BUDAPEST
A Rovatból

Vitézy Dávid tízezer új bér- és szolgálati lakást, valamint tízezer forintos „kultúrkupont” ígért a budapestieknek

Az LMP főpolgármester-jelöltje azt is kiharcolná, hogy javuljanak a kórházi állapotok a fővárosban. Vitézy új közparkokat is ígért a programbemutatóján.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken Budapesten, írja az MTI.

A Fonó Budai Zeneházban tartott rendezvényen Vitézy Dávid 12+1 pontban foglalta össze legfontosabb vállalásait.

Azt ígérte, hogy megválasztása esetén „pártemberek” helyett szakemberekkel irányítják majd Budapestet; tízezer új megfizethető bér- és szolgálati lakást építenek; létrehozzák a BKK-rendészetet; rendberakják és akadálymentesítik a nagyobb külvárosi csomópontokat; öt új villamosvonal építésébe kezdenek.

Hozzátette: elérik a kormánynál, hogy meginduljon a HÉV-járműpark cseréje és a vonalak felújítása; „kiharcolják” a kórházi állapotok javulását; új közparkok létrehozásába kezdenek és megújítják a Népligetet; élhető, zöld közterületeket, színvonalas Duna-partokat alakítanak ki; tízszer annyi út felújítását vállalják, mint amennyi 2023-ban történt; tízezer forintos „kultúrkupont” adnak minden budapestinek; új állatvédelmi központot és menhelyet hoznak létre; valamint nekilátnak annak, hogy Budapesten újra legyen vidámpark.

Vitézy Dávid kijelentette: „pártpolitikai csatározások helyett valódi városfejlesztésre van szükség Budapesten”.

Ez azt jelenti, hogy „a mit, miért nem lehet politikája helyett a mit, hogyan lehet legyen úrrá a budapesti fejlesztéspolitikán” - magyarázta a főpolgármester-jelölt, majd úgy folytatta: ez azt is jelenti, hogy a mindenre nemet mondás és minden létező fejlesztésnek az akadályozása, valamint a kifogásgyártás helyett a városvezetésnek egy világos vízió, stratégia mentén kell fejlesztenie Budapestet és partnerségeket kell építenie.

Továbbá a „folytonos panaszkodást váltsa fel a rendszerben gondolkodás és a folyamatosan másokra mutogatás helyett koncentráljunk arra, hogyan tudunk forrásokat teremteni!”. A folyamatos országos pártpolitizálás helyett Vitézy szerint együttműködéseket kell kezdeményezni az Európai Unióval, nemzetközi befektetőkkel, a kerületekkel, az agglomerációval, és „ahol meg lehet találni Budapest érdekében a közös pontokat, ott a kormányzattal is”.

Szerinte „nincs még öt évünk a folytonos gyurcsányozásra, nincs még öt évünk Lázár János Budapest-politikájára, a lehúzott, leállított fejlesztésekre. Nincs még öt évünk arra, hogy Karácsony Gergely minden létező beruházásról elmondja, hogy miért nem jó, miért kell megakadályozni, még a legzöldebb fejlesztések kapcsán is”.

Továbbá nincs még öt év arra, hogy „Budapestet a kormányzat elhanyagolja” – mondta Vitézy Dávid, aki azt is elmondta, hogy azért indul a választáson, mert szerinte Budapest legfontosabb problémáival valójában senki nem foglalkozik. A két nagy országos pártpolitikai oldal csatatérré tette Budapestet, és ahelyett, hogy a várost fejlesztenék, csak „egymásra mutogatás, folyamatos panaszkodás, üres lájkbajnokság” lett a budapesti politika.

Vitézy Dávid közölte, a 101 pontból álló részletes programjának megírását 25 szakértő koordinálta és emellett 5673 budapesti véleményét vették figyelembe. A dokumentumot, amely konkrét cselekvési terv, egyfajta „állásjelentkezésnek” is tekinti.

Hangsúlyozta: Budapest nem csak „a turista belvárosból áll”, a fővárosiak háromnegyede a körúton túl, a külső kerületekben él, mégis ezeket a kerületek magára hagyta a politika, ideje ezen változtatni.

Szerinte elszalasztott lehetőségek százai szegélyezik Karácsony Gergely főpolgármester városvezetésének elmúlt öt évét. Abból a programból, amit vállalt, sokkal több olyan ígéret van, amit nem teljesített, mint amennyit igen. Hozzátette: igaz az, hogy az uniós források be vannak fagyasztva, és igaz az, hogy a kormány szűkre szabja Budapest mozgásterét, de még ezzel együtt is sokkal többet lehetett volna tenni.

Példaként hozta a Városháza parkolóját, ahol nem valósult meg Karácsony Gergely „legszimbolikusabb” ígérete, hogy ott park lesz a ciklus végére.

Vitézy Dávid elmondta, 2019-ben ő is Karácsony Gergelyre szavazott abban a hitben, hogy majd ő fellendíti a város fejlesztését. Ez azonban nem így lett, nem lett lendületes és zöld várospolitika, a leállt közlekedésfejlesztések újraindítása helyett jött a BKK élére Draskovics Tibor. „A városháza pedig egy pillanat alatt az ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampány központja lett, és hirtelen csak és kizárólag országos politikáról szólt minden, amiről a várospolitikának kellett volna” – fogalmazott.

Azt mondta: Budapestet a főpolgármester a kormány-ellenzék nagy háborújának szimbolikus terepévé tette, és ehhez „örömmel asszisztált a kormány is”, és létrehozott egy Budapest-ellenes minisztériumot Lázár János vezetésével.

Vitézy Dávid a programját ismertetve a többi között elmondta: újabb lendületet kell adni a panelházak felújításának, elsődleges fontosságúnak nevezte megvédeni Budapest épített örökségét, és megválasztása esetén indítanak egy társasházi tanácsadó irodát, amely a felújításokban segíthet majd, valamint szeretnék elkezdeni egy mintavárosrész felépítését. Programja szerint a külső kerületekben két tucat közlekedési csomópont megújítására van szükség, továbbá megválasztása esetén azonnal elindítana egy új villamostendert.

Vitézy Dávid vállalja, a legfontosabb buszjáratok esetében bevezetik az éjjel-nappali üzemet, a ciklus végére a buszflotta harmada elektromos meghajtású lesz, folytatják, de felül is vizsgálják a kerékpáros közlekedés fejlesztését. A programjában szerepel a Rákóczi út felújítása, és az is, hogy 2028-tól csak elektromos taxikat lehetne forgalomba állítani Budapesten, és a Hungária körúton belül a kisáruszállítást csak elektromos furgonokkal lehetne végezni.

Vitézy Dávid programjáról ebben a videóban lehet még többet megtudni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Megbénítja majd Budapestet a kínai elnök látogatása – mutatjuk a lezárásokat
Hszi Csin-ping és delegációjának érkezése kettévágja a fővárost. Szerdától péntekig tart majd a közlekedési káosz, hét kerületet is érintenek a korlátozások.

Link másolása

Lényegében megbénítja majd Budapestet Hszi Csin-ping és állítólag több száz fős delegációjának érkezése szerdán – derül ki a rendőrség lezárásokról szóló közleményéből. A police.hu azt írja, delegáció érkezése miatt május 8., szerdától május 10., péntekig kell majd korlátozásokra készülni a I., a IX., a XI., a XV., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben.

A korlátozásokról egy térképet is közzétett a rendőrség:

Lezárások

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek szerdán 19:30-tól 21:00-ig az I., a IX., a XI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben, az alábbi útvonalon:

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – M4 – M0 – M5 autópálya bevezető – Gyáli út (M5 bevezető) – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért felső rakpart – Krisztina körút – Attila út – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér – Hess András tér.

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek pénteken 11:30-tól 14:00-ig az I. és a IX. kerületben, az alábbi útvonalon:

Hess András tér – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért felső rakpart – Szent Gellért tér – Műegyetem felső rakpart –Pázmány Péter sétány – Dombóvári út.

Szakaszos és időszakos lezárások lesznek szintén pénteken 16:20-tól 17:00-ig az I., a IX., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben, az alábbi útvonalon:

Hess András tér – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Krisztina körút – Szent Gellért felső rakpart – Szent Gellért tér – Műegyetem felső rakpart – Pázmány Péter sétány – Rákóczi híd – Könyves Kálmán körút – Gyáli út (M5 bevezető) – M5 autópálya bevezető – M0 – M4 – Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

Tilos megállni

Még korábban hívta fel a rendőrség a figyelmet arra, hogy szerdán tilos lesz megállni a VI. kerületi Andrássy út páros oldali szervízútján az Izabella utca és a Vörösmarty utca között.

Tilos megállni csütörtökön 6:00-tól 17:00-ig a XV. kerület, Neptun utca mindkét oldalán a Drégelyvár utca és a Neptun utca 57. szám között. Egy korábbi rendőrségi közleményből az is kiderül, hogy csütörtökön 10:00 és 16:00 között az V. kerületi Apáczai Csere János utcában, a hotel mellett is tilos lesz a megállás.

Tilos megállni pénteken 10:00-tól 20:00-ig az I., a IX., a XI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben:

• Nagykőrösi út főpályán (M5 bevezető),

• Nagykőrösi út mindkét oldalán az autópiac középső bejárata és a Garázs utca között,

• Nagykőrösi út MOL kút főpálya felőli oldalán,

• Határ úton a Nagykőrösi úti felüljáró alatt,

• Gyáli út főpályán (M5 bevezető),

• Fék utca mindkét oldalán a Gyáli úti felüljáró alatt,

• Könyves Kálmán körút mindkét oldalán a Gyáli út és a Rákóczi híd között,

• Laczkovich utca mindkét oldalán a Rákóczi híd alatt,

• Dombóvári út mindkét oldalán a Budafoki út és a Pázmány Péter sétány között,

• Pázmány Péter sétány mindkét oldalán,

• Műegyetem felső rakpart teljes területén,

• Műegyetem rakparti felhajtó mindkét oldalán a Bertalan Lajos utcánál,

• Szent Gellért téren,

• Szent Gellért felső rakpart mindkét oldalán,

• Krisztina körút mindkét oldalán a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között,

• Attila úton a Dózsa György tér mellett,

• Dózsa György tér teljes területén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Ágyúzni fognak a budai Várban – figyelmeztet a Honvédelmi Minisztérium
Egy ünnepélyes zászlófelvonás miatt lőnek majd reggel. Megnövekedett hanghatásra kell számítani a minisztérium szerint.

Link másolása

Kedd reggel dörögni fognak az ágyúk a Budai Várnegyed Esztergomi rondelláján – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A lakosság türelmét és megértését kérik, mivel

reggel 10 órakor hagyományőrzők ágyúlövései kísérik majd, ahogyan ünnepélyesen felvonnak egy zászlót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Így telt a május elseje a Városligetben - fotók!
Miközben a DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, a Városligetbe egyébként is sokan látogattak ki. Remek idő volt.

Link másolása

Idén is sokan látogattak el a Városligetbe, hogy megünnepeljék május elsejét: a munka ünnepén kiváló idő volt, és számos program várta a látogatókat.

A DK a Párbeszéddel és az MSZP-vel közösen majálisozott, Magyar Péter pedig Sümegen folytatta országjárását.

Fotóink a Városligetből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
A tömegközlekedés is a feje tetejére állt a kínai elnök konvoja miatt, ezek a legfontosabb változások
Hszi Csin-ping látogatásának teljes napján a lezárások nemcsak az autósoknak, hanem a tömegközlekedőknek is bosszúságot okozhatnak. A BKK a metrók használatát ajánlja inkább.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 09.


Link másolása

A kínai elnök látogatása miatti ideiglenes forgalomkorlátozások és lezárások alaposan felforgatják a főváros tömegközlekedését csütörtökön. A BKK ezért felhívja a figyelmet arra, hogy péntekig hosszabb időt kell szánni a közlekedésre, egyúttal érdemes a megszokottnál korábban útnak indulni. A közlekedési káosz elkerülése érdekében a felszíni járművek helyett inkább az M2-es, M3-as és M4-es metrók használatát ajánlják.

Csütörtökön, azaz május 9-én a Budai Várban forgalomkorlátozás lesz. Emiatt a Budai Vár a Deák Ferenc tér felől a Dísz térig közlekedő 216-os autóbusszal, a Széll Kálmán tér felől a csak Kapisztrán térig közlekedő 16A és 116-os buszokkal érhető el. A 216-os autóbusz forgalmát több esetben is megállíthatják 10-15 percre, hosszabb zárás esetén a járat terelve közlekedik, a Dísz tér helyett a Krisztina térig jár.

A BKK Info térképén a csütörtöki lezárások:

A péntek estig várható összes forgalomkorlátozást ebben a cikkben gyűjtöttük össze:


Link másolása
KÖVESS MINKET: