hirdetés

BUDAPEST

Házikó: egyél finomat és hazait!

Jól jönne egy ebéd, amelynek minden hozzávalója magyar gazdaságból való, és garantáltan prémium minőségű?

Link másolása

hirdetés

Van a Dembinszky utcában egy egészen apró kis üzem, ahonnan akár több száz főt jól tudnak lakatni a szorgos kezek. Bertényi Gábor, a Szimpla alapítója, valamint barátja, Szalai Mihály tavaly év végén döntöttek úgy, hogy ízletes finomságokkal tömik ki azt a piaci rést, ami a catering és a büfészolgálat között rejtőzik.

Maga az ötlet nagyon egyszerű, ám sok energia kell ahhoz, hogy elvhű módon működjön. Megkeresték a helyi gazdaságokat, ezek közül is azokat, ahol a termelési folyamat legelső lépéséig visszakövethető az áru útja. Így ha valaki nagyon elszánt, megismerheti azt a tyúkot, aki tojásával hozzájárult az ebédre fogyasztott pékáru tésztájához. Hogy ez mennyire így van, bizonyítja, hogy

minden egyes Házikó-termék címkéjén részletesen fel van sorolva, melyik hozzávaló honnan jött. Ezek az anyagok természetesen adalékanyagtól és tartósítószertől mentesek,

és a Házikó csak olyan gazdákkal működik együtt, akik hosszútávon garantálni tudják termékeik minőségét.

hirdetés

IMG_0809k_1024x683

IMG_0855k_1024x683IMG_0858k_1024x683

IMG_0868k_1024x683

IMG_0900k_1024x683

IMG_0902k_1024x683

IMG_0906k_1024x683

A kis üzemben többféle szendvicset, pékárut, salátákat, kekszeket, sörkorcsolyákat készítenek, az előkészítéstől a sütésen át egészen a csomagolásig. A kiszállítást a közelben működő bringás futárcéggel oldják meg. A Dembinszky utcába azonban nem érdemes kopogtatni a finomságokért, az üzemben ugyanis nem árulják a termékeket. Ha valaki Házikó-féle harapnivalóra vágyik, akkor a weboldalon rendelhet ebédet, vagy a Facebook-oldalukon megtudhatja, éppen hova és mit szállítanak - de például az Élesztőben jó eséllyel talál kedvére valót. Emellett kisebb és nagyobb rendezvények esetén is érdemes innen rendelni, mert a szokványos ízek helyett friss és izgalmas falatok kerülhetnek a vendégek tányérjára.

A slágertermékek közül mi batyut, szendvicset és joghurtot is kóstoltunk. Ezek mindegyike – hasonlóan a Házikó összes termékéhez – szezonális variálásokon is átesik, hiszen a friss és helyi termékek egyben azt is jelentik, hogy azok a hozzávalók dominálnak, amelyeknek szezonjuk van. A gombás batyu például nagyon finom volt, nem túl sós, így minden íz maximálisan kijött (amúgy is figyelnek a mérsékelt só- és cukorhasználatra).

csapat

A csapat - Fotó: Házikó.farm

cs2

cs3

cs4

cs5

cs6

A szendvics is hasonlóan felemelő ízélményt szerzett nekünk: a krém, a hagyma és a hús igazi nyerő trió volt kenyerek közé zárva, és mindegyiken érződött, hogy friss, nem ezer kilométerekről utaztatott mirelit áru. Desszertként az elsőre szokatlannak tűnő kapros-epres joghurtot választottuk, de ezzel sem nyúltunk mellé. A kellemesen krémes joghurtban a kapor tökéletesen harmonizált az eper ízével, az összhatás pedig nem is túl édes, nem is túl savanyú, ahogy annak lennie kell.

Mindent egybevetve a Házikó egy olyan vállalkozás, amivel mindenki csak nyer. A termelők stabil vevőhöz jutottak, akiket a minőség legalább annyira érdekel, mint az ár. A Házikó csapata a termékek útját a termelőktől egészen a kiszállítókig ellenőrzik, hogy aztán a termékeket elfogyasztó - legyen ő akár éhes irodai dolgozó vagy egy csapat szülinapozó gyerek – tökéletesen elégedett lehessen.

IMG_0674k_1024x683

IMG_0681k_1024x683

IMG_0705k_1024x683

IMG_0708k_1024x683

IMG_0783k_1024x683

IMG_0785k_1024x683

IMG_0798k_1024x683

Ha te is megkóstolnád a Házikó finomságait, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
Bezárt a népszerű budai étterem, a Csalogány26
Egy papírégetős videóval köszöntek el, Facebook-oldalukon az szerepel, hogy a hely „végleg bezárt”.

Link másolása

hirdetés

"Time to Say Goodbye...", vagyis "Itt az ideje búcsút mondani" - ezt írták ki vasárnap a Csalogány26 nevű budai étterem Facebook-oldalára, amelynél már az szerepel, hogy "végleg bezárt".

A családias étterem nevéhez illően Budapesten, a Csalogány utca 26. szám alatt működött, és népszerű helynek számított. Azt, hogy pontosan miért zár be, nem közölték, csak egy videót töltöttek fel, amiben az látható, hogy egy "Time to Say Goodbye..." felirattal ellátott papírt elégetnek egy tálcán.

Több korábbi vendég is csalódott kommentet hagyott a bejegyzés alatt.

"Sok éve a legfinomabb ebédek és vacsorák és a legudvariasabb, legkedvesebb kiszolgálás! A szívünk szakad!" - írta egyikük.

hirdetés

"Ez nagyon szomorú. Sok-sok évig az egyik kedvenc éttermem voltatok a világon. Köszönöm az elképesztő ételeket és a nagyszerű emlékeket. Minden jót a jövőre!" - kommentelte egy külföldi férfi angolul.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Több mint 4100 tonna szemetet szállítanak el a Tétényi-fennsíkról, amely számos védett faj otthona
A főpolgármester büszke rá, hogy „a Fővárosi Önkormányzat cégei összefogásának, közös munkájának hála, Budapest ismét egy kicsit rendezettebb, tisztább lesz”.

Link másolása

hirdetés

Megkezdődött a Tétényi-fennsíkon található illegális sitt- és szeméttenger eltakarítása – írta Karácsony Gergely vasárnap a Facebook-oldalán.

A XXII. kerületi Tétényi-fennsík Természetvédelmi Terület a főváros legnagyobb kiterjedésű száraz rétjeit magába foglaló terület, számos védett, ritka állat és növényfaj otthona. A főpolgármester szerint "mégis voltak olyan emberek, akik az elmúlt években, évtizedekben ezt egy hulladéklerakónak tekintették".

A területen több mint 4100 tonna engedély nélkül lerakott szemét és sitt gyűlt össze, amit hosszú előkészítési, tervezési és engedélyezési folyamat után szállítanak el. A Főkert és az FKF már a tereprendezést és rehabilitációt is megkezdte.

"A munkálatok időzítése nem véletlenül esik a téli, vegetációs időn kívüli időszakra, így ugyanis minimalizálható a természetvédelmi károkozás veszélye" – írja a főpolgármester.

Karácsony köszönetet mondott a Fővárosi Vízműveknek is, amely 70 millió forint biztosított a természetvédelmi terület élőhely-rehabilitációs munkálataira.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Buda nagy részét átszelheti a tervezett zöldfolyosó – Itt az első látványterv
Érintené a Városmajort, az Ördög-árkot, a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyi parkokat is.

Link másolása

hirdetés

Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár osztotta meg közösségi oldalán az úgynevezett Budai Zöld Korridor terveit. A zöld folyosó kialakításának célja, hogy a Budai-hegyekből a városba szállítsa a friss levegőt. Az így épülő szélcsatorna a Városmajort, az Ördög-árok völgye mentén a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyi parkokat fűzi majd össze egészen a Dunáig.

A friss levegő szállítása mellett az összekötött parkok minőségi időtöltést is biztosítanak majd a városban élők számára:

„alkalmasak futásra, sportolásra, kiváló piknikező és találkozóhelyek – egész Budapest szellőzésében fontos szerepet játszanak! A parkok zöldje megköti a szálló port, és hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb legyen a szmog és tisztább legyen a városi levegő”

– részletezi Fürjes.

A tervek szerint a Városmajor megújításakor több helyen feltörnék a betont, és növelnék a park zöldjét – ezzel együtt pedig egy összefüggő vízfelületet is terveznek. Emellett csillapítanák a környék forgalmát, autóval tilos lesz behajtani a Majorba. De a tervek között szerepel egy szorosabb gyalogos és kerékpáros kapcsolat kiépítése is a Városmajor és a Vérmező között.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Tavasztól jöhetnek az időalapú jegyek a BKK járatain
A két induló jegytípus a 30 és a 90 perces mobiljegy lesz, amiket 530 és 750 forintért lehet majd megvásárolni, de csak digitális formában.

Link másolása

hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés január 26-án, szerdán tárgyal és dönt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről. Kedvező határozat esetén szó szerint új időszámítás kezdődhet Budapest közösségi közlekedésében. A két első termékkel akár 60 és 120 percig is lehet utazni.

A fővárosban közlekedők régóta igénylik egy olyan jegytípus bevezetését, amely korlátlan utazást biztosít számukra egy meghatározott, rövid időszakon belül, akár oda-vissza irányba. Ezért a Budapesti Közlekedési Központ az elmúlt hónapokban előkészítette az időalapú mobiljegyek bevezetésének lehetőségét. Ráadásul ezek előtt még a jól ismert, hagyományos vonaljegy is elérhetővé válik digitális formában, ami ugyancsak sokaknak nyújthat segítséget utazásaik során.

Mit kell tudni az időalapú jegyekről?

A sokak által ismert klasszikus vonaljeggyel ellentétben ezek a jegytípusok nem korlátozzák az átszállások számát,

bármennyiszer használhatók. Az időalapú jegyek ugyanazokra a BKK járatokra lesznek érvényesek, mint egy vonaljegy. Budapest közigazgatási határán belül a MÁV-HÉV vonatain, és a Volánbusz „kék” járatain is elfogadják majd azokat.

A BKK egyik reprezentatív kutatásában a válaszadók döntő többsége érdeklődést mutatott egy ilyen termék iránt. A felmérésből az is kiderült, hogy az utasok többsége a 90 perces jegyet használná szívesen. Emellett, a társaság adatai szerint egy járművön töltött átlagos idő 22 perc.

A fentiek miatt az időalapú termékek

hirdetés
két induló jegytípusa a 30 és a 90 perces mobiljegy lesz. Előbbi 530 Ft-ba kerül majd. Egy hagyományos vonaljegy ára 350 Ft, tehát aki akár csak egyszer is átszáll egy másik járatra, már megéri inkább a 30 perces jegyet használnia a vonaljegy helyett. A 90 perces mobiljegy 750 Ft-ért váltható majd meg, amely kiválóan alkalmas lehet valamilyen ügyintézéssel egybekötött utazásra, hiszen érvényességi idejébe még egy oda-vissza út is beleférhet, hiszen bármelyik irányba érvényes.

Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők, papír változatban nem. Használatuk a mobiljegyhez lesz hasonló.

Akár 60, vagy 120 percig is használhatók

A nevükkel ellentétben - a használati feltételek miatt - ezeket a termékeket valójában akár 60 és 120 percig is lehet majd használni.

Az időalapú jegyekkel minden – érvényességi időn belül – elkezdett utazást be lehet fejezni, még akkor is, ha az tovább tart, mint 30, vagy 90 perc.

Tehát a 30 perces jeggyel 29 perc 59 másodpercig, a 90 perces jeggyel pedig 89 perc 59 másodpercig fel lehet szállni egy újabb BKK járatra, és azzal el lehet utazni Budapest határán belül bármeddig. Azaz a felszállásnál kell figyelni a megfelelő időpontra. Így előbbit – bizonyos esetben – akár 60, utóbbit akár 120 percig használhatják a BKK ügyfelei. Tehát például a félórás jegy nem válik érvénytelenné a 30 perc leteltét követően, ugyanis a jegy érvényessége addig tart, amíg az utas a 30 percen túli időszakban le nem száll a járműről.

A későbbiekben a felmerülő igények és a tapasztalatok alapján bármilyen jeggyel bővíthető a paletta, így akár 15 vagy 60 percessel is.

A Fővárosi Közgyűlés kedvező döntése esetén idén tavasszal már bárki kipróbálhatja az új jegytípust.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: