EGÉSZSÉG

Parazita ikertestvérével a fejében született a csecsemő

Orvosok kiműtötték a kínai kislány koponyájából a parazita ikertestvérének magzatát.

Link másolása

Rendkívül ritka esettel találkoztak a kínai orvosok, írta meg a Live Science Neurology nevezetű orvosi szaklapjában.

Egy egyéves kislány motoros képességeinek nem megfelelő működése, és a fejének jelentősen megnövekedett körfogata keltette fel az orvosok figyelmét.

Amikor röntgen alá helyezték a gyermeket, az agyában csontok váltak láthatóvá.

A DNS-vizsgálat megállapította, ikertestvérének magzata van a kislány koponyájában.

A 2022 decemberében megjelent beszámolóban a fennálló esetet "rosszul alakult monochorionos diamniotikus ikertestvér"-rel azonosították. 500 ezer élveszülésből egy esetben beszélhettünk erről, a parazita iker néven is elhíresült rendellenességről. Az egykor egy méhlepényen osztozó, azonban saját magzatburokban növekvő ikermagzatok esetében áll fent, ahol az egyik tovább fejlődő magzat magába burkolja a másikat, mely pedig megáll a fejlődésben.

Ebben az esetben a magzat elhelyezkedése is rendkívül szokatlan, a parazita magzatok általában a hasfal szöveteibe ékelődnek be. Az orvosok úgy döntöttek, hogy azonnali beavatkozásra van szükség, hogy eltávolítsák a beburkolódott magzatot.

A műtét során megállapították, hogy a 10 cm hosszú parazita magzat rendelkezett egy fejletlen gerincoszloppal, valamint kezdetleges alsó- és felsővégtagokkal.

Ehhez hasonló különösen ritka esetről horrorfilmet is készítettek, 2021-ben debütált James Wan Eleven kór című filmje, ami egy parazita ikerrel élő nő életét mutatja be, akit ikertestvére irányít, és gyilkolásra utasít.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Havonta legalább 21 önkielégítést ajánlanak a férfiaknak a tudósok, ami életmentő is lehet
A rendszeres maszturbálás jócskán csökkentheti a prosztatarák kockázatát.

Link másolása

Akár életmentő is lehet a férfiak esetében a rendszeres önkielégítés, írja a LADbible. A gyakori maszturbálás ugyanis akár harmadára is csökkentheti a prosztatarák kockázatát egy új tanulmány szerint.

Tudósok megfigyelése szerint ehhez havonta legalább 21 alkalommal kell a csúcsra jutni. Ugyan a prosztataráknak viszonylag magas a túlélési aránya, de a megfelelő mennyiségű orgazmussal a betegség kialakulásának esélye is jócskán mérsékelhető.

Nem a European Urology című szaklapban megjelent kutatás az egyetlen, mely szerint a maszturbálás hatékony lehet a prosztatarák megelőzésében. Egy másik felmérés során 18 évig figyelték közel 32 ezer férfi önkielégítési szokásait, és hasonló eredményre jutottak.

Egy másik tanulmányban a brit férfiak 14 százaléka elismerte, hogy rendszeresen végez önkielégítést a munkahelyén is. És ha már munkahelyek: egyre több irodában ismerik fel, hogy a kielégült munkatárs jobban tud fókuszálni a feladatok elvégzésére és termelékenyebb is. Ezért bizonyos helyeken a férfi kollégáknak már VR-szemüvegeket és egy kis magányt biztosítanak az örömszerzés idejére.

Akadnak azonban ezzel ellentétes megfigyelések is. Nemrég egy férfi 90 napig nem maszturbált, amit utólag élete legjobb döntésének nevezett:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Horror a szülés után: mindkét kezét és lábát elveszítette az amerikai anya szeptikus sokk miatt
Eleinte csak légszomjat tapasztalt, majd lázas lett és hányni kezdett. Végül helikopterrel vitték kórházba.

Link másolása

Kis híján belehalt a szülésbe egy 29 éves texasi nő, amikor a császármetszés után néhány nappal szokatlan tünetei lettek tavaly októberben, írja a People.

Krystina Pacheco két nappal a kislány születése után mehetett haza a kórházból, ekkor jelentkezett nála a légszomj, a láz és a hányás. Az anyuka orvoshoz ment, ahonnan a sürgősségire küldték, majd helikopterrel vitték tovább a San Antonió-i kórházba, ahol szeptikus sokkot diagnosztizáltak nála.

A szeptikus sokk egy rendkívül veszélyes állapot, melynek során a szervezet szélsőséges módon reagál a fertőzésekre. Krystina Pacheco állapota rohamosan romlott, egy idő után már alig kapott levegőt, miközben a férje az ágy mellett a kezét szorongatva próbálta tartani benne a lelket. Az életmentő kezelések hatására az anyuka túlélte a sokkot, de a végtagjaiban elzáródott a vérkeringés, ami miatt amputálni kellett mindkét kezét és lábát.

„A kezeim és a lábaim feketék voltak. Úgy néztek ki, mintha fagyási sérüléseket szenvedtem volna”

– mondta a nő az ABC News-nak. Amikor az orvosok közölték vele a rossz hírt a végtagok eltávolításáról, teljesen összeomlott. Csak a férje és két közös gyerekük tartotta benne a lelket.

Krystina Pacheco januárban egy houstoni rehabilitációs központba került, ahol lassan megtanul végtagok nélkül élni. A nő férje szerint Krystina nagyon erős, hamarosan pedig megkezdheti a hozzászoktatást a protézishez. Az asszony szerint teljes hullámvasút, ahogy érzi magát napról napra.

Nehezen birkózik meg az olyan, korábban teljesen hétköznapi tevékenységekkel, mint a sminkelés vagy a kontaktlencse behelyezése, ettől függetlenül a családja miatt nem adja fel.

Az amputált anyukáról készült beszámolót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
10 hétköznapi szokás, amivel szabályosan kinyírjuk az agyunkat
Az alkoholról, a mozgásszegény életmódról és a magányról eddig is tudtuk, hogy nem tesz jót az agynak. Legalább ennyire káros azonban a hangos zenehallgatás vagy a reggeli internetezés is.

Link másolása

Az agy az emberi test legösszetettebb szerve, melyre mégsem fordítunk kellő figyelmet. Pedig az egészséges agy létfontosságú a problémamegoldáshoz, a memóriához, a kognitív folyamatokban és a kor előrehaladtával az életminőségben is. A szürkeállomány jó formában tartása egyúttal segíthet csökkenteni a demencia és az Alzheimer-kór esélyét is, írja a The Sun.

Akadnak azonban olyan teljesen hétköznapi tevékenységek, melyekről talán nem is sejtjük, hogy mekkora kárt okoznak az agyunknak. Érdemes ezeket mielőbb elhagyni, vagy a rossz szokásokon változtatni.

Ücsörgés

A hosszan tartó ücsörgés nemcsak az agy, hanem a test számára sem túl előnyös. A tudósok szerint ennek kompenzálására érdemes napi 30 perc könnyebb vagy 15 perc magas intenzitású testmozgást a programba illeszteni. Minden edzés alkalmával új agysejtek jönnek létre, ezért is létfontosságú a minél gyakoribb mozgás.

Édességek és nassolnivalók

A sok cukrot, rossz zsírokat és egyéb vegyületeket tartalmazó élelmiszerek rossz hatással lehetnek az agy egészségére. Az édességeken és rágcsálnivalókon kívül érdemes még elkerülni a szalonnához és kolbászhoz hasonló feldolgozott élelmiszereket, valamint az előre elkészített és csomagolt ételeket is. Ennél jóval agybarátabb a gyümölcsökben, zöldségekben, olívaolajban, diófélékben, hüvelyeesekben és halakban gazdag mediterrán étrend.

Magány

Az emberi érintkezés hiánya, különösen a krónikus magány óriási pusztítást végezhet agyunkban, ráadásul szorongás vagy depresszió is kialakulhat. Aki ehhez hasonló helyzetben van, vegyen erőt magán és próbáljon kapcsolatba lépni ismerőseivel. Kezdésnek néhány futó beszélgetés is megteszi, de ne riadjunk vissza egy találkozó szervezésétől sem.

Egyszerre csak egy dolgot

Egyáltalán nem is olyan jó, ha valaki egyszerre több feladat elvégzésére is képes a munkahelyén. A tartós idejű, párhuzamos munkavégzés hosszú távon töredezett elmét, sekélyes gondolkodást, rossz koncentrációt és memóriát, fáradtságot, szorongást, valamint stresszt okozhat. Ilyenkor érdemes listát írni a teendőkről, és egyesével összpontosítva haladni, majd pipálgatni, miközben rendszeresen tartunk szüneteket is.

Alkohol

Nem meglepő, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás káros hatással van az agyra. A mértéktelen italozás elősegítheti a demencia kialakulását is, valamint memória-, egyensúly és empátiazavarokat okozhat.

Energiavámpírok

Érdemes mielőbb kiszakadni a mérgező környezetből, ha azon kapjuk magunkat, hogy a minket körülvevők semmifajta érzelemi támogatást nem nyújtanak. Észre sem vesszük, de az energiavámpírok és érzelmi zsarolók amellett, hogy rengeteg erőt elszívnak, káros hatással vannak az agyunkra is. Aki ilyen környezetben ragad, előbb tapasztalhatja magán az öregedés jeleit, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála autoimmun betegségek túl azon, hogy a boldogtalansága akár depresszióhoz és további mentális problémákhoz is vezethet.

Halfogyasztás

Egy tudományos kutatás szerint a heti kétszeri halfogyasztás 41 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását. Ha tehetjük, akkor olyan omega-3 zsírsavban gazdag halak közül válasszunk, amilyen a lazac, a makréla vagy a szardínia. Az omega-3 zsírsav serkenti a véráramlást az agyban, jótékony hatással van a memóriára és a csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát.

B-vitamin

A rendszeres B-vitamin bevitel mérsékelheti a memóriavesztés és az Alzheimer-kór kockázatát. Remek forrásai lehetnek ennek a vitaminnak például a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök és zöldségek, a szója és a hüvelyesek.

Csökkentsük a hangerőt

A folyamatos hangos zenehallgatás is rombolhatja az agyunkat. Az állandóan üvöltő zene a belső fül hallósejtjeit károsítja, melyek egy idő után már nem küldenek információt az agy felé, vagyis kialakul a süketség. Ennek elkerülése érdekében ne hagyjuk figyelmen kívül ha a telefonunk is a nagy hangerőre figyelmeztet minket.

Reggeli internetezés

Az egyik legrosszabb dolog, amit az agyunkkal tehetünk, az ébredés utáni azonnali hírolvasás vagy e-mailezgetés. A reggeli negatív hírek helyett inkább igyunk egy pohár vizet, zuhanyozzunk le, készítsünk reggelit, egyszóval hagyjuk, hogy magától ébredjen fel az agyunk, mindenféle kütyü használata nélkül.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Folyamatosan be volt dugulva az orra, kiderült, hogy gyógyíthatatlan betegséggel küzd
A brit édesapát sokkolta, amikor kiderült a diagnózis. Hiába műtötték meg, várhatóan nem fog teljesen meggyógyulni.

Link másolása

Egy kellemetlen, de nem túl komoly egészségügyi problémával fordult orvosához egy brit férfi, aki aztán lesújtó hírt kapott - számolt be róla az Express.

Kevin Pembertonnak egy ideje folyamatosan be volt dugulva az orra, és az arcüregei is elzáródtak. Ekkor még nem gondolta, hogy nagy a baj, de azért elment a háziorvosához.

Ő egy orrspray-t írt fel neki, de hiába használta azt, nem múltak el a tünetei. Ezért saját pénzén elment egy MRI-vizsgálatra, amely kimutatta a valós problémát: agydaganata van.

A 41 éves férfit nem sokkal később megműtötték, egy ötórás operációval eltávolították a daganatot. Sajnos azonban ezután kiderült, hogy az apa hármas stádiumú anaplasztikus asztrocitómában szenved, amely gyógyíthatatlan. Ez egy rosszindulatú daganat, amely során a rák az agy más részeire is átterjedhet.

„Elképedtem ezen, egyszerűen nem tudtam feldolgozni, hogy nincs gyógymód a betegségemre. Egy világ omlott össze bennem, hazaérve pánikrohamot kaptam. Nem értettem, hogy miért történik ez velem. Már a rák szót hallani is hatalmas sokk volt. Aztán elolvastam a levelet, amelyben a kezelésemről írtak, és ott szerepelt a gyógyíthatatlan szó... Onnantól kezdve már aludni és enni is alig tudtam”

- emlékezett vissza a férfi.

Mindez 2019 tavaszán történt. Pemberton egy hónappal a sokkoló diagnózis után megkezdte hathetes sugárterápiáját, majd kemoterápiát kapott 2020 júniusáig. A következő hónapban már visszatérhetett a munkába, azóta pedig félévente jár kontrollra, hogy megnézzék, visszanőtt-e a daganat. Elmondása szerint az, hogy dolgozhat, segít neki abban, hogy aktív maradjon, és elterelje a figyelmét a betegségéről.

Feleségével és két lányával együtt már több majdnem 10 ezer fontot (4,3 millió forint) gyűjtött az agydaganat kutatására.


Link másolása
KÖVESS MINKET: