BUDAPEST
A Rovatból

Titkos rozébuborékok a Margitszigeten

Egy későnyári borkóstoló pillanatképei a Margitszigetről, ahol a rozé volt a főszereplő.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. szeptember 09.


Link másolása

Szeretek szemet gyönyörködtető enteriőrők lágy ölén bort kortyolni, de az első számú favorit a szabad ég alatt lébecolni szinte eggyé válva a természettel. Micsoda tökély, hogy a Wine Shock gondolt egy nagyot, és legutóbbi titkos rozé buborékok (Secret Rosé Bubbles) fedőnév alatt futó eseményét a Margitsziget egyik kedvenc kis tisztásán rendezte meg.

Bár imádom az őszt is, rendszerezvén emlékeimet, azért visszasírom icipicit az egy héttel ezelőtti meleget, mikor nem fagyott oda a képtelen felünk sehova, de minimum felfázás nélkül ücsöröghettünk a fűre terített pokrócokon, kendőkön. Hamarabb sötétedik már, így aki látni szeretné a másik képesebbik felét, korábbra szervezi a szabadtéri programokat, így tett a Wine Shock is, akik délután ötre időzítették a felfedező piknik esetében a rajtot. Igencsak vonzott a biciklivel érkezéssel együtt járó szabadság, de miután egyik kedvenc titkos - ritkán, de gyakorolt - időtöltésem a kerékpárokról való lerepülés, így saját és a többi közlekedő testi épsége, na meg az alkohol miatt a tömegközlekedésre voksoltam.

bor2

bor3

Processed with VSCOcam with f2 preset

bor7

bor5

A Margitsziget ezúttal is teli volt a városból kiszakadni vágyó, de időhiány, egyéb tulajdonság vagy szimpla rajongás miatt ezt a zöld oázist választó emberekkel. A rajongók hada ellenére mégsem egymás hegyén-hátán ültünk, mindenkinek jutott hely, méghozzá a többi piknikezőtől vagy más társas tevékenységet végző csapattól tisztes távolságban. A piknik ezúttal is tökéletesre sikeredett.

Értő bevezetés után és vezetés mellett összesen tíz tételen mentünk végig (1. Gere Frici Gyöngyöző bor - Pinot Noir- Medoc Noir; 2. Furlan Rosé Brut - Glera, Manzoni bianco, Cabernet; 3. Polz rosé brut - Pinot Noir, Zweigelt; 4. Raventos i Blanc De Nit - Macabeu, Xarel-lo, Parellada, Monastrell; 5. Mosbacher Rosé Brut - Mousseaux; 6. Simonsig Kapse Vonkel - Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Munier; 7. Langlois Crémant Rosé - Cabernet Franc; Diebolt Valois Rosé - Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Munier; 9. Ca' del Bosco Rosé - Chardonnay, Pinot Noir; 10. Ferrari Maximum Brut Rosé - Pinot Noir), bár bevallom, ha nem állna rendelkezésemre írásos segítség, akkor leheletnyit elvesztem volna az irkálás közben, annak ellenére, hogy természetesen a helyszínen azért tőlem telhetően azért álltam a buborékok támadását.

Processed with VSCOcam with f2 preset

bor6

bor9

bor11

Szépen haladtunk tételről-tételre, ürültek az üvegek, pergett a nyelv, emelkedett a hangulat a nap pedig lassan eltűnt a fák mögött és ránk borult az éjszaka. Nem mi voltunk az egyedüliek, akik így jártak, távolból lehetett hallani még kisebb csoportok neszét, de a többség szinte észrevétlenül elvonult. Az utolsó kör után mi is fontolóra vettük a távozást. Felszedelődzködtünk, összepakoltunk, majd zseblámpa helyett telefonokkal - hipp-hipp hurrá komptakt dolgok - körbepásztáztuk piknikező helyünket, hogy véletlenül se hagyjunk semmi szemetet magunk mögött.

Nem verném a mellem, azzal, hogy hé gyerekek, mi ügyelünk a tisztaságra, ugyanis a hulladék összegyűjtése magunk után (annak kidobása kizárólag a kijelölt helyre) szerintem totál természetes, de muszáj megemlítenem, ugyanis körülöttünk volt olyan társaság, amely másfél literes műanyag flakonokat, chipses zacskókat és egyéb hulladékot (ha valaki hiányolná a teljes felsorolást attól bocs, de nem analizáltam egészen közelről, csupán három méterre mellette elhaladva láttam) hagyott maga után úgy egy méteres sugárban körös-körül. Nos, nekik csak gratulálni tudok, egyszer talán megértik, hogy ilyet miért nem csinálunk. Na, de a szeméthalom miatt sajnálatos módon elkanyarodtam a csodás buborékok világától, így éppen ideje, hogy visszakanyarodjunk, immár képekkel!

bor10

bor12

bor14

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ha te is részt vennél ilyen tematikus megmozdulásokon, a friss információkért ne feledd követni a Wine Shock közösségi oldalát. Az egyik korábban tesztelt Wine Shock eseményről pedig itt olvashatsz.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha kedvet kaptál egy kis borozgatáshoz, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk