News here
hirdetés

BUDAPEST

A Tilos az Á-tól az Aranykéz utcán át az első Fidesz-irodáig – Új séta mutatja be a 90-es évek Budapestjét

A belvárost átszelő sétán megidézik Fenyő Jánost, Vizoviczki Lászlót és a korszak más emblematikus figuráit. De kiderül az is, mi okozta az első hajléktalankrízist, és miért volt óriási kultusza Zámbó Jimmynek.

Link másolása

hirdetés

„Felvesszük a legelegánsabb padlizsán zakónkat, felcsatoljuk a Tiko Time karóránkat és visszautazunk a ‘90-es évekbe, hogy megértsük, mi történt velünk a berlini fal leomlásától a World Trade Center ledőléséig tartó évtizedben. Utolértük-e végül Ausztriát, miért lett ciki gazdagnak lenni, miért dekoráltak színes vasakkal minden új épületet, hogyan lettünk pornónagyhatalom, német popzenei gyarmat, és a Szomszédok vagy a Bokros-csomag volt-e nagyobb csapás?”

A fenti sorokkal hirdetik a Hosszúlépés legújabb sétáját, amely az Álmainkban Ausztria visszainteget nevet kapta, és stílszerűen a rendszerváltás éveinek legendás szórakozóhelye, az egykori Tilos az Á (mai nevén Tilos a Tilos) elől indult.

Itt virágzott leginkább a rendszerváltás eufóriája, és itt tartották 1991. június 30-án azt a bulit, amivel gyakorlatilag révbe ért a ‘80-as évek undergroundja: a Budapesti Búcsú díszvendége Frank Zappa volt, aki már súlyos betegen, alig két és fél évvel a halála előtt érkezett a magyar fővárosba.

Aznap délután még fellépett a Tabánban, itt azonban színpadra sem állt. Ettől függetlenül rengetegen fel voltak háborodva, mivel az este zárt körű volt, csak a kiváltságos meghívottak vehettek részt rajta. Összességében ezért rossz szájízt hagyott maga után.

Az aranykor nem tartott sokáig: az évtized közepére hanyatlásnak indult, majd bezárt a Tilos az Á, valamint a hasonlóan emblematikus Fekete Lyuk is. Ugyanakkor ebből a közegből nőtte ki magát az Est műsorújság, amely egészen a 2010-es évekig a fővárosi éjszakai élet első számú információforrása volt.

Szembejön a valóság

A kezdeti eufória után nem kellett sokat várni az első kijózanító pofonra: 1989 telén kitört a hajléktalankrízis, egyik pillanatról a másikra lepték el az utcákat a fedél nélkül maradt emberek.

hirdetés
A lakosság itt szembesült először közvetlenül azzal, hogy a demokrácia és a szabadság mellett nemcsak pozitív dolgokat hozott magával a rendszerváltás. Addig sokakat csak a rendszer különféle sajátosságai tartottak a víz fölött, és aztán egyik pillanatról a másikra kipukkadt a lufi.

A helyzetet nehezítette, hogy mivel ekkor még nem létezett semmiféle ellátórendszer, az érintettek elindultak a pályaudvarokra. A MÁV válasza erre az volt, hogy éjszakára bezáratta a pályaudvarokat, így lehetetlenítve el, hogy ott húzzák meg magukat.

A bejelentést tömeges tiltakozás fogadta, erre válaszul jött létre például a Menhely Alapítvány, az Oltalom Karitatív Egyesület és még több másik, azóta is aktív szervezet. De utólag már világos, hogy ez csak az első sokk volt, ami a társadalmat érte.

Az első 2-3 évben 1 millióval nőtt a munkanélküliek száma, az évtized közepéig folyamatos volt a gazdasági romlás. Ekkor jött a Bokros csomag, ami újabb óriási csapást mért a társadalomra, de cserébe visszahozta a nemzetközi piacok bizalmát Magyarországgal szemben.

A fentiek következtében folyamatosan mélyült a szakadék a szegények és a gazdagok között, fokozódott az ellenséges légkör. Egyre többen gyűlölték a „rendszerváltás győzteseit, akik bunkofonnal és bálnamercivel” hivalkodtak. Emiatt lett nagyon népszerű a Szomszédok is, amely a kisemberek problémáit hangosította fel, így rengetegen azonosulni tudtak vele.

Beszédes adat, hogy míg a ‘90-es évek elején az osztrák életszínvonal 58 százalékán álltunk, mára, tehát 30 év elteltével ezt a számot egyetlen százalékponttal 59-re sikerült feltornázni. Persze épp a napokban hangzott el egy újabb ígéret, miszerint 2030-ra utolérjük Ausztriát.

Ekkoriban kezdődött a Vizoviczki-birodalom első nagy korszaka is: bár a ma már börtönbüntetését töltő vállalkozót főként a Hajógyári-szigeti hírhedt szórakozóhelyek tették ismertté, korábban a belvárosban is terjeszkedett. A Váci utcai és környékbeli night clubok, a turistákat tízezrekkel lehúzó éttermek nagy része az övé volt.

Módszerei közé tartozott már az elejétől fogva, hogy lefizette a hatóságokat, majd a legnagyobb forgalmú estéken ráküldte őket a konkurenciára, így véve el a vendégek kedvét, hogy bárhol máshol szórakozzanak.

Szintén ezekben az években vált Budapest pornófővárossá, vagy ahogy emlegették, „Európa Bangkokjává”, mivel a megengedő szabályozás miatt rengeteg felnőttfilmet forgattak nálunk. Ez a kétes hírű dominancia egészen a 2000-es évekig eltartott, az is segítette, hogy a romló életkörülmények miatt rengeteg magyar nő könnyen kapható volt az ilyen munkákra.

Sokan ráadásul az egészet annak a jelének tartották, hogy végre hozzánk is megérkezett a nyugati szabadság egy újabb vívmánya, miközben a nők megbecsüléséről és védelméről természetesen szó sem esett.

Kezdődik a politikai hidegháború

A rendszerváltással egy időben számos új párt alakult, amelyek közül ma jóformán már csak a Fidesz maradt tényező. Akkoriban viszont még egészen más pályán játszottak, első irodájuk például egy nem túl nagy ház alsó szintjét foglalta el a Molnár utcában.

Hozzájuk kötődik ugyanakkor a ‘90-es évek elejének egyik legnagyobb botránya is. Az MSZMP ingatlanvagyonából minden párt kapott egy saját székházat, de mivel a Fidesz és az MDF azzal érvelt, hogy ők a többiekhez képest kisebbet kaptak, végül kiutaltak nekik egy másikat is közös tulajdonként.

Ez volt az egykori Tiszti Kaszinó épülete a Váci utca és a Kossuth Lajos utca találkozásánál. A székházat aztán a két párt nem sokkal később titokban eladta az MKB Banknak (ma is ők használják), de az ügy néhány hónappal később kiszivárgott, és rengeteg embert kiábrándított: a Fideszt addig lelkes és ambiciózus, tiszta kezű fiataloknak tartották, itt azonban kiderült, hogy ők is gátlástalanul bizniszelnek, ha azt kívánja a gazdasági érdekük.

Ez az esemény, amellett, hogy óriási népszerűségvesztést okozott a pártnak, kirobbantotta a politikai hidegháborút is. 1993 nyarán ugyanis a Farkasházy Tivadar által szervezett szárszói találkozón György Péter esztéta éles hangon számon kérte a témát a Fidesz jelenlévő tagjain, aminek a vége óriási összeveszés lett. Sokan ezt tartják a máig tartó törésvonalak kezdetének.

A sétán szó esett még az első McDonald’s étterem megnyitásáról, az Aranykéz utcai robbantásról, a hazai könnyűzene rendszerváltás utáni átalakulásáról, illetve a Michael Jackson és Zámbó Jimmy által fémjelzett sztárkultuszról is.

A végállomás az Erzsébet téri Akvárium Klubban volt, ahová eredetileg a Nemzeti Színházat tervezték, de végül Gödör Klub néven 10 évig annak a közegnek az otthona lett, akik annak idején a Tilos az Á-t is életben tartották. Így ért körbe a történet bő két óra alatt.

Az Álmainkban Ausztria visszainteget séta következő időpontjait IDE KATTINTVA nézheted meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Egy újabb miniszobor gyöngyszemre lelhetünk az Allee közelében
Az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellé helyeztek ki.

Link másolása

hirdetés

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata melé helyeztek ki.

Munkái alapvetően absztraktak és a graffitik formavilágára reflektálnak, ezek az apró szobrocskák viszont elhelyezésükben jelenítenek meg hasonlót.

A miniszobor állítás Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend és megtalálta a maga kulturális közegét. A szobrászművész a kihelyezést követően megemlítette, hogy nagyon izgalmasnak találja a miniszobrokban rejlő lehetőségeket, mert minden esetben kíváló alkalom nyílik egy játékosabb, a figuralitás felé is kitekintő alkotás létrehozására.

Az itt-ott megbújó kis geg-szerű formák vagy szerethető alakok, emberek számára kedves tárgyakat, üzeneteket jelenítenek meg.

A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának. Méretüknél fogva nem szólnak bele a köztér arculatába, de alkotójuk elmondása szerint pont a méret, ami hitelessé teszi ezeket a szobrokat, melyek célja az, hogy az emberek arcára mosolyt csaljanak, egy-egy kellemes pillanatot szerezve a mindennapi rohanásban.

hirdetés
Az Allee részéről azért esett a választás egy kiskutyát ábrázoló miniszoborra, mivel 2015-ben a bevásárlóközpontok között elsőként vált kutyabarát hellyé, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják vásárláskor a gazdájuk társaságában.

A szolgáltatás bevezetésével az Allee szakmai elismerést is szerzett. Legutóbb tavaly, a bevásárlóközpont kategóriában nyerte el „Az év kutyabarát helye” címet a kutyabarat.hu által szervezett közönségszavazáson.

A június 19-éig tartó Allee Kutya Fesztivál ideje alatt a látogatóknak lehetőségük volt támogatni a kutyák szakmai fejlődését. A Művészi kutyaportré kiállítás területén található gyűjtőládába helyezett adományokkal, illetve a vörös szőnyeges eseményen kapható tombolaszelvény megvásárlásával.

A látogatók nagylelkű hozzájárulásával, több mint 500.000 Ft összeg gyűlt össze a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület javára, akik a teljes adományt az idősebb segítőkutyáik egészségügyi ellátására, orvosi költségeik fedezésére, kivizsgálásokra, gyógyszerekre, gyógytápokra fordítják.

A bevásárlóközpont a „kutyabarát hely” üzenetet igyekszik minél több tartalommal megtölteni. Azon kívül hogy a vásárlók beléphetnek a kutyájukkal együtt a közösségi terekbe, illetve az állatbarát matricával megjelölt üzletekbe, az épület két bejárata előtt friss vizet biztosító kutyaitatók is rendelkezésre állnak, valamint az Info Pontban ingyenesen vehetők igénybe a speciális állatszállító járművek.

A hosszú távú célkütézésük pedig az, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az állatvédelem fontosságára, segítséget nyújtsanak a kutyás szervezeteknek és ezzel hatékonyan hozzájáruljanak a hazai kutyás társadalom és kultúra fejlődéséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Fellázadt egy erzsébetvárosi vendéglátóhely, amiért nem engedik, hogy terasza legyen – népszavazás jöhet a kérdésről
A Szabad Bisztró több mint egy éve harcol azért, hogy teraszt nyithasson az előtte lévő parkolóhelyeken, az önkormányzat azonban ellenáll. Egy hónap alatt 6 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a helyi lakosok dönthessék el az ügyet.
Láng Dávid - szmo.hu
2022. május 28.


Link másolása

hirdetés

A magát vegán gasztrokocsmaként meghatározó Szabad Bisztró és az erzsébetvárosi önkormányzat vitája 2021 tavaszáig nyúlik vissza. A hely egyik tulajdonosa, Kiripolszky Csongor ekkor szerzett tudomást arról, hogy a VII. kerületnek van egy olyan, már az ellenzéki vezetés által elfogadott rendelete, amely tiltja, hogy parkolósávba adjanak ki vendéglátóteraszra szóló engedélyt.

Ekkoriban kezdett lecsengeni a járvány 3. hulláma, már tudni lehetett, hogy először a vendéglátóhelyek teraszai nyithatnak majd meg. A Szabad Bisztró esetében ezt viszont ellehetetlenítette a fenti rendelet, mivel előttük annyira szűk a járda, hogy csak parkolóhelyek elfoglalásával tudnak teraszt kialakítani.

Kiripolszky úgy döntött, beleáll az ügybe: minden önkormányzati képviselőnek levelet küldött, amelyben azt kérte, hogy a pandémiára való tekintettel gondolják újra a szabályozást. Választ azonban senkitől nem kapott.

Három hét várakozás után nyílt levélként is közzétette kérését, ami elég nagy hírverést ért el, így végül megérkezett az önkormányzat válasza. Nemet mondtak, ráadásul Kiripolszky szerint téves érveléssel, mivel arra a kormányrendeletre hivatkoztak, amelyik ingyenessé tette a teraszokat. Szerintük ez tiltja, hogy parkolókból alakítsanak ki teraszt, Kiripolszky szerint viszont valójában nem tiltja, csak az szerepel benne, hogy parkolókra nem vonatkozik.

Az önkormányzat érveit tételesen cáfolták, de erre sem kaptak semmilyen reakciót. Közben ugyanakkor látták, hogy a saját közterületein az összes szomszédos kerület (VI., VIII., IX.), valamint a főváros is engedélyezte, hogy parkolókban nyissanak teraszokat. Erzsébetváros viszont tartotta magát ahhoz, hogy annyira rossz a parkolási helyzet a kerületben, ami egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy vendéglátóhelyek kedvéért tovább csökkentsék a parkolók számát.

A Szabad Bisztró nem nyugodott bele ebbe, nyáron petíciót indítottak, amit több mint 1200-an írtak alá, köztük a hely feletti társasház lakóinak többsége is. Átadták az önkormányzatnak, akik közölték, hogy nem változtatnak az álláspontjukon, de fontosnak tartják a párbeszédet, ezért meghívják Kiripolszky Csongort a belső-erzsébetvárosi munkacsoportba.

hirdetés

Ez azért volt furcsa, mert a Szabad Bisztró Középső-Erzsébetváros külső szélén található, nem a bulinegyedben, így nem értették, miért abban a munkacsoportban tárgyalnának velük. Ennek ellenére örültek a lehetőségnek, de a gyakorlatban ezután sem történt semmi, a meghívás puszta ígéret maradt. Mint később kiderült, azért, mert rájöttek, hogy valóban nem Belső-Erzsébetvárosban van a hely.

Kiripolszky Csongor

A petíció átadásával párhuzamosan egy figyelemfelkeltő akciót is szerveztek, amit Szabad nemTerasznak neveztek el. Ennek keretében egy vendégük beállt a hely elé egy platós teherautóval és megengedte, hogy erre asztalokat rakjanak fel, amelyeknél a vendégek fogyaszthatnak.

A jármű parkolási díja folyamatosan fizetve volt, tehát elméletileg szabályosan állt ott, az önkormányzat ennek ellenére hozott egy határozatot, miszerint jogszerűtlen az akció, és felszólították a Szabad Bisztrót, hogy azonnal szüntessék meg. Emellett még egy 2 millió forintos bírságot is belengettek közterület nem rendeltétésszerű használatára hivatkozva.

A határozatot a hely megtámadta a bíróságon azonnali jogvédelmet kérve, amelyet jóvá is hagytak nekik, így a végleges ítélet megszületéséig az önkormányzat nem tehet semmit a teherautó ellen. Az ügy még folyamatban van, a Szabad nemTerasz pedig a téli hónapok elmúltával, április vége óta újra üzemel.

Tavaly decemberben Kiripolszky elment Niedermüller Péter fogadóórájára érdeklődni, jutottak-e valamire a témával kapcsolatban. A polgármester itt már jobban hajlott a kompromisszumra, de hozzátette, hogy kizárólag a kerület körúton kívüli részén tudják elképzelni a parkolóban létesített teraszokat, és ott is egy helyiek körében végzett közvélemény-kutatáshoz kötnék.

Ennek eredményét Niedermüller februárra ígérte, de nem történt semmi, ahogy márciusban sem. Április 10-e óta viszont újra lehet helyi népszavazást kezdeményezni, ezért alig pár nappal később Kiripolszky beadott egy kezdeményezést.

A kérdés, amelyet nemrég jóvá is hagyott a kerületi választási bizottság, így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gépjármű várakozóhelyéül szolgáló, kerületi tulajdonban álló közterület vendéglátási célú használatához is kiadható legyen közterülethasználati engedély?"

„Tisztában vagyunk vele, hogy a népszavazás nem a legmegfelelőbb módja az ügy rendezésének, mivel az összetettebb annál, hogy szimplán igent vagy nemet lehessen mondani rá” – mondja Kiripolszky. Ezért a legideálisabbnak azt tartananák, ha társadalmi párbeszéd kezdődne a témáról, de ha ezt nem sikerül elérniük, végig fogják vinni a kezdeményezést

Hogy bizonyítsák megegyezési szándékukat, több javaslatot is megfogalmaztak. Azt szeretnék, ha szeptember végéig kísérleti jelleggel engedélyezné az önkormányzat a parkolóhelyeken való terasznyitást, majd ősszel a tapasztalatokat levonva, széleskörű egyeztetés után alakítanák ki a végleges szabályozást. Még azt is vállalnák, hogy kifizetik a közterület-használati díjat (amit ugyebár sehol máshol nem kell), ha az önkormányzat a kerület fejlesztésére fordítja.

Mint írják, megértik az érvelést, miszerint Belső-Erzsébetváros különösen leterhelt parkolás terén, de ezzel együtt úgy gondolják, hogy az ottani vendéglátóhelyek is megérdemlik a terasznyitás lehetőségét.

A dilemmát úgy oldanák meg, hogy minden hely eldönthetné, éjfél után is nyitva szeretne-e tartani, vagy inkább teraszt létesítene az előtte található parkolóhelyeken. Kiripolszky szerint ez egyfajta értékválasztás is, ami jó kompromisszum lehetne.

A javaslatokat a Szabad Bisztró tulajdonosa a napokban Niedermüller Péterrel is megosztotta, miután a polgármester egy újabb nyílt levélre reagálva találkozóra hívta őt.

„Nem zárkózott el az ötlettől, de azt mondta, nem sok esélyt lát arra, hogy átmegy a testületen. Egyébként jó hangulatú beszélgetés volt, abban maradtunk, hogy néhány héten belül szervezünk egy nyilvános fórumot, ahol mindenki elmondhatja a véleményét” – mesélte Kiripolszky.

Némi előrelépés tehát történt az ügyben, de a népszavazási kezdeményezést ettől még viszik tovább. Nagyjából 6 ezer aláírást kellene összegyűjteniük 30 nap alatt, „tisztában vagyunk vele, hogy ez nem kevés, de érezzük magunk mögött a támogatást.”

Kiripolszky egyelőre magányos harcosként képviseli az ügyet, más vendéglátóhelyek aktívan nem csatlakoztak hozzá, annak ellenére sem, hogy csak a Lövölde tértől a körútig legalább három másik helyet érint a szabályozás. Bízik benne, hogy ha elindul az aláírásgyűjtés, abba már többen besegítenek majd.

Mindemellett egészen az aláírások leadásáig vissza tudják vonni a kezdeményezést, így továbbra is nyitottak egy esetleges megegyezésre a kerület vezetésével.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk az erzsébetvárosi önkormányzatnak, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Amennyiben később megteszik, arról is beszámolunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Egy újabb miniszobor gyöngyszemre lelhetünk az Allee közelében
Az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellé helyeztek ki.

Link másolása

hirdetés

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata melé helyeztek ki.

Munkái alapvetően absztraktak és a graffitik formavilágára reflektálnak, ezek az apró szobrocskák viszont elhelyezésükben jelenítenek meg hasonlót.

A miniszobor állítás Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend és megtalálta a maga kulturális közegét. A szobrászművész a kihelyezést követően megemlítette, hogy nagyon izgalmasnak találja a miniszobrokban rejlő lehetőségeket, mert minden esetben kíváló alkalom nyílik egy játékosabb, a figuralitás felé is kitekintő alkotás létrehozására.

Az itt-ott megbújó kis geg-szerű formák vagy szerethető alakok, emberek számára kedves tárgyakat, üzeneteket jelenítenek meg.

A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának. Méretüknél fogva nem szólnak bele a köztér arculatába, de alkotójuk elmondása szerint pont a méret, ami hitelessé teszi ezeket a szobrokat, melyek célja az, hogy az emberek arcára mosolyt csaljanak, egy-egy kellemes pillanatot szerezve a mindennapi rohanásban.

hirdetés
Az Allee részéről azért esett a választás egy kiskutyát ábrázoló miniszoborra, mivel 2015-ben a bevásárlóközpontok között elsőként vált kutyabarát hellyé, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják vásárláskor a gazdájuk társaságában.

A szolgáltatás bevezetésével az Allee szakmai elismerést is szerzett. Legutóbb tavaly, a bevásárlóközpont kategóriában nyerte el „Az év kutyabarát helye” címet a kutyabarat.hu által szervezett közönségszavazáson.

A június 19-éig tartó Allee Kutya Fesztivál ideje alatt a látogatóknak lehetőségük volt támogatni a kutyák szakmai fejlődését. A Művészi kutyaportré kiállítás területén található gyűjtőládába helyezett adományokkal, illetve a vörös szőnyeges eseményen kapható tombolaszelvény megvásárlásával.

A látogatók nagylelkű hozzájárulásával, több mint 500.000 Ft összeg gyűlt össze a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület javára, akik a teljes adományt az idősebb segítőkutyáik egészségügyi ellátására, orvosi költségeik fedezésére, kivizsgálásokra, gyógyszerekre, gyógytápokra fordítják.

A bevásárlóközpont a „kutyabarát hely” üzenetet igyekszik minél több tartalommal megtölteni. Azon kívül hogy a vásárlók beléphetnek a kutyájukkal együtt a közösségi terekbe, illetve az állatbarát matricával megjelölt üzletekbe, az épület két bejárata előtt friss vizet biztosító kutyaitatók is rendelkezésre állnak, valamint az Info Pontban ingyenesen vehetők igénybe a speciális állatszállító járművek.

A hosszú távú célkütézésük pedig az, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az állatvédelem fontosságára, segítséget nyújtsanak a kutyás szervezeteknek és ezzel hatékonyan hozzájáruljanak a hazai kutyás társadalom és kultúra fejlődéséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben, a szobra közelében
A fideszes képviselők ellene szavaztak. Ughy Attila szerint Horn konfliktusos személyiség volt. Zugló polgármestere arra emlékeztetett, hogy Orbán is mindig tisztelettel beszélt a volt szocialista politikusról.

Link másolása

hirdetés
A kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznek el sétányt Budapest XIII. kerületében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén meghozott döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula "konfliktusos személyiség" volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, "amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (...) kapcsolatos értékítélet".

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere úgy vélte, hogy Horn Gyula „államférfi volt, történelmi személyiség volt”. Szerinte Hornról még Orbán Viktor is mindig tisztelettel beszélt.

Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy volt olyan pillanat, „amikor Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt”, de szerinte az utcanévvel nemcsak egy politikai teljesítmény mellett tesznek hitet, hanem amellett is, hogy a „bevallott bűnöket meg lehet bocsátani” - írja a 444.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: