BUDAPEST

Különleges koncertekbe csöppenhetsz a budapesti piacokon

A Zenélő Piac ingyenes programjai feldobják az unalmas bevásárlást októberben és az adventi időszakban.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. október 12.Idén ősszel és az adventi időszakban mindenképp érdemes lesz kilátogatnod a budapesti vásárcsarnokokba és piacokra, mert izgalmas zenei élmények töltik meg a tereket. A Zenélő Piac ingyenes programjain bevásárlás közben hallgathatsz élőzenét: jazzt, elektronikus zenét, világzenét, de számos más különleges stílusban játszó együttes is fellép.

Az élmény valahol a koncert és az utcazene között van: nem egyértelműen koncert, mert nincs kialakított színpad. De nem is utcazene, hiszen a zenészek fizetést kapnak, és van meghirdetett műsor is.

Iliás-Nagy Katalin fotója

A fantasztikus hangulatú kezdeményezésnek a Budapest Tuning program adott új lendületet.

A Budapest Tuning a Budapest Brand nZrt. és Budapest Főváros Önkormányzata ötletpályázata, amely különleges városélményt nyújtó kulturális programok megvalósítását segíti. A pályázatok új találkozási helyek létrehozását ösztönzik, ahol a városlakók nem hétköznapi módon használhatják a főváros tereit. A Budapest Tuning ötletpályázat nyertesei között van a Zenélő Piac is, ami Budapest vásárcsarnokaiba és piacaira viszi ki a magas színvonalú élőzenét.

Mi a Fehérvári úti piacon az Ágoston B Terv hangulatos koncertjébe csöppentünk bele. Hozzánk hasonlóan természetesen mások is megálltak hallgatni a zenét. Kicsik és nagyok, idősek és tinik egyaránt kíváncsian állták körül a különleges hangszereken játszó zenészeket. A gyerekek táncra perdültek, doboltak és tapsoltak. A mi arcunkról pedig egyszerűen nem tudott leolvadni a mosoly, olyan jó hangulatot teremtettek percek alatt a zenészek.

A fülbemászó dallamokat együtt hallgattuk a Zenélő Piac szervezőjével, Udvardi Márton budapesti trombitással. Marci elárulta,

a kezdeményezés egyik célja, hogy a vásári forgatagban a közönség olyan zenékkel ismerkedjen meg, amit magától valószínűleg nem keresne.

Programjaikon felcsendült már népzene, mexikói zene, indiai szakrális zene, citera, 14. századi itáliai zene, illetve világzene és régizene. Mi pedig ez alkalommal a Kék Duna keringőt mosogatóból és csövekből tákolt “konyharsonán” játszva is meghallgathattuk.

Marciék a szervezéskor mindig figyelembe veszik a hely adottságait. Előre bejárják a helyszíneket, megvizsgálják, hogy az egyes tereknek milyen zene, stílus, hangulat állna jól. Emellett felmérik az igényeket is, megkérdezik az eladókat és a vásárlókat, hogy mit hallgatnának szívesen.

Iliás-Nagy Katalin fotója

…és váratlanul végigcsördültek a Bosnyák téri piacon.

A Zenélő Piac ötlete még 2021-ben, a Covid legszigorúbb kijárási tilalma alatt fogant meg Marciban, amikor egy szombati napon a Bosnyák téri piacon nézelődött. Rendes körülmények között ilyenkor hatalmas tömeg vásárol a piacokon, de a járvány otthon tartotta az embereket. Marci és zenésztársai hónapok óta nem léphettek fel élőben, és elképzelte, ahogy rezesbandájával bemennek az épületbe, hogy kicsit felrázzák a hangulatot.

A lezárások véget értek, de az ötlet nem hagyta nyugodni. Amikor tavaly nyáron költözés miatt lement pár dobozért a közeli piacra, gondolt egyet, és most vagy soha alapon bement a piacfelügyelőséghez. Felvette a kapcsolatot az igazgatósággal, és legnagyobb örömére ők is lelkesedtek az ötletért. Mint kiderült, a gazdasági igazgató szintén zenész, (mármint szó szerint, mert ő is trombitán játszik) és már ők is gondolkodtak valami hasonlóban. Sikerült megállapodniuk, így Marci és zenésztársai végül tényleg váratlanul végigcsördültek a Bosnyák téri piacon.

Ezt követően öt budapesti vásárcsarnok és piac két hét alatt 14 pop-up jellegű minikoncertnek adott helyszínt. Majd további sikeres pályázatok révén a piacokon 24 kiskoncert és 5 nagyobb szabású koncert megrendezésére nyílt lehetőségük.

Iliás-Nagy Katalin fotója

A Budapest Tuningnak köszönhetően a Zenélő Piac idén ősszel és az adventi időszakban összesen 27 piackoncertet tart 7 új budapesti helyszínen.

Zenéltek a Flórián téri Üzletközpontban és

többször is fellépnek majd a Vörösvári úti Heti Vásáron, a Fény utcai, Római parti, Bosnyák téri, Fehérvári úti és Békásmegyeri Piacon.

A további piackoncerteken lesz manouche jazz, hip-hop és freestyle, autentikus cigányzene, rézfúvós kvartett és hallgathatsz füstös bárzenéket is.

Iliás-Nagy Katalin fotója

Amíg Ágoston B Terv játszott, én összekötve a kellemest a hasznossal, vettem körtét és gesztenyét a közeli árusoktól. A Zenélő Piacban az a fantasztikus, hogy tulajdonképpen felpezsdít egy olyan programot, amit amúgy is kötelezően meg kell csinálnunk.

Ha te is szívesen feldobnád egy klassz zenei élménnyel az unalmas bevásárlást, vagy csak szívesen belecsöppennél egy hangulatos piackoncert forgatagába, akkor válogass a Zenei Piac programjai közül. A helyszíneket, időpontokat és fellépőket megtalálod a Zenélő Piac Facebook oldalán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Vitézy Dávid az újraszámlálásról: Látom és értem, hogy egy választás után majdnem egy hónappal sok indulatot szül egy ilyen döntés
A főpolgármester-jelölt már nagyon várja, hogy megszülessen végre a választás jogerős végeredménye, miután a Kúria vasárnap ismét egy újraszámlálást rendelt el.


Vitézy Dávid is a Facebookon reagált a Kúria vasárnapi esti döntésére, melynek értelmében újra kell számolni a június 9-i főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvényes szavazatot. Az egy hónappal ezelőtti szavazáson Karácsony Gergellyel szemben először 324, majd az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után már csak 41 vokssal alulmaradó politikus a posztban azt írja, hogy senki sem tudhatja, mi lesz a folyamat végeredménye, még az is lehet, hogy nő a különbség kettejük között.

„Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne. Ennek így kell történnie Budapesten is – persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő”

– írja a bejegyzésben a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP közös jelöltje. Ezután idézi Magyar György ügyvéd friss posztját, aki szerint „hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlását rendelte el, és az érvényeseket nem vizsgáltatta”.

Vitézy részletesen leírja a Kúria döntését, majd kifejti, hogy bízik a folyamat törvényes lebonyolításában.

„Természetesen látom és értem, hogy egy választás után majdnem egy hónappal sok indulatot szül egy ilyen döntés, de a fentiek alapján mindenki számára józanul belátható, miért indokolt a teljes újraszámlálás”

– teszi hozzá.

„Mint minden budapesti, én is azt szeretném, ha végre megnyugtatóan pont kerülne a főpolgármester-választás végére és a választás jogerős eredménye végre megszületne, és akármi is lesz a jogerős végeredmény, elkezdhetnénk Budapest fejlesztéséért dolgozni” – zárja a posztot Vitézy Dávid.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új strand nyílt Pesten, mutatjuk, mennyiért tudsz csobbanni
Az Újlak utcai strand mellett egy fedett uszoda is van. Korábban akartak megnyitni, de volt néhány műszaki probléma.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. július 01.A XVII. kerületben újabb szabadtéri fürdőhelyen frissülhetnek fel a nyári hőségben, ugyanis megnyitotta új medencéjét az Újlak utcai strand.

A Spabook szerint az eredeti tervek szerint néhány nappal korábbra tervezett nyitást műszaki problémák hátráltatták, az elsődleges karbantartási munkák után egy csőtöréssel is meg kellett küzdeniük az üzemeltetőknek. Végül a problémákat sikerült elhárítani, így a strand végre megnyithatott.

Ezzel a 17. kerületi lakosoknak nem kell messze vándorolniuk a nyári hűsöléshez, mostantól helyben élvezhetik a nyári napfény és a víz örömeit.

A felnőtt belépő ára 2200 forint, a diák-, illetve nyugdíjasjegy 1200 forintba kerül, de számos kedvezményes jegytípus és családi belépő is rendelkezésre áll.

Rákosmentén a strand szomszédságában fedett uszoda is van, ahol igénybe lehet venni infraszaunát és finn szaunát is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Főpolgármesteri újraszámlálás: egyre nagyobb lehet Karácsony Gergely előnye
Vitézy Dávid tud olyan körzetről ahol 134 szavazattal szavazattal nőt Karácsony előnye. A végeredményt pénteken hirdeti ki az NVB.


„A hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára összesen eléri az 1200-at, ez a köztünk lévő eredeti 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa”

– írja Vitézy Dávid a főpolgármester-választás második újraszámlálásának második napján, aki egy korábban érvényesnek nyilvánított, de láthatóan érvénytelen szavazólapról is megosztott egy fotót.

A bejegyzésben leír egy újlipótvárosi esetet is, ahol többszörösére nőtt a különbség közte és Karácsony Gergely között, mint amekkora az első újraszámlálás után volt a teljes városban.

„Ebben az esetben épp az ő javára változott az eredmény, 134 szavazattal, mivel amúgy rá adott érvényes szavazatokat tévesen hozzám számoltak a XIII. kerületi szavazatszámlálók június 10-re virradó éjszaka. De fordítva is történt hasonló másutt. Csak ilyen jellegű tévesztést legalább kétszáz helyen tapasztaltunk már Budapest-szerte az újraszámlálás során, bár általában kisebb számú szavazatot érintően.”

A 444 közben úgy tudja a A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagjától, hogy Karácsony 200-250 szavazattal vezethet Vitézy előtt. A végeredményt pénteken közlik.

Vitézy Dávid teljes posztját itt lehet elolvasni:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Meghosszabbítanák a 42-es villamos vonalát
3 kilométerrel lenne hosszabb a villamos vonala a tervek szerint. Jelenleg a 42-es villamosé a legrövidebb budapesti pálya.


A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) meghosszabbítaná a 42-es villamos vonalát. A fejlesztés legfőbb célja, hogy a Havanna-lakótelepen át a Gloriett-telepre is el lehessen jutni környezetbarát, modern kötöttpályás járatokkal, közvetlen összeköttetést biztosítva egyúttal a lakótelep és a 3-as metró között is, írja az MTI a BKK közleménye alapján.

A fővárosi önkormányzat és a BKK kiemelt célja a kötöttpályás közlekedési hálózat fejlesztése: Budapest legrövidebb pályájú villamosa, a 42-es vonalát 3 kilométerrel hosszabbítanák meg,

így olyan környékbeli intézmények megközelítésére nyílhat lehetőség, mint a Bozsik Aréna, a Kispesti temető, a Kondor Béla és a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola, a Bókay-kert, valamint a leendő végállomás közelében található több szupermarket.

A közleményből kiderül, hogy a villamosvonal meghosszabbításával biztonságosabbá és komfortosabbá válhat a kerékpáros- és a gyalogosközlekedés is.

A BKK arra kéri a lakosságot, hogy fejtse ki véleményét, mondja el javaslatait a vonal meghosszabbításáról egy kérdőív kitöltésével, amelyet a weboldalukon lehet beküldeni július 31-ig.

Link másolása
KÖVESS MINKET: