BUDAPEST
A Rovatból

Galambok utaztak a szinte teljesen üres négyeshatos villamoson

Budáról tujáztak át Pestre, miközben békésen sétálgattak az ülések között.

Link másolása

Kiürültek a tömegközlekedési eszközök Budapesten a koronavírus-járvány miatt. Egyre kevesebben utaznak buszon, villamoson, ezért a BKK csökkentett a járatai számát.

A még közlekedő járműveken azonban furcsa utasok jelentek meg. Erről az Index tett közzé egy videót, melyet egy olvasójuk küldött meg a szerkesztőségnek.

Ezen jól látszik, hogy a szerelvényen a felvételt készítőn kívül

két galamb utazik még. A madarak békésen totyognak az ülések között.

Julcsi, aki a négyeshatoson ült, arról számolt be, hogy a Móricz Zsigmond körtéren szálltak fel a galambok, majd a Corvinnál szálltak le.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Szenzációs fényinstallációval nyitott meg a Biodóm – ott voltunk a Fénydóm nulladik napján
Végre birtokba veheti a nagyközönség a hányatott sorsú Biodóm épületét. Az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező csapat munkája március első felében nézhető meg.

Link másolása

Március első felében minden este látogatható a Fénydóm a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodómban. A külföldi és hazai fényművészek látványos alkotásait felvonultató tárlaton rengeteg izgalmas installáció várja a közönséget.

A Fénydóm az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit nagyobb számú közönség tekintheti meg.

A fényművészeti alkotások esténként 17-től 22 óráig láthatók. A kapunyitás minden este 17 órakor lesz, ám mivel március elsején 17 óra 29 perckor, március 17-én pedig 17 óra 53 perckor van a napnyugta időpontja, az első órában elsősorban azoknak érdemes érkezniük, akik még viszonylag világosban is szeretnék látni a helyszínt. Maguk a fényművészeti alkotások azonban napnyugta után érvényesülnek igazán, hiszen a Biodóm maga fényáteresztő tetővel van ellátva.

A szervezők egyúttal azt is javasolják a közönségnek, hogy legkésőbb 21 óráig érkezzenek meg, hogy a 22 órai zárásig, amikorra már el kell hagyni a Biodóm területét, legyen idő a látnivalók megtekintésére.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű finn fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit létrehozó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló tárlat több mint harminc látványos fényművészeti, illetve audiovizuális installációval várja a közönséget, amelyeket nagyrészt természeti jelenségek inspirálták. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak.

A Kiégő Izzók alkotói közösség és Andristyák Marcell audiovizuális installációja például utazásra invitálja a közönséget egy ködös erdő mélyére, amely utazáson a szemlélődő látogató maga is a fény keresésének részese lesz.

Katona Kati Ocean Anthology című video installációja bolygónk hatalmas óceánjainak sokrétű természetére nyit ablakot.

Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Tengeri sün fényinstallációja a Biodóm óriási cápamedencéjének vizében, vízalatti fényalkotásként látható, amelyet a tengeri sünök azon különleges képessége ihletett, hogy ezek az állatok lényegében az egész testükkel látnak.

Nagy András László Deep Blue 2024 fantáziaprojektje arra reflektál, hogy a napfénynek milyen szerepe van az óceáni élet fenntartásában. Ugyancsak Nagy András László alkotása az a plasztik medúza, amely az óceánokba kerülő műanyag hulladék ökológiai hatását gondolja tovább művészi eszközökkel.

Kálmán Mátyás, Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Heller–Forgó című kinetikus fényinstallációja világító oszlopok körkörös mozgatásával rajzol a térben hiperboloid alakzatot: olyat, amilyen alakúak az erőművekben világszerte alkalmazott Heller–Forgó-féle hűtőtornyok. Ez az alkotás tisztelgés a zseniális magyar mérnökök, Heller László és Forgó László látnoki munkája előtt.

Kálmán Mátyás és Kiss Patrik DEvolution című alkotása egy élő AI technológiát alkalmazó interaktív digitális installáció, amely élő kamerakép segítségével azonnali virtuális átalakítást hajt végre az emberek arcán és testén, hogy azok más élőlényekké változzanak. A látogatókat arra ösztönzi, hogy mélyebben felfedezzék az emberi létezés és természeti örökség kapcsolatának dinamikáját. Az interaktív élmény lehetőséget ad a látogatóknak, hogy aktívan részt vegyenek saját átalakulásukban, és egy pillanatra visszatérjenek a természethez, az evolúció egy "korábbi" szintjére. Az installáció 5 fejezetből áll: trópusi állatok, trópusi növények, vízi élőlények, gombák és emberszabásúak.

Debre Zsuzsanna Carousel című installációja időutazásra invitálja a közönséget, a régi idők Városligetének hangulatát elevenítve fel.

Az OnionLab alkotó közösség Climate címet viselő alkotása digitális párbeszéd két párhuzamos jövőkép, egy globális felmelegedés nélküli, és egy a klímaváltozás által súlyosan érintett világ között.

Karácsony Flóra és Urbán Márton Flora Futura installációja a növények világát mutatja be futurisztikus környezetben.

Az ausztrál Andy Thomas Visual Bird Sounds projektje egy olyan animációsorozat, amely a madarak hangjait vizuálisan jeleníti meg.

A nemzetközi hírű finn fényművész, Kari Kola több alkotása is látható a Fénydómban: az ő alkotása a dóm általános kivilágítása, a fényfolyosó, illetve a Kék piramis. Ez utóbbi fényből „épül” a Biodóm fölé, kontrasztot képezve az építmény organikus formáival. A Kék piramis a felhőzet függvényében akár a város távolabbi pontjaiból is látható lesz esténként, amíg a Fénydóm tart.

A fényművészek alkotásait több száz intelligens lámpa, projektor, nagy teljesítményű diavetítő berendezés kelti életre. Ezeknek az eszközöknek az összes villamost teljesítménye mintegy 100 000 W, azaz 100 kW.

A Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

A helyszínen járt fotós kollégánk, Nagy Boglárka:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET: