hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Most már tudjuk, mivel kell színezni a bort és hová került a Danubius-kút maradványa

Nézz be velünk a belváros titkos kertjeibe és legzöldebb tereire!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2021. szeptember 14.


Link másolása

hirdetés

A Titkos kertek és terek a belvárosban városnéző túrával már régóta szemeztem. Ugyanis kisebb-nagyobb változtatásokkal már több mint tíz éve szervezi ezt a népszerű programot az ImagineBudapest.

Ebben a sétában az a fantasztikus, hogy a belváros kertjeit csodálva nem csak izgalmas várostörténeti sztorikat hallhattunk. Túravezetőnk, Szekeres Júlia tájépítészként botanikai érdekességeket is mesélt nekünk az udvarokban, tereken, parkokban megbújó fákról és virágokról.

Sétánkat az V. kerületi Kammermayer téren kezdtük. A békés kis háromszög alakú tér, régi épületeivel még ma is a barokk kisvárosnak számító Budapest hangulatát idézi. Első állomásunk az innen nyíló Vitkovics utca 12. szám alatti ház volt, amit az 1780-as években építettek. Az utcát akkor még Sarkantyú utcának hívták, mert sarkantyúkészítők lakták, szóval simán elképzelhető, hogy a Hadik felé sétálva Petőfi maga is megcsodálta a ház kirakatát.

A házban nem a klasszikus értelembe vett kert van, hanem sok-sok cserepes növény a kis belsőudvaron, többek közt kigyószakáll, kukoricalevél, datolyapálma és japán naspolya. A ház régi kútja is megvan, igaz már elvesztette eredeti funkcióját, és többször is áthelyezték, de szépen felújítva ma alkalmi borkútként is használhatják a ház lakói.

Következő állomásunk a Dreher-palota volt. Ennek udvarára te is bármikor betérhetsz, ha a Kossuth Lajos utcán sétálsz. Az óriási bérpalota sötét földszinti és első emeleti lakásaiban ugyanis ma helyes kis butikok működnek. Füvesített kertről itt sincs szó, de kellemes illattal csapta meg orrunkat az épp virágzó árnyékliliom.

hirdetés

A fekete bogyós borfestőt is megcsodálhattuk itt. Erről a növényről megtudtuk, hogy nagyanyáink még ételfestékként használták bordó nedvét. Sőt, amikor az Amerikába érkező konkvisztádorok felfedezték ezt a növényt,

élénk színű levét a bor hamisítására is használták.

A Reáltanoda utca felé átsétáltunk a First Site Hotel belső udvarán, ahol az Úttörő Áruház egykori díszkútjának már csak hűlt helyét találtuk, illetve archív képen nézhettük meg. Kár, mert Kovács Margit “világtérképe” érdekes képet fest az 50-es évek erősen szovjet hatású világnézetéről.

A Reáltanoda utcában ma már csak egyetlen díszkörtefa árválkodik. Éppen ezért érdekes tény, hogy anno Zöldkert utcának nevezték, és régen istállók is helyet kaptak itt.

Budapesti versenyei alkalmával itt lakott a híres csodaló, Kincsem is.

Blaskovich Ernőnek ugyanis az utcában volt palotája. Sétavezetőnk elmesélte, hogy a filmmel ellentétben Blaskovich közel sem volt olyan fess férfi, mint a mozifilmben őt játszó Nagy Ervin. Sőt olyannyira nem, hogy az alacsony Blaskovich, és 16 éves élettársa, a két fejjel magasabb Szabó Karolina együtt sosem lépett ki az utcára.

Az Egyetem tér zsúfolt, zsibongó hangulata után igazi béke szállt meg bennünket, a pálos kolostornak épített papneveldében. Ráadásul, mint egy isteni jelre, pont akkor szólaltak meg a harangok, amikor beléptünk a papi szeminárium kerengőjébe. Hihetetlen élmény volt, ahogy az áhítatos csendet felváltotta a harangzúgás, és hirtelen feltárult előttünk sétánk első igazi kertje. A fű, a falakon égbe futó vadszőlő, az örökzöldek, muskátlik, hortenziák és a középen csobogó kút, a hatalmas madonna szoborcsoporttal igazi paradicsomi hangulatot idézett. Úgy gondolom, pusztán emiatt az egy helyszín miatt is megéri részt venni a sétán.

A belváros egyetlen főúri kertjén is átsétáltunk, de itt ne gondolj semmi exkluzívra. Az V. kerület legnépszerűbb és legnagyobb zöldterülete, a Károli-kert valaha a Károli-palotához tartozott, amit ma Petőfi Irodalmi Múzeum néven ismerünk. Jó ötlet volt két irányból is megnézni a kertet, mert furcsamód eddig nem raktam össze, hogy az egyik kedvenc múzeumom udvara a múltban gyerekkorom egyik kedvenc játszóterének helyszínében folytatódott.

A palota udvarán nem csak most állnak autók, anno is ide parkoltak le a hintókkal. Az kapunál pedig még most is az eredeti faburkolaton lépkedhettünk. Júlia elmondta, hogy a látszat ellenére ezek nem csempék, hanem hosszan a föld alá nyúló farudak, amiket homokba szúrtak le, és a közéjük folyatott szurokkal tettek igazán tartóssá.

Sétavezetőnk a Károli-kert egykori alaprajzát is megmutatta nekünk. A mai elrendezéssel ellentétben, egykor itt minden utat és ágyást vonalzóval húztak. Ezzel szemben ma már inkább egy angol kert benyomását kelti. Az óriási platánokkal és juharokkal körülölelt kert a belvárosi gyerekek egyik legkedveltebb helye a sok játszótér, és az itt lakó nyuszi miatt. A gondos tervezésnek hála a kert azonban meg tudta őrizni főúri hangulatát is. A szökőkút és a középen elterülő virágágyás emlékeztet rá, hogy egy egykori kastélyparkban járunk.

Találhatunk itt egy ginkgo biloba fát is, amiről szintén sok érdekességet mesélt Júlia. A fajt sokáig kihaltnak hitték, Távol-Keleten azonban egész erdőket találtak belőle. Nincs természetes ellensége, és szép levele miatt Európában is újra népszerű lett. Egyetlen szépséghibája, hogy nagyon büdös termést hoz. Ráadásul hiába ültetnek csak hím példányokat, (a kormánypropaganda ellenére)

a fa nemváltásra is képes, ha egynemű környezetben találja magát.

A Károli-kert után a Nemzeti Múzeum kertjén is átsétáltunk, amit pár éve szépen felújítottak. Itt megtudtuk, hogy a múzeum építésekor a környék olyannyira külvárosnak számított, hogy lépcsőjén eleinte disznók és tyúkok szaladgáltak. Csak az 1860-as években kezdte felvásárolni az itteni telkeket a gazdag arisztokrácia, és vált mágnásfertállyá a mai múzeumnegyed.

A meglátogatott helyszínek közül a Bródy Sándor u. 22. volt az egyetlen olyan lakóház amihez valódi belső keret tartozott, ráadásul nem is akármilyen. Közben besötétedett, de így is láttuk, ahogy

az általában 6-8 méter magasra megnövő júdásfák itt húsz méter magasan törtek az ég felé.

Lenyűgöző látvány lehet az is, amikor virágzás idején pink virágok jelennek meg a törzsén. A lépcsőház különlegessége a kapu fölötti gyönyörűen metszett üvegablak is, amin egy golyónyom és repedés emlékeztet az ‘56-os eseményekre. Állítólag a forradalom első áldozata épp ez előtt a ház előtt esett el.

Utolsó állomásunk a Kálvin téren álló egykori Két Oroszlán fogadó belső kertje volt. A helyen most is étteremként üzemel, ahol limonádéval vendégelték meg kis csapatunkat. A sétát itt fejeztük be egy eperfa alatt iszogatva.

A sötétben már nem láttuk jól, de sétavezetőnk felhívta rá a figyelmet, hogy

a kertben bújik meg az eredeti Danubius-kút egyetlen épen maradt alakja.

A gyönyörű kútra ‘44-ben célba lőttek az oroszok. Csak Száva szobra maradt meg viszonylag épségben, amit később idehoztak.

A séta fárasztó volt, majdnem három óra hosszú, és közben sajnos ránk is esteledett, így a végén már nem láttunk jól minden részletet, de megérte végigjárni ezt a zöld útvonalat. Igaz, kevés olyan kertet láttunk, ami egyszerre titkos is és igazi kert is, de Szekeres Júlia szakértelemmel mesélt történetei az épületekről, illetve növényekről így is lebilincselők és szórakoztatóak voltak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Okospláza Nagy Gatsby hangulattal - megnyílt az Etele pláza

Mi is szétnéztünk a ma nyitó Etele Plázában.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2021. szeptember 17.


Link másolása

hirdetés

Környékbeliként már hosszú ideje vártuk az Etele pláza megnyitását. Pénteken pedig sok más emberhez hasonlóan mi is odacsődültünk bámészkodni, és felderíteni a terepet.

Belépve a pláza főbejáratán hatalmas mozgólépcsőkkel (tulajdonképpen egy mozgólépcsőházzal) találtuk szembe magunkat. Az emeletek kiszögellésein pedig a vásárlókat üdvözlő feliratok és reklámok futnak a kijelzőkön. Megfordulva a többemeletnyi magas üvegfalon keresztül az Etele térre, az új Budapest One irodaházra, és Őrmező paneljaira nyílik elképesztő kilátás.

A pláza folyosóin sétálva rögtön feltűnt, hogy az arany, fehér és fekete színek dominálnak, amitől az egész áruháznak valami fenszi, modern köntösbe csomagolt Nagy Gatsby hangulata lett.

Bevallom, nekem először nem tetszett az Etele pláza logója, de jobban megnézve a falakat, minden értelmet nyert. A logó betűit alkotó vonalak ugyanis sok helyen egész falakat beborító art deco hatású mintává állnak össze.

A nyitás napján még láttunk félkész megoldásokat, hiányzó paneleket és leszigszalagozott részeket, de feltehetően a napokban az utolsó simításokat is elvégzik.

hirdetés

A harmadik emeleten van az éttermi rész, sőt itt mondhatni csak gyorskajáldák vannak. Az arany-ezüst-fekete dizájnt itt egy bohémabb járólap váltja fel, amitől a éttermi résznek retró hatása lett. Nem spóroltak az asztalokkal és ülőhelyekkel. A keskeny, hosszúkás elrendezés miatt azonban így kicsit zsúfolt hatása van.

Igazi felüdülés volt kilépni innen a tetőteraszra, ahol szintén kiülős rész várja az enni vagy megpihenni vágyókat. Örömmel vettük észre, hogy még a Szabadságszobor is látszik innen.

A mellékhelyiségek szépek, kulturáltak, sok mosdó, wc van bennük, és nagy felületen csodálhatja magát a tükrökben minden plázajáró.

Az épületben szerencsére nem kell vadászni a mozgólépcsőket és lifteket, mert ezekből is jó sok van. Ráadásul liftekből nem csak kettő, hanem három-három jár egymás mellett középen.

A letisztult stílusú műbőr ülőszigetek nem csak kényelmesek, hanem okosak is. Az USB csatlakozós fotelokon ülve még mobilt tölteni is lehet.

Az Etele pláza növényvilága többnyire műanyagból áll. Nem a szívemhez legközelebb álló megoldás, de totál megértem, hogy egy ilyen forgalmat bonyolító, zömmel neonfényes helyre élő virágokat ültetni növénykínzás lenne.

Természetesen az Etele plázának is van egy tipikus illata, amit én első blikkre valamilyen vaníliás virágillathoz hasonlítok. Durva egyébként, hogy ez az illat (most még) a mélygarázsban is érezhető.

Körülbelül 1300 parkolóhely tartozik a plázához. Van sok motoros parkolóhely, van bőven rokkantak számára fenntartott és szinte végeláthatatlan sorokban parkolhatnak kifejezetten elektromos autók is.

A megnyitás utáni első benyomásom az, hogy az Etele Pláza baromi nagy. Szintenként két folyosóról nyílnak az üzletek. Összesen 5 szint van, ebből három szinten vásárolhatunk, amihez hozzá jön a gasztro és a mozi szint is. Szóval kell még egy kis idő, hogy kiigazodjunk, és rutinszerű útvonalat találjuk a kedvenc boltjainkhoz.

Az üzletekkel és szolgáltatókkal is teljesen elégedettek vagyunk. Sok olyan hely nyílt, ami hiányzott az Alleeból és a környékről.

Azt sajnálom csak, hogy a mozihoz ma még nem tudtunk feljutni. A nyitás napján ugyanis zartkörű rendezvényt tartottak itt. Mindenesetre türelmetlenül várjuk, hogy az Etele pláza moziját is kipróbálhassuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Azért csak fideszes kerületek kapnak pénzt a kormánytól a Miniszterelnökség szerint, mert ezzel kompenzálják a támogatásokat, amiket Karácsony elvett

A Miniszterelnökség szerint „elfogadhatatlan, hogy Karácsony Gergely és a baloldal a jobboldali vezetésű kerületekben élőket bünteti a pénzelvonásokkal”.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, kedden este megjelent az a kormányhatározat a Magyar Közlönyben, amivel a kormány több mint 14,7 milliárd forintot adott fideszes vezetésű fővárosi kerületeknek. Hét fideszes vezetésű kerület kapott pénzt fejlesztésekre, útfelújításra, rendelő, játszótér építésére vagy épp a strand rendbetételére.

Az atv.hu megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy miért csak fideszes vezetésű kerületek kaptak a 14,7 milliárdos keretű forrásból, ellenzéki vezetésű városrészek miért nem.

"A kormány több százmilliárdos beruházásokkal segíti a főváros és a kerületek fejlesztését, csak a fővárosi utak felújítására az elmúlt három évben 20 milliárd forintos kormányzati támogatást fizettünk ki a kerületek vezetésének pártállásától függetlenül.

A kormány mostani döntésével azokat a kerületeket kompenzálja, amelyektől Karácsony Gergely főpolgármester politikai bosszúból elvett fővárosi támogatásokat vagy jelentősen csökkentette azokat. Elfogadhatatlan, hogy Karácsony Gergely és a baloldal a jobboldali vezetésű kerületekben élőket bünteti a pénzelvonásokkal"

- fogalmaztak a Miniszterelnökségi Sajtóiroda válaszában.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Hétfőtől lezárják az autósok elől a Dohány és a Wesselényi utca egy-egy szakaszát

Nem lehet többé teljes hosszában végigjárni autóval a Kiskörút és a Nagykörút közti szakaszt.
Fotó: BKK - szmo.hu
2021. szeptember 19.


Link másolása

hirdetés

Befejeződtek a munkálatok a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében, ezért visszaáll hétfőtől a forgalomcsillapítási projekt keretében kialakított forgalmi rend Belső-Erzsébetvárosban - írja közleményében a BKK.

A kereszteződésben és annak közvetlen környezetében a forgalomkorlátozás szombati feloldása után a Rákóczi úton mindkét irányba három sáv (két forgalmi sáv és egy buszsáv), a Nagykörúton pedig két-két sáv járható.

Lényegében a forgalmi rendváltozás miatt az autóval közlekedőknek nem lesz teljes hosszában átjárható a Wesselényi utca és a Dohány utca a Kiskörút, valamint a Nagykörút között.

A Wesselényi utcában a Klauzál utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a trolibuszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Kiskörút irányába. A Dohány utcában a Nagy Diófa utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a buszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Nagykörút irányába.

A Nagykörúton kerékpárral továbbra is a gépjárműforgalmi sávban közlekedve lehet átjutni a Blaha Lujza téri csomóponton, ezért a BKK az alternatív kerékpáros útvonalak használatát javasolja. A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat érdemes választani. A Márkus Emília utcában a munkaterület kibővítése miatt egy rövid szakaszon a járdán lehet áthaladni, ezért a BKK kéri a gyalog és kerékpárral közlekedőket, hogy figyeljenek egymásra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Megkötötték a szerződést, óriási park készül Csepel északi csúcsán

A közparkban lesz galériaerdő a Duna-ág mellett, pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, fás ligetek, közösségi sportpályák, közösségi kertek, játszóterek és vizes élőhely is.

Link másolása

hirdetés

"Megkötöttük a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a Csepeli közpark részletes tervezésére. Csepel-Szigetcsúcson három városmajornyi park létesül" - jelentette be Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint "a 36 hektáros városi zöldterület nagyon jelentős fejlesztés, hiszen az utóbbi 50 évben, azaz a Hajógyári-sziget északi részének parkrendezése óta nem létesült 20 hektárnál nagyobb új közpark Budapesten".

Vitézy posztja szerint

Csepel legészakibb területén lesz galériaerdő a Duna-ág mellett, nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, fás ligetek, közösségi sportpályák (kültéri fitneszpark, mászófal, görpark, multifunkciós sportpályák, futókör), közösségi kertek, játszóterek és vizes élőhely is.

A bejegyzéshez Vitézy több látványtervet is mellékelt:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: