Megnyílt a Baltazár
Különleges gasztronómiai élményközponttal bővült a várnegyed. A Pierrot, 21, Pest-Buda, Spíler és az ÉS után a Zsidai család új vállalkozásba kezdett. Baltazár néven egy mini luxus hotlet, borbárt, borszaküzletet és grilléttermet magában foglaló komplexumot nyitott.
A hangulatát leginkább a Spilerhez tudnánk hasonlítani, egy kicsit elegánsabb kivitelben. A hely jelképe a szárnyas elefánt, a non-figuratív alkotások mellett Ipacs Géza ezt a szimbólumot is ráfestette a falra. Mindenhol dominál a piros, többek között az üléseket is piros bőrhuzat borítja. Jó időben egyértelműen a tágas, mediterrán terasz lesz a favorit, ahonnan csodálatos kilátás tárul elétek.
A névválasztás rendkívül személyes, Zsiday Roy Baltazár nevű kisfia után keresztelték el az intézményt. A család egyébként az étteremrész felett él, így fizikailag is szoros a kapcsolat.
Az elegáns környezet ellenére nincsenek kötöttségek, elvárások. Reggeltől estig üzemel a konyha, de a komolyabb étkezések mellett lehetőségetek van arra is, hogy csak nassoljatok vagy beszélgessetek egy pohár minőségi ital mellett.
A konyha fő profilja a grill, a konyhafőnök pedig Litauszki Zsolt, akinek sokan vártuk a visszatérését. A híres spanyol Josper Grill faszenes kemencében sülnek a finomságok. Ilyet használ többek között Heston Blumenthal és Gordon Ramsay is. Az alapanyagokra nagyon figyelnek, csak minőségi termékekkel dogoznak. A fogások egyszerűek, mégis kreatívak, nem is kell mindenhez evőeszközt használnotok.
A marhahúsból az Amerikai USDA Prime- és szárazon érlelt osztrák változatokat szerzik be. Az ínyencek örömére a kevésbé ismert részekből varázsolnak csodás fogásokat. Sertéshúst Magyarországról és Ausztriából vásárolnak. Kacsából a békésit részesítik előnyben és a májából valamint a combjából készítenek fogásokat. Csirkéből pedig szabadtartású, zalai gazdaságban nevelkedő példányokat vesznek. A húsokhoz kínált szószokat és lekvárokat helyben készítik.
Az adagok nem nagyok, de laktatóak. A képen a kóstolóadagokat láthatjátok, ez ne tévesszen meg benneteket. Emblematikus étel egyértelműen a korianderes tonhalburger, amivel már a Gourmet Fesztiválon is bemutatkozott az étterem. Vannak levesek, saláták és desszertek is, így a vegák is jól lakhatnak.
Személyes kedvencünk lett az újragondolt krémes, amit pöttyös bögrécskékben kínálnak. Az intenzíven, de még sem bántóan vaníliás krémet, ropogós tésztalapok borítják. Mindenkinek beteljesül a gyerekkori álma, külön eheti a süti tetejét és senki nem szól rá.
A bárban több, mint 300 féle borból választhattok. A kínálat az egész Kárpát-medencét felöleli. A borokat nem csak helyben fogyaszthatjátok, hanem meg is vásárolhatjátok. Ugyanis itt működik a Terra Hungarica zászlóshajó borszaküzlete.
A röviditalok szintén a prémium kategóriába tartoznak. Az extra ginek választéka széles, itt a gintonic bio üdítővel készül. Koktél fronton nálunk a Szilvás Unicum alapú ital hódított, amibe uborka és menta is került.
A hotelbe sajnos nem jutottunk be, de annyit megtudtunk róla, hogy hét szobából és négy lakosztályból választhatnak a vendégek. A stílus itt is egyedi, eredeti vintage bútorokkal rendezték be a szobákat.
Cím:
Budapest, I. kerület, Országház utca 31.
Nyitva:
Hétfőtől-Vasárnap: 11:30 - 23:45
Ha szívesen kipróbálnád a Baltazárt, nyomj egy lájkot!