hirdetés

CÍMLAPFOTÓK

A Szatmár-Bereg fotósa: Habarics Béla egy mesés vidéket mutat be gyönyörű képeivel

Azt szeretné, ha fotóin keresztül még többen ismernék meg hazánk egyik legszebb vidékét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 19.

hirdetés

A Szatmár-Bereg fotósa, Habarics Béla gyönyörű képei egy mesés világba kalauzolnak. A kevéssé ismert táj szépségeit mutatja be, és a fotókon keresztül tanít is. Az általa annyira kedvelt vidék rejtett kincseit feltárva mutatja meg, hogy mennyi minden érdekességért érdemes elindulni és felfedezni ezt a tájat is.

A fotós így vall magáról, és munkáiról:

"Gyermekkoromat egy szatmári faluban, a Szamos közelében, a hajdani Ecsedi-láp szélén fekvő Porcsalmán töltöttem. Szüleim természet iránti tisztelete, édesapámmal tett kirándulásaink maradandó élményekkel gazdagítottak.

A fotózást középiskolás koromban kezdtem, akkoriban egy Zenit gép volt a társam a túrák során. Később a technika fejlődésével és a lehetőségeim bővülésével változott a fotós eszköztáram, azonban a fő mozgatóerő megmaradt:

látni, megismerni és megismertetni a természeti környezet történéseit.

hirdetés

Régóta készítek képeket, azonban eleinte főként csak dokumentálás céljából rögzítettem a látottakat. Majd később egyre inkább az egyedi pillanatok, a szokatlan témák megörökítése volt a cél.

A Tisza és a Túr találkozása Tiszakóródnál

Karvaly Cégénydányádon

Kaszonyi-hegy, Barabás

Biológia-környezetvédelem szakos középiskolai tanárként sokrétű szakmai képzettséget szereztem, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaként pedig jól felkészült, nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező kollégák révén alkalmam nyílt arra, hogy a jórészt elméleti tudásomat gyakorlati ismeretekkel bővítsem.

Ahogy Móricz Zsigmond a szatmári gyűjtőútjain faluimádattal ment a faluba, úgy munkám során nap, mint nap Szatmár-Bereg „imádattal” indulok utamra.

Szerencsés vagyok, hogy egy természeti-, tájképi és kultúrtörténeti értékekben rendkívül gazdag vidéken élek. A fotózásaim színtere a Bereg- Szatmári-sík lenyűgöző változatosságot mutat. A folyóvölgyek, erdők, gyepek alkotta mozaikos tájszerkezet ritka fajoknak nyújt élőhelyet. A Kárpátok közelsége, a mikroklimatikus viszonyok különleges élőhelyek fennmaradásának kedvez. Találkozhatunk itt vulkanikus hegyekkel, jégkorszaki lápokkal, töredékére zsugorodott, de még így is kiterjedt erdőségekkel, gyors sodrású folyóval, elhagyott medervonulatokkal és a legeltetéses állattartás emlékét őrző fás legelőkkel.

Kende kúria, Cégénydányád

Keresztes vipera, Gelénes

Kérsemjén, Szamos folyó

Térségünkben nincsenek nagy múltú fotókörök, szakmai műhelyek, ezért önerőből, saját tapasztalataim alapján fejlődtem. Később az internet segítségével lehetőségem nyílt a fényképeim megosztására, a hibák közös elemzésére, szakmai konzultációkra. Jelenleg egy online képzés keretében a hazai természetfotózás egyik kiemelkedő személyétől Zsila Sándortól tanulhatom a fényképezés gyakorlati titkait és a kidolgozás technikai részleteit.

Biológia tanári hivatásom mindig fontos volt számomra, ezért

a természeti értékek bemutatása, vidékünk változatos élőhelyeinek és ritka fajainak népszerűsítését elsődleges feladatomnak tekintem.

A fotózás számomra egyrészt kikapcsolódás, másrészt lehetőség arra, hogy a képek által előadások, diavetítések, publikációk alkalmával, másokkal is megismertessem hazánk egyik legszebb táját."

Kockás liliom, Túrricse

Kornis tárnics, Fülesd

Kőris-erdő, Gulács

Rókás-legelő, túristvándi

Kisar-legelő

Szamos-folyó, Cégénydányád

Téltemető, Cégénydányád

Tisza, Tiszabecs

Tisza, Tivadar

Tiszavirágzás, Tivadar

Túr, Garbolc

Zöld varangy, Fehérgyarmat


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

A Dunán is lélegzetelállító jégszobrokat produkált a kemény fagy

Sokan ragadtak fényképezőgépet vagy telefont, hogy a szokatlan hideg természeti képződményeit megörökítsék. Mutatjuk a látványos fotókat.
Címkép: Mona33/Időkép - szmo.hu
2021. február 13.

hirdetés

Ahogy korábban mi is emlegettük, az ország leghidegebb pontján, Zabaron -26, míg a Bükkben -35,5 fokot is mértek. Ha ez utóbbi adatot hivatalosan is pontosnak fogadják el, ez lesz a hazánkban valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet.

A dermesztő, és akár veszélyessé is váló hidegnek mindenképpen van egy jó oldala is:

számos csoportban és honlapon gyönyörű képeket osztanak meg azok az amatőr természetfotósok, aki a rekordhidegben is megtalálják a szépséget.

Az Időkép által szombaton közzétett fotók tanúsága szerint nemcsak a Balaton, hanem a Duna mentén is gyönyörű képződményeket produkált a természet.

hirdetés

Holopzoltan (Esztergom) / Időkép:

Marmar (Kisoroszi) / Időkép:

Gtadri (Kopaszi gát) / Időkép:

Lapozás után a képsorozat folytatódik.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Az őszi Erdély csodavilága, ahogy egy magyar „medvepásztor” látja

Szin János volt nagyon gazdag, átélt egy súlyos betegséget, majd Székelyföldön találta meg a boldogulását. Most megmutatja, milyen mesés vidéken él, távol a világ zajától.
Fotók: Szin János - szmo.hu
2020. november 16.

hirdetés

Szin János Erdélyben él, és saját bevallása szerint "medvepásztor". Kalandos életet élt, de most a világ zajától távol találta meg a boldogságot, a hegyek között, a medvék között:

"Szentesen születtem 1968-ban, proletár szülők gyermekeként. A tanulás soha se szerepelt első helyen az életemben, de szívesen sportoltam és álmodoztam éjszakánként a paplan alatt zseblámpával a kezemben, miközben Széchényi Zsigmond erdélyi útleírásait olvastam.

Korán megtapasztaltam, hogy az iskola befejezésével a gyári munka sem nekem való, így nemes egyszerűséggel a kerítésen átugorva a kommunista rendszer munkakerülőjévé váltam. Éreztem, hogy számomra terem itt még babér, így a pénzszerzés mások számára szokatlan módját választottam, először kártyán kerestem meg a kenyérre valót, majd a fekete piacon és végül a játékgépszervezés jelentette karrierem csúcsát.

Ez rövid idő alatt olyan magasságokba repített, hogy azt vettem észre, hogy az úszómedencés, edzőtermes, jaccuzis házamban 4 fős személyzet sürgölődik, miközben én bejárom a világot Amerikától Ausztráliáig Kazahsztánon át.

Aztán az élet megtorpanásra késztetett, mikor megkaptam az agydaganatot diagnosztizáló leletemet. Megműtöttek, jóindulatú volt. A műtét előtt alkudoztam Istennel, kértem, gyógyítson meg, és én cserébe a vagyonomat adom. Néhány év múlva adtam is. Az alku megköttetett.

hirdetés

Ekkor keresett meg Máté Bence világhírű természetfotós, akit gyerekkorától támogattam, hogy Erdélyben üzemeltessünk medveleseket. Kiköltöztem Tusnádfürdőre Böjte Csaba testvér gyermekotthonába. Hónapokig az erdőt jártam, hogy megkeressem a lesek számára a legjobb helyszínt. 2017-ben elkészült az első és megnyitottuk a turistáknak. Azóta lett a Szent Anna tó közelében is egy nagyobb, azóta

minden medvét névről ismerek

és túrákat vezetek a vendégeknek."

A környezete pedig csodálatos. Egész évben is, de ilyenkor ősszel ezernyi színben pompázik. Arra kértük, mutassa meg, milyen most ez a meseszép hely, ahogy ő látja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Egy varázslatos világ madártávlatból – Szatmár-Bereg rejtett szépségei, ahogy még nem láttad

Folyóvölgyek, erdők, gyepek, párába burkolt vidékek, megbújó szépségek... Mintha nem is Magyarországon járnánk, hanem valami távoli vad vidéken.
Fotók: Habarics Béla - szmo.hu
2020. október 18.

hirdetés

Mintha nem is Magyarországon, hanem valahol az Amazonas vidékén készültek volna ezek a képek. Pedig ez a csoda nálunk van. A Tiszánál, a Túrnál, a Birhó erdőnél, Cégénydányádnál. A vidék sétálva is káprázatos, ám ha felreppenünk, mint a madarak, akkor egészen új élményben lehet részünk. A fotósnak köszönhetően most te is szétnézhetsz a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, sok helyen még szinte érintetlen, gyönyörű, vad vidéken.

Bátorligeti-ősláp:

Kilátó a Birhónál:

Az Öreg-Túr Fehérgyarmattól északra a Birhó erdő ölelésében:

Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület:

hirdetés

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Cégénydányád, Kende kúria:

Hajnali sugarak (Tisza holtág):

Öreg-Túr:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Mintha egy tengerből előbukkanó sziget lenne, olyan a felhőkből kikandikáló Kékestető

Magyarország legmagasabb hegyén december közepén különleges élményben lehetett része az arra járónak. Míg a csúcson sütött a nap, a hegy és a vidék eltűnt a felhők alatt.
Fotók: Link János - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Nem kell repülőre ülni, hogy láthassuk, a felhők fölött valóban mindig kék az ég és süt a nap. Elég egy borongós téli napon felmászni a Kékesre, hiszen ezt az élményt az 1000 méter feletti csúcson is élvezhetjük.

 

 

 

 

hirdetés

A Mátrában, az Északi-középhegységben található Kékes Magyarország legmagasabb hegye, az Adriai-tenger szintjéhez mérve 1015 méter magas. Hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, síközpontja, kedvelt turisztikai célpont, a hegyen álló tévétoronyban kilátó is található.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: