttük élő emberektől,

– észre tudták venni, hogy milyen szerencsések igazából az életben,

– egyre optimistábbak lettek,

– és szerelembe estek.”

Belevágtam – 100 napra főállású „boldogságkutató” lettem.

Ugyan ez nem most történt, a tapasztalatok ma is érvényesek, sőt, az egész projektnek jellemzően hosszú távú a hatása. Az Instagramra töltöttem fel a napi boldogság-pillanatképeket, amik sokszor kész montázsok voltak, mert képtelenség volt választani a pozitív történések közül. Figyelemmel kísérte néhány közeli barát, akik tudták, hogy miben sántikálok, néhány távolabbi ismerős, akik egyébként is követtek az Instagramon, és idővel akadt néhány teljesen ismeretlen új követőm is, más országokból, akik szintén megpróbáltak 100 napon keresztül boldognak lenni.

Lehetséges ez? És egyáltalán mire jó ez? Van bármi értelme? A tipikus kételkedő kérdésekre a pontokba szedett tapasztalatok adhatják meg a választ:

1. Nincs egzakt definíciója a boldogságnak

100 nap „boldogságkutatás” után még kevésbé gondolom úgy, hogy pontosan definiálni lehetne, mi a boldogság. Mindenkinek más. És jól van ez így.

2. A boldogságot nem állandóan éljük meg

Azt gondolom, hogy a boldogság nem egy hosszan tartó állapot, még csak 24 órára sem kivetíthető. Nem lehet mindig a legmagasabb amplitúdón lenni, mindig van kilengés. A fontos az, hogy ha valamiért lentebb ereszkedünk, ne ragadjunk meg azon a szinten, találjunk mindig kapaszkodót, ami elindít felfelé.

3. A lényeg az apró részletekben rejlik

A „boldogságkutatás” pont arra vezetett rá, hogy nem a tartósság a lényeg, hanem hogy észrevegyük egyáltalán a jót. A legkisebb jót is. És nevezhetjük akár boldog pillanatnak is – mindegy, hogy színes macaronok megkóstolásáról, egy délutáni szundításról, vagy egy régi baráttal való találkozásról van szó.

4. Egy igazán boldog nap sok képkockából áll össze

Nem feltétlen lehet egyetlen képet kiragadni a napból, hogy na, ez volt nekem „A Boldog Pillanat”. Ha a nap volt boldog, – mert hát a projekt neve ez, „100happydays” – akkor az attól volt az, hogy sok szép pillanat volt benne. Én ezért gyártottam sokszor, nagyon sokszor mozaikokat. És már a nap indulásától kezdve képes voltam úgy gondolkodni, mint egy filmrendező: „Most akkor erről a teázásról kellene egy fotó a mobillal, mert lehet, hogy ez lesz a nap (egyik) fénypontja?!”

5. Van, ami boldoggá tesz, de nem fér fel egy képre

Nem lehet mindent képben kifejezni. Van olyan, ami fotón nem megörökíthető. Egy hang. Egy illat. Egy mondat. Erre ott az írás – bár ez az én sajátos kiegészítő eszközöm volt, ahogy teltek a „boldog napok”, egyre inkább.

6. A boldogságkeresés iránti lelkesedés ragadós

A projekt lényege, hogy másokat is inspiráljunk. Ez nálam eleve korlátozottan teljesülhetett, mert csak nagyon ritkán használtam a központi, #100happydays kulcsszót, de tudok olyan ismerősről, nem egyről, akire hatott az én lelkesedésem – és ez jó. Akár úgy is, hogy magának kezdte gyűjtögetni a boldog pillanatképeket, Instagram profil helyett a számítógépére.

7. Vannak dolgok, amik másoknál is gyakori boldogságforrások

Olykor ránéztem, mit raknak ki mások, akik benne vannak a mókában – rákerestem az Instagramon erre a bizonyos #100happydays kulcsszóra. Megdöbbentő volt látni, hogy kb. 6 kategóriába besorolhatók a képek. Szelfi, étel-ital, szép táj, sport, szépségápolás, emberek. Ennyi kellene a boldogsághoz?

8. 100 nap alatt pozitívra hangolódunk

A projekt célja az is, hogy saját magunk egy változáson menjünk át – oh, hát volt itt fejlődési procedúra, már csak azért is, mert a 100 nap alatt rengeteg minden történt. De talán kimondható, hogy pozitívra hangoltabb lettem. Mert depressziós, vagy pesszimista előtte sem voltam.

9. A külvilág könnyen hiheti azt, hogy minden nagyon rendben van, akkor is, ha nincs

Felmerült az a kérdés, – másoktól is megkaptam, de én is gondolkodtam rajta – hogy ha mindig csak a jó dolgokat pakolja ki az ember az ismerőseinek, akkor az nem ámítás-e, mert hát nyilván vannak mélypontok is. Voltak. Vannak. Szerintem én eddig sem zártam magamba mindent, ami rossz. Ott volt a korábbi weboldalam, aztán blogom, amit a rákból való meggyógyulás után kreáltam, rajta a történetemmel, a kevésbé napos oldallal is, példának okáért. De tény, a projekt elvitt egy olyan irányba, hogy a rólam leginkább csak közösségi média posztokon keresztül infókat begyűjtők azt feltételezték, az én életemben mindig minden totálisan rendben van.

10. Kipróbálni érdemes

Hogy ajánlanám-e másnak ezt az egészet? Oh, hát persze! Egy ideig kifejezetten hiányoztak a naptáremlékeztetők este fél 10-ről, amikor a telefonom jelzett, hogy ne felejtsek majd el posztolni. És jó utólag is belelapozni a pillanatgyűjteménybe, pláne ilyenkor, amikor holmi vírus garázdálkodása miatt még a következő hét is olyan bizonytalannak tűnik. A visszatekintés a korábban megélt boldog időszakra ad némi megerősítést abban, hogy az élet szép, a borús napok után jönnek majd még napsugarasok, és annyi, de annyi dolog várhat még ránk, miért ne tekintenénk bizakodással előre?!

De azon kívül, hogy én rendkívül büszke voltam magamra, hogy lám, a 29%-hoz tartozom, mit nekem időhiány, amit eltervezek, véghez is viszem, maximum virtuális vállveregetéseket kaptam attól a néhány ismerőstől, aki képben volt a projektet illetően – a „100 nap boldogság’” oldaltól nem jött semmi.

Ez akkor egy darabig csalódást okozott, de idővel rá kellett jönnöm, hogy nem egy esetleges plecsni vagy oklevél a lényege a projektnek, hanem a saját tapasztalás. A Boldog Pillanatok Képeskönyve pedig bármikor fellapozható. Sőt, újraírható és bővíthető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A nagyszülőknek nem szabad ölelgetni, puszilgatni az unokájukat az ő beleegyezése nélkül - véli egy ausztrál anya

„A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen” - jelentette ki az anyuka.
Címkép: illusztráció, Sherif Salama/Flickr - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Már születése pillanatától kezdve úgy neveli kétéves lányát egy ausztrál anya, hogy csak olyan dolgokat csináljon, amit valóban szeretne és bele is egyezik, írja a Daily Mail.

A nő minderről TikTok-csatornáján beszélt, ahol egy videóban azt is elárulta, van egy dolog ezzel kapcsolatban, ami különösen zavarja, mégpedig az, amikor felnőttek nem fogadják el, ha a gyermek jelzi, nem szeretne puszilkodni vagy ölelkezni, és ennek ellenére ráerőltetik.

"A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen" – magyarázta.

Szerinte például mikor kifejezi a lánya, hogy nem szeretne valamit, az idősebbek, például a nagyszülők látványosan elkeserednek, megbántódnak, hogy nem szeretne közeledni feléjük a kisgyermek, majd akarata ellenére mégis megölelgetik, megpuszilgatják.

A nő szerint az idősebb generáció nem tudja kezelni, féken tartani az érzelmeit, akkor sem, ha valaki nemet mond nekik.

"Senkinek az érzelmei, igényei nem lehetnek fontosabbak, mint a lányomnak a joga a saját teste fölötti rendelkezéshez" – mondta az anya.

hirdetés

A videó óriási vitát generált, többen az anya mellé álltak és saját, hasonló történeteikről számoltak be, mások pedig megkérdőjelezték, hogy ilyen fiatal korban is hasznos-e ez a felfogás.

Az egyik kommentelő például arról írt, hogy ő a 21 éves gyerekét is arra biztatja, hogy fizikai és érzelmi szinten is kapcsolódjon a nagyszüleihez, ami teljesen rendben is van szerinte. Mások azt hozták fel, már az is problémás, hogy ezt az ügyet az anya a közösségi médiában robbantotta ki, és nem az érintettekkel, például a lányával és a nagyszülőkkel beszélte meg.

Az anyát védelmezők általában amellett érvelnek, hogy az ilyen, magánéletbeli egyenlőtlenségek egyben társadalmi kérdések is, amikről nagy nyilvánosságban kell beszélni, hogy változtathassunk rajtuk.

Az anya egyébként hozzátette: lányának nagyszerű a kapcsolata a nagyszülőkkel, akik az esetek 98%-ban figyelembe veszik a kislány akaratát.

VIDEÓ: Az anya nagy felháborodást kiváltó videója

@brittanybaxter_xI said what I said... #gentleparenting #consent #fyp♬ original sound - Brittany


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Előtte-utána fotón mutatja be egy amerikai Instagram-modell, hogy a szépség csak egy jó szög kérdése

A fiatal nő arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi média hamis képet ad az emberekről.
Fotó: claraandherself/Instagram - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora különbség van az internetes fotók és a valóság közt. Ezt emelte ki Clara Guillem, Instagram-modell és TikTok-influenszer, amikor néhány másodperc különbséggel tett közzé két képet, amelyeken egészen másképp néz ki.

A 24 éves, amerikai modell általában beállított képeket tesz közzé, ám ezúttal segíteni szeretett volna nőtársainak, hogy jól érezzék magukat a bőrükben - írja a Daily Star.

Clara ezért egy igazán “őszinte”, nem beállított képet rakott ki magáról, kontrasztba állítva azt egy másikkal, amin a megszokott módon pózol.

“Azt is fontos észrevenni, melyik képen mosolygok jobban és tűnik boldogabbnak. Az első lépés felismerni és elutasítani a szépségipar követelményeit” - mondta, és hangsúlyozta: egyik kép sem “jobb”, mint a másik.

“Ez a testem, mindössze másodperces különbséggel. Ugyanaz a megvilágítás, tükör és bikini. Az egyiken pózolok, a másikon lazítok. Rengeteg előtte-utána képet látok a közösségi médiában, amik akár ugyanakkor is készülhettek, csak a póz más.”

Clara később ebéd előtt és után is megmutatta az alakját:

hirdetés

“Felveszem ezt a bikinit a tengerpartra, és lövök pár szexi képet, de ez nem jelenti, hogy megfosztom magamat egy kis evés utáni pocaktól! Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a szépséggel legyünk elfoglalva. Sokkal többek vagytok a külsőtöknél!” - írta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Miért lett legendás Diana hercegnő menyasszonyi ruhája?

Majdnem 8 méteres uszály, 10 ezer flitter, gyöngy, csipke és masni. A hihetetlen ruhakölteményhez csak egy fogható a történelemben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 27.

hirdetés

Hiába állítják ki a Kensington palotában nyáron nyíló kiállításon többek között az anyakirálynő 1937-es koronázásán viselt ruháját és több más híres királyi viseletet, a legtöbb embert mégis Diana hercegnő menyasszonyi ruhája érdekli majd, írja a Telegraph. A David és Elizabeth Emanuel tervei alapján készült ruha Diana 24 évvel ezelőtti tragikus halála óta először tér vissza a Kensington palotába.

Kevesen tudják, de az 1981-es esküvőre készült ruha minden idők egyik legdíszesebb és legbonyolultabb menyasszonyi ruhája, melyhez talán csak Grace Kelly híres esküvői viselete mérhető. Az elefántcsont színű selyemruha majdnem 8 méteres uszályánál hosszabbat senki nem viselt az uralkodóház története során.

A műalkotásnak is beillő darab ujjai és szoknyája is lenyűgöző, ám mindennél meghökkentőbb a gazdag díszítés: 10 ezer flittert, gyöngyöt, csipkét és masnit helyeztek el a csupán néhány órán keresztül viselt ruhán.

A tervezők azért sem fukarkodtak az anyaghasználattal, mert a menyasszonyi ruhának be kellett töltenie a teret a Szent Pál-székesegyházban. A Westminster-apátsághoz képest jóval tágasabb templom azért lett a királyi szertartás helyszíne, mert ide kétszer annyi vendéget tudtak meghívni. Az éppen 40 évvel ezelőtti esküvőt a helyszínen 3500 kiváltságos követhette nyomon, a televízióban pedig 28 millió brit nézte az év egyik legfontosabb eseményét.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Ezt kell tudnod, ha idén biciklit szeretnél

A koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Bár az elmúlt hetek télies időjárása és a hosszú karanténidőszak után hihetetlennek tűnik, azért már itt a tavasz a láthatáron, ideje elkezdeni előszedni a tavaszi-nyári sportcuccokat és nekiállni a bicikliszervizelésnek – vagy egy új kerékpár beszerzésének. Ha utóbbi csak most jutott eszedbe, rossz hírünk van: a koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!

A francia sportszergyártó márka számára kiemelt fontosságú a fenntarthatóság, ez vezérelte őket akkor is, amikor megoldást kerestek arra, hogy az alumíniumhány miatt idén nem tudnak bicikliket kínálni a vásárlóiknak. A már jól ismert Trocathlon szolgáltatásuk újragondolásával született meg a Recathlon, egy igazán zöld, közösségi megoldás arra, hogy a kialakult hiány ellenére mindenki biciklihez jusson, és az otthon kallódó, kihasználatlan kerékpárok se szomorkodjanak a pincékben: a Recathlonnal a márka összeköti a bringákat eladni és venni vágyókat.

Ha eladnál egy használt biciklit (bármilyet, nem csak a Decathlonban vásárolt termékeket veszik be), nézz fel a Recathlon oldalára, és regisztráld a bringád április végéig. Ez után csak annyi a dolgod, hogy április 29 után bevidd a legközelebbi Decathlon áruházba, ahol a cég szakemberei átvizsgálják (természetesen balesetveszélyes kerékpárt nem vesznek be és adnak el), és ajánlatot adnak rá – mivel bizományba kerül, fontos, hogy meg tudjatok állapodni az árban. Ha egymás kezébe csaptok, már csak azért kell szurkolni, hogy elkeljen a biciklid, az árát utalvány formájában kapod meg, amit bármelyik Decathlonban levásárolhatsz 2 évig – kell ennél jobb indok arra, hogy megválj a régóta csak porosodó drótszamaradtól, és egy új sport után nézz? Ha nem sikerült eladni a bringát, természetesen visszakapod, 2 heted lesz hazavinni.

Ha pedig bringát vennél, nem szükséges végigjárnod az összes közeli Decathlont azért, hogy megnézhesd a kínálatot: a Recathlon oldalán előzetesen, áruházakra bontva meg tudod nézni a kínálatot, így célirányosan mehetsz a vágyott bicikliért!

A Recathlonra az előregisztráció április 22-től él, a bicikliket 29-tól várják átvizsgálásra az áruházakban, az új gazdára váró bringákra pedig május 31-ig csaphatnak le a szemfülesek. ITT tudsz regisztrálni és böngészni a feltöltött termékek között.

hirdetés

Ha pedig nem a bringázás hoz lázba, esetleg más sportághoz kapcsolódó eszközeid kallódnak otthon, akkor a későbbiekben is érdemes lesz figyelned a Recathlon oldalát: a jövőben más sportágakhoz kapcsolódóan is meghirdetnek majd Recathlon kampányokat (mindig más sportszerkörre), a Trocathlonnal ellentétben nem csak évente kétszer tartják majd, az áruházak saját maguk is szervezhetnek majd Recathlonokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: