A mikrozöldség igazi csodafegyver
Amerikából indult a divat, de Magyarországot is kezdik meghódítani a mikrozöldségek - derül ki az Egészség tippek cikkéből.
A parányi palánták dekorációként is feldobhatják az otthonunkat, ám vétek lenne nem fogyasztani belőlük: szuperdózisban tartalmazzák mindazokat a vitaminokat és nyomelemeket, amelyekre óriási szükségünk van az őszi-téli időszakban. Ahhoz is hozzájárulnak, hogy az immunrendszerünk minél ütőképesebben lépjen fel a vírusokkal szemben!
A mikrozöldségeket az eredeti zöldségfélékből hozzák létre, olyan módon, hogy a sziklevelek megjelenése után már learatják őket. Számtalan, nálunk is megszokott zölddel találkozhatunk mikro-változatban, ám nem mindegyikük alkalmas a termesztés ezen formájára.
Amerikában jelenleg 25 féle mikrozöldséget tartanak számon. Ezek közé tartozik a nálunk is kapható japán retek, mikrokoriánder, mikrokáposzta, karalábé, rukkola, mángold, bazsalikom, fodros kel, vízi torma, csicsóka, mizuna, tormafű, zöldborsó, spenót, cékla és a vörös mustár is.
A szakértők szerint minél élénkebb egy zöldség színe, annál valószínűbb, hogy az értékes tápanyagokban is bővelkedik. Ezek közé tartozik a C- és az E-vitamin, a kalcium, a vas, cink, karotin, foszfor, réz és a magnézium is. A növénykék mindemellett antioxidánsokban is igen gazdagok.
A mikrozöldeket egy-két hetes korukig szükséges napfény vagy más fényforrás alatt tartani, talajban, esetleg bizonyos fajták esetében tőzegmohában nevelni. Öntözés helyett - a fertőzések elkerülésének érdekében - inkább csak permetezzük őket!
“Szüretelni” általában a levelek kifejlődése után ajánlott, ilyenkor a megtermelt növényeket éles késsel levágják. Könnyen megromolhatnak, így célszerű megmosni, lehűteni és tárolóanyagba csomagolni őket.
Felhasználásuk éppen olyan széleskörű, mint a normál zöldségeké: rántottára szórva, halakkal, húsokkal, tésztákkal együtt tálalva is fogyaszthatók.
Cikkünk az Egészség7, az Egészségválasz és a Zöld magazin közreműködésével készült.