BUDAPEST
A Rovatból

Piacozzatok a felújított Klauzál-csarnokban!

Kívül-belül megújult a Klauzál téri csarnok Budapest központjában. Bloggerünk tesztelte.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2016. április 05.


Link másolása

Tudjuk, piacozom. Szisztematikusan vagy éppen ad hoc felkeresem Budapest vagy annak a településnek a csarnokát, éppen zajló piacát, ahol éppen járok. Budapesti vásárcsarnok túrám egyik szomorú állomása volt a III. számú vásárcsarnok. Mindezidáig. Legutoljára 2014 nyarán vittek erre a lábaim célzatosan, ezt követően pedig csak a Klauzál téri vásárcsarnok Akácfa utcai bejáratával szemben elhelyezkedő kultúregységek látogatója voltam, fél szemmel folyamatosan szemmel tartva a kerítéssel körbevont, építési területté avanzsált csarnokot.

A teljesen felújított, funkciójában is kibővített csarnokot végül 2015 októberében adták át a nagyközönségnek. Hiába szerettem volna több lovat egy hátsóval megülni, képtelen voltam belesuvasztani feszített tempójú napjaimba akkoriban a látogatást, így csak hónapokkal később jutottam el az ünnepek miatt már díszbe öltöztetett csarnokba. A képek decemberben készültek, ezért a csodás papír és egyéb cicoma, de a mondanivalóm változatlan. Olvassátok!

klauzal19

A 2014 nyarán tapasztalt siralmas állapotokhoz lépest szembetűnő változás fogadott. Így mielőtt végiggörgeted kedves olvasó az elkövetkező képfolyamot, javaslom, mindenképpen suhanj át a felújítás előtti állapotról készített fotóimon. Ide kattintva kezdheted meg az időutazást.

Most, hogy visszatértünk a virtuális utazásról, még markánsabb a régi és új állapot közötti különbség. Ha nem utaztál volna, akkor íme egy kis összefoglaló a III. számú vásárcsarnok történetéről (szerényen magamtól idézve):

"

Ahogy a Rákóczi téri vásárcsarnok történetéhez, úgy a Klauzál téren álló csarnok történetéhez is fűződik egy tűzeset, akként, hogy ez a csarnok egy, az 1874-ben tűzvészben megsemmisült színház helyén épült. A tér neve egyébként korábban Stephen Platz, majd István tér volt. Jelenlegi nevét Klauzál Gábor miniszterről kapta 1907-ben.

A Klauzál téri csarnok Budapest III. számú vásárcsarnoka, erről tanúskodik a homlokzat is. 1897-ben adták át, nagyjából egyidejűleg a Nagyvásárcsarnokkal (Fővám tér), valamint a Rákóczi téri, a Hunyadi téri és a Hold utcai kisebb méretű, de pesti vásárcsarnokokkal.

A vásárcsarnok Akácfa utcai homlokzata.

klauzal1

Ennél a kapunál korábban hiányos volt a díszburkolat, így a foghíjas és egyébként rettentő mocskos téglasor kitűnően alkalmas volt arra, hogy a környező egységek budapesti szmogban levegőző vendégei alkalmi pohártartónak használják vagy kultúrlény módjára végleg ott felejtsék a műanyagot. Na, ez a lehetőség kedves embertársaim, megszűnt, és reméljük nem lesz opció még jó sokáig. A vásárcsarnok előtt ebben az utcában elhelyezett, a csarnokhoz sikerrel asszimilálódott telefonfülke is végleg eltűnt.

Az Akácfa utcai homlokzaton a hatalmas ablakok alatti dísztégla burkolatból kirakott mintázat a felújítás előtt egybe olvadt a burkolat többi részével, most pedig szépen elkülönül ez a díszesebb blokk a felület többi részétől. Szellőzőakna pipa, kerékvető vas úgyszintén. Mint köztudomású, az összes többi, korabeli csarnokunkhoz hasonlóan a "csarnokba az áru ki-bepakolás érdekében egykor be lehetett kocsival hajtani. A képen a budapesti utcaképben megszokott kerékvető vasakat (máshol kerékvető köveket) láthatjuk."

klauzal2

klauzal3

Csodaszép tükröződés a patyolattiszta ablaküvegen. Maradjon is így.

klauzal4

Immár hatalmas a kontraszt a csarnok tiszta tömege és a környező romokban berendezett kis egységek homlokzata között.

klauzal5

Ezek a turisták nem is sejtik, milyen kis mázlisták, hogy egy felújított szakaszon flangálhatnak az építési törmelékek kerülgetése helyett, bezzeg mi, budapestiek tudjuk értékelni a szépet és az újat.

klauzal6

A SPAR visszaköltözött a csarnokba és a felirat is visszakerült a honlokzatra, kiegészítve a nyúlfarknyi Klauzál Piac megnevezéssel, ami valószínűleg mókuskerék létünkre reflektálva az egyszerűség jegyében fogant. Pedig mennyivel elegánsabb a vásárcsarnok szó, ami nemcsak jelentésében, de hangzásában is jobban illik magához az épülethez is.

klauzal7

Bizony, szép ez a kapu is. Nyoma sincs a korábbi toldozásnak-foltozásnak, a vasba vert reflektornak.

Nemcsak a csarnok szépült meg, de a mellette magasodó épület is kapott egy szépítő pakolást. A korábbi állapotok alapján nem kétséges, bizony ráfért. (Az egérrel tologasd a képet!)

klauzal8

Ez-meg-mi?! Ki volt ez az anti-ember?

Másfél évvel tehát legutóbbi túrám után végre bejutottam a megújult vásárcsarnokban. A bérlői helyek még kicsit foghíjasak, de ami késik, nem múlik. A földszinten középen őstermelőknek fenntartott, vadiúj standok sora fut végig az egységes külső jegyében. Ha már ott voltam, természetesen vásároltam, kóstoltam, élveztem a légkört.

Természetesen élmény volt több kiló zöldséggel a hátamon, gyümölccsel a vállamon fényképezgetni, csevegni, órákon át itt lébecolni. Az őstermelők pultjai mögött egyik oldalt a SPAR kapott helyet, másik oldalt ínycsiklandozó prémium termékeket áruló egységek. A SPAR-ba nem tértem be, hiszen rendszeres időközönként szerencsém van hozzá, így inkább a számomra ismeretlen helyekre fókuszáltam.

Az őstermelők mögötti negyedben meghúzódó pultokban gusztusosan elrendezett portékát az ember legszívesebben kóstolótálon tenné magáévá. Hihetetlen nehéz választani és megállni, hogy ne vásároljunk mindenből össze több hétre elegendő mennyiséget. A fenti képen a Prémium Sonkás pultja (lent) ejti zavarba a gyanútlanul betévedő idegent. Egyszerűen, de szépen tálalt savanyúságok lent, repeta pedig az első szinten kicsit más elrendezésben.

klauzal10

klauzal11

klauzal12

klauzal13

klauzal9

Kósza pillantás a Prémium sonkás pultjára az első szintről. Minden rendben.

klauzal14

Őstermelői húsáru a földszintről.

klauzal15

A bőség zavara. Mindből kérnék.

Ottjártamkor két szívemnek igazán kedves helyet fedeztem fel. Az egyik az Éden juice & more, ahol Anikó várja a betérőket kedvesen, naponta változó kínálattal. Éppen étkezés után voltam, így a levest, szendvicseket nem próbáltam ki, viszont egy nagy pohár frissen készült dzsúz kis gyömbérrel szépen lecsúszott. A hűtőben elvitelre dobozolt friss gyümölcsök, levek fogadnak, a polcokon delikát termékek, és friss zöldségek hívogatnak.

A pulton a sütő csak arra vár, hogy összezáródhasson egy jófajta szendvics körül, a leves pedig legszívesebben azonnal leszaladna a gigánkon. A kiszolgálás igen baráti és beszélgetésben nem szenved hiányt, az aprócska bolt története Anikó énekes karrierjével fűszerezve pedig magával ragadó. A frissen préselt, facsart italok, delikát termékek szerelmeseinek még egy okkal több, hogy betérjenek a vásárcsarnokba. Az Éden juice & more közösségi oldalát itt találod.

klauzal16

A másik helyi kedvenccé pedig a BOCI tejbolt vált. Aki bejáratos a Hunyadi téri vásárcsarnokba, annak bizony e név ismerősen csenghet. Annak is, aki rajong az ízletes tejtermékekért, elsősorban sajtokért vagy a különleges száraz húsáruért, annak itt a helye. Egytől-egyig nagy gonddal, a legjobb minőséget keresve összeválogatott termékek. Magyar manufaktúrákból, illetve Erdélyből származó remek termékek kínálják magukat a pultból, például olyan különlegességek, mint székely vaddisznó szalámi, szalámi lóhúsból, csirke szalámi, prémium érlelésű szarvas hátszín, hargitai füstölt kecskesajt, illetve ugyaninnen juhsajt, füstölt juhsajt, továbbá öregberegi kecskesajt, romadúr juhsajt, vasadi házi kecskegomolya, kisalföldi kecskesajt, a hegyi vadász öregsajtja és még sorolhatnám. Sajtmennyország.

A legjobb hely, nem utolsósorban akkor is, ha vásárlás közben értő, az áru eredetéről és tulajdonságairól szívesen mesélő figyelmes kiszolgálásban szeretnénk részesülni. A BOCI tejbolt közösségi oldalát itt találod (ne tévesszen meg senkit a lokáció, mindkét helyen vannak).

klauzal17

Kóstoltam. Az ízektől, állagtól elolvadtam.

klauzal18

Több, már nem fért se a vállamra, se a hátamra, se a gyomromba, de következő alkalommal itt folytatom a Klauzál téri gasztrotúrát.

Annyit időztem, csacsogtam, bámészkodtam a csarnokban, hogy szépen beesteledett, így a Klauzál téri front renovált formáját csak sejtettem, de tisztán sajnos nem láttam. A piactérről egy, a társasházzal közös átrium jellegű helyiségbe jutunk, onnan ki a Klauzál térre. drkuktart_klauzalterivasarcsarnokbudapestfelujitva45.jpg

Visszatekintve a piactér felé vasoszlopok sora vezeti a tekintetet egészen a bejáratig. (Az egérrel tologasd a képet!)

A vásárcsarnok, ahol ma már nyoma sincs a korábbi évtizedek során lelakott és nyomasztó mumusként az emlékeinkben élő épületegyüttesnek, helyette azonban újjászületett az a funkciójának megfelelő mértékig elegáns tér, ami most talán ugyanúgy (ha nem jobban) emeli Budapest fényét, mint ahogyan egykor az 1897-es átadáskor.

Végszóként még talán annyit, hogy Budapest VII. kerületében, a Klauzál tér 11. szám alatt található csarnoknak immár van saját honlapja is, ami egyelőre inkább praktikus információkkal szolgál csak, bár személy szerint szívesen olvasnék ott is többet a történetről, korszakokról, építészetről. A honlapot itt találod. Követni pedig a közösségi oldalukon tudod őket itt.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: