News here

BUDAPEST
A Rovatból

Leltározzák a budapesti fákat, ingyenes mobilalkalmazással láthatod a helyüket

Ebben a munkában te is segíthetsz.

Link másolása

BP Fatár néven elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja. Ennek használatával te is segíthetsz a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében.

Budapest régi adóssága volt, hogy a fákról nem volt mindenki számára hozzáférhető, naprakész leltár, amiből a város lakói és a fák gondozásával foglalkozó szakemberek is tájékozódhatnának.

Több nagyvárosban létezik fakataszter, például Bécsben és Melbourne-ben. A Városligetnek is csak 2016-ban lett fakatasztere, de ez azóta változott a park egyes részeinek felújítása és a Ligetben zajló építkezések miatt.

"A városvezetés kiemelt célja, hogy óvjuk és fejlesszük meglévő zöldfelületeinket és újakat alakítsunk ki városszerte - Budapest polgárainak bevonásával. Egyszerre fontos számunkra új, nagyméretű közparkok létesítése és a sűrűn beépített városrészek zöldítése fákkal és parkokkal. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész fa és park adatbázis és hibabejelentő alkalmazás folyamatos rendelkezésre állása. Ezt a szerepet látja el a BP Fatár applikáció" - írja a Főkert Facebookon közzétett bejegyzésében.

A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken.

Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megjelenik az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve rákereséssel is megtalálhatóak.

"Ez megközelítőleg 4 500 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 000 darab felvett objektummal és 47 000 darab fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel.

A fejlesztés következő lépéseként az BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros mindezek mellett felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikáció egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákat és parkokat is meg tudjuk jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelése alá tartozik."

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Bécs, Melbourne és New York után Budapest fáit is leltárba vesszük BP Fatár néven elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, amelynek segítségével Budapest polgárai is közreműködhetnek a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében! A városvezetés kiemelt célja, hogy óvjuk és fejlesszük meglévő zöldfelületeinket és újakat alakítsunk ki városszerte - Budapest polgárainak bevonásával.

Azt remélik, hogy a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületét, a körülbelül egymilliósra becsült faállomány megjelenítésével.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: