BUDAPEST
A Rovatból

10+1 hely, ahonnan a legjobban lehet majd látni a budapesti tűzijátékot

A rakpart-híd-vár klasszikus szentháromságon kívül is van még sok olyan hely, ahonnan pompás kilátás nyílik majd az augusztus 20-i tűzijátékra Budapesten.

Link másolása

Annál tökéletesebb időjárást el sem lehet képzelni az augusztus 20-i tűzijátékhoz, amit a meteorológusok jósolnak vasárnapra. Ennek megfelelően szinte biztos, hogy a legjobb pozíciókért rengetegen fognak tülekedni a népszerű tűzijátéknéző helyeken. Aki szereti tömegben nézni a félórás rakétázást, az általunk ajánlott első két hely valamelyikét vegye célba, a többieknek azonban van még néhány tippünk, ahonnan pazar látványt nyújthat az ünnepi műsor.

1. Valamelyik budapesti hídról

Jól bevált helyszín a Margit híd, a Lánchíd vagy a Petőfi híd, de csak abban az esetben, ha nem zavar a tömeg és legalább másfél, két órával a kezdés előtt már odaértek.

2. Rakpart

A hidakhoz hasonlóan ezek a helyek is zsúfolásig megtelnek majd vasárnap este. Aki jó helyet szeretne magának, és nem másvalaki tarkóját bámulni, semmiképp se az első rakéta fellövésére érkezzen a rakpartra.

3. Várkert Bazár

A szervezők a Magyar Ízek Utcája programjának záróeseményeként tüntetik fel a 21 órakor kezdődő tűzijátékot. Így aki a Várkert Bazárban vagy annak környékén ragad, egy percig se aggódjon: innen is tökéletesen lehet majd látni a műsort.

4. Gül baba türbéje

A rutinos tűzijátéknézők tikos favoritja épp a Duna azon szakaszára néz, ahol fellövik a rakétákat. A lépcsőzetes kialakítású, rózsabokrokkal teli randihelyszín egyúttal kiváló terep a romantikázásra is.

5. Budai vár

A Halászbástya környéke igazi (legalább) egyszer az életben hely azoknak, akik szeretnek kísérletezni. Az igazán jó helyekért sokan állnak majd sorba, de az évi egyszeri látványosságért megéri türelmesnek lenni.

6. Filozófusok kertje

A klasszikus helyszínekhez képest szinte biztos, hogy jóval kevesebben lesznek a romantikus környezetben, ahol ezúttal élő zenei aláfestést is kap a tűzijáték. Ráadásul kényelmes babzsákfotelekből lehet nézni a műsort a Gellért-hegy Erzsébet hídhoz közeli zöld oázisában.

7. Hármashatár-hegy

Népszerű hely, ahol évről évre sokan gyűlnek össze. Éppen ezért aki ezt választja, számoljon úgy, hogy az este kilenc órai kezdés előtt már egy, másfél órával oda kell érni.

8. Sas-hegyi Látogatóközpont

Az ünnep alatt kizárólag a fogyatékossággal élőknek és kísérőiknek kínál egyedi élményt a látogatóközpont. Mivel azonban a tűzijátéknéző helyek száma korlátozott, ezért előzetes regisztráció szükséges ezen a honlapon.

9. A Bálna környéke

A főváros egyik legszebb panorámája nyílik a Nehru partról a Gellért-hegyre, ráadásul könnyen megközelíthető a zöld terület. Ideális választás lehet azoknak, akik a pesti oldalról szeretnék nézni a tűzijátékot.

10. Landolás vagy felszállás közben egy repülőgépről

Valószínűleg azok járnak a legjobban, akiknek éppen a tűzijáték ideje alatt indul vagy érkezik a repülőgépe Budapestre. Örökre emlékezetes élmény lehet több száz méter magasból nézni a tűzijátékot, amit néhány éve egy kisrepülőgép ablakából is rögzítettek:

+1. Nézd a tévében!

Akinek nincs kedve a tömeghez és minden pillanatát élvezni szeretné a látványnak, annak marad a tévé. A Duna Televízió este kilenc órától szokás szerint élőben közvetíti a Tűz és fények játéka címre keresztelt parádét. Addig is, itt lehet megnézni a tavalyit:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Toronyházak a rakparton, felhőkarcolók a Belvárosban – ilyen is lehetett volna Budapest
A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak.

Link másolása

Ma már el sem tudnánk képzelni, milyen lenne a Parlament, ha teljesen másképp nézne ki. Pedig csak egy hajszálon múlt, hogy ne Hauszmann Alajos munkája nyerje a pályázatot. De mi lett volna, ha Budapest építészeti kulcspillanatai másképp alakultak volna?

Lehettek volna toronyházak a Duna-parton, felhőkarcolók a Belvárosban, és egy felfújható ponyva is állhatott volna a Keleti pályaudvar felett.

A Magyar Építészeti Múzeum több százezer darabos gyűjteményében igazi elfeledett kincsekre bukkantak - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában.

A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai hosszú hónapon át kutatták a több százezer darabos tervgyűjteményüket, és az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak. A meghökkentő tervek február 11-éig kiállításon láthatók a Vigadóban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET: