BUDAPEST
A Rovatból

3 barlang, amiért érdemes leereszkedni Budapest alá

Budapestnek általában csak a földfelszín feletti részével foglalkozunk - pedig fővárosunk a föld alatt is páratlan felfedezni valókat rejt.
Horváth Emese - szmo.hu
2014. szeptember 07.


Link másolása

Budapestet akár a barlangok fővárosának is nevezhetjük, ugyanis a város alatt sajátos módon nagy kiterjedésű barlangrendszerek vannak. Hála a barlangkutatóknak és túravezetőknek, ezeket a természet alkotta titokzatos helyszíneket ti is bejárhatjátok. Összegyűjtöttünk 3 rejtélyes és különleges szépségű budapesti barlangot, ami miatt érdemes leereszkednetek a föld alá.

1. Kincseket rejtő Szemlő-hegyi-barlang

szemlo-hegyi-barlang

Fotó: Wikipédia

A Pusztaszeri út 35. alatt nyíló barlang a fővárosiak közül talán a leglátványosabb. A feltörő hévizeknek köszönhetően itt gömbüstökkel, gömbfülkékkel díszített hálózatos alaprajzú, zegzugos barlangokat fedezhettek fel a túravezetővel. Megcsodálhatjátok a barlang változatos ásványkiválásait: kalcitlemezeket, “karácsonyfákat”, tűs aragonit kristályokat valamint a falakat gazdagon borító gipszkristályokat és borsókő-kiválásokat, amik igazi ritkaságnak számítanak Európában. A túraútvonal kb. 250 méter, amelyet kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhattok be. A fogadóépületben egy interaktív kiállítást is megnézhettek, a felette elterülő parkban pedig egy játszótér és egy geológiai tanösvény is vár titeket.

2. Mesebeli Pál-völgyi-barlang

pal-volgyi-barlang_wikipedia

Fotó: Wikipédia

A Szépvölgyi út 162. alatt található barlangot 1904-ben fedezték fel. A folyamatos kutatások és a szomszédos barlangokkal való összeköttetése miatt, 30 km-es hosszával hazánk leghosszabb barlangja lett. Kiépített jellege ellenére is kalandos a látogatása. Meredek lépcsőkön, szűk járatokon, nagy mélységek felett haladva csodálhatjátok meg a különleges alakú cseppkőképződményeket. Megismerkedhettek többek közt a Boszorkánykonyha legendájával, megnézhetitek a Cseppkő-állatkertet, a különleges díszletekkel “berendezett” Színház termet. A Mese-teremben találkozhattok Hófehérkével és más mesehősökkel, de a túra többi terme és folyosója is sok érdekességet rejt.

3. Kúszós-mászós Mátyás-hegyi-barlang

matyash1

Fotók: Duna-Ipoly Nemzeti Park

matyash2

Ma már tudjuk, hogy ez nem egy különálló barlang, hanem a Pál-völgyi-barlang része, 2001-ben ugyanis átjárót találtak a két barlangrendszer között. Ellentétben azonban a Pál-völgyivel a Mátyás-hegyi nagy része teljesen száraz, csak a legmélyebb pontján lévő Tó jelzi a helyi karsztvízszintet. Falán nincsenek cseppkő vagy más képződmények, ementálisajt-szerű, labirintusos, szűk járatai azonban alkalmassá teszik izgalmas kúszós-mászós barlangtúrára. Igény és fizikai felkészültségetek szerint többféle túralehetőség közül is választhattok. Nincs kiépített útvonal, többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekednetek. A részvételhez azonban semmilyen előképzettség nem kell, és a szükséges felszerelést is (overall, sisak, fejlámpa) biztosítják számotokra a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai.

3+1 tipp kezdő és profi barlangászoknak

1. Étkezés: A barlangba élelmiszert nem vihettek le, ezért ajánlott a túra előtt 1-2 órával enni.

2. Ruha: A barlangokban kb. 10 °C körüli hőmérséklet van, ezért nyáron is vigyetek meleg ruhát a túrára. Kalandtúrához érdemes olyat felvenni, amit nem sajnáltok bekoszolni, a vizes barlangokba pedig célszerű, ha a vízálló cipőben mentek.

3. Fényforrás: nem árt, ha van nálatok valamilyen tartalékvilágítás (pl.: sisakra erősíthető biciklilámpa)

+1 Tájékozódás: Indulás előtt mindenképp tájékozódjatok az adott barlang túráinak feltételeiről, indulási időpontjairól, néhol szükséges lehet előre bejelentkezni

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: