Ízorgia a Millenárison
A hazai gasztronómiai fesztiválok többségének profilja jól behatárolható: vagy a csokoládé, vagy a sör, vagy a pálinka köré épülnek, hogy csak néhány példát mondjunk. A Magyar Ízek Vásárán ezzel szemben teljesen eklektikus a felhozatal – egy fedél alatt megtalálható gyakorlatilag minden, mi szem szájnak ingere.
Már a csarnokba lépés előtt nem mindennapi látványban volt részünk, az előtérben ugyanis egy hatalmas sajt fogadja a látogatókat. Az ország sajtja címet kiérdemlő monstrum eredetileg közel 300 kilogrammot nyomott, 10 ember készítette 300 tehén 2820 liter tejéből. Két hostess folyamatosan vágja belőle az apró szeleteket, amivel mindenkit megkínálnak, így a tervek szerint holnap estére az egész el fog fogyni.
Fotó: Magyar Ízek
Belépés után rögtön megcsapott minket a karakteres illat, amit elsősorban szintén a finomabbnál finomabb sajtok domináltak. Ha szeretitek a hasatokat, a Millenáris B épülete igazi mennyország lehet nektek ezen a hétvégén. Mi másfél órát voltunk ott, de ennél jóval több időt is könnyűszerrel el tudtunk volna tölteni. Az összes kiállító portékáit felsorolni képtelenség lenne, ezért inkább szúrópróbaszerűen mentünk oda az egyes standokhoz, de sehol sem kellett csalódnunk.
Az egyik kedvencünk a Csokoládia standja volt, akik a „hagyományos” kézműves csokoládék mellett igazi formabontó találmánnyal álltak elő: kecskesajttal és juhsajttal töltött bonbonokat készítettek. Az elsőre bizarrul hangzó kombinációnak hatalmas sikere volt, egy előző vásáron gyakorlatilag nem tudtak belőle annyit gyártani, amennyi ne fogyott volna el.
Természetesen mi is megkóstoltuk, és meglepődve tapasztaltuk, hogy közel sem annyira összeegyeztethetetlenek a komponensei. A kecskesajtosnál alig éreztük a pikáns ízt, a juhsajtos ennél kicsit karakteresebb volt, de szintén nagyon jól harmonizált a csokival.
Ezután a magyarhertelendi Kapucinus sörfőzde standja ragadta meg a figyelmünket, akik kézműves söreiket egyedi tervezésű címkékkel és frappáns elnevezésekkel dobják fel. Akad itt „Kótyagos” (félbarna búza), „Nem vagyok én apáca” (meggyes), Söröstyén (vörös, vagyis a címke szerint „veres”), „Bodzás angyalka”, és még jó néhány szellemes feliratú üveg.
Ha sör helyett inkább tejre vágynátok, alig pár méterrel arrébb azt is megtehetitek: az Etyektej sajtok és túródesszertek mellett saját tejeskocsival érkezett, ahol igazi házi, aznap reggel fejt tejet kóstolhattok nagyon baráti áron (220 Ft/liter). Ezek a kocsik egyébként rendszeresen feltűnnek Budapest és a környező települések utcáin is, igazán kellemes választást nyújtva a szupermarketek polcain lévő dobozos tejekhez képest.
Bevezető áron, alig 80 forintért kapható a helyszínen a Pöttyös alternatívájának szánt Kockás desszert, ami magyar túróból készül és Szerencsi csokoládéval vonják be, így ízig-vérig hazai termék.
Nagyon szerettük még a saját standdal jelenlévő Házi sajtos ropogóst, amely hatféle ízben készül, kizárólag természetes aromákkal, adalékanyagok nélkül. Itt emellett házi sós és gluténmentes édes teasüteményt is árulnak, mindkettőt csak ajánlani tudjuk. Egy zacskó 390 forintba kerül, ami ár/érték arányban szerintünk abszolút megéri.
A Nárcisz birtok standjánál többek között croissant alakú parenyicát, isteni camembert-t és hortobágyi gyógynövényes sajtot kóstolhattok, a mellette lévő Agria kézműves sajtnál pedig a külsőre is igazi műremek „sajtbélest”, a hajfonat alakú „magyaricát”, illetve a fokhagymás füstölt „kiflit”, amely valójában persze szintén sajt.
Apropó kóstolás: a Magyar Ízek Vásárának legnagyobb előnye, hogy apróbb falatok szinte mindenhol ki vannak rakva, ezeket ingyen megízlelhetitek, külön fizetni nem kell érte. Ez annyira igaz, hogy a mi ízlelőbimbóink szó szerint telítődtek látogatásunk végére: a rengeteg sajt, csoki, kolbász, tej és hasonlók után egy ponton már egyszerűen úgy éreztük, nem vagyunk képesek több ízt befogadni. Ha pedig elvitelre vásárolnátok, szintén nem kell mélyen a zsebetekbe nyúlnotok: a termékek többségének árszínvonala alig kevéssel haladja csak meg az átlagos bolti szintet.
A fentieken túl a különféle standoknál vannak még szörpök, pálinkák, lekvárok, fűszerek, mézek, kürtőskalács, cukrászsütemények, és a listát ezeken túl is hosszan lehetne folytatni. Csak rajtatok áll, mit kívántok meg és mire elég a „kapacitásotok”.
A konkrét cél nélküli bóklászás mellett különféle programokkal is várnak benneteket. Szombat délután folyamán például konyhai praktikákat és titkos recepteket ismerhettek meg, erdélyi sajtokról hallhattok fejtágítót, 18 órától pedig Vastag Csaba ad koncertet. Vasárnap délelőtt 10-től pedig vajköpülés, utána igazi túrórudikészítés, majd sajtkészítés és sajtmustra lesz terítéken.
A Vásár nyitva tartása:
Szombat: 9:00 – 22:00
Vasárnap: 9:00 – 20:00
Jegyárak:
Felnőtt napijegy 1.500 Ft/nap
Gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.
Borjour Zenit: aki regisztrál az [email protected] e-mail címen, annak 4500 Ft, a helyszínen pedig 5.500 Ft.
Kedvezményes belépők csak a Bónusz Brigád oldalán
Ha megjött a kedved a kulináris kalandokhoz, nyomj egy lájkot!