News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS

10 hétköznapi étel, ami súlyosan károsíthatja a fogaid épségét

Nap mint nap eszünk belőlük, pedig ha túlzásba visszük, komoly gondokat okozhatnak.

Link másolása

hirdetés

Mindannyian szeretnénk, ha mosolygás közben szép, egészséges fogak villannának elő a szánkból. Ennek érdekében nyilván mindent meg is teszünk: mindig megmossuk a fogunkat, rendszeresen eljárunk a fogorvoshoz, nem eszünk cukros ételeket, és persze egészségesen étkezünk, igaz? Remélhetőleg...

A valóság ennél azért összetettebb: van például egy sor olyan étel, amiről sokan nem is tudják, mennyire ártalmasak a fogainknak! A Bright Side összegyűjtött 10 olyan ételt és italt, amiből jó eséllyel neked is kevesebbet kéne fogyasztanod.

1. Áfonya

Az áfonya nincs hatással fogaink állapotára, ellenben szép kékre festi fogsorunkat. Persze ha nem eszünk túl gyakran a gyümölcsből, nem kell ettől félni. Az igazi áfonyarajongók viszont készüljenek fel arra, hogy az áfonya leve hosszú távon sárgásra színezi fogaikat.afonya

2. Fehérbor

hirdetés

A fehérbor kedvelői nagy döntést kell, hogy hozzanak: vagy a kedvenc italuk vagy az egészséges fogzománc mellett kell dönteniük. Ha nem akarjuk, hogy fokozottan érzékenyek legyenek fogaink, vagy könnyen letörjenek, inkább a második verziót válasszuk!feherbor

3. Vörösbor

A vörösbor nem kifejezetten káros a fogakra nézve, viszont a fog természetes, fehér színét csúnya, szürkés árnyalatúra változtatja.vorosbor

4. Chips

Az ok pofonegyszerű: a chips gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz, amiből a nyál hatására glükóz képződik. Ez pedig fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a chipstől lepedék alakul ki a fogakon, ezért ne felejtsük el kiöblíteni a szánkat, miután eleget ettünk!chips

5. Rágógumi

Azt gondolnánk, a cukormentes rágó nem káros a fogakra. A legnagyobb veszélyt azonban nem a cukor jelenti, hanem az, hogy a rágó károsítja a fogtöméseket, koronákat és hidakat. Ráadásul a rágózás fokozza a nyálképződést, ami viszont erős lúgos kémhatást idéz elő. A lúgos közeg szétmarja a töméseket és roncsolja a fogzománcot.rago

6. Popcorn

Senki nem tudja elképzelni a mozizást popcorn nélkül. Pedig érdemes fontolóra venni, mert minden zacskóban maradnak olyan szemek, amik nem pattognak ki. Ezek pedig nagy kárt tudnak okozni a koronákban és a gyengébb fogsorban. A sós finomság emellett gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag, amiből aztán a fogakra ártalmas glükóz képződik.popcorn

7. Paradicsom

A citrusfélékhez hasonlóan a paradicsom is savas. Ez nem csupán a friss paradicsomra értendő, hanem a különböző mártásokra és a párolt paradicsomra is. A sav erőteljesen károsítja a fogakat, és fokozza fogsorunk érzékenységét. Ezért ne készítsünk túl gyakran paradicsomos ételeket!paradicsom

8. Kenyér, makaróni, burgonya

A sok keményítőt tartalmazó élelmiszerek hosszú ideig a szájban maradnak, mert ráragadnak a fogakra. A keményítő pedig kitűnő táptalaj a lepedékképződéshez. Ráadásul nyállal keveredve cukor képződik belőle. Ez hosszabb távon fogszuvasodáshoz és más,fo komolyabb betegségekhez vezethet.kenyer

9. Aszalt gyümölcs

Az aszalt alma és körte pusztán túl édes, míg az aszalt sárgabarack, az aszalt szilva és a többi szárított gyümölcs veszélyes is egyúttal, ragacsos állaguknak köszönhetően. A bennük lévő cukor szó szerint hozzáragad a fogunkhoz. A cukorról pedig köztudott, hogy károsítja a fogakat: fogszuvasodást okoz, tönkreteszi a fogzománcot.gyumolcs

10. Tea

Mindenki tudja, hogy a tea koffeint tartalmaz, ami nem csak a szervezetünkre, de a fogainkra is negatív hatást fejt ki. A teában jóval kevesebb a fluor, mint a koffein, viszont rengeteg kárt tesz a fogakban. A fluor alapvetően szükséges az emberi szervezet zavartalan működéséhez, de ha túl sok van belőle, károsítja a csontokat és a fogakat. Hogy ezt elkerüljük, naponta négy csészénél ne fogyasszunk többet az aromás italból! És persze ne az olcsó, filteres változatot válasszuk!tea

Bónusz: milyen szervi betegségekre utalhat a fogfájás?

Egyes orvosok szerint összefüggés fedezhető fel a rossz fogak és a belső szervek működésében fellépő problémák közt. Ha például a szemfogunk fáj, célszerű megvizsgáltatni az epehólyagunkat. A metszőfogak fájdalma szív- vagy gyomorbetegségre utalhat. Sajnos az összefüggés még nem nyert bizonyítást, de akit érdekel, érdemes bővebben utánanézni a témának.

Képek: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

hirdetés

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Kipróbáltuk, mennyit lehet spórolni a bevásárlásnál Tesco Clubcarddal
Hogy mennyit sikerült spórolni a kasszánál? A cikkben található kisfilmünkből kiderül!

Link másolása

hirdetés

Az infláció hatása otthonainkba is beférkőzött, az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerekért is egyre többet kell fizetnünk. Szinte mindenki megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre növekedő árak hatását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan takaríthatunk meg minél több pénzt a bevásárláson. Bizony az élelmiszereken is lehet spórolni, csupán meg kell találni a megfelelő módszert rá, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

A Tesco Clubcard programja pont ezt a célt segíti. Az áruház hetente több száz árucikket kínál kedvezménnyel a hűségkártyával rendelkezőknek, ez pedig jelentős megtakarítást jelent akár már a legkisebb bevásárlás esetén is.

Megkérdeztük tehát a Tescóban vásárlókat, hogy ők milyen tudatosan figyelik a Clubcard által nyújtott kedvezményeket. És hogy nekünk mennyit sikerült spórolni a kasszánál? Kisfilmünkből ez is kiderül!

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi inflációs környezet milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak, ezért is segítjük őket abban, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolhassanak be. Clubcard-áras termékeinket sokan keresik, ezért is bővítettük ki ezen árucikkek körét, így lojális vásárlóink még tovább csökkenthetik kiadásaikat.

A Clubcard programban a vásárlók minden elköltött 100 forint után 1 pontot kapnak, amit az alkalmazásban akár azonnal utalványokra válthatnak. A Clubcard applikáció segítségével bárhol, bármikor könnyedén nyomon követhető a pontok és utalványok alakulása, és személyre szabott digitális kuponok is elérhetők vele. A nyugdíjasok pedig ezen felül minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják hűségkártyájukat” – mondta Szilva Mónika, a Tesco-Global Zrt. vásárlási élményért felelős igazgatója.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

hirdetés

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

hirdetés
Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
A tükörnek köszönheted, hogy úgy érzed, a fotókon máshogy nézel ki
A tükörképed tényleg te vagy?

Link másolása

hirdetés

Nem a szemeddel van baj, ha úgy érzékeled, hogy máshogy nézel ki a fotókon, mint amilyennek a tükörben látod magadat. Sőt, ez egy meglehetősen gyakori élmény, ami a tükrök hibája.

Bizony, jól olvastad, a tükröké, ugyanis különbség van a tükörképed és a fényképed között. Ennek oka, hogy a tükörben látható kép fordítottja ahhoz a képhez képest, amelyet mások szemtől szemben látnak rólad. Vagyis

a barátaid ismerik a „valódi” kinézetedet, míg te a fordított képét látod önmagadnak egy tükörben.

Tehát azért nem szeretjük különösebben a magunkról készült fényképeket, mert ezeken az arcunk „kevésbé” ismerős képe köszön vissza számunkra. Kutatók korábban már kimutatták, hogy az egyének a tükörképeiket ábrázoló fényképeket részesítik előnyben. Ez a jelenség valószínűleg a puszta expozíciós hatásnak köszönhető, mely szerint kényelmesebb érzet alakul ki bennünk a gyakran látott dolgok iránt, így könnyebben fogadjuk el azokat – írja a Psychology Today.

Egy másik tanulmány a kozmetikai sebészek bevett metódusára fókuszált, mely során megfigyelték, hogy ha a páciensnek a konzultációkon a saját (nem fordított) fotóját mutatják meg és az illető nem szokott hozzá ennek látványához, akkor nehezebben fogadták el saját arcvonásaikat. Összességében

a megkérdezettek 83 százaléka számolt be arról, hogy minőségi különbséget tapasztalt a megjelenésében, amikor a nem fordított tükörbe tekintett.

Ez más területen is hasznossá válhat, hiszen az ilyen tükrök használata kiváló orvos-beteg kommunikációs eszköz lehet az arcesztétikai eljárásokkal kapcsolatos célok és elvárások megbeszélésekor.

hirdetés

Mindennek a tanulsága, ha téged is nyugtalanítanak a rólad készült képek, akkor szerezz be egy nem fordított képet mutató tükröt, aminek köszönhetően idővel „összebarátkozhatsz” a valódi külsőddel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: