hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Átadták a luxuslakóparkot Budapest talán legrondább épülete helyén

Láng Dávid; fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. november 20.

hirdetés

Összesen 97 lakást alakítottak ki, ezek alapterülete eredetileg 70 és 140 négyzetméter között mozgott, de a tulajdonosok között akad olyan is, aki egyszerre többet megvásárolt, majd egybenyitotta őket.

Pontos árakat a kivitelező nem árult el, csak annyit, hogy az ország legdrágább négyzetméteráraival kell itt számolni, tehát minden bizonnyal valahol 2 és 3 millió forint körül mozoghatnak.

Ezért cserébe a páratlan panorámán túl ötcsillagos szállodai kényelem is jár 24 órás portaszolgálattal, rendezvényteremmel és úszómedencés, szaunás wellness-részleggel.

A lakások legnagyobb része már az építkezés alatt elkelt, de komoly érdeklődők elvileg még labdába rúghatnak, tehát ha minden vágyad itt lakni és van fölösleges párszáz milliód, egy próbát mindenképp megér a dolog.

További fotóink a bejárásról:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Bemutatjuk Magyarország legmagasabb lakóházát

Újpalota forgalmas kereszteződésében bizonyára sokan feltették már maguknak a kérdést: „Ez meg micsoda?”
Mayer Kitti írása HYPEANDHYPER oldalon, Fotók: Mohai Balázs - szmo.hu
2021. április 13.

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövők alakításának!

Ugyan nem örülünk annak, hogy a 2020-as Nemzetközi Építészeti Biennálét elhalasztották, egy valamit viszont egészen biztosan nyertünk vele: egytől-egyig bejárhatjuk azokat az ikonikus épületeket, melyek a Magyar Pavilonban is reflektorfénybe kerülnek majd. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által szervezett sétákon testközelből ismerhetjük meg a szocialista modernizmus épített örökségét. Ezúttal az Újpalotai Víztoronyházban jártunk.

Újpalota forgalmas kereszteződésében bizonyára sokan feltették már maguknak a kérdést: „Ez meg micsoda?”. A Nyírpalota utca 71. szám alatt található toronyházról sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy belesimulna a környezetébe, egész biztosan nem.

hirdetés
A Tenke Tibor által tervezett épület a maga 70,9 méteres magasságával Budapest legmagasabb lakóépületének számít, a magyarországi toronyházak sorában pedig bronzérmes. Az első, s ezzel a hazai lakóépületek legmagasabbika az 1975-ben épült, 81 méter magas szolnoki toronyház, ezt követi a debreceni, melyet 1969 és 1973 között építettek, magassága pedig 75 méter.

Az Újpalotai Víztoronyház a maga kategóriájában azért is különleges, mert nem csupán lakóépületként, de víztoronyként is funkcionál, azaz funkcionált egykoron. Az újpalotai lakótelepen 1973-ig 10.300 lakás épült: ezek vízellátását az eredeti elképzelések szerint egy olyan torony biztosította volna, melynek tetején egy víztartály kapott volna helyet. Az 1973 és 1975 között épült víztoronyház összekötötte a kellemeset a hasznossal: egyszerre volt víztorony és jelentett új otthont azok számára, akik korábban társbérleten voltak kénytelenek osztozni más családokkal.

A csúszózsalus technológiának köszönhetően az épület viszonylag gyorsan, mindössze két év leforgása alatt elkészült. Az épületben összesen 98 lakóegységet alakítottak ki, szintenként 6 lakással. Ezek közül négy lakás 32 négyzetméteres, kettő pedig 72 négyzetméteres. Az épület tetején belső kétszintes, úgynevezett „duplex” lakások is várták új tulajdonosaikat. Ezekbe az otthonokba legtöbbször művészek költöztek. Éveken át lakott és alkotott az egyik ilyen műteremlakásban Nagy Előd kerületi festő- és éremművész, s állítólag a lakást – legalábbis a gondnok elmondása szerint – ma is művészek lakják.

A túrán nemcsak a víztoronyházat, de a lakótelep más emblematikus épületeit is megismerhettük, így például a szolgáltatóházat is, melyet legtöbben csak „Spirálházként” emlegetnek. A spirálrámpa az eredeti tervek szerint nemcsak az épület első szintjére vezetett volna, hanem gyalogoshíd formájában folytatódott is volna. Ezzel az út túloldalára tervezett kulturális-kereskedelmi városközpont elérését akarták biztosítani. A 3300 négyzetméter alapterületűre tervezett művelődési házra, amelyben színház, mozi és kiállítótér is helyet kapott volna, évekig vártak a lakótelep lakói, hiába.

Mind a gyalogoshíd, mind a Fő téri művelődési központ álom maradt csupán. Kultúrközpont hiányában az emberek önszerveződő módon voltak kénytelenek gondoskodni saját szórakoztatásukról: az Újpalotai Napok keretében például a szomszédos óvoda tetején rendeztek szabadtéri koncertet. Az 1974-ben, Callmeyer Ferenc tervei alapján készült „Spirálház” Golda János és Varga Bence építészek tervei alapján újult meg, 2014-ben.

Bármennyire is furcsán hangzik, az újpalotai lakótelep egykor zöldmezős beruházásnak számított: ezt bizonyítják azok a korabeli archív felvételek, melyekből párat az építészeti túra vezetője, Gurdon Balázs mutatott be a sétálóknak. A ma már megmosolyogtató filmrészletekből az is kiderült, micsoda boldogsággal töltötte el a lakótelepre költözőket az új otthon még akkor is, ha az aprócska alapterületű lakásban alig jutott hely például az óvodás korú gyerek kiságyának (és még sok minden másnak).

Az Újpalotai Víztoronyház belsejében elvétve ugyan, de találtunk szerethető részleteket: ezek között említhetjük a lépcsőház földszintjén kialakított íves levélszekrényeket (párban) és a betonból készült épület színével harmonizáló, viszonylag ép padlóburkolatot. Minden kétséget kizáróan a kilátás az épület leglátványosabb attrakciója.

Könnyebbség, hogy a 17. emeletre lifttel is fel lehet jutni, ám az épület legtetejét már lépcsőn lehet csak megközelíteni. Az odafentről élvezhető csodás panorámaélményt ugyan beárnyékolta valamelyest az antennaerdő, de nagyon is érdekes és tanulságos volt ebből a perspektívából szemlélni nemcsak Újpalotát, hanem a lakótelep szerkezetét is.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Kész lemondani az atlétikai világbajnokság megrendezését Karácsony Gergely, ha nem épül meg a Diákváros

A kormány szerint a kínai elitegyetem érkezése csak még indokoltabbá teszi a Diákváros megépítését, de a főpolgármester úgy véli, hogy az egyetem mérete miatt kiszorítaná a diákoknak tervezett városrészt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a ferencvárosi Diákváros helyett a kormány egy kínai elitegyetemet építene fel. Ez ellen a főpolgármester szót emelt. Azt is megmutatta, hogy milyen tervek születettek a 10 ezer fiatal számára lakhatást és kikapcsolódást biztosító projekthez.

Karácsony Gergely úgy nyilatkozott, hogy

kész lemondani a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, ha nem épül meg a Ferencvárosba tervezett Diákváros. A főpolgármester az RTL Híradónak azt mondta: erről elég egy levelet küldenie a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, de ezt szeretné elkerülni.

A kormány szerint a kínai elitegyetem érkezése csak még indokoltabbá teszi a Diákváros megépítését.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a két beruházás nem zárja ki egymást. A főpolgármester szerint a kínai elitegyetem a mérete miatt kiszorítani a Diákvárost a területről. Azt mondta, hogy minden eszközzel megpróbálják blokkolni vagy lassítani az egyetem építését, bízva abban, hogy 2022-ben egy új kormány ezt le is állítja.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Egy évre bezár az EuroCenter bevásárlóközpont Óbudán

Még több szolgáltatást, szórakozási lehetőséget ígérnek, de ügyelnek a környezettudatosságra is.
Nyitókép: látványterv - szmo.hu
2021. április 05.

hirdetés

Egy időre bezár Óbudán az EuroCenter. Ezt a közösségi oldalán jelentették be. Mint írják:

"Tájékoztatunk titeket, hogy

az EuroCenter Óbuda húsvét vasárnaptól bezárja kapuit, hogy teljesen megújulva, új boltokkal, friss szolgáltatási palettával nyithasson ki a jövő év elején.

Május végéig továbbra is nyitva tart az INTERSPAR és a Sonax autómosó, ezen üzletek nyitva tartása marad a hatályos rendelkezéseknek megfelelő.

A felújítási munkák befejeztével pedig vár vissza Észak-Buda legnagyobb és legkorszerűbb bevásárló- és szórakoztató központja Titeket!"

A bevásárlóközpont felújított mozival és tetőkerttel várja majd jövőbeli látogatóit - írja a Portfolio.hu. A portál megjegyzi, hogy a WING Zrt. 2018-ban vette meg a mintegy 25 ezer négyzetméteres üzletközpontot és már akkor jelezték, hogy fejleszteni szeretnék.

hirdetés

"Fejlesztőként elsődleges célunk, hogy maradandó értéket teremtsünk itthon és külföldön egyaránt. Az Eurocenter építészeti és funkcionális megújítása során is ez az alapelv vezérel minket. Ezzel a fejlesztéssel Észak-Buda számára is elérhetővé válik a minőségi bevásárlási élmény" – mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A szolgáltatások kínálatát is bővítenék, a divatmárkák mellett többek között banki, telekommunikációs, egészségügyi szolgáltatások is lesznek, valamint mozi, számos új étterem, kávéház is készül. Hangsúlyt fektetnek a környezettudatos és fenntartható megoldásokra is, ezért lesz például kerékpár tároló, elektromos autótöltő állomás is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Karácsony látványos tervekkel mutatta meg, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa „kínai elit kampusz” helyett inkább több ezer magyar diáknak biztosítana olcsó lakhatást.
Címkép: Facebook/Karácsony Gergely - szmo.hu
2021. április 11.

hirdetés

Karácsony Gergely vasárnapi Facebook-bejegyzésében mutatta be a Budapesti Diákváros projektjét.

„Mi ilyen tervek megvalósulását szeretnénk ott, ahol a kormány kínai hitelből, a magyar adófizetők kárára és a kínai vállalatok hasznára, a kínai befolyásszerzés szolgálatára kínai elit kampuszt akar.

Mi több mint tízezer magyar diáknak biztosítanánk olcsó lakhatást, a kormány a magyar adófizetőkkel fizettetné meg a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati terjeszkedés árát”

- írta posztjában.

A ferencvárosi diákváros terveit a világhírű norvég építész iroda, a Snohetta készítette. Karácsony beszámolója szerint a területet a sok zöld, a vízzel való kapcsolat, funkcionális épületek és modern környezet jellemezné.

„Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Mi erről kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés. A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten. Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön” – írta a főpolgármester.

hirdetés

Karácsony Gergely azzal zárta bejegyzését, hogy ragaszkodnak a diákvároshoz és minden erejükkel meg fogják akadályozni „a kormány újabb esztelen beruházást”.

 


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: