EGÉSZSÉG
A Rovatból

Minden ötödik magyarnál súlyosabb tüneteket okozhat az alkohol egy enzim hiánya miatt

A dehidrogenáz enzim hiányát erős arcpír, szaporább pulzus, csökkenő vérnyomás, izzadás és hányás is jelezheti.

Link másolása

Nyári estéken szeretünk a szabadban iszogatni barátokkal, azonban mindenkinek a teste más módon reagálhat az elfogyasztott alkohol mennyiségre. Szervezetünkben különböző enzimek gondoskodnak az alkohol lebontásáról, de van köztünk olyan is, aki egyáltalán nem, vagy csupán kisebb mennyiségben rendelkezik velük. Körülbelül egymilliárd embert érint a Földön az az enzimhiány, amely miatt arcpirosodás, illetve heves szívdobogás léphet fel iszogatás közben, de másnap akár súlyosabb tünetek is kialakulhatnak.

„Alkoholt többnyire azért isznak az emberek, mert bódult állapotot okoz. Az ittasság egy megváltozott tudatállapot. Normál esetben a testbe jutott alkoholból acetaldehid lesz, majd később ecetsav és acetil koenzim-A. Ez a folyamat biológiai oxidáció által energiát termel. Ugyanakkor megváltozik a viselkedésünk is, hangulatunk kezdetben jobb lesz, fokozódik szexuális késztetésünk, lassul a reakcióidőnk, oldódnak gátlásaink. Akiknél azonban fennáll a már említett enzimhiány, azoknak ezt komolyan kell venni, hiszen az ő szervezetükben más folyamatok is elindulnak” - mondja Dr. Szemelyácz János addiktológus és pszichoterapeuta, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője.

A WHO meghatározott egy egészségügyi szempontból tolerálható heti alkohol-mennyiséget, mely átlagosan, tartósan elfogyasztva sem okoz testi károsodásokat. Egyes emberek szervezetének azonban már ez a mennyiség is problémát okoz, főleg azoknál, akiknek hiányzik az alkohol-dehidrogenáz és az aldehid-dehidrogenáz enzimje.

A meghatározott mennyiség nőknél hetente 7-10 ital, amíg férfiaknál 15-20 ital. Egy ital körülbelül 20 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, amely 0,3 cl töménynek, 1,5 dl bornak, vagy 4 dl sörnek felel meg.

Az elfogyasztott alkoholmennyiség mindössze 10%-a ürül ki testünkből légzés, illetve folyadékvesztés - izzadás, vizelet - által, a többit lebontja a szervezet. Ez a folyamat már a gyomorban megindul, de főként a májban zajlik le, amely átlagosan 10 gramm alkoholt képes lebontani óránként, nemtől, testsúlytól függetlenül. A májban és a gyomorban is a sejtplazmában levő úgynevezett alkohol-dehidrogenáz enzim végzi a folyamat 70%-át.

Az alkoholbontás első lépésként acetaldehid keletkezik, amely mérgező. Az acetaldehidet az aldehid-dehidrogenáz enzim bontja tovább, amely ha hiányzik, vagy csak kis hatásfokkal működik, akkor súlyos mérgezés, köznapi szóval másnaposság alakul ki.

Bizonyos embereknél ezek a dehidrogenáz enzimek hiányoznak. A hiány az európai lakosság körülbelül 20%-át érinti, tehát egy húsz fős társaságból átlagosan négy embert

- mondja az addiktológus.

„Leginkább nőknél, illetve ázsiai népeknél fordul elő, ott akár a lakosság 80%-át is érintheti. Az enzim hiányának vagy renyhe működésének tünete lehet az akár egy pohár bor elfogyasztása után jelentkező nagyon erős arcpír, szaporább pulzus, csökkenő vérnyomás. Felléphet erős izzadás és hányás is, de jelentkezhet izomgyengeség, illetve fejfájás is. Szaknyelven ezt 'flushing szindróma'-nak hívjuk.”

A flushing szindróma alacsony alkoholbontási képességet jelent. Az említett tünetek jelentkezésekor jobb, ha az érintett azonnal abbahagyja az ivást, és elfogadja, hogy más kikapcsolódás után kell néznie, mint a baráti borozgatás.

„Amennyiben az illető nem áll le az alkoholizálással a fenti tünetegyüttes megjelenésénél, nem pusztán másnapos lesz, hanem mérgezési tünetei is jelentkezhetnek, hosszú távon pedig akár súlyos szövődményei is kialakulhatnak” - mondja Dr. Szemelyácz János.

Az alkohol lebontásáért körülbelül 30%-ban egy másik enzim is felelős, az ún. monooxigenáz. Amikor az alkohol-dehidrogenáz enzim hiányzik, ez veszi át a feladat jelentős részét.

„Ennek az enzimnek az "elszaporodása" csökkenti a vércukorszintet, úgynevezett hipoglikémiát okozhat, amely például cukorbetegek számára akár végzetes következményekkel is járhat, mert az alacsony vércukorszint hatalmas megterhelést jelent a szervezetnek. Az illető rosszul lesz, fázik, nyűgös, valamint légszomj léphet fel.”

Aki nem az alkoholfogyasztást követő egy-két órában lesz rosszul, hanem másnap, ott az acetaldehid megemelkedett szintje okozza a problémát. Ez az állapot nem feltétlenül enzim-hiányt jelöl a szervezetben, hanem a túlzott alkoholfogyasztás eredménye.

Az alkohol alapesetben is erős fertőtlenítő szer, vizet von el sejtjeinktől. Ez sejtjeinknek és a szervezetünknek nem tesz jót, ezt jelzi a másnapi rosszullét. „Az említett acetaldehid többek között szervezetünk DNS hibajavító képességét is rontja, így például abba a folyamatba is beleszól, ami a daganat-sejtek képződését megelőzi. Ezért látunk a rendszeresen alkoholizálóknál magasabb arányban rákos megbetegedéseket.”

Óvintézkedésként mindenképpen figyeljünk a folyamatos folyadékpótlásra. Bor és rövid italok mellé nagyon fontos, hogy igyunk elég vizet, illetve vigyünk be cukrot is a szervezetbe. Ezek segítik anyagcserénket, ezáltal pedig a kijózanodást. Másnap pedig egy banános vagy ananászos turmix tehet a legjobbat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Az egész országban hiánycikk lett az inzulingyógyszer, amit sokan mesterséges fogyasztószerként használnak
Jelenleg sehol nem kapható, súlyos inzulinrezisztens betegek is csak másodkézből tudnak hozzájutni, sokszor horribilis áron. Közben egyre többen szúrják magukat vele olyanok is, akik hivatalosan nem is szedhetnék.

Link másolása

Az utóbbi napok egyik slágertémája a magyar neten egy injekciós tollal beadható inzulingyógyszer, vagyis annak a hiánya: legutóbb Tatár Csilla posztolt róla, de különböző Facebook-csoportokban már jó ideje élénken tárgyalják, hogy nem lehet kapni sehol.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket erre, akit öt évvel ezelőtt diagnosztizálták inzulinrezisztenciával. Bár sokan nincsenek tisztában a különbséggel, ez nem ugyanaz, mint a cukorbetegség: utóbbi esetben a szervezet cukorszintje, itt viszont az inzulinszint ingadozik folyamatosan. Ennek is több fokozata van, az enyhébbet tablettával, diétával és edzéssel is lehet kezelni, a súlyosabbat viszont csak rendszeres injekciózással.

Olvasónk a súlyosabb kategóriába tartozik, ráadásul pajzsmirigybetegsége is van, ezekre összesen három fajta gyógyszert szed. Tavaly nyárig mindegyiket folyamatosan be tudta szerezni, először akkor tapasztalt hiányt az egyikből.

Azt még viszonylag könnyen ki tudta váltani egy hasonló hatású készítménnyel, nagyjából két hete viszont elkezdett terjedni a hír, hogy számos fajta inzulingyógyszerből hiány alakult ki az országban, különösen az úgynevezett liraglutid tartalmúakból.

Ilyen például a Saxenda, a Victoza vagy az Ozempic. A gyógyszertárakban megerősítették az értesülést: jelenleg se Budapesten, se vidéken nincs belőle sehol, és nem is tudnak biztosat mondani arról, mikor várható a következő szállítmány.

Olvasónk ezután megkereste a gyártó céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy Magyarországról szinte a teljes készletet kivitték Ukrajnába, mivel ott a háború miatt gyakorlatilag semmilyen inzulin- és vércukor-kezelő gyógyszer nem kapható.

Egyhavi Saxenda-adag ára egyébként 40-50 ezer forint körül van.

Egy szer, ami lefogyaszt edzés és diéta nélkül? Ide vele!

A helyzetet még komplikáltabbá teszi, hogy a Saxendát és a többi hasonló hatású gyógyszert az utóbbi időben nagyon sok olyan ember is felfedezte magának, akinek semmi probléma nincs az inzulinszintjével, egyszerűen csak fogyni szeretne.

A szer egyik hatása ugyanis az, hogy durván csökkenti az éhségérzetet, ezért aki elkezdi szúrni magának, anélkül fog jóval kevesebbet enni, hogy koplalásérzete lenne. Ezért jóval „kényelmesebb” a sokszor nagy áldozatokat megkívánó diétáknál és edzésterveknél.

Rövid időn belül külön Facebook-csoportok specializálódtak arra, hogy a tagok megosszák egymással, melyik orvos hajlandó felírni fogyásra. Vannak, akik még a receptekkel is seftelnek egymás között, ami persze teljesen illegális.

Dr. Lakatos Péter endokrinológus a 168 Órának 2021-ben azt nyilatkozta, 5-6 hónap alatt akár a teljes testsúly 10-15%-át is leadhatják azok, akik ezt használják, ugyanakkor mindenképp érdemes orvossal konzultálni előtte. „Nem csak azért, mert ezek a gyógyszerek vénykötelesek, hanem mert fel kell mérni a páciens állapotát, hogy valóban indokolt-e nála a szer használata.”

Extrém túlsúlyos embereknél ennek még lehet létjogosultsága, azoknál viszont, akik mondjuk 60 kilóról 50-ra akarnak lefogyni vele, és egyébként teljesen egészségesek, nem sok. A gyógyszer a tájékoztatója szerint azoknak ajánlott, akiknek 30 kg/m² felett van a testtömegindexe (BMI), vagy 27 kg/m² és 30 kg/m² között, de valamilyen testtömeggel kapcsolatos kísérőbetegségben szenvednek.

Ráadásul a fogyni vágyók most olyan inzulinos betegek és extrém kövérek elől vásárolják fel a készleteket, akiknek valóban súlyos problémát okoz, ha nem juthatnak hozzá.

A gyógyszer hirtelen elvonása súlyos tüneteket okozhat, ezért is veszélyes, ha valaki nem tudja beadni magának, mert nem jut hozzá.

Mi is beléptünk az egyik, több mint 10 ezer fős Facebook-csoportba, ahol a posztok jelentős része valóban arról árulkodik, hogy az illető, aki írta, egyáltalán nem beteg, egyszerűen csak le akar dobni néhány kilót. A Bors egy napokban megjelent cikke pedig arról árulkodik, hogy több hazai híresség is felfedezte magának a szert.

Természetesen csalók is feltűntek: egyre több poszt szól arról, hogy magukat bennfentesnek és megbízhatónak feltüntető kamuprofilok kínálnak megvételre gyógyszert, beszedik érte a pénzt, de soha nem küldik el.

A csoportokban terjedő hírek szerint január 20-a körül már lehet, hogy lesznek új készletek, de ez nem biztos. Amitől viszont sokan tartanak, hogy ha jön is új szállítmány, jóval többet kell majd fizetni érte, mint eddig, az sem lehetetlen, hogy akár 60-70 ezer forintot is elkérnek majd egy havi adagért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
Többször nem engedtek ki az iskolai mosdóba egy 14 éves angol lányt a menstruációja alatt
Az iskola szerint a menstruáció nem számít olyan egészségügyi helyzetnek, ami miatt ki kellene engedni óráról a diákot a mosdóba.

Link másolása

Kivette a stockporti iskolából a gyerekét egy anyuka, miután a 14 éves lányt a menstruációja alatt nem engedték ki a mosdóba, írja a The Sun. A tini emiatt állítólag többször is kellemetlen helyzetbe került az osztálytársai előtt.

Az egyik alkalommal csupa vér lett a széke, mert nem mehetett ki az óráról. De előfordult az is, hogy egy hasonló baleset után fiúnadrágot kapott kölcsönbe, amitől csak még kényelmetlenebbül érezte magát. A neve elhallgatását kérő anyukának régóta problémája van az iskolában bevezetett rendszerrel. Ezek szerint csak szigorúan vett egészségügyi panasz miatt kéredzkedhetnek ki a diákok tanítás alatt a vécére, ezek közé pedig nem tartozik a menstruáció. Az asszony azt mondja, hogy addig nem engedi iskolába a lányát, amíg ezen a gyakorlaton nem változtatnak.

A teljesen bepöccent anyuka még az orvosának is elpanaszolta a történteket. Az oktatási intézmény drákói szigora szerint ugyanis veszélyezteti a gyerekek mentális és fizikai egészségét is.

„A lányom folyamatosan azzal küzd, hogy barátokat szerezzen magának. De ha ilyen baleseteket szenved, az tízszeresen rontja a helyzetet” – mondta a 35 éves asszony. Azt is elárulta, hogy a gyerek gyomra már görcsbe rándul minden hónapban, amikor menstruálni kezd, mert attól tart, hogy újabb kínos helyzetekbe hozzák az iskolában.

A múlt héten a nő előre jelezte az iskolának, hogy a gyerek menstruál, emiatt előfordulhat, hogy ki kell mennie óra közben is a mosdóba. Azt a választ kapta, hogy a következő napra megkapja a vécébérletet a kislány, vagyis tetszőleges alkalommal mehet a mosdóba, de a következő napra ez már nem volt érvényes.

Az iskola a lap kérdésre azt válaszolta, hogy jelenleg is dolgoznak a szülői panasz nyomán kialakult helyzet megoldásán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
Elment egy csontkovácshoz a merev nyaka miatt, de majdnem belehalt a kezelésbe egy fiatal brit nő
A csontkovács akkorát hibázott, hogy a 29 éves nő sztrókot kapott, napokig meg sem tudott mozdulni.

Link másolása

A 29 éves brit nő, Maria Bond a bemerevedett nyaka miatt fordult csontkovácshoz 2021 áprilisában. A rutinnak tűnő kezelés alatt viszont kétszer is "reccsent" a nyaka, a nő pedig elkezdett szédülni - írja a The Sun.

Később a férje kórházba vitte, ahol kiderült, hogy Maria sztrókot kapott: a kisagyában vérömleny alakult ki, abban a részben, amelyik a mozgáskoordinációért és az egyensúlyért felelős.

Az orvosok szerint a csontkovács elszakította a nő artériáját a nyakánál, ezért az agya nem jutott vérhez.

A sztrók miatt öt napig kellett kórházban maradnia, ekkor alig tudott megmozdulni.

"Teljesen ledöbbentem, mert nem tudtam, hogy ilyen fiatalok is kaphatnak sztrókot, ráadásul egy csontkovácstól. Nem tudtam rendesen járni vagy használni a kezeimet, olyan voltam, mint egy gyerek" - mesélte.

Két hónap fizikoterápia után viszont újra rendbe jött a mozgása, a vérömleny pedig tavaly júniusra teljesen felszívódott.

Az eset óta Maria megfogadta, hogy soha többet nem megy el csontkovácshoz, és mindenkinek felhívja a figyelmét a veszélyekre.

"Rengeteg embernek elmondtam már, hogy ne menjenek el csontkovácshoz, vagy ha igen, akkor legalább azt ne engedjék meg neki, hogy hozzányúljon a nyakukhoz" - nyilatkozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Mit érnek az oltások most? – Kemenesi Gábor szerint ezerszer jobb helyzetben vagyunk
A szakember szerint olyan variáns nem fordulhat elő, ami ellen teljesen elveszítenénk a megszerzett adaptív immunitásunkat.

Link másolása

A koronavírus-járvány kezdeti, kaotikus szakaszát már magunk mögött hagytuk ugyan, de a vírus velünk él ma is, és rendre kisebb-nagyobb hullámokat okoz. Arról, hogy mire elég az eddigi oltás, kik a veszélyeztetettek, kell-e aggódni még a covid miatt - többek között erről is kérdezte Kemenesi Gábor virológust az Egy című portál.

Azt reméltük, hogy a szezonális influenza szintjére szelídül a koronavírus, de ez még nem következett be. Ugyanakkor a long Covidra is gondolni kell, sokan a fertőzés után hónapokban is komoly tünetekkel küzdenek. A mostani hullám már tetőzött, a betegek száma csökken.

„Fontos, hogy ezerszer jobb helyzetben vagyunk a koronavírus első két évéhez képest. Közel sem tud akkora nyomást gyakorolni a kórházakra. Azt még nem jelenthetjük ki, hogy belesimult volna a többi szezonális vírus közé, részben még mindig kiszámíthatatlan, mikor, hol, mennyire fog terjedni, milyen variánsai dominálnak majd.

Ez a rész még káoszos, ahogy azt Kína esete mutatja, ahol a nagyon szigorú lezárás után végül most elengedték a vírust, és az láthatóan súlyos járványba torkollt" - mondta a szakértő.

Az influenzánál már jobban tudnak a szakemberek tervezni az oltással, mert a várható mutációk alapján gyártják le azt minden évben. A koronavírusnál erre még nincs lehetőség, ott csak utólag lehet oltásokat készteni. "Az oltások ügyében is van még hova fejlődni, fejlesztik azokat a készítményeket, amelyek a megfertőződés ellen is sokkal jobban védenek, nemcsak a súlyos betegség kialakulása ellen, mint a mostaniak” – mondta Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

A koronavírus még mindig veszélyesebb, több embert fertőz meg, komolyabbak a szövödmények is. Kínában azért rosszabb most a helyzet, mert ők most találkoznak azokkal a variánsokkal, amiken mi már átestünk és más a fertőzöttségi arányuk és más a használt oltóanyaguk is.

A nálunk eddig beadott oltások hatásosak voltak, és jelentős a különbség a két és a három oltás hatásossága között is. Az omikron halálozási aránya alacsonyabb, mint a korábbi változatoké, az oltás is jól megvéd a súlyosabb megbetegedéstől. Ugyanakkor az idős és beteg embereknek még mindig veszélyes lehet.

„Először is, a két dózis édeskevés az omikron megjelenése óta, a három oltás ad megfelelő védettséget, a harmadikra már úgy kell tekintenünk, mint az alap oltási sor végére. Ezt sziklaszilárdan, tudományos vizsgálatok alapján tudjuk az omikron óta, az elhunytak között nagyon nagy arányban szerepelnek az oltatlanok, másodsorban pedig a kétszer oltottak.

A harmadik oltás után négy hónappal már fel lehet venni a kifejezetten az omikron ellen fejlesztett komponenssel kiegészített mRNS-oltást. Erre az ECDC az ajánlásában már nem is negyedik vagy ötödik oltásként hivatkozik, hanem emlékeztető dózisként. Erre szükség van a védettség szinten tartásához, és hosszú távon várhatóan rendszeresen ajánlott lesz legalább a kockázati csoport számára egy-egy aktuális variánsra hangolt adag. Azt látjuk, hogy alapvetően a 70 év felettiek kerülnek most már kórházba, illetve a tartós betegséggel küzdőkre kell vigyáznunk. A hozzátartozók számára szintén ajánlott a védelem fokozása, ha ugyanis kevésbé fertőződhetnek meg, kevesebb vírust ürítenek, tehát kevésbé adják tovább azokat. Ezenfelül nem értjük még a hosszú Covid kialakulásának okait és a működési mechanizmusait, pedig sok millióan szenvednek tőle.

Ha hagyom rumlizni a szervezetemben a vírust, akkor annál nagyobb esélyt adok a kardiológiai vagy idegrendszeri problémák kialakulásának.

Erre egyre növekvő mennyiségű tudományos adatunk van. Nem különleges egy vírusnál a hosszútávú komplikációk megjelenése. A probléma az, hogy ezt a vírust és az általa okozott komplikációk hátterét nem ismerjük. Ez évekbe is telhet, de az már most látszik: a megfelelően oltottak sokkal jobb helyzetben néznek szembe ezekkel a kockázatokkal”

– mondja a virológus.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) becslése szerint a Coviddal fertőzött felnőttek közül minden ötödiknél jelentkeznek hosszabb távú szövődmények. Például nem múló fejfájásról, az íz- és szaglásvesztés fennmaradásáról, fogyásról, de érintett a tüdő, a szív, a keringési rendszer, az agy, illetve az anyagcsere különböző szervei is. Gyakori a szédülés, a szorongás, a depresszió, és az agyköd néven ismert jelenség. Előfordul a vese vagy a pajzsmirigy érintettsége, felborul a vérnyomás, gyakran alakul ki szívinfarktus és sok szívizom-, szívburok-gyulladással is találkoztak. Menstruációs zavarok is előfordulnak. A szakember szerint az a gond, hogy ennél a vírusnál nem ismertek még a mechanizmusok, amelyek ide vezetnek, így a kezelésük is nagyobb kihívás.

A Cambridge-i Egyetem részvételével folyt átfogó, brit kutatás pedig arra jutott, hogy a Covid úgy hatott az érintettek agyára, mintha néhány hónap alatt hirtelen 20 évet öregedtek volna. Az IQ-juk ráadásul nagyjából tíz ponttal csökkent. Az MRI-felvételeken olyan elváltozásokat fedeztek fel a kutatók, mint amilyeneket például a demenciában szenvedők esetében szoktak.

Az Egyesült Államokban és Európában is terjed az XBB.1.5, amiről „valamiért ezzel kapcsolatban pánikkeltő és hatásvadász szalagcímek is megjelentek. Szeretném hangsúlyozni:

olyan variáns nem fordulhat elő, ami ellen teljesen elveszítenénk a megszerzett adaptív immunitásunkat.

Szokták azt a kifejezést használni, hogy kikerülheti az immunrendszert, de ilyen nem létezik. A kórokozók elleni immunitásnak számos szereplője van, a megszerzett védelem egy részét áttörheti a vírus, de a teljes palettát nem tudja kikerülni.

Erre van a vakcinánk: amikor az omikron megjelent, és ez az érték csökkent, akkor a harmadik oltással hatékonyan vissza lehetett állítani, ezt egy kis emlékeztetővel még inkább megerősíthetjük. Ez a stratégia innentől kezdve működni fog” – állítja Kemenesei Gábor.

Egyelőre az omikron korszakban vagyunk, ám mindig lesznek újabb és újabb variánsok. „De láthatóan van már adaptív válasz és megoldás, van több fegyverünk is, figyelőrendszerünk, jó tudományos kutatási gyakorlatunk, illetve olyan vakcinánk, amit instant módon fel lehet javítani újabb komponenssel. Ráadásul a tudomány gőzerővel dolgozik még jobb vakcinákon, amelyek a fertőzés ellen is jobban védenek, illetve nagyobb skálán fedik le a különféle variánsokat” – közölte Kemenesi Gábor.


Link másolása
KÖVESS MINKET: