Magyar bonbonok a családi műhelyből
Van egy kicsinyke bolt a Dohány utca és a Wesselényi utca sarkán, nem messze a zsinagógától, olyan pici, hogy szinte észre sem lehet venni. Pedig érdemes, mert Budapest egyik legfinomabb bonbonjait (pralinéit?) lehet itt kapni.
Egy családi csokimanufaktúra termékei sorakoznak a pultnál, az üvegfal mögött nem a szabályos geometrikus alakú bonbonokra számíthatunk, hanem a szabálytalanabb mártott szeletekre, amelyek viszont épp ettől tűnnek vonzóbbnak. Csakúgy, mint Belgiumban vagy Franciaországban.


Merthogy a mester, aki a csokoládét készíti a kis családi vállalkozásban Budakeszin, Pap Zoltán (amúgy közgazdász, ahogyan a felesége is), évekkel ezelőtt egy nap úgy döntött, hogy elmegy Franciaországba, és kitanulja a profi bonbonkészítést, mert addig csak otthon, a konyhában próbálgatta a csokifőzést.
Ebből aztán komoly tudás, elhivatottság és egy jól működő manufaktúra lett, amely a 2011 év végi indulástól számítva most már több mint másfél éve létezik, és azt mondhatjuk: megérte.
Az alapanyagok mind belga és francia területről származnak, ehhez hozzájön az aprólékos és kemény munka, ebből aztán logikusan következik, hogy nem a Sport szelet árképzésére kell számítanunk, de higgyétek el: érdemes megkóstolni a kis csokicsodákat.
A gyerekek nagyon fogják imádni a csokiropit, amely több ízben is választható, valamint az igazi, minden mással összehasonlíthatatlan forró csokit is.


Előre kell bocsátanunk, nem vagyunk édesszájúak, és a keserű csokit jobban szeretjük a tejcsokinál, de épp ezért volt a mi terepünk ez a bolt. Ugyanis itt nemigen használnak tejcsokit, minden terméknek magas kakaótartalma van, sőt lehet 100%-os kakaótartalmú kis csokiérméket is venni, van, aki ezt szereti.
A töltelékek viszont igencsak változatosak és olykor szokatlanul pikánsak, előfordulhat bennük paradicsom, bors, chili, vagy épp bazsalikom is. De mindig nagyon finomak, érdemes kipróbálni az első hallásra furcsa ízkombinációkat is.
A Borbarát bonbon kifejezetten borok mellé készült, és noha a végén nagyon picit csíp, ez kifejezetten jó érzés a többféle ízhatás után. No és a bor előtt.
A családi vállalkozás mindenben igényes akart lenni, nemcsak a bonbon elkészítésében törekszenek a maximumra. A csomagolás is egyedi, Darázs Bódog tervei alapján készülnek az egységes dizájnvilágú dobozok.



Mi sorban a következőket teszteltük:
Citrus:
Mivel vigyáznak arra, hogy biotermékeket használjanak, biocitrom, bionarancs és zöldcitrom levével ízesítették a bonbont, amelyen reszelt citromhéj van.
Gyömbér:
Nemcsak a névadó fűszert használták fel, hanem több másikkal is dolgoztak. Nem csíp, de az uralkodó a gyömbér, ez egyértelmű. Nagyon finom.
Boróka:
Hát ez fantasztikus, aki szereti a gint például, annak ez is be fog jönni. Na és a tetején a kandírozott ibolya, az zseniális.

Füstös tea:
Az egyik kedvencünk volt, füstön érlelt Lapcsang szoucsong teáról van szó, és a díszítés sem akármilyen – ehető széndarabkák. Tökéletes.
Csokiflódni:
A flódnit amúgy is nehéz elkészíteni, hát még egy ilyen kis bonbonba belegyömöszölni a négy réteget. De megcsinálták, és még egy kis csokirács is került a tetejére. Profi munka.
„Nem tudom” szilva:
Ez a szatmári szilvás bonbon egyszerűen eteti magát, a hírneves penyigei „nem tudom” szilvából készítik. Nagyon édes, nagyon jó.
Sós karamell:
Ha választanunk kellene, melyik lepett meg a legjobban, akkor ez volt az. Só? Vajkaramell? Pedig de. És akarunk belőle sokat, még.
Narancs-menta:
Ízorgia, sőt, még egy kis alkoholtartalom is dukál hozzá, egy hangyányi Cointreau képében. Felesleges ragozni, kiváló.

A család a bonbonkészítés mellett szívén viseli a szakma terjesztését is, ezért aki szeretné, előzetes egyeztetés után megtekintheti a budakeszi műhelyben a munkafolyamatot is. Semmi titkos dolog nincs ebben, csak sok munka, pontosság és elhivatottság.
A kicsiny bolt pedig egy hosszabb nyári szünetet követően a héten újra kinyitott, és várja a míves csokoládébonbonok kedvelőit.
Hely: A Zangio boltja a Wesselényi utca 6-ban található.
(A Wesselényi és Rumbach Sebestyén utca kereszteződése, a Dohány utcai Zsinagóga kertjével szemben)
Nyitva tartás: H-P 12-19 Szo-V: Zárva
A műhelylátogatás: Budakeszi, Szanatórium köz 6. (Budapestről az első buszmegállónál jobbra)
Melyik a kedvenc bonbonod?