hirdetés
varosi-farmer.jpg

A Belvárosban termelnek zöldségeket a „városi farmerek” az éttermeknek – a bedrock.farm megújítja a mezőgazdaságot

Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. május 13.


hirdetés

- Az Önök kínálatában mindenféle fűszernövények és zöldségek találhatók. Mi a véleményük a vegetáriánus/vegán táplálkozásról, amely egyesek szerint csökkenti a globális felmelegedést (mások szerint pedig éppen ellenkezőleg...)?

- Rendkívül összetett kérdés, aminek összképét nemcsak a környezeti kihívások, hanem társadalmi, gazdasági és etikai dilemmák is alakítják. Pusztán a kibocsátást vizsgálva egy vegetáriánus/vegán táplálkozású pazarló ember károsabb lehet egy mindent fogyasztó, de mértékletes, helyi terményeket előnyben részesítő társánál.

Mindennek oka az ipari élelmiszerlánc, ami tömegtermelésre szakosodva, komoly negatív környezeti hatással termeszti, majd utaztatja sokszor több, mint 1500 kilométeren keresztül az amúgy környezetkímélőnek hitt zöldségeket, hogy utána azok a boltok polcain, majd a hűtőszekrényeinkben romoljanak meg. A megtermesztett élelmiszer 1/3-a felhasználás nélkül a szemetesben landol!

Így a pozitív hatást nem feltétlenül egy személy táplálkozási preferenciájától, hanem tágabb értelemben vett tudatosságától, törődésétől és odafigyelésétől lehet várni.

- Oldalukon megemlítik, hogy ma a világon a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora 57 év. Hogyan lehet ezt az iparágat vonzóvá tenni a fiatal nemzedékek számára?

- Mi hisszük, hogy az agrárium igenis vonzó a fiatalok számára! Saját bőrünkön is tapasztaltuk, hogy a legtöbb esetben nem a kezdeti motivációval van a gond, hanem, hogy mélyebb körültekintés után sem rajzolódik ki egyértelműen az érdeklődő előtt, hogy miképpen tudná meglépni az amúgy jelentős piaci belépési korlátokat.

Hiányoznak a bátorító példák, az inspirációt és kezdeti kapaszkodót jelentő személyek, akik saját történetükön keresztül bemutatnák, hogy igenis lehetséges valami pozitívan maradandót létrehozni, ami szolgálja a társadalmi, környezeti érdekünket is az üzleti jövedelmezőség mellett.

Egyszerűbb lesz a fejlett világunk megannyi, sokszor kényelmesebb alternatíváját választani, amíg nem kerül a megvalósíthatóság gondolata elérhető közelségbe. Számunkra egy amerikai ihletés szolgáltatta a belevágáshoz szükséges löketet. Így már egy kicsit tapasztaltabban mi is zászlónkra tűztük, hogy saját példánkon keresztül eloszlassuk a legnagyobb akadályozó tényezőt, a hit hiányát. Csapatunkat is szeretnénk bővíteni, éppen a napokban hirdettük meg, hogy kertész/biológus/botanikus kollégát keresünk.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
langgyorgy-Copy.jpg

Magyar sebész végezte a világ első tüdőátültetését aktív koronavírusos betegen Bécsben

Dr. Lang György mesélt a műtétről, és arról is, milyen a bécsi egészségügy, és miért döntött a külföldi munka mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Egy magyar sebész végzett el tüdőátültetést a világon először aktív koronavírus-fertőzött betegen. Lang György professzor a Bécsi Orvostudományi Egyetemen műtötte meg a 45 éves, kétgyermekes édesanyát. Az orvossal a Válasz Online készített interjút.

A sebész elmesélte, hogy Klagenfurtból hívták fel ottani kollégák, mert szakmai lehetőségeik végére értek, és segítséget kértek. Az orvos úgy döntött, hogy átveszik a pácienst, megvizsgálják és meglátják, mit tehetnek érte.

A beavatkozás legnehezebb része az volt, hogy a több hete már nem működő tüdőt eltávolítsák. A kilencórás műtét nagyobbik részét ez tette ki. Az asszony már ébredezik - árulta el a szakorvos.

"Minden terv szerint alakult, ennél jobban nem is mehetett volna, de a műtét különösen fárasztó volt. A maszk, a védőbúra miatt alig lehetett beszélni, csak ordítva tudtunk kommunikálni. S bár nagyon gyakorlott műtősnő segített, többször is rossz eszközt adott a kezembe, mert nem értette, mit kérek tőle.

hirdetés

A végén mindenki örült, de csendben, mert a fáradtság mellett érezni lehetett a nyomást: bár hermetikusan zár a védőruha, a magas víruskoncentráció miatt még így is ott volt a fertőzés veszélye. Márpedig mi közelről láttuk a vírus pusztító erejét" - mesélte el a portálnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-eves-diplomas.jpg

13 évesen szerzett diplomát egy kisfiú, ő lett az amerikai főiskola legfiatalabb végzőse

A babaarcú kiskamasz azt állítja, nincs semmilyen titka, csak szeret új dolgokat tanulni. Már azt is tudja, melyik egyetemen tanul tovább.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Egy 13 éves kisfiú lett a kaliforniai Fullerton Főiskola legfiatalabb végzőse az intézmény 107 éves fennállása alatt.

Jack Rico még csak annyi idős, mint egy hetedik osztályos kiskamasz, de már elvégezte a középiskolát és egy kétéves főiskolai képzést is. Ráadásul négy tárgyból (történelem, emberi kifejezés, társadalmi viselkedéstan és társadalomtudomány) is sikeres záróvizsgát tett.

A kisfiú olyan végzettséget szerzett, amely ugyan nem egyenértékű a három éves főiskolai képzés vagy az egyetemen szerzett diplomával, de magasabb képesítés, mint az érettségi.

A Fullerton Főiskola igazgatója azt mondta, Ricót mindenki jól ismerte a suliban, mivel fiatal korával kitűnt a többiek közül. De az órákon bizonyította, hogy elég okos ahhoz, hogy az idősebbekkel együtt tanuljon.

hirdetés

Ru Andrade, Rico édesanyja a CNN-nek elmondta, hogy fián már egészen kicsi korában látták, hogy különleges, és más mint a többiek.

A negyedik születésnapja előtt anyja megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kapni, mire Jack rávágta, hogy meg akarja nézni a Fehér Házat. Andrade azt mondta, hogy ez elég nagy utazás lenne egy alig négy éves gyereknek, de ha meg tudja jegyezni minden amerikai elnök nevét, megígéri, hogy elviszi őt Washingtonba.

Egy héttel később Jack azzal állt anyja elé, hogy megjegyezte az összes elnök, sőt az alelnökök nevét is, így most már mehetnek a Fehér Házba. A nő akkor meg is jegyezte, hogy a fia már akkor okosabb volt, mint ő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Oszaka-naomi.jpg

Letaszították a trónról Serena Williamst, Oszaka Naomi a világ legjobban kereső női teniszezője

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es japán győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

A japán Oszaka Naomi megelőzte az amerikai Serena Williamst, ezzel élre állt a világ legjobban fizetett női sportolóinak listáján, amelyet az amerikai Forbes üzleti magazin tett közzé.

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly. Ez 1,4 millió dollárral több, mint a listát az elmúlt négy évben vezető Williams bevétele.

Eddig az orosz teniszező, Marija Sarapova tartotta a női sportolók között az éves jövedelmi rekordot: 2015-ben 29,7 millió dollár volt a bevétele, ezt döntötte most meg a 22 éves Oszaka. A női sportolók kereseti listáját 1990 óta mindig teniszezők vezetik a Forbesnál.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vidusgabriella.jpg

Ismét Vidus Gabriella lett a hazai médiaipar legbefolyásosabb szereplője

A szakmai zsűri döntése alapján összesen hat RTL-es vezető került be a TOP50-es listába.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

A Marketing&Media magazin TOP50 rangsorának élén

újra az RTL Magyarország vezérigazgatója, Vidus Gabriella végzett. Ezzel már ötödik alkalommal bizonyult a hazai médiaipar legbefolyásosabb szereplőjének.

A szakmai zsűri döntése alapján összesen hat RTL-es vezető került be a TOP50-es listába. Az első helyen álló Vidus Gabriellán kívül:

- Kolosi Péter vezérigazgató-helyettes és programigazgató megőrizve tavalyi helyét a 6. helyen áll,

- Dudás Gergely kereskedelmi igazgató a 14.,

hirdetés

- Kotroczó Róbert hírigazgató a 29.,

- Herman Péter drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgató a 32. helyre került,

- Grósz Judit digitális és üzletfejlesztési igazgató a lista 34. helyét érte el.

Vidus Gabriella és Kolosi Péter 2008 óta eddigi minden évben bekerültek a médiaipar 50 legbefolyásosabb szakembere közé - adta hírül az RTL.hu.

Fotó forrása: RTL.hu

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!