hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A Cégénydányádon álló Kölcsey-Kende Kastély kertje különleges fákat és virágokat rejt

A kiállításon egy 19. századi szakácskönyvet is átlapozhatsz, és kiderül az is, hogy mire való a sötétszoba.
Söptei Zsuzsanna írása, fotók: Habarics Béla - szmo.hu
2018. október 26.

hirdetés

A Szamos partján fekvő Cégénydányád és környéke – a kiváló adottságok miatt – már ősidők óta lakott volt. Ezt számos lelet is bizonyítja. A mostani hivatalos nevét 1912-ben kapta, miután Czégény és Dányád települések a 19. században összeépültek.

Czégény monostoráról már 1180-ben írtak. A hely a Kölcsey és a Kende család birtoka volt. A 17. században Kende Zsigmond épített egy kúriát ide, egy angolparkkal és gyümölcsössel. Dányád fő birtokosai a Kölcseyek voltak, de a Kende és Gulácsy család is tulajdonolt egy részt.

A kastély

A Kende-kúriát 1833-ban építtette Kende Zsigmond, klasszicista stílusban, a Szamos partjára. A Hültl Dezső által tervezett épület akkoriban még kisebb volt, a mai alakját a későbbi bővítésekkel nyerte el. A kastély 1958 óta műemlék.

A homlokzatán Kölcsey Ferenc ide írt verse olvasható.

M, DCCC.XXX. III.

hirdetés

Alkota munkás kéz engem; ’s a’ szőke Szamosnak

Partjain a’ költő lát vala ’s zenge felém;

Ház, örökűlj! ’s vídám békével tartsad öledben

Gazdád; ’s gyermekeit, ’s hív unokáji sorát!

Az államosítást követően gyermekotthon volt benne, és az idők folyamán lepusztult. A Hortobágyi Nemzeti Park 2003-ban megvásárolta a kastélyt, 2015-ben teljesen felújították, és benne múzeumot hoztak létre. Az állandó kiállításon a nemesi életet, a gasztronómiát, a környező vidék természeti értékeit mutatják be.

A kiállítás

Az előtérből egy nemesi szalonban lépünk be, melyet korabeli bútorokkal és eszközökkel rendeztek be. Egy másik teremben a Kölcsey és Kende család történetét, kapcsolatát mutatják be. A belépőt Kölcsey fogadja, „aki” az asztal mögött ülve várja a szelfizni vágyókat. Sőt, még egy lovagi páncélt is ki lehet próbálni. A kiállításon számos interaktív eszköz, elem található, amivel még élvezetesebbé és izgalmasabbá teszik a látogatást.

A gasztronómiai kiállításon a nemesi és a paraszti konyhával is megismerkedhetünk, itt konyhai berendezéseket, bútorokat, edényeket láthatunk. Ráadásnak egy 1867-ből származó szakácskönyvbe is belelapozhatunk a technika segítségével. A tablókról pedig megtudhatjuk, milyen az a Kitolófánk, vagy a Dintztőlt karalábi barnán.

Külön érdekesség a Bereg-Szatmár természeti kincseit, domborzatát, növényeit, élőlényeit bemutató tárlat, amelynek utolsó állomása egy sötétszoba… de hogy mit rejt, az legyen meglepetés. (No annyit elárulunk, hogy a madarakhoz van köze.) A termekben megismerhetjük, hogyan fészkel a fekete gólya, mikor keletkezett a beregi tőzegláp, vagy miért kozmopolita a gyöngybagoly és hányféle épületlakó denevér él közöttünk.

A kiállítás egész évben látogatható, de az őszi-téli szezonban előzetes bejelentkezés szükséges.

Bővebb információk ITT.

Kastélypark

A 100 holdas parkot Kende Zsigmond bárónak köszönhetjük. Lelkes növénygyűjtő volt, és a területen meglévő fák, cserjéket megtartva alakított ki egy angol tájképi parkot.

Munkáját unokája folytatta, aki a korábbi lombos fák mellé tűlevelűeket is ültetett. Céljuk az őshonos növények gyűjtése mellett új fajták betelepítése is volt. A kertnek különleges az állatvilága is. Egy fenyőn fészkel egy hollópár, a platán odvában csókák élnek, és látni a fokozottan védett csonkafülű denevért is.

A kastélyt körülölelő parkot az Alföld legszebb kastélyparkjaként emlegetik.

A park is sokat szenvedett. A 2. világháborúban a környékbeliek sok értékes fát kivágtak tüzelőnek. A nagy árvíz idején ide terelték az állatokat, ami szintén komoly károkat okozott.

1984-ben kezdték meg a park felújítását, amely mára megint a nyugalom szigete lett.

A páratlan értékű növény- és állatvilág megóvása miatt kapott védettséget a hely 1959-ben.

A kert érdekességei

Egy több mint 160 éves juharlevelű, három törzsű, 25 méter magas platán áll az épület mögött. A törzsmérete 7 méter, a hosszú ágait már alá kellett támasztani. A kertben még vannak hasonlóan hatalmas kőrisek.

A közelben álló tiszafa törzsmérete 180-190 cm. Értékes még például a vérbükk, a tulipánfa, a gesztenye, a páfrányfa, a feketefenyő, szil, nyárfa, lepényfa. A fák alatt élnek a jázminbokrok, a fürtösbodza, és a téltemető, amelynek Magyarországon itt található a legnagyobb összefüggő állománya, virágzásakor látványos virágszőnyeget alkot. De nagy becsben tartják a hazánkban őshonos, erdei ciklámen egyetlen példányát, amely itt még virágzik.

Programok a faluban

Az erre járók a pihenésen kívül részt vehetnek kulturális, gasztronómiai programokon, vagy természetvédelmi rendezvényeken. A szilvalekvár-főzéstől a disznóvágásig, a horgászástól a csónakázásig, a lovasszekér kirándulástól a madármegfigyelésig sokféle dologból lehet válogatni.

Az cégénydágányiak egyik nagysikerű rendezvénye a SzamosFeszt a kastély parkjában. A népzenei, néptánc és gasztro-rendezvény több elismerést is kapott már.

Még több fotó a kastélyról és a vidékről Habarics Béla oldalán.

VIDEÓK:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

Kéz-kilátó: egy vadregényes hely a különleges élményt keresőknek

Csodás panoráma, csend, békesség vár, remek hely az elmélyülésre, meditálásra is. Ráadásul a környéke is csalogató, hiszen Hollókő mellett egy romantikus hely, Farkaskútvölgy is felfedezésre vár.
Fotók: Hatvani Anikó - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Ha szereted a meglepetéseket, és ezért tenni is képes vagy, akkor indulj el hazánk erdeibe, és előbb-utóbb beleszaladhatsz te is egy-egy érdekességbe, nem várt élménybe. Ilyen hely

a Cserhátban megbújó "Kéz-kilátó" is,

amiről eddig nem sokat hallottunk.

A különleges kilátó Felsőtold és Hollókő között, az országos kéktúra útvonalán rejtőzik. A fura szerkezet mellett csodálatos panorámában is gyönyörködhetsz. A képek készítője elmesélte, hogy "a Kéz nincs kitáblázva, nincs róla sehol információ, egyszerűen csak ott van, a hegyoldalban. Nagyon újnak tűnik. Nemrég készülhetett el.

Mindkét település irányából csak túrázva érhető el. Csodaszép a panoráma onnan. A Kézre fel lehet lépni, 4-5 lépcsőfokot. Fel lehet mászni a hüvelykujjra, le lehet rá feküdni is, és élvezni a panorámát. Különleges építmény, mindene fából készült, nagyon precíz, aprólékos munkálattal.

Nekem nagyon tetszett, szerintem odaillő, kuriózum. Alkotójáról nincs kitéve információ, de lehet, hogy idővel kerül majd ki tábla. Most csak a látvány a miénk".

A rejtélyes kilátóról még nem sok információt lehet találni. A Farkaskútvölgy oldalán és Facebook-oldalán találni róla pár sort, melyből kiderül, hogy a helyiek kezdeményezésére készült el ez a fa alkotás.

hirdetés

Eszerint:

"Bakancs listánkon volt, hogy valami maradandót alkossunk. Így született meg a túrázóknak is egy szép úti cél, ahonnan belátni az egész vidéket. Nekünk pedig egy elmélkedő pont, ahonnét a birtokot álmodhatjuk tovább"

– írták.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ

5 különleges történetű hazai kastély a bakancslistádra

Mátyás király minden luxussal felszerelt lakhelye, hazánk legnagyobb angolparkja és egy reneszánsz várkastély is felfedezésre csábít.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 17.

hirdetés
1. Mátyás király visegrádi lakhelye lenyűgözte mindazokat, akik bebocsátást nyerhettek a pompás palotába

A Dunakanyar, a hegyek között nagy ívet leíró folyó és a partját övező erdők, mezők már a régmúltban is vonzották az embereket, sőt stratégiai helye miatt uralkodók is szívesen tartózkodtak itt. Ők pedig kiépítették mindazt, ami egy király és kísérete számára elengedhetetlenül szükséges volt. Volt olyan uralkodónk is, aki szívesen áldozott arra, hogy messze földön irigyelt palotát hozzon létre.

A visegrádi palota múltja 1323-ig nyúlik vissza, de az igazi nagy átalakítás Mátyás király nevéhez fűződik. Az általa megálmodott épületegyüttes Európa szerte híres lett, hiszen számos – a korában is – luxusberuházást végeztetett el. Látványos kertet és szökőkutakat készítettek számára, korszerű berendezésekkel látták el a lakórészeket, díszes termek és egy fantasztikus kápolna is épült ekkoriban. Mindez a pompa - annak maradványa - a feltárások során került elő, és sok izgalmas részlet is kiderült. Sőt, egy rendkívüli korabeli leírást is olvashatsz az udvar életéről itt:

2. Romantikus kert, látványos tó kis szigettel, különleges növényzet – számos ok miatt lett népszerű a soponyai Zichy-kastély angolparkja

Sárvíz völgyének nyugati oldalán található Soponya, amely több száz éves múltra tekint vissza. Volt királyi, királynéi és nemesi birtok is, ám a település fő érdekessége a manapság üresen árválkodó Zichy-kastély és környéke. Az épület elődjét Zichy János építette barokk stílusban, de utódai később átalakították. A Pollack Mihály által tervezett műemlék kastélyhoz egy kápolna és egy védett angolpark is tartozik, a díszudvarának ékessége pedig a klasszicista vörösmárvány kút.

hirdetés

Az eredetileg barokk kertnek szánt park később angolkertté vált, olyan látványosságokkal, mint a Hattyús tó, majd a később elkészült szép kőhíd, a mesterségesen kialakított dombok, rajtuk különleges fákkal és ligetekkel. Sőt egy kis szigetet is kialakítottak a sóstóban. Hogy miért volt annyira különleges ez a kert, arról itt olvashatsz:

3. A Simon építette lakótoronyból lett hazánk egyik legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz várkastélya

A település, Simontornya a nevét is egy 13. században épült lakótoronyról kapta. Simon magánvára kalandos sorsot élt meg. Volt végvár, lakott benne budavári rektor, szerzetesek és egy főudvarmester is birtokolta. A török időkben katonák vették birtokba, később raktár és lakóépület is volt, majd szép lassan feledésbe merült.

Végül 1964-ben az országos műemlékvédelem úgy döntött, hogy megmentik a várat. Így mára kiállítások és hagyományőrző játékok helyszíne lett Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz várkastélya.

Történetéről és a vidék más látványosságairól itt olvashatsz:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Matuska Szilveszter tette híressé a biatorbágyi viaduktot, de építészeti szempontból is különleges

A 19. században épült páros völgyhíd ma már turistalátványosság, Magyarországon sehol máshol nem látni hasonlót.
Fotók: Süli Andor - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Ha szeretnél a szabadban eltölteni pár órát, szívesen sétálnál, nézelődnél és közben egy régi történettel is megismerkednél, akkor irány Biatorbágy.

A település fő látványossága, a kettős vasúti völgyhíd több szempontból is érdekes. A már használaton kívüli szerkezet két egymás mellett futó egyvágányú híd, amelyet egy régi merénylet tett híressé. De másik nevezetessége, hogy ma már sehol máshol nincs hazánkban hasonló két hídból álló páros völgyhíd.

A híd a korábbi hegyeshalmi vasútvonalat szolgálta, manapság pedig turisztikai látványosság, sétány és kilátó lett az építészeti emlék. Tervezésekor két település volt itt, Bia és Torbágy, a híd pedig a Füzes-patak völgyének két oldalát kötötte össze.

A két híd közül az első 1883-84-ben készült el. A szakszerű leírás szerint: 2x40,6 méteres támaszközzel, acélszerkezettel, "egyetlen középpillére és a két hídfő cölöpalapozással, beton felmenőfalakkal, terméskő burkolattal készült". Mivel nem volt megfelelő a teherbírása, ezért 1903-ban megerősítették.

A második híd 1898-ban készült, mert igény volt a kétvágányos megoldásra. Ez 2x10 méteres lett. A leírás szerint: "az áthidaló szerkezet diósgyőri folytacél anyagú, kétszer kéttámaszú párhuzamos övű, oszlopos rácsozatú, süllyesztettpályás szerkezet".

A biatorbágyi híd egy merénylet miatt lett országos hírű. Matuska Szilveszter 1931. szeptember 13-ára virradó éjjel robbantotta fel a viaduktot, miközben azon átrobogott a Budapestről Bécsbe tartó gyorsvonat. A gőzmozdony és néhány kocsi lezuhant a 26 méteres mélységbe. A merényletben 22-en vesztették életüket.

Ezt követően, erre hivatkozva kezdődött el az illegális kommunistákkal szembeni leszámolás az 1930-es években.

hirdetés

A híd szerkezete ugyan megrongálódott, de nem volt súlyos állapotban, ezért húsz nap alatt sikerült kijavítani. 1931. október 3-án újraindult a forgalom a viadukton. Pár évvel később pedig egy felújításon esett át.

Mikor a villamosítás ezt a szakaszt is elérte, a vonatok sebességének megnövekedése indokolttá tette az acélszerkezet újabb megerősítését 1941-ben.

A viaduktot egy másik alkalommal is komoly veszély fenyegette.

A 2. világháborúban a visszavonuló németek már előkészítették a híd felrobbantását 1944 végén. Ám egy – a hidat ismerő és szerető – bátor tiszt cselhez folyamodott. Mikor Wiesner Lajos hídőrségparancsnok december 23-án utasítást kapott a viadukt megsemmisítésére, félrevezetésből nem a völgyhidat, hanem a közelben egy másik helyszínt robbantott fel.

A híd szerepe a későbbiekben megszűnt, mikor a vasúti vonalat áthelyezték 1975-ben. 1979-ig még járt erre pár vonat, de a szerkezet egyre rosszabb állapotba került. Úgy tervezték, hogy lebontják, de mikor műemlékké nyilvánították, kapott pénzt a felújításra, állagmegóvásra.

A merénylet

A vizsgálat szerint a merénylethez Matuska már a robbantás előtt a helyszínre vitte a 1,5–2 kg robbanóanyagot, amely a nemzetközi gyorsvonat második és harmadik kocsijának áthaladása között robbant fel. A mozdony, az utána lévő poggyászkocsi, négy személy- és egy hálókocsi kisiklott és a mélybe zuhant. A szétszakadt vonat többi kocsija a vágányon maradt. A halottak között volt a vonat tíz emberből álló személyzetének négy tagja - a mozdony vezetője, fűtője, a vonat főkalauza és kalauza. Később kiderült, hogy a mozdonyvezetőt úgy találták meg, hogy keze a fék fogantyúját szorította. Ennek volt köszönhető, hogy a szerelvény hátsó kocsijai a vágányon maradtak. Az is kiderült, hogy a merénylő nem tudta, milyen vonatot robbant fel, mert a menetrend szerint egy tehervonatot várt, ami 15 perccel korábban érkezett volna a személyvonat előtt, ám késése miatt előre engedték a Bécsbe tartó gyorsvonatot. A rendőrség a helyszínen egy levelet talált, amely így kezdődött: "Munkások, nincsen jogotok, hát majd mi kieszközöljük a kapitalistákkal szemben…"

A merényletet egy Bécsben élő magyar kereskedő, Matuska Szilveszter vállalta magára. Október 7-én letartóztatták, bíróság elé állították és hat év börtönre ítélték. Magyarországon távollétében halálra ítélték, majd büntetését életfogytiglanra változtatták. A férfi a váci fegyházban töltötte börtönbüntetését, ám 1944-ben, a Vörös Hadsereg bevonulásakor a zűrzavart kihasználva megszökött, eltűnt.

A robbantás után elterjedt egy nézet, hogy a merényletet valójában Gömbös Gyula honvédelmi miniszter szervezte Horthy Miklós kormányzó jóváhagyásával. Ennek kapcsán ugyanis szükségállapot hirdethettek, így akarták hatalmi pozícióikat megerősíteni Károlyi Gyula miniszterelnökkel szemben. Matuskáról azt gondolták, hogy a merénylet egyik résztvevője lehetett, aki később hajlandó volt magára vállalni az egészet. Konkrét bizonyítékok nincsenek erre a feltevésre, de a vizsgálatok több furcsaságot is találtak – írja a Wikipédia.

A régi merényletre ma egy tábla emlékeztet. Az esetről több film is készült, többek között Várkonyi Zoltán 1959-ben bemutatott Merénylet című alkotása.

Biatorbágyon járva érdemes még felfedezni, megnézni a Nyakaskő és környékét, kívülről megszemlélni a ma iskolaként működő Sándor-Metternich-kastélyt és Szily-kastélyt, felkeresni az Iharost, amelyről azt mesélik, hogy Árpád vezér a honfoglalás idejében itt vadászott, vagy sétálni az Ürge-hegyen, amely természetvédelmi terület.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Pár napig élvezhető csoda: különös jégformákat alkotott az Ilona-völgyi vízesés

A zord tél jeges alkotása folyamatosan változik.
Fotók: MTI/Komka Péter - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Beköszöntött a kőkemény tél, a zord mínuszok pedig jéggé dermesztették a Parádfürdő közelében lévő Ilona-völgyi vízesést. Az Ilona-patak vízesése hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, és a fagy meglepő alakzatokat hozott létre rajta.

Az Ilona-patak vize az Ilona-völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: