hirdetés
balatoni-idenymunka.jpg

„Ja és még takarítani is kell!” – mit takar a bruttó 400 ezres balatoni diákmunka?

Szegedi Éva, Nyitókép: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. július 23.


hirdetés

A napi 6000 forint sem sok 8 órás munkáért. Egy hónap alatt heti 2 pihenőnappal számolva 22×6000, vagyis nettó 132.000 forint.

Heti 1 pihenőnappal számolva 26×6000, vagyis 156 ezer forint.

Ha megállás nélkül dolgozik valaki egy hónapig, pihenőnapok nélkül, az akkor is csak 180 ezer nettó havonta.

– Írtak szerződést a munkáról?

- A megbeszélés szerint feketén ment. Később kiderült, hogy volt ugyan szerződés, de az csak napi 6 óráról szólt. Ennek ellenére ennél naponta jóval több órában dolgoztattak bennünket.

Ebben az is rossz volt, hogy amikor az ember rájön, hogy ez már nem úgy van, ahogyan előzetesen a munkáltatóval megállapodott, addigra már eltelt 3-4 hét. Ha ilyenkor felállok és elmegyek, nem fizet ki. Vagy ha azt mondom, hogy kiverem a balhét, akkor csak annyit fizet ki, amit a szerződésbe beleírt, a napi 6 órára szóló összeget. De annál lényegesen többet dolgozik az ember, így inkább marad.

– Máshova nem lehetett volna elmenni?

– Egyrészt kisebb település volt, másrészt a nyár közepén már macerás lett volna új helyet keresni.

Mi tartozott Gabi feladatai közé?

Reggel felsöpörte a teraszt, levette a székeket az asztalról, áttörölte őket. Letette a terítőket.

Ezután a konyhán segített a szakácsoknak zöldséget pucolni, darabolni, szeletelni.

Ezt követően a rendeléseket vette fel, az elkészült ételeket adta ki, és a pénzt kezelte.

Az edényeket vagy a mosogatógépbe tették, vagy, ha a gép nem működött, maguk mosogattak.

A nap végén jött a takarítás.

Előfordult, hogy még az esti buli idején is segítenie kellett volna, de inkább hívtak még pultosokat. Gabi azt mondta, nem is bírta volna, ha még éjjel is dolgoznia kell.

– Az ellátással mi volt a helyzet? Megkapta, amit ígértek?

– Az étellel semmi gond nem volt, ott étkeztünk. Szállás is volt,

csak éppen azt nem mesélték el, hogy alattunk hetente több alkalommal buli van.

Az épületet úgy kell elképzelni, hogy az alsó szinten működött a büfé, az italpult, és a felső emeleten volt a szállás. Hetente kétszer vagy háromszor buli volt éjszaka. Mi ott aludtunk a meleg, légkondi nélküli tetőtérben, alattunk meg folyt a buli. Bár olyan fáradtak voltunk, hogy egy idő után már az sem zavart. A meleg annál inkább.

– Megfelelőek voltak a munkakörülmények?

– A berendezés rendben volt, tisztaság volt, nem volt balesetveszélyes egyetlen eszköz sem, és ha annyi vendég volt, hogy nem győztük, a főnök is beállt mosogatni. Csak a pénz, a ledolgozott órák száma, meg a szállás nem volt olyan, mint amiben előzőleg megállapodtunk.

A legnagyobb szívás az volt, hogy bár úgy állapodtunk meg, hogy 6 napot kell dolgozni egy héten, ehhez képest volt, hogy 32 napot egymás után húztam le. Egyetlen pihenőnap nélkül.

Megtörtént, hogy szerettem volna hazautazni, mert nem a Balatonnál lakom, de nem engedtek, mondván, nincsen elég ember. Másnap, amikor rossz idő volt, közölték, hogy ha akarok, hazamehetek, csak másnap este menjek vissza. A közlekedés miatt összesen három órát tudtam volna otthon tölteni, így inkább maradtam.

Végül az egész nyarat lehúztam abban a balatoni büfében. Kitartottam, de megfogadtam hogy többé ilyen helyzetekbe nem megyek bele, mint ott. Csak úgy vagyok hajlandó dolgozni, ha minden le van írva, és ha tartjuk is magunkat a leírtakhoz.

– Mire érdemes figyelniük a diákmunkásoknak, a konyhai kisegítő vagy felszolgáló munkát vállalóknak?

- Elsősorban

arra, ha túl szép az ajánlat.

Egy kicsit mindig sötétebbre és rosszabbra kell gondolni, így kell kalkulálna, és csak akkor érdemes elvállalni, ha azzal együtt is megfelel. Érdemes egyrészt inkább órabérben megállapodni a napidíj helyett, illetve érdemes előzőleg leinformálni a helyet, és próbálni keresni valakit, aki dolgozott már ott, és tud róla mondani valamit.

– Milyen tapasztalatokat szerzett ezzel a munkával?

– Megtanultam, hogy a pénz mennyire nehéz megkeresni, és azt is átértékeltem, hogy adott munkáért ha ennyit és ennyit adnak, akkor abból és mit tudok megvenni, mire elég. Sokkal jobban megbecsüli az ember a dolgait, ha kemény munka árán veszi meg magának, mint ha a szüleitől kapná meg.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
zamardi-google.jpg

Gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe Zamárdi egyik parkjában

A polgármester környezetkárosítás miatt feljelentést tett. Szerinte szándékosan mérgezték meg a fákat, amiket a településen született gyerekeknek ültetnek.
MTI, címkép: Google Street View - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Gázolajat öntött Zamárdi egyik parkjában több tucat fa tövébe egy ismeretlen, a település polgármestere környezetkárosítás miatt szerdán feljelentést tett.

Csákovics Gyula polgármester az MTI-nek elmondta, szakértővel is bevizsgáltatták az Újszülöttek ligetének nevezett, mintegy 400 négyzetméteres, a Balatonhoz közeli területet, a szakember a talajmintákból a kőolajszármazékok megengedett határértékének harmincnégyszeresét mutatta ki.

A polgármester beszámolt arról is, hogy

öt évvel ezelőtt már előfordult hasonló eset az akkor még csak pár éve kialakított Újszülöttek ligetében, ahová minden zamárdi újszülöttnek ültetnek egy-egy fát. A növényeket megrongálták, és akkor is gázolajat is öntöttek a fák tövébe. Teljes talajcserét kellett végrehajtani, majd új fákat ültettek.

Az elmúlt hónapokban ismét arra lettek figyelmesek, hogy pusztulni kezdett a park növényzete, ezért kezdeményezett az önkormányzat talajvizsgálatot.

hirdetés

Ismét szándékosan megmérgezték a fáinkat, vélhetően azért, hogy megnőve ne zavarják majd a kilátást

- mondta Csákovics Gyula. Hozzátette, újra kicserélik a talajt, pótolják a gyerekek fáit, és bekamerázzák a területet.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI megkeresésére közölte, hogy a Siófoki Rendőrkapitányság környezetkárosítás miatt indított az ügyben eljárást.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Hivatalos: jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon

Nyolc pontból álló klíma- és természetvédelmi akciótervet jelentett be a kormány.
MTI / Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A tárcavezető ismertette, hogy az akcióterv szerint július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és ugyanezzel a dátummal létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot. Az új hatóság feladata lesz a hulladék-gazdálkodási ágazat ellenőrzése, az illegális hulladéklerakók felkutatása és büntetése, illetve az ingatlantulajdonosok kényszerítése, együttműködésben az önkormányzatokkal, a hulladék eltávolítására.

Palkovics László részletezte, hogy jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, és minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel. Támogatják a vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére, gyártására.

Lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot energiává alakítják át, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel.

hirdetés

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás során kiemelt figyelmet fordítanak a hazai vizek védelmére - mondta a miniszter, aki szerint nem engedhető meg, hogy a külföldről származó, folyókon keresztül ide érkező, felelőtlen környezethasználatból származó hulladék tovább károsítsa a természeti, nemzeti értékeket, folyókat, vizeket és azok élővilágát.

2021-ig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről. Az erdős terület 2030-ra 27 százalékra nő

- tette hozzá.

Közölte: szigorúan fellépnek a multinacionális cégekkel szemben, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) megújuló energiatermelését 32 milliárd forinttal támogatják. Környezetbaráttá alakítják a Mátrai Erőművet, annak lignites egységeit fokozatosan kivezetik, 2025-öt követően a széntüzelés leáll.

A lignittüzelés fokozatos megszüntetésével párhuzamosan fejlesztik a földgáz alapú, illetve az olyan korszerű technológiákat, mint a napelemes áramtermelés, a villamosenergia-tárolás, illetve az erőmű hulladékégető kapacitásának növelése. Az akcióterv szerint 10 év alatt hatszorosára növelik a napenergia-termelő kapacitást Magyarországon.

Az akcióterv kiterjed a közlekedésre is: megreformálják az elektromobilitás ösztönzési rendszerét, nagyobb támogatását. Megteremtik annak lehetőségét, hogy a kis és olcsó autók nagyobb támogatást kapjanak.

A megfelelő szolgáltatások kiépítése érdekében minden új építésű társas-, és irodaházban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére. Emellett támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését a közösségi közlekedésben. Elindítják a Zöld busz programot, és megkezdték a klímavédelmet szolgáló zöld kötvény kibocsátásának előkészítését.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

A koronavírus miatt 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Kínában

A környezetvédők szerint viszont ez a csökkenés ideiglenes.
Címkép: illusztráció (Wikimedia Commons) - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Negyedével csökkent Kína üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátása a koronavírus-járvány miatt - írja az MTI egy szerdán közzétett tanulmányra hivatkozva.

Mivel a kínai holdújév miatti ünnepi szabadságolásokat a járvány miatt február 10-ig meghosszabbították, ez idő alatt pedig lakóhelyelhagyási tilalom és szigorú közlekedési korlátozások voltak érvényben,

csökkent az energiafelhasználás, és minimum 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt két hét alatt

- mutat rá a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) tanulmánya.

Adataik szerint február 3. és 16. között a szén-dioxid-kibocsátás 300 millió tonna volt Kínában. Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban, tehát a holdújévi ünnepek utáni két hétben ez 400 millió tonna volt. Ez alapján arra jutottak, hogy

hirdetés

a szén- és a kőolaj-felhasználás csökkenése legalább 25 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Egy másik tanulmányukban azt írják, a közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához képest.

A vizsgált két hétben a szénerőművek napi áramtermelése a legalacsonyabb volt az elmúlt négy évben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az acéltermelés az elmúlt öt évben pedig a legkisebb volt.

A környezetvédők szerint viszont ez a csökkenés ideiglenes, és a kormányzat ösztönzőintézkedései nyomán megfordulhat ez az eredmény. A Greenpeace Kína egyik tanácsadója arra figyelmeztet, hogy

a járvány lecsengése után valószínű, hogy a gyárak maximalizálják termelésüket, hogy kompenzálják a leállás okozta veszteségeiket.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-orvos-jarvany-fertozes-veszely-pixa.jpg

Koronavírus: Magyarországon a legkisebb gyanú esetén elrendelik a kórházi karantént

Szlávik János főorvos szerint még nem 'lélegezhet fel' a világ, hogy nem lesz világjárvány.
MTI, címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént - emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán szerdán.

Szlávik János azt mondta,

nem elegendő, ha valaki otthon marad, orvosi, egészségügyi ellenőrzés alatt kell lennie, és olyan épületben, ahol senki sem látogathatja. Szerinte Magyarországon szigorú intézkedéseket kell tenni a Kínából, illetve Kína Hupej tartományából érkező embereknél.

Kérdésre válaszolva azt mondta: indokoltnak tartaná, hogy a Japánban kikötött óceánjáró utasai karanténba kerüljenek, különösen azért, mert - mint kiderült - vannak tünetmentes vírushordozók is.

hirdetés

A főorvos szerint bár két napja csökken az újonnan megfertőzöttek száma, újabb országok jelentenek eseteket, így még nem "lélegezhet fel" a világ, hogy nem lesz világjárvány. Már több ezer esetet elemeztek Kínában, és ezek alapján egyre inkább látszik, hogy a gyermekekre nem, inkább az idősebbekre veszélyes a betegség.

Szlávik János azt is elmondta, hogy az optimisták szerint április-májusban kifullad a járvány, a kicsit pesszimisták szerint júniusig, a pesszimisták szerint egész nyáron lesz még koronavírus okozta megbetegedés.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!