EGÉSZSÉG
A Rovatból

Influenzának hitték az orvosok az 5 éves fiú betegségét, amibe végül belehalt

Szeptember óta már tizenhat 15 év alatti gyerek halt bele a briteknél a más betegségekkel könnyen összetéveszthető fertőzésbe.

Link másolása

Tévesen diagnosztizáltak egy brit kisfiút, aki végül bele is halt a betegségébe - számolt be róla a Mirror.

Miután Jax Albert Jefferys megbetegedett, a családja többször is orvoshoz fordult. Azt mondták nekik, hogy az 5 éves fiú influenzás, ezért ennek megfelelően paracetamol tartalmú gyógyszerrel kezelték. A gyerek állapota azonban nem javult, sőt a betegség negyedik napján már olyan rosszul volt, hogy kórházba kellett vinni. Sajnos ott már nem is tudták megmenteni az életét.

Végül kiderült, hogy Jax nem influenzával küzdött, hanem úgynevezett streptococcusos garatgyulladással. Ez egy általában gyerekeknél előforduló, fertőző betegség, amelyet az A csoportú Streptococcus baktérium okoz. A betegnek begyullad a torka, a mandulája, de a gégét is érintheti a fertőzés, ami többek közt lázzal is jár. Ezt antibiotikumokkal lehet gyógyítani, amelyek a szövődmények elkerülése miatt is fontosak. Ugyanis a betegség akár vesegyulladást, reumás lázat, skarlátot vagy toxikus sokk szindrómát is okozhat.

Jax tragikus haláláról az iskolája is megemlékezett. Az igazgató felhívta a szülők figyelmét, hogy nagyon fontos időben felismerni a streptococcusos torokgyulladás tüneteit, hogy megfelelően lehessen kezelni.

Az utóbbi hónapokban sajnos már tizenhat 15 év alatti gyerek halt bele ebbe a betegségbe az Egyesült Királyságban. Legutóbb egy 4 éves kisfiú és egy 7 éves kislány hunyt el emiatt, de egy 12 éves és egy 6 éves gyerek halálát is ez a fertőzés okozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Támad a lepkehimlő! Gyermekről gyermekre terjed a betegség az óvodások között
Jobb félni, mint megijedni? Egyre több a lepkehimlős óvodás hazánkban. A gyakori vírusfertőzés általában nem jár súlyos tünetekkel.  

Link másolása

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban az arc mindkét oldalán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik. Innen is kapta a nevét a kór: a pirosodás egy pillangót formál. Érdemes odafigyelni a további tünetekre is, mert akár a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat ez a testrész.

Nagy valószínűséggel akkor lepkehimlős a gyerek, ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk a test több részén, amelyek általában alig viszketnek.

Sokszor előfordul, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket. A lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezeket sokan észre sem veszik – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak, a betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka.

Várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket

– tanácsolja a szakértő.

A lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek. A lakosság több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen. A betegség a legtöbbször gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor ajánlott orvoshoz fordulni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
Két új mellékhatást fedeztek fel az egyik Covid-oltásnál
Az egyik azonban nagyobb eséllyel alakulhat ki akkor, ha átestünk a betegségen magán, így az orvosok szerint még így is jobban megéri beoltatni magunkat.

Link másolása

Két új, de nagyon ritka Covid-19 vakcinamellékhatást – egy neurológiai rendellenességet és a gerincvelő-gyulladást – mutattak ki a kutatók az eddigi legnagyobb vakcinabiztonsági vizsgálat során – írja a The Guardian.

A mintegy 99 millió emberen elvégzett vizsgálatok megerősítették az eddig is ismert kapcsolatokat az mRNS (Pfizer és Moderna) vakcinák és a ritka szívizomgyulladás, valamint a szívburokgyulladás kialakulása között. Megerősítette továbbá a Guillain-Barré-szindróma (egy idegi autoimmun betegség) és az agyi vénás sinus trombózis kialakulásának lehetőségét az AstraZeneca vakcina alkalmazása során.

Ezek mellett kimutattak két újabb lehetséges mellékhatást: az AstraZeneca vakcinája akut disszeminált encephalomyelitishez, vagyis a gerincvelő és az agy gyulladásához, valamint egy transzverzális myelitis nevű neurológiai rendellenességhez is vezethet.

Az eredményeket a Vaccine nemzetközi folyóiratban tették közzé pénteken. A tanulmányt Ausztráliából, Argentínából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Új-Zélandról és Skóciából érkező adatok alapján állították össze.

A szakértők figyelmeztettek, hogy mindkét betegség súlyosnak mondható, viszont a páciensek általában felépülnek belőlük. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a transzverzális myelitis kockázata nagyobb akkor, ha átestünk a koronavírus-fertőzésen, ami alapján az orvosok továbbra is az oltások alkalmazását javasolják a Covid-19 ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Koleragyanú miatt vesztegel egy norvég luxushajó Mauritius partjainál
A tengerjáró szombat este érkezett volna Mauritiusra. A hajón 2184 utas és 1026 fős személyzet tartózkodik, 15 embert karanténban tartanak.

Link másolása

A BBC cikke szerint Mauritius megtagadta a Norwegian Dawn nevet viselő norvég tengerjárónak, hogy kikössön Port Louisban, miután az utasoknál

„gyomorbetegség enyhe tünetei jelentkeztek”.

A betegektől már mintákat vettek, azokat vizsgálatra küldték, eredmények csak későbbre várhatóak. A hatóságok attól tartanak, még az is lehet, hogy a hajón kitört egy kisebb kolerajárvány. A hajó fedélzetén eddig 15 embert különítettek el.

A hajó egyik holland utasa nyilatkozata szerint, a kapitány azt mondta nekik, hogy

a beteg utasok tüneteit esetleg kolera is okozhatta.

Az közelmúltban Afrika déli részén több helyen tört ki kolerajárvány, melyekben az ENSZ adatai szerint legalább 188 ezer ember fertőződött meg kolerával, és több mint 3000 ember meg is halt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Itt a friss diagnózis: ha te is ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, lehet, hogy nagy a baj!
Egy nő három kulcsfontosságú jelet tárt fel, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki OCD-ben szenved.

Link másolása

Az OCD, vagyis az obszesszív-kompulzív zavar egy kényszerbetegség. Az egyik fő jellemzője a betegek sok-sok megszállott gondolata, amelyek magas fokú feszültségérzetet provokálnak. A másik pedig a kényszeresség, a kényszer érzése arra, hogy bizonyos rituálékat, viselkedésformákat, cselekvéseket kell végezni annak érdekében, hogy a feszültség csökkenjen. Ilyen például a kényszeres kézmosás, melynek oka lehet a fertőzésektől való rettegés.

Az OCD gyakori tünete az ön-, illetve közveszélyes viselkedés gondolata, azaz az ilyesmiben szenvedők gyakran érzik úgy, hogy kárt kellene tenniük magukban vagy azokban az emberekben, akik feszültséget keltenek bennük – írja a hazipatika.com

Egy brit hölgy most a TikTok-on mutatta be az OCD három fő jelét. Véleménye szerint ezek

a tünetek segíthetnek felmérni a mentális egészségi állapotot és időben észlelni az esetleges problémákat.

Az első jel, amit leírt, a kényszeresség, vagyis a rögeszmés negatív gondolatok megjelenése, általában múltbeli vagy jelenlegi eseményekkel kapcsolatban és érzelmi szorongást eredményez.

„Ilyenkor depressziósnak érzed magad, nincs kedved semmihez és amint felébredsz, megpróbálsz újra aludni”

– magyarázta a nő.

A veszélyes gondolatok megjelenése ugyancsak a betegség egyik jele.

„Ezek olyan gondolatok, amelyek mögött nincs logika vagy érvelés, és időről időre megjelennek az elménkben. ezeket később egyre nehezebb lesz legyőzni” – fogalmazott, majd hozzátette: a harmadik tünet a sürgősség. „Ez magában foglalhatja azt, hogy sürgősen szakítsak a partneremmel, hogy azonnal hagyjak fel a munkámmal, hogy kerüljem az embereket és töröljem magam a közösségi médiából” – jegyezte meg.

Természetesen ezek a tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy OCD-je van valakinek, és azt is fontos tudni, hogy az állapot minden embernél eltérő. Ez a betegség egyébként gyakran a pubertás vagy a korai felnőttkor körül kezdődik, és fontos a segítség, például a terápia és a gyógyszeres kezelés, hogy kordában tartsák az állapotot – írja a ladbible.com.


Link másolása
KÖVESS MINKET: