Stereo Chef: csúcsgasztronómia Budán
A nagy célokat azért fontos megemlíteni, mert az étterembe lépve egyből feltűnik, hogy nem egy szokványos design helyről van szó, ahol a csillogással próbálják pótolni, ami az ételek készítése közben kimaradt. A Stereo Chef már első látásra magával ragad, és érkezéstől távozásig nem is okoz csalódást.
A Stereo Chef különlegessége két dologban áll: ami az asztalra kerül, és ami mindezt körülveszi. Az előbbi szempontjából nagyon fontos volt egy ütős csapat toborzása, és ennek két letéteményese a konyhafőnök, Darusa Richárd szakácsmester, valamint a bárpult mögött Garamvölgyi Krisztián. Mindketten komoly elismeréseket gyűjtöttek be külföldön is, Richárdról a korábbi munkahelyén a New York Times is írt, és azzal a reménnyel vállalta a munkát a Stereo Chefben, hogy Budapest öt legjobb étterme közé kerüljenek.
Ebben egy nyolcfős csapat segíti, akikkel azon dolgoznak, hogy a tradicionális magyar ételeket újragondolva, elemeikre bontva és onnan újraépítve alkossanak maradandót, miközben különleges fogásokká formálják ezeket nemcsak az elkészítés, hanem a tálalás során is.
Garamvölgyi Krisztián szintén hazai és külföldi versenyeken szerepelt kiváló eredménnyel, és Richárdhoz hasonlóan szintén dolgozott határon innen és túl is. Eközben kétszeres mixervilágbajnok és egy francia cég likőrnagykövete is lett. Mindkettejükre jellemző, hogy igyekeznek nem beállni a sorba, hanem az egyediségüket és kreativitásukat az általuk készített ételekbe is italokba forgatják. Persze ehhez kell két olyan üzletvezető, akik kifejezetten az ilyen „fekete lovakat” keresték, hiszen ebben rejlik az, ami egy étterem konyháját igazán egyedivé teheti.
A csapat mellett az étteremnek is kijárt valami egyediség, ez pedig az étterem és klub funkciók fúziója egy helyen. Hétvégenként remek bulik helyszínévé válik a Stereo Chef, de ha egy hétköznapi látogatásotok során szeretnétek egy kis zenei aláfestést, kapjátok le a falra szerelt fülhallgatók egyikét, és máris megvan a plusz körítés a finom falatok mellé.
Itt rá is térhetünk a különböző fogásokra. Ha átlagos áron szeretnétek tesztelni a szakácsok tudását, akkor az ebédmenüket ajánljuk kipróbálásra, ezek három fogásból és egy limonádéból állnak, és 1290 Forintért lakhattok jól.
Ha mást szeretnétek megkóstolni az ételek közül, akkor jó tudni, hogy egy olyan étteremben, amelynek a már emlegetett komoly céljai vannak, ezért már jobban a zsebetekbe kell nyúlni. De ezért igazi csúcsgasztronómia jár, amiért nagyon is érdemes többet fizetni. Az általunk kóstolt fogások alapján legalábbis biztosan.
Először kacsamájat kóstoltunk, ami mellé finom hagymalekvár és rozmaringgal fűszerezett szeder járt, és az ezekből létrejövő izgalmas ízkavalkádot borsos kaláccsal „törölhettük le” a tányérról. Még szánkban volt a szinte krémesen lágy máj íze, amikor készülhettünk két klasszikus, a fogas kárpáti módra, valamint a Budapest bélszín tesztelésére.
Mindkét fogáson látható és érezhető volt az, amit a klasszikus ételek újragondolásán értenek itt. A fogas filé finom, omlós volt, és csak éppen annyi fűszert kapott, hogy érezzük az ízét, mellette pedig folyami rák várta, hogy megkóstoljuk.
A Budapest bélszín szintén telitalálat volt, a bélszínt közepesen átsütve kaptuk (mert így szeretjük), a húsra kerülő kacsamáj pedig csak fokozta az élményt, amelyhez nagyszerűen passzolt a zöldborsó püré és az ehető kosárkákba porciózott paradicsom.
A három fogás után már úgy éreztük, nem tudnánk többet enni, de az elénk kerülő somlói galuskára nézve nem tudtunk ellenállni. Mert itt el kell felejteni mindent, amit korábban ezen a néven kaptunk, ehhez elég csak ránézni a tányérunkra. A borban párolt szőlő, a piskótán végigcsorduló krém, a robbanó csokival felturbózott mousse és a tejszínhab: mind-mind olyan finom, ahogy kinéz. Ha csak egy desszertre ugrotok be ide, szerintünk ezzel kezdjétek.
Ha volt is kérdőjel bennünk azok után, hogy egy tavaly ősszel nyílt helyen már most az éttermi toplista éléről, sőt, hosszú távon Michelin-csillagról beszélnek, akkor az a vacsora végére eltűnt.
Mert tényleg ez az a hely, ahol magyar mesterek magyar ételeket készítenek, és ahol mindezek igazán felejthetetlen élménnyé forrnak össze. Sokat mond minderről a tény, hogy a Best Of Budapest által a Legjobb Új Étteremnek kiosztott díjat is megnyerte az étterem.
Nem csodálkoznánk, ha a fülhallgatós kiskakas álma néhány év múlva valóra válna, addig pedig csak ajánlani tudjuk a Stereo Chefet, mind ételek, mind italok tekintetében, különleges alkalmakra és rendszeres betérőknek egyaránt.
Stereo Chef web: stereochef.hu
facebook: https://www.facebook.com/StereoChef
Nyitva: Hétfő-kedd: 7.30-23.00 / szerda-csütörtök: 7.30-3.00 / péntek: 7.30-5.00 / szombat: 9.00-5.00 / Vasárnap: 9.00-23.00
Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 63.