hirdetés

UTAZZ

„Korán kellett felkelnie azoknak, akik ezt a magaslatot be akarták venni” - kirándulás a lenyűgöző Sümegi várban

A túra során csak egy kérdésre nem derült fény: ki volt Móri Mihály Sándor, „az Úr legkisebb szolgája Sümegen”?

Link másolása

hirdetés

Gyerekkoromban hallottam először a város nevét. Nagyanyám mesélte, hogy Zala megyei falujukban többször is megfordult egy furcsa szerzet, afféle zarándokféle, aki még a templomukban is prédikált, és azoknak, akik nem fogadták elég áhítattal, netán kinevették, azoknak azt mondta: „Tessék eltakarodni az élők sorából”. Volt egy névjegye, amelyre ez volt írva: „Móri Mihály Sándor, az Úr legkisebb szolgája Sümegen”. Sajnos a nevezett jámbor lélekről azóta sem tudtam meg többet, csupán annyit, hogy Sümeg csodatevő zarándokhelynek számít. No meg azt, hogy van egy ódon vára, amelyet egy család mentett meg a teljes enyészettől 30 évvel ezelőtt és azóta is folyik a restaurálása.

Mivel a közelben, alig 30 kilométerre nyaraltunk a Balaton mellett, egy kevésbé napfényesnek induló napon felkerekedtünk, hogy bevegyük a várat. A Veszprém és Zala megye határán kanyargó út a borongós ég alatt is a zöld ezerféle árnyalatában pompázott, balszerencsénkre éppen akkor kezdett el esni az eső, amikor megérkeztünk a vár alá.

Az első látásra is lenyűgöző falak lentről nagyon magasnak tűntek, szerencsére kiderült, hogy a körkörös enyhén lejtő úton két jó karban lévő fiatal nyugdíjas kényelmesen felhalad, és közben gyönyörködik a lankákban, és az egyre kisebbedő város látványában. Így aztán hamarosan meg is érkeztünk arra a szakaszra, ahol már a régi korok vitézei bevágtathattak a felvonóhídon a várba.

Gyerekkoromból volt hasonló szerkezetű papírmasé váram, és belegondoltam, hogy milyen jó lehetett idősebb Papp Imre várkapitánynak, aki a város szülöttje révén legifjabb éveitől közeli kapcsolatba kerülhetett e történelmi emlékkel, amelynek eredete a 13. századra, IV. Béla király korára megy vissza. Amikor 1989-ben családjával kibérelte a várat, kezdetben csupán saját erőből elkezdték azt felújítani, és idegenforgalmi központtá tenni, egy álma kezdett valóra válni, és kívánom neki, hogy megérje azt a pillanatot, amikor a vár teljes régi pompájában ragyog majd.

Már az is nagyon tiszteletreméltó, amit az elmúlt 32 évben újrateremtettek a falakkal, a bástyákkal, a mellvédekkel, a termekkel és a pincékkel, immár jelentős Európai Uniós támogatást is élveznek a további munkálatokhoz. A Nemzeti Várprogram egymilliárd forinttal járul hozzá a felújításhoz. Ottlétünkkor is folyamatosan zakatoltak a gépek a vár belső udvarán.

hirdetés

Mielőtt azonban ide beléptünk, ahol a hagyományoknak megfelelően állatokat is, baromfit, kecskét, szamarat is tartanak, kis fűszernövény-kertekre lettünk figyelmesek a fal tövében. Volt köztük zsálya, rozmaring, kakukkfű – amely, mint megtudtuk, jó másnaposság ellen, hasznos lehetett olyan korban, amikor víz helyett bort ittak a vitézek – sőt, kökörcsin is, amit legfeljebb Karinthy tanárának nevéből vagy a Hyppolitból ismerhetünk. De Schneider úr aligha ehette volna fiatal hagyma helyett ezzel a liba sültet, mivel mérgező e növény, csak gyógyszerként használható fekélyre, szemgyulladásra és síros gyermekek megnyugtatására… (!) Végigsétáltunk a mellvédeken és megállapítottuk, hogy korán kellett felkelnie azoknak, akik ezt a magaslatot be akarták venni, miközben próbáltuk beazonosítani a környező utakat, távoli hegyeket.

Egy lelkes, máltai lovagruhába öltözött fiatalember – név szerint „Sámuel darabont” – ajánlkozott, hogy körbevezet bennünket a várban. Bár erős konkurenciának bizonyult a börtön- és kínzókamra-túra, azért jó néhányan hallgattuk Sámuel előadását a 15. századból maradt kartácságyúról, a kápolnáról, amelyben a helyiek szerint kísért Bocskay István hajdúi által lefejezett Ujlaky Miklós veszprémi püspök szelleme, vagy a ciszternáról, amelynek első kútfúróját lányai szabadították ki, és amelynek mélyén egyszer nagyhajú, nagy szakállú, idegen nyelven beszélő embereket találtak – vélhetően „ott felejtett” hadifoglyokat. A vár több mint 700 éves történetét hallgatva ismét eszünkbe juthatott, hogy ezt a „lángoktól ölelt kis országot” mennyit pusztították idegen hadak, és legalább ennyire a belviszályok, lázadások Luxemburgi Zsigmond korától a Rákóczi-szabadságharcig.

Sámuel meséje nem nélkülözte az iróniát sem: megtudtuk például, hogy az egyik bástyát azért kellett háromszor felépíteni, mert kispórolták belőle az anyagot és összedőlt, vagy hogy a vár alatti 18. századi Urunk Mennybemenetele plébániatemplom azért épült fel, mert Padányi Bíró Márton püspök elirigyelte a ferencesektől a templomukba járó híveket. Nem akármilyen művészt nyerve meg a falfreskók elkészítéséhez: Anton Maubersch-t, a kor egyik legnevesebb festőjét, aki így Magyarországon alkotta meg „a rokokó Sixtus-kápolnáját”. Persze a Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom sem tükrözi éppen a rendalapító szegénységét, a templomot és a kolostort egy 100 évvel korábbi veszprémi püspök, Széchenyi György alapította. Amikor a Várból lemenet bementünk e csodatevő helyre, eszünkbe jutott egy mise, amit még tavaly, a karantén idején hallgattunk a tv-ben, és mindkettőnket megragadtak Barsi Balázs plébános nagyon emberi, szeretettel és békével teli szavai.

Hogy leöblítsük a történelem porát, megkóstoltuk az életelixírnek nevezett gyömbérlikőrt. A mákos-meggyest eddig csak rétesnek ismertük, de likőrnek sem utolsó…

Az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, a lefelé vezető úton azonban ránk zúdult az égi áldás, így – ráadásul már az ebédidő is lassan elmúlt – a Várcsárdába menekültünk. A múlt itt is ránk köszöntött: megismerkedhettünk Kisfaludy Mór, az író Kisfaludy Sándor unokaöccsének életével, aki az 1848-49-es szabadságharc idején a Sümeg környéki szabadcsapatokat szervezte. Megtudtuk továbbá, hogy a sertéshúsok a Várkapitány mintagazdaságából származnak. És hogy tisztelegjünk a dicső múlt előtt, az író feleségéről, Szegedy Rózáról elnevezett tálat választottuk, libacombbal, bőrös malachússal és rántott csirkemell-filével. Korabeli ruhába öltözött, karcsú pincérnők szolgáltak ki bennünket, és miközben falatoztunk, a hátunk mögött egy cimbalmos Beethoven Für Elisét, Joseph Cosmától a Hulló faleveleket és The Shadow of Your Smile című amerikai világslágert játszotta, amelyek remekül hangzottak az újszerű hangszerelésben. Mire megebédeltünk, az eső is alábbhagyott.

Csak azt nem tudtuk kideríteni, hogy ki volt Móri Mihály Sándor, „az Úr legkisebb szolgája Sümegen.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Vadregényes helyen bújik meg egy eltűnt településre emlékeztető romos kápolna

A Szent-László kápolnát csak azok láthatják, akik célirányosan keresik, ám ha felfedezték, meglepetésben is részük lehet.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2021. augusztus 22.


Link másolása

hirdetés

A környéken járók nem is sejtik, hogy a szántóföldek mélyén valaha egy település élte hétköznapjait. Ennek nyoma már rég a múltba veszett, ám egy romantikus kis kápolna romja még emlékezteti az utókort az itt élt emberekre.

Az Uzdpuszta nevű településről - mely Gölle külterülete volt - csak kevés írásos emlék maradt fenn. Annyit tudni róla, hogy a középkorban volt itt egy Uzd-puszta nevű helység, akkoriban - 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint - még plébániája is volt. A feljegyzések szerint 1726-ban Bakacs Lukácsné (szül. Csoknay Éva) birtokában volt, majd 1856-ban Gaal Kristóf örököseié lett. Később Chernel Gyuláné (szül. Svastics Róza) volt a föld birtoklója, később pedig Talian és Korda-birtok lett. 1945 után még pár család élt itt, de mára elnéptelenedett, lakatlan a hely.

A bokrok, fák között megbújó egyetlen épület-emlék a Szent-László kápolna.

A Göllei hírmondó írása - és a fotós által tapasztaltak - alapján a tetőzete, boltozatai beszakadtak. Csak falai és tornya állnak még, dacolva az elemekkel. Az épület formája alapján úgy vélik, hogy képzett tervező alkotta meg a kápolnát, amely 1882-85 táján épült. Ekkor a terület birtokosa Chernel Gyuláné volt. A család tagjai a kápolna alatti kriptába temetkeztek.

Az épületet az 1950-es évek elején villámcsapás érte. A kriptát kirabolták, a kápolna pedig csak egyre pusztul.

A kápolna regisztrált műemléki érték. Nemrégiben a helyi önkéntesek egy csoportja megtisztította a kápolna közvetlen környékét a burjánzó bozóttól és fáktól, így már jobban észrevehető a romos épület.

hirdetés

Ha szeretnéd felfedezni, akkor ITT találsz hozzá információkat. A kalandos felfedezés mellett ugyanis egy meglepetést is elrejtettek a geoládák kedvelőinek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Átrendeződött a Balaton turizmusa – a mobilcella-adatok alapján is ez látszik

A kereslet pillanatok alatt reagált arra, hogy a hétvégeken magasabbak az árak, és bár a Balaton mondhatni megtelt a nyáron, a korábbinál több vendég arányosabban oszlott el.

Link másolása

hirdetés

Átrendeződött a Balaton turizmusa, míg nyáron az egy napra érkező látogatók száma 7 százalékkal csökkent, a hét közben több napra Balatonhoz utazók száma 30 százalékkal emelkedett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ és mobilcella adatok alapján - mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója a Somogyi Hírlap III. Balatoni Médiahajóján pénteken.

Vitaindító előadásában kifejtette, hogy a kereslet pillanatok alatt reagált arra, hogy a hétvégeken magasabbak az árak, és bár a Balaton mondhatni megtelt a nyáron, a korábbinál több vendég arányosabban oszlott el - mondta. Kevésbé voltak zsúfoltak a hétvégék, kicsit élhetőbbé vált a térség, ahová egyébként nagyon sokan le is költöztek - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az idei nyár országosan is kiemelkedő volt. Júniusban 65, júliusban 20, augusztusban 10 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma, mint egy évvel korábban, főleg a belföldi turizmusnak köszönhetően. Ebben szerepe volt a Széchenyi-, illetve Szép-kártya bővülő lehetőségeinek és rugalmasabbá váló felhasználásának

- jegyezte meg.

A Balatonról szólva elmondta, az üdülőrégió az ország legforgalmasabb turisztikai térségévé vált (két éve még Budapest számított annak), itt realizálódott a vendégforgalom 50 százaléka.

A legnépszerűbb települések a vendégéjszakák száma alapján Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros térsége. Belföldről érkező vendégek töltötték el júliusban a balatoni vendégéjszakák 88 százalékát, augusztusban a 81 százalékát.

A júliusi adatokat megvizsgálva elmondható, hogy a balatoni vendégéjszakák 52 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott, a szállodák 25, a kempingek 11, a panziók és közösségi szálláshelyek 5, míg az üdülőházak 2 százalékkal részesedtek belőle - számolt be a főszezon adatairól.

hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy a Balatonhoz az elmúlt években 125 milliárd forintnyi hazai forrás jutott. Szállodák, panziók épülnek, újulnak meg. 2030-ig a szabadvízi strandokat teljesen meg kívánják újítani, amely program az első négy ütem után idén 3 milliárd forintos kerettel folytatódik, a kiírás hamarosan megjelenik - mondta. Hozzátette, több más, főként attrakció fejlesztés is zajlik uniós források bevonásával, amelyek markánsan meghatározzák majd a Balaton turisztikai kínálatát.

Kitért arra is, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) folytatásában a tervek szerint két fő tématerület lesz. Az egyik a kastélyok és várak fejlesztése, a másik az eddig kimaradó terület, a gyógyfürdők fejlesztése, ami a Balatonnál valószínűleg Hévízt, Zalakarost és Kehidakustányt fogja érinteni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, melyik nagyváros lett a legbiztonságosabb idén a világon

Tokió, amely 2015 óta minden alkalommal az első helyen állt, most még a dobogóról is leszorult a listán, európai város lett az első.

Link másolása

hirdetés

Amikor összeállították az idei rangsort, főként a kiberbiztonság kapott az eddiginél nagyobb szerepet, de megjelent a fontos mutatók közt a koronavírus elleni küzdelem sikeressége is.

A The Economist idén is összeállította a világ legbiztonságosabb városainak listáját, a közelmúltban háromszor is Tokiót választották a legbiztonságosabbnak, idén egy európai főváros végzett az élen, a japán főváros még a dobogóra sem került.

Koppenhága ugyanis a maximális 100 pontból 82,4-et ért el, megelőzve a második helyezett, 82,2 pontos Torontót.

A Top 10:

1. Koppenhága

2. Toronto

hirdetés

3. Szingapúr

4. Sydney

5. Tokió

6. Amszterdam

7. Wellington

8. Hong Kong

9. Melbourne

10. Stockholm

A rangsorolás közben azt nézik például, hogy

milyen elterjedt a bűnözés, milyen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, mekkora a légszennyezettség, a helyiek várható élettartama, mennyi pénzt költenek a rászorulók megsegítésére, és van-e a városnak terve előre nem látható katasztrófákra. Most az is bekerült a mutatók közé, hogy hányan haltak meg a koronavírus miatt, valamint hogy a városnak van-e kiberbiztonsági és smart city-terve.

Sajnos a mi régiónkból nemhogy Budapest, de más nagyváros sincs a listán, ami közelebb van, az Frankfurt és Milánó, keleten pedig Isztambul és Moszkva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Bámulatos az ősz a titokzatos vasi szőlőhegyen

Vannak települések, amelyek története összekapcsolódik a titkok és a legendák világával. Vaskeresztes ilyen hely.

Link másolása

hirdetés
Az Az otthon szépsége blog nem más, mint fotómesék az erdőből, a magyar és az európai vidékről. A vidéki báj pedig egy stílus, egy életérzés country birtokok és finomságok bemutatásával.

Emlékszem, nagyon régen az egyik vas megyei bort 'háromemberesként' emlegették sokan. Hogy miért? A válasz most maradjon a titkok birodalmában.

A Vas-hegy különleges színfoltja Magyarország nyugati részének. Vaskeresztesnél húzódott egykor az a határsáv, amely állítólag családtagokat is szétválasztott, akik évekig nem látogathatták meg egymást. A rejtélyes vidéken található présházak és ódon pincék a történelem viharainak sztorijait zárták magukba.

A környék erdei útjain, valamint ódon épületei között barangolva megáll velünk az idő. A többszáz éves ingatlanok speciális történeteket rejtenek. A vidéken sokáig vasfüggöny volt.

A fennmaradó történetek szerint akkoriban az emberek szőlőművelés közben kiabálva beszélgettek egymással a szeretteik iránt érdeklődve. Szerencsére a drótkerítéseknek napjainkban már csak az emlékek felidézésében van szerepe.

hirdetés

Ősszel a Vas-hegy színvarázsban pompázik. A rozsdavörös, a sárgás árnyalatok a zölddel egészen színkavalkádot alkotnak. Mesevilág ez, amit a közelben található erdei ösvények, valamint az aljnövényzetben megbújó gombák tesznek még érdekesebbé.

A hajnali pára, valamint a bágyadt délutáni napfény kicsit misztikussá teszi a tájat. Az öreg házak között megelevenednek a 19. és a 20. század családi sztorijai is a képzeletünkben. Vaskeresztes már a 18. században is jelentős borvidéknek számított. Érdemes körülnézni a környéken.

Ha tetszett, amit olvastál, hasonló cikkeket találsz az Az otthon szépsége blogon

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: