Európa partjainál is megjelent a húsevő baktérium
Ahogy melegszik a tengervíz Európa partjainál, egyre több helyen jelennek meg a Vibrio baktériumok – figyelmeztet az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). A szakemberek szerint ezek a baktériumok elsősorban ott fordulnak elő, ahol édes- és sós víz keveredik, vagyis brakkvíz alakul ki. Ilyen terület például a Balti-tenger, de előfordulhatnak az Északi-tenger partvidékén, zárt öblökben, lagúnákban és folyótorkolatoknál is.
A Vibrio baktériumok egyik fajtáját gyakran húsevő baktériumként emlegetik.
A fertőzés többféleképpen történhet. Kialakulhat nyers vagy nem kellően hőkezelt tengeri herkentyűk – különösen osztriga – fogyasztása után, de akkor is, ha nyílt sebbel érintkezünk sós vagy brakkvízzel. Fürdés vagy vízbe merülés során is megtörténhet a fertőzés, ha valakinek seb van a testén.
Leginkább azok vannak veszélyben, akiknek gyenge az immunrendszerük vagy májbetegségben szenvednek.
Európában egyelőre ritkának számít a Vibrio-fertőzés, ugyanakkor az északi országokban – főként a Balti-tenger térségében – már növekvő esetszámot tapasztaltak. A 2018-as hőhullám idején 445 esetet regisztráltak, ami több mint háromszorosa a 2014 és 2017 közötti évek átlagának (126 eset).
Az ECDC több óvintézkedést is javasol a fertőzés megelőzésére. A legfontosabb, hogy kerüljük a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt tengeri ételek – különösen a kagylók és osztrigák – fogyasztását.
Fürdés után ajánlott a bőr, különösen a sebek környékének alapos leöblítése tiszta vízzel, valamint vízhatlan sebtapasz vagy kötés használata.
Ha valaki tengeri étel fogyasztása vagy fürdés után tüneteket észlel, érdemes orvoshoz fordulni. Az ECDC minden nyáron nyomon követi a Balti-tenger környezetének változásait, és egy műholdas adatokkal frissülő térképen mutatja, hol a legnagyobb a fertőzésveszély. Ezeket az adatokat az utazók és a hatóságok is elérhetik.
(via sokszinuvidek.24.hu)