News here
hirdetés

BUDAPEST

Titkos kód a budapesti lovas szobrokon?

A legenda szerint van egy titkos szobrászkód. Utánanéztünk, igaz-e.

Link másolása

hirdetés

A “titkos kód” szerint ha az állat lábai közül kettő nem érinti a talapzatot, lovasa csatában esett el. Ha csak egy lába nem érinti a talajt, akkor egy harctéren szerzett sérülésbe halt bele. Ha pedig a ló mind a négy lába a földön van, akkor a gazdája természetes halált halt. De vajon a budapesti szobrok készítői tudtak a legendáról, és alkalmazták ezt a “titkos kódot”?

Kezdjük azzal, hogy a legenda meglehetősen tudománytalannak tűnik. Több tucat amerikai szobron elvégzett vizsgálat is azt támasztja alá, hogy a kód csak minden harmadik esetben teljesül, így nem minősül törvényszerűségnek. De lássuk mi a helyzet a budapesti lovasszobrokkal:

1Savoyai_Eugen_szobra

Savoyai Jenő (Róna József, 1900) lovának a Budavári Palotában mind a négy lába lent van, ez esetben érvényesül a legenda, hiszen a herceg szélütésben halt meg.

hirdetés

2sztistvan_ruman

Fotó: Rumán Ferenc

Szent István (Stróbl Alajos, 1906) lovának is lent van mind a négy lába a Halászbástyán. Első királyunk természetes halált halt, így ez is igazolja a legendát.

3gorgey

Görgey Artúr is természetes halált halt, a Dísz tér közelében felállított lovasszobor is négy lábon áll (ifj. Vastagh György 1935; a II. világháborúban bombatalálat érte, pontos mását Marton László készítette el 1997-ben), így a legenda itt is igaznak bizonyul.

-

Hadik András (ifj. Vastagh György, 1936) szobra szintén a Várnegyedben áll, szintén négy lábon, a lovas pedig szintén természetes halált halt.

5rakoczi_bmark

Fotó: Boldizsár Márk

II. Rákóczi Ferenc (Pásztor János, 1937) lovasszobra két lábon ágaskodik a Kossuth téren. Mivel azonban lovasa természetes halált halt, a legenda itt nem érvényesül.

6zalahetvezer

Megkérdőjelezik a legendát azonban a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű központi alakjai, a honfoglaló vezérek lovasszobrai is (Zala György, 1894-től). Az összes ló négy lábon áll, azonban elég meglepő lenne, ha mindannyian természetes halált haltak volna.

-

Hunyadi János (Pátzay Pál, 1956) Városligeti szobra is kérdéseket vet fel. Felemeli a jobb mellső lábát, ami harci sérülésre utal, azonban a hadvezér valójában nem sokkal a nándorfehérvári diadal után, a táborban szerzett pestisbe halt bele, ami értelmezéstől függően lehet természetes halál, de a harctéri részvét folyománya is.

A fenti lista tehát semmit se bizonyít. Egyrészt nem reprezentatív, másrészt ki tudja megmondani, hogy egy időskori szélütés nem harci sebesülésnek köszönhető-e...

A legenda hívei közül sokan úgy vélik, hogy a lábakra figyelő kód csak a középkorban, illetve előtte volt jellemző. Ám ha megvizsgáljuk a két leghíresebb reneszánsz lovasszobrot, akkor szintén elbizonytalanodhatunk. Donatello Gattamelata lovas szobra és Verrocchio Colleonié is felemeli egy-egy lábát, holott a zsoldosvezérek természetes halált haltak.

gattamelata

Donatello Gattamelata lovasszobra

Colleoni_Verrocchio

Verrocchio Colleoni lovasszobra

Sokkal valószínűbb tehát, hogy a művészek nem a titkos kódra figyeltek, hanem igyekeztek tudásuk legjavát nyújtani. Nem legenda, hanem tény ugyanis, hogy egy lovas szobrot annál nehezebb elkészíteni, minél kevesebb szilárd ponton rögzül a talajhoz.

Azok a képek, ahol a fotós nincs feltüntetve, a Wikipédiáról valók.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

hirdetés

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

hirdetés
Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Az ellenzék jelöltje nyert a II. kerületben az önkormányzati képviselő-választáson
A közös jelölt, Nagy Eszter nagy fölénnyel, több, mint 60 százaléknyi szavazatot szerezve utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét, Bálványkövi Istvánt.

Link másolása

hirdetés

A valasztas.hu-n megjelent adatok szerint a II. kerületben tartott időközi önkormányzati képviselő-választást az ellenzék jelöltje, Nagy Eszter nyerte.

A közös jelölt nagy fölénnyel, több, mint 60 százaléknyi szavazatot szerezve utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét, Bálványkövi Istvánt, aki 36 százalékot szerzett. Harmadik helyen a Magyar Kétfarkú kutyapárt jelöltje, Hildebrand Krisztián Roland végzett 3 százalékkal.

Ma jelent meg egy videós anyagunk arról, hogy kikre szavaznának a kerületiek, a Fény utcai piacon kérdezgettükk az embereket, ahol a pártok még az utolsó napon is kampányoltak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

hirdetés

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

hirdetés

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Továbbra is Budapest az ország legélhetőbb része, itt a Top 10 járás Magyarországon
Több szempontot figyelembe véve alakították ki szakértők a rangsort.

Link másolása

hirdetés

Egy friss kutatás azt vizsgálta, milyen lehetőségek biztosítottak az ország egyes részein az ott élőknek.

A vizsgálat során az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján számolták ki a pontszámokat, ami a rangsort adta ki – derült ki a Magyar Bankholding Nyrt. közleményéből.

hirdetés

A legélhetőbb járások listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Pilisvörösvár és környéke

3. Veszprém és környéke

4. Debrecen és környéke

5. a Bólyi járás

6. a Mórahalmi járás

7. Érd

8. Kisbér

9. Pécsvárad

10. Tata és környéke

A kisebb járások az alacsony bűnözésszám és a jobb megfizethetőség miatt kerülhettek a rangsorban előkelő helyre.

Budapest például a bűnözés tekintetében mindössze a 162. helyen végzett.

A nagyobb városok és környékeik inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik a jobb helyezésüket.

Itt újonnan került be az első tízbe Mórahalom, Érd, Kisbér és Pécsvárad környéke.

A szakértők összeállították a megyeszékelyek egymáshoz képesti élhetőségi rangsorát is, amelyet ezúttal is a főváros vezet.

A legélhetőbb városok listája a következőképpen alakult:

1. Budapest

2. Veszprém (78,9 pont)

3. Győr (68,9 pont)

4. Debrecen (60,4 pont)

5. Székesfehérvár (60,3 pont)

6. Szekszárd (59,9),

7. Pécs (58,9),

8. Szombathely (58,4)

9. Zalaegerszeg (57,2)

10. Kaposvár (55,3)

A tavalyi évhez képest nagyot ugrott előre Debrecen, amely a 12. helyről lépett előre a 4. helyre.

Az egészségügyi mutató Szekszárdon, Pécsen és Veszprémben a legjobb. A legbiztonságosabb városnak Debrecen bizonyult, amit Veszprém és Zalaegerszeg követ. A legmegfizethetőbb város Salgótarján lett a szakértők által vizsgált szempontok alapján.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: