GASZTRO
A Rovatból

33 magyar étel, amely meghódíthatja a világot

A BuzzFeed magyar ételekről lelkendezik, érdekes, hogy miképp magyarázzák el a külföldieknek.


Az angolszász bulvárlap rácsodálkozott néhány tipikus magyar ételre. Mindegyikről leírják, hogy mi micsoda, sőt, receptet is mellékelnek hozzájuk. Van néhány jópofaság: a körözöttet magyar humuszként emlegetik, a madártejen - amit nyilván bird's milk-nek fordítanak - elviccelődnek kicsit. Mellékeljük a lefordított magyarázatokat is, mert a listában számunkra ezek a legérdekesebbek.

Időközben kiderült, hogy a cikket a magyar származású Anita Badejo írta, aki a Világevő blognak ezt nyilatkozta:

"Én azért írtam ezt a cikket, mert magyar vagyok. Az anyukám magyar, az apukám nigériai, és én Debrecenben születtem. Kicsi koromban költöztünk az USA-ba, de minden nyarat Magyarországon töltöttem és imádom a magyar ételeket (pláne amit a nagymamám főz!). Akartam írni egy cikket mind magyaroknak, mind amerikaiknak a remek magyar konyha ünneplésére."

1. GulyásA méltán híres gulyás leves

Mi ez: A gulyás nagyon népszerű magyar leves. Nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket, egy kevés paprikát és csípőset tartalmaz.

Miért olyan nagyszerű: Eredetileg marhapásztorok készítették, a gulyás egyszerűen remek étel: szívélyes, otthonos és forró.

2. Halászlé

Az egyik leghíresebb magyar etel a halászlé

Mi ez: Hagyományos magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerűnek tűnik, nagyon finom. A halászlevet hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból.

3. Hurka-kolbászAmit minden magyar család jól ismer hurka és kolbász

Mi ez: A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik, a különbség abban rejlik, hogy a hurkát általában főzik, a kolbászt pedig füstölik.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel és paprikával enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyag, ami az ételeket még sokoldalúbbá varázsolja.

4. KakaóscsigaDesszertre vagy akár reggelire is jó a magyar édesség

Mi ez: Spirál alakban feltekert csokival töltött péksütemény reggelire.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mint egy fahéjas tekercs, csak csokival. És jobb.

5. Kiflia legegyszerűbb magyar etel amibe bárhol belefuthatunk a kifli

Mi ez: Egy félhold alakú kenyér, amit egyszerűen vajjal esznek vagy félbevágnak és sajtot, húst tesznek bele szendvicsnek.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy a croissant-ra emlékeztet, a kiflit hagyományos élesztős tésztából gyúrják, ezért sokkal tartalmasabb finomság.

6. Körözött

Mi ez: Gyorsan elkészíthető túróból, fűszerekből (gyakran paprikából) és zöldségekből.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mint a hummus, csak magyar.

7. Kürtős kalácsTradicionális magyar édesség a kürtös kalács

Mi ez: Az erdélyi édesség spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek.

Miért olyan nagyszerű: Sütés után gyakran fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatják. A kürtőskalács egy meleg, friss, édes finomság. Ez az egyetlen olyan lefelé vezető spirál, aminek sohasem szeretnél a végére érni!

8. LángosLeghíresebb magyar étel a lángos

Mi ez: Egy tányér méretű sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. Extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.

Miért olyan nagyszerű: Lemaradtál arról a részről ahol azt írtam, hogy ez egy sült tészta?!

9. Lecsómagyar különlegesség a lecsó

Mi ez: A paprikás lecsó hagymából, paradicsomból, paprikából áll, de van aki tesz még bele kolbászt és tojást is.

Miért olyan nagyszerű: Tápláló és egészséges étel a többi magyar étellel összehasonlítva; a lecsót amilyen könnyű elkészíteni, olyan gazdag ízekben.

10. MadártejA madártej az egyik legfinomabb a magyar édességek közül

Mi ez: Habár a madarak valójában tényleg tudnak tejet adni (komolyan), a madártejet nem a szárnyas barátainkból készítik. Ez egy desszert vaníliás tejsodón úszó puha tojáshab.

Miért olyan nagyszerű: A tojáshab textúrája az édes, krémes tejsodóval kombinálva, finoman fogalmazva, maga a mennyország.

11. Meggyleves

Mi ez: Egy hideg, édes leves amit meggyből, tejszínből és cukorból készítenek.

Miért olyan nagyszerű: Bár elsőre desszertként ennéd, a meggyleves nagyszerű fogás önmagában is: friss, fanyar, krémes, remek alternatívája a hagyományos leveseknek!

12. NokedliEgy különleges tésztaféle a nokedli

Mi ez: Kis tömzsi nudlik, amit általában köretként tálalnak, például pörkölttel vagy húsételekkel.

Miért olyan nagyszerű: A vastag, sűrű, isteni tészta állaga a rizzsel szemben… Egyszerűen zseniális.

13. Rántott sajt

Mi ez: Rántott sajt.

Miért olyan nagyszerű: RÁNTOTT. SAJT.

14. Palacsinta

Mi ez: A francia palacsinta magyar verziója. Több népszerű típus van, többek között a Hortobágyi húsos palacsinta, ami pörköltként elkészített darált hússal töltenek meg, a tetején paprikás-tejfölös öntet van; valamint a Gundel, amit őrölt dióval, mazsolával és rummal töltenek, a tetejére olvasztott étcsokoládét öntenek. Igen!

Miért olyan nagyszerű: Kissé vékonyabb mint a francia párja; a palacsintát kevésbé lehet eltépni, amikor gazdag töltelék van benne (lásd feljebb). Minél többet eszel, annál jobban szereted!

15. Töltött paprika

Mi ez: Egész paprikák rizzsel, hússal, zöldségekkel töltve és megsütve.

Miért olyan nagyszerű: A kibelezett paprikák meglepően szilárd alapot adnak az ínycsiklandozó tölteléknek. Ráadásul ki ne szeretné az étel minden egyes részét megenni? Ne pazaroljunk…

16. Paprikás csirke

>

Mi ez: Talán Magyarország egyik legismertebb (köszönhetően a When Harry Met Sally című filmnek), a paprikás csirke egy krémes, fűszeres étel, amit meglepő módon gyakran tejföllel esznek.

Miért olyan nagyszerű: Egy forró, pikáns, húsos finomság, amit általában nokedlivel (gombóccal) tálalnak

17. Pogácsa

Mi ez: Egy falatnyi tészta, gyakran sajttal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Gyakran ez az egyik legelső dolog, amit összejöveteleken felszolgálnak; a pogácsa finom, egyszerű harapnivaló, amiből lehetetlen csak egyet enni.

18. Pörkölt

Mi ez: A pörkölt húsból (gyakran marhából vagy zúzából készítik), paradicsomból, paprikából és hagymából készül, a magyar „nudlival”, azaz a nokedlivel tálalják.

Miért olyan nagyszerű: A pörköltet gyakran a szabadban, bográcsban főzik. (A bogrács egy hagyományos és nehéz magyar fém bödön.) A szabadban főtt pörkölt egy finom kenyérrel, némi borral a remek társaság alapja.

19. Rakott krumpli

Mi ez: Egy sült ragu felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbász-, tejföl- és sajtrétegekkel.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mintha a vacsora és a reggeli legfinomabb falatkái egybekelnének, és gyönyörű ragugyerekeik születnének.

20. Rétes

Mi ez: Egy tésztaféle, amibe a lehető legtöbb tölteléket teszik (például almát, cseresznyét vagy mákot), a tetejére porcukrot szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Itt nem lehet fukarkodni a töltelékkel. Egy vastag szelet rétes, egy csésze magyar kávé és délutánig jól is leszel.

21. Somlói galuska

Mi ez: Egy három különböző piskótából álló desszert (sima, diós, csokis), mazsolával és dióval, megbolondítva egy kis étcsokoládé öntettel, a tetején tejszínhabbal.

Miért olyan nagyszerű: Nagyon csokis, nagyon sütis.

22. Szaloncukor

Mi ez: Egy csokoládés karácsonyi édesség zselével vagy marcipánnal töltve.

Miért olyan nagyszerű: A szaloncukrot gyakran a karácsonyfára akasztják. Hagy ismételjem meg: Cukorka. Fákon. Az álmok mégis valóra válnak!

23. Szilvásgombóc

Mi ez: Gombócok szilvával töltve, zsemlemorzsába forgatva, a tetejükön porcukorral.

Miért olyan nagyszerű: A szilvás gombóc gombóc részét krumpliból készítik, innen ered a vastag, gnocchi-szerű állag.

24. Tokaji Aszú

Mi ez: Édes desszertbor Magyarország híres borvidékéről, Tokajról (ami egyben a Világörökség része is).

Miért olyan nagyszerű: Habár ez csak egy a sok bor közül, amelyeket Tokaj ad nekünk, az Aszú egyedülálló, az Aszúesszencia az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.

25. Töltött káposzta

Mi ez: Nagy káposztalevelek hússal és rizzsel töltve, megfőzve, tejföllel leöntve.

Miért olyan nagyszerű: Ez egy hagyományos, ízletes magyar étel. Ráadásul a káposztát gyakran savanyítják, ami még emlékezetesebb ízt kölcsönöz az ételnek.

26. Túrógombóc

Mi ez: Édes túróból készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak.

Miért olyan nagyszerű: A túrógombóc hihetetlenül laktató, ami önálló vacsoraként is megállja a helyét.

27. Túrórudi

Mi ez: Egy étcsokoládé rúd édes túróval töltve, már különböző ízekben vagy lekváros töltelékkel is kapható.

Miért olyan nagyszerű: A legnépszerűbb túró rudi a magyar Pöttyös, amit imádnivaló papírba csomagolnak.

28. Túrós csusza

Mi ez: Lapos, széles tészta magyar túróval összekeverve, amelyre gyakran sült szalonnát szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Szereted a tésztákat? Szereted a túrót? Nos, ez kell neked. Ha húsevő vagy, a szalonna a finom ráadás.

29. Dobos torta

Mi ez: Egy csokoládés vajkrémmel rétegezett piskóta, a tetején karamellizált cukorral, a szélén dióval.

Miért olyan nagyszerű: A magyar Dobos C. Józsefről elnevezett torta egy valódi hagyományos sütemény, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazájában.

30. Beigli

Mi ez: Egy spirál alakú tekercs, amit édes dióval vagy mákkal töltenek meg.

Miért olyan nagyszerű: Hagyományosan karácsonykor készítik, a bejgli egy tökéletes hangulatteremtő finomság, amit jó megosztani a barátokkal és a családdal.

31. Flódni

Mi ez: Magyar-zsidó sütemény, hagyományosan 4 rétegből áll: dió, alma, mák, lekvár.

Miért olyan nagyszerű: Miért választanál csak egy tölteléket, amikor itt mindent megkapsz egyben?

32. Gesztenyepüré

Mi ez: Gesztenyepüré, cukor és rum, gyakran tejszínhabbal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye többre hivatott, mint a sütés.

33. Paprika

Mi ez: A magyar pirospaprika porrá őrölve vagy paprikakrémmé, Piros Arannyá sűrítve.

Miért olyan nagyszerű: Minden ételt jobbá varázsol. A legeslegjobb fűszer. Le a kalappal!

A lista végére értünk. Ha tehát külföldről várunk vendéget bátran kínáljuk meg ezek közül bármelyikből. Biztosak lehetünk benne, hogy ami számunkra alapvető az számára igazi különlegesség lesz!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Megnéztük, mennyibe kerül jóllakni a 2024-es Gourmet Fesztiválon
A Millenáris Parkban idén május 24. és 26. között szervezték meg a fesztivált, amelyre lapunk is ellátogatott. Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is.


Az idei Gourmet Fesztiválon a női energiák kerültek a középpont. A kiállítók és a színpadi programok között is sok női séffel, cukrásszal, pékkel, bartenderrel és kistermelővel lehetett találkozni. A fesztivál 2024. május 24. és 26. között látogatható a Millenáris Parkban.

A helyszínen 9500 forintért lehet jegyet váltani (telefonon keresztül 8500 forintért), azonban vasárnap, a gyereknap alkalmából a 18 év alattiak ingyenesen mehetnek be a fesztivál területére.

Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is, amelyeket legfeljebb 2500 forintos lehet megvásárolni. Az ételek legtöbb helyen kisebb adagok, hiszen a fesztivál lényege az, hogy többféle ételt is meg lehessen kóstolni.

Az idei Gourmet Fesztiválról készült rövid videónkat ITT nézhető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Megnyílt Osváth Zsolt lángosozója, ahol az első 100 ember ingyen lángost kapott
Az ismert véleményvezér a Wesselényi utcában nyitotta meg friss vendéglátó egységét. Jóféle magyar lángost akar adni az embereknek, hazai alapanyagokból.


Osváth Zsolt étteremtulajdonos, digitális tartalomgyártó és influenszer a Unicorn Bistro után ezúttal egy lángosozót is megnyitott.

„A Wesselényi utcában vagyunk, és az nem titok, hogy itt rengeteg külföldi megfordul. Éppen ezért nyilván építettünk arra, hogy számukra is kívánatos legyen a hely, de nem a már-már hungarikummá vált külföldiek lehúzását céloztuk meg, hanem azt szeretnénk, hogy olyan lángost, olyan ételeket kapjanak, hogy ha beleharapnak, akkor a magyarság jó oldalába harapjanak bele”

– mondta el lapunknak Zsolti.

„Kistermelőkkel dolgozunk, talán a liszten kívül – ami egyébként a Gyermelyi gyárból érkezik – minden termékünk kizárólag magyar”

– tette hozzá.

„Nyilván sokan próbálják bizonyos oldaltól a magyarságot, a hazaszeretetet elvenni, de bennem ez bennem van, és én imádom minden egyes négyzetméterét annak, ami itt van, mert minden egyes négyzetméternek története van”

– jegyezte meg a népszerű véleményvezér.

Osváth Zsolttal készült rövid riportunk ITT tekinthető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Te is megkóstolhatod azt a menüt, amit II. Erzsébet királynő evett a Gundelben 31 évvel ezelőtt!
A királyi vacsora júliusban, 10 napon keresztül bárki számára elérhető lesz.


A legendás Gundel idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját, amit az üzemeltető, az Eventrend Group többek között egy különleges menüvel is ünnepel.

Ennek bemutatójára kaptunk mi is meghívást, és belekóstolhattunk abba a Négykoronás menübe, amit 1993-ban tálaltak fel II. Erzsébet királynő budapesti látogatásának tiszteletére.

Egyedülálló múltú magyar étterem

A történet igazából 1866-ban kezdődött, amikor az Állatkert mellett, a mai étterem helyén felépült egy vendéglő. Ezt az épületet átépítették, és 1894-ben nyitotta meg Wampetics Ferenc azt a helyet, amit a mai napig Gundelként ismerünk.

A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezi Gundel Étteremre.

Arról, hogy a 130 év alatt pontosan mi minden történt, ITT olvashattok bővebben.

@szeretlekmagyarorszag.hu 130 éves a Gundel, a leghíresebb magyar étterem ?️ A Gundel recept örökségéből fennmaradt több mint 140 féle magyar ízgazdag finomság, mind-mind olyan ételek, amelyek részeivé váltak kultúránknak, és ezzel együtt akár az egész világét is képviselik.

A Gundelben tökéletesen megjelenik az az örökség, ami Gundel Károly után maradt, de közben figyelnek a mai igényekre, és mind ízekben, mind a pedig a berendezés és a tálalás terén megfelelnek a 2024-ben vendéglőbe járó emberek elvárásainak.

Rengeteg híresség fordult meg náluk a 130 éve alatt, de II. Erzsébet királynő minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb vendégük volt.

Mivel látogatása több mint 30 évvel ezelőtt történt, a menü rendesen feladta a leckét Moldován Viktor séfnek.

A séf ragaszkodni szeretett volna az eredeti menühöz, de közben úgy kellett megformálnia, hogy a vacsoránál könnyedén szervírozható legyen, és a mai közönségnek is tetsszen.

Korabeli magyar lapok beszámolói:

„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”. 

 

Négykoronás menü

A Gundel kertje már a kezdetekben is ikonikus helynek számított. Sőt, igazából erről volt leginkább ismert a Gundel. Az étterem belső tere egészen apró volt, és csak a téli időszakban volt fókuszban,

a kert viszont hatalmas helyen terült el, és jó időben minden társadalmi osztály, akár több ezer ember is képviseltette magát itt.

Mi a menüt ebben a csodálatos kertben fogyasztottuk el. Ami amellett, hogy az egyik legzöldebb és legotthonosabb éttermi udvar a városban, az egyik legnagyobb is, hiszen 5-600 vendég is helyet tud itt foglalni.

Az óriás fák és színes napernyők alatt elegánsan megterített asztalok sorakoztak.

Ennél már csak vacsoraidőben lehet romantikusabb a hely.

Nem véletlenül emelem ki a fantasztikus körítést és tálalást, hiszen ez a menü

Herendi tányérokban és ezüst evőeszközökkel kerül a vendégek elé.

Ez máris ad egy emelkedettebb hangulatot, ahogy az előétel előtt megérkező elefánt formájú vaj is.

A Négykoronás menüt végigkíséri a korona motívuma, így tényleg minden tálon lesz egy vagy több ilyen díszítő elem. Emellett pedig a különleges alapanyagok használata a másik összekötő kapocs.

Az előétel egy egészen fantasztikus füstölt lazac, amit 2 napig sóban pácolnak, majd egy napig füstölnek, ezután pedig hűtőben szárad akár több napon keresztül, amíg megfelelő nem lesz a húsa.

Rózsaszínre füstölt lazac

A kedvencem egyértelműen a leves lett, galambot ugyanis nem gyakran talál az ember étlapon. Pedig ha jól van elkészítve, kirobbanó íze van. Pontosan olyan, mint amilyen ez a leves volt.

A séf egyik titka, hogy a galamb és a zöldségek egy részét is lesüti főzés előtt. A másik fantasztikus összetevő pedig a fűszerolaj, ami több ételnél is előkerül.

Galambesszencia

A fonott borjú szűz egyértelműen olyan étel, ami a hétköznapban nem túl étlapkompatibilis. Rengeteg munka van vele, míg végül ebben a formában kerül a tányérunkra.

A fonás tetejére vékony burgonya koronácskák kerülnek, a belsejében pedig magyar vadrizs, és libamájjal töltött kucsmagomba.

Fonott borjú szűz Queen Elizabeth módra

A desszert mind kinézetében, mind ízében álom.

Nehéz eldönteni, hogy a mézédes eper, vagy az eper formájú parfé esik-e jobban, de a legvalószínűbb, hogy a kettő együtt.

A korona pedig egy ropogós keksz, ami felül és alul is megjelenik. Ezt semmiképpen se hagyjátok ki!

Eper parfé Trompe l’Oeil

Összességében ez egy nagyon különleges menüsor, ami teljesen más élményt nyújt, mint a Gundel à la carte étlapja. II. Erzsébet királynő személye pedig pont azt az extra fényt és eleganciát adja hozzá, amit egy 130 éves fennállását ünneplő étterem megérdemel.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Fontos információk:

A menü július 8 és 17 között érhető el (vacsora időszakban, 18 órától).

2 fogás ára: 17.000 Ft

3 fogás ára: 22.750 Ft

4 fogás ára: 26.600 Ft

+ 15% szervízdíj

A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt (Nyetimber Classic Cuvee).

A vacsora borsorral is kiegészíthető.

Az asztalfoglalás hamarosan ITT lesz elérhető!

A Gundel misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége: Sinosz számára ajánlják fel!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Rendelj tortát az internetről! 5 hely, ahol fantasztikus desszertköltemények közül válogathatsz
Egy igazi ünnep tortával együtt teljes. Ne rohangálj a városban megfelelő cukrászda után kutatva, hanem rendelj könnyedén az általunk ajánlott honlapokról.


Asztalka Cukrászda

Az Asztalka egy különleges cukrászda, ahová a Tabáni templom előtti kis térről lehet belépni. A vendégtér berendezése, valamint az egyedi porcelánok és evőeszközök igazi otthonná varázsolják a helyet. És ez a barátságos hangulat az itt készült édességeket is átitatja.

Ha tőlük rendelsz tortát, kicsit olyan érzésed lesz, mintha egy aranykezű rokonod kreációját vinnéd haza.

Egy különböző ízekből összeállított emeletes tortával, naked cake-kel vagy minitortás koncepcióval pedig igazán ünnepivé varázsolhatod az közelgő eseményt.

Kínálatukban glutén- és laktózmentes, illetve szénhidrátcsökkentett desszertek is szerepelnek. Ha pedig különleges alkalomra keresel egyedi tortát, abban az esetben is készséggel állnak rendelkezésedre.

Ízekről, dekorációról személyesen és e-mailben is egyeztethetsz velünk, de a webshopban különböző fix kombinációk közül is válogathatsz. Közönségkedvenc íz náluk az Asztalka Krémes, amiben pirított mandulás hab lapok között lágy főzött vaníliakrém és tejszínhab lapul (Egy tavalyi felmérés szerint, ez az ország egyik legjobb krémese). És a trüffelkrémes - sós karamellás Asztalka Királynője sem véletlenül kapta ezt a figyelemfelkeltő nevet.

Elérhetőség:

1013, Budapest, Döbrentei u. 15. (A Hegedűs köz mellett, a Szent Katalin templom lábánál.)

www.asztalkacukraszda.hu

Fotó: Ber-KATT - Lelkes Bernadett fotográfus

Cziniel Cukrászda és Kávéház

Az újhullámos tortakülönlegességek között néha az ember kicsit elveszve érezheti magát, és a nap végén lehet hogy csak valami egyszerű, de nagyszerű klasszikusra vágyik.

A Római-part kedvenc cukrászdájában, a Czinielben a formatorták, az emeletes-, figurástorták, a parfétorták, a kímélő és paleo ínyencségek mellett rengeteg klasszikus is sorakozik.

A Sacher, az Eszterházy, a Dobos- és a csokitorta ugyanis soha nem megy ki a divatból.

A webshop könnyen használható, nincs szükség további egyeztetésre, és a torták extra gyorsan, akár már másnapra is rendelhetők. Ez bizonyos esetekben rendkívül fontos tényező lehet.

Ráadásul Budapesten belül kiszállítást is vállalnak!

Elérhetőség:

1031, Budapest, Nánási út 55. - Római part

www.czinielcukraszda.hu

Szamos

A Szamos szintén az időtlen kategóriába tartozik. Alapreceptjeiket hosszú évtizedek óta tökéletesítik, így pontosan tudjuk, hogy mit kapunk, ha tőlük rendelünk meg egy klasszikus ízt.

Az egész alaptorták mellett rendelhetsz tőlük csodaszép esküvői tortát, és extra cuki figuratortát is.

A kisebb zsúrtorták nagyon jó árban vannak, és kifejezetten praktikusak, ha csak páran ünnepeltek.

Ha pedig válogatós, vagy nagyon különböző ízlésű emberekkel osztod meg az édességet, a tortaszelet összeállítás életmentő lehet. Ennél a verziónál egy dobozba 6 vagy 10 tortaszeletet lehet szabadon variálni.

Mivel a Szamosnak rengeteg üzlete van, biztos lesz a közeledben egy, ahol akár át is veheted a rendelésedet, de házhozszállítást is vállalnak.

És bár ez alkalommal a webshop előnyeiről beszélünk, ide kívánkozik, hogy a nagyobb üzletekben mindig van készleten torta, amiért akár utolsó pillanatban is be lehet ugrani.

Elérhetőség:

www.szamos.hu

SUGAR! shop & confectionary

A Sugar a játékosságáról és kreativitásáról ismert. Mondhatnánk azt is, hogy sok esetben túldíszítettek az itt készült művek, de ez egy vidám desszertnél abszolút nem hátrány.

Itt igazán különleges tortát rendelhetsz kisfiúknak, kislányoknak, vagy akár gyereklelkű felnőtteknek.

A meglepően sok variáció között akad azért szolidabb kinézetű, és egészen elegáns esküvői torta is.

A weboldal nagyon jól használható, és extrémen részletes. A torták belső töltelékvariációit például remekül elmagyarázzák.

Vannak olyan torták, amiket azonnal meg is tudsz rendelni, de egy nagyobb, emeletes, sok dísszel ellátott tortához azért további egyeztetés is szükséges.

Elérhetőség:

1061, Budapest, Paulay Ede utca 48.

www.sugarshop.hu

Mon Petit Dessert Boutique

A Mon Petit Dessert Boutique a művészet és a gasztronómia találkozása.

Ezeket a tortákat tényleg nem lehet máshogy hívni, csak műalkotásoknak.

Az édességek minden esetben rendelés után készülnek el, ami két munkanapot vesz igénybe. Ezután lehet a megadott címen átvenni, vagy kérés esetén házhoz szállítják.

Szavakkal nehéz visszaadni ezeknek a tortáknak az egyediségét, így inkább beszéljenek helyettünk a képek.

Elérhetőség:

1052, Budapest Petőfi tér 3-5.

www.monpetitdessert.com

Link másolása
KÖVESS MINKET: