News here

TUDOMÁNY

Egyre súlyosabbak az embereket támadó betegségek a klímaváltozás miatt

A kórokozók által okozott emberi betegségek több mint felét súlyosbították az éghajlati válság hatásai.

Link másolása

A forró napok fokozzák a kiszáradás kockázatát, ezért megnő azoknak a száma, akik vesekő miatt fordulnak orvoshoz, vagyis a globális felmelegedés nemcsak a hőmérsékletet emeli magasra, hanem azoknak a számát is, akik különféle betegségektől szenvednek. De nemcsak a szervi problémák, hanem az olyan vírusfertőzések is sokkal súlyosabbak lettek a hőhullámok, erdőtüzek, szélsőséges esőzések és árvizek miatt, mint a Zika-vírus, a malária, a dengue- és a chikungunya-láz, vagy a Covid-19 – számol be a Guardian a Nature Climate Change-ben nemrég megjelent tanulmányról, ami a betegségek és az éghajlati hatások közötti összefüggéseket vizsgálja.

A globális felmelegedés és a csapadékmennyiség szélsőséges változása kibővíti az emberre veszélyes kórokozók hordozóinak körét, ugyanis közelebb hozza hozzánk a a maláriát, a Lyme-kórt, a nyugat-nílusi lázat és más betegségeket terjesztő szúnyogokat, kullancsokat és bolhákat.

A viharok és az áradások miatt kitelepített emberek nagyobb mértékben vannak kitéve a gyomor-bélhurutot és kolerát okozó kórokozóknak, ráadásul az éghajlati hatások gyengítették az emberiség betegségekkel szemben való ellenállását is, hiszen a szárazság rossz közegészségügyi körülményekhez, vérhashoz, tífuszhoz, lázhoz és más betegségekhez vezethet.

A kutatók több mint 70 000 tudományos, különböző éghajlati veszélyek és a fertőző betegségek közötti összefüggéseket elemző dokumentumot fésültek át. Némelyik olyan bizonyítékokat is vizsgál, amelyek 700 évvel korábbra, azaz az ember okozta klímaválság megjelenése előttig nyúlnak vissza az időben.

A szakemberek azt találták, hogy a tanulmányokban említett 375 különböző fertőző betegség közül 218-at súlyosbított a globális felmelegedés.

„Kinyitjuk a betegségek Pandora szelencéjét. Több betegség is arra vár, hogy elszabaduljon” – mondta Camilo Mora, a kutatás vezetője, a Hawaii Egyetem geográfusa. Mora szerint az éghajlati válság több módon is hatással volt a Covid terjedésére: például a tüzek és árvizek miatt az emberek által lakott területekre szorultak az olyan vadon élő állatok, mint például a betegségeket hordozó denevérek.

Az Egészségügyi Világszervezet is arra figyelmeztet, hogy az éghajlati válság pusztító hatással van a fejlődésre, amit az emberiség az elmúlt 50 évben elért a globális egészségügyben.

Becsléseik szerint 2030 és 2050 között 250 000 ember halhat meg a gyorsan terjedő betegségek, köztük a malária, a hasmenés, az alultápláltság és a hőstressz miatt.

„Az éghajlati változások megnehezítik a mikrobák elleni küzdelemet” – mondta Aaron Bernstein, a Harvard Egyetem éghajlati, egészségügyi és globális környezeti központjának igazgatója. A kutató fogalmazott, hogy az emberek tömeges migrációja különféle fertőző betegségek robbanásszerű elterjedését okozhatják az agyhártyagyulladástól kezdve egészen a HIV-ig, ugyanis „az instabil éghajlat termékeny talajt teremt a fertőző betegségek számára”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Sértetlenül ért földet egy űrből ledobott tojás
Több mint 30 kilométer magasról zuhant a Földre a tojásrakéta, amit egy meteorológiai léggömb két óra alatt vitt fel az űrbe.

Link másolása

Hosszú évek kísérletezése után végre sikerült úgy ledobni egy tojást az űrből, hogy egy karcolás nélkül ért földet, írja a UNILAD. Mark Rober és csapata korábban küldte 30 kilométer magasra a történelmi tojást, de csak pénteken publikálták a tudományos szenzációt jelentő felvételt.

A 42 éves ex-NASA és Apple mérnök olyan szerkezet építésébe fogott, mely egy nyers tojást is képes sértetlenül a Földre juttatni, ahol egy nagyon puha felületre csapódik be.

Rober először a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burj Khalifa 828 méteres csúcsáról tervezte a tojásejtést, csak később kezdett gondolkozni azon, hogy mindezt inkább az űrből kísérli meg.

A látszólag egyszerű kísérlet egyik legnehezebb pontja a tojás űrbe juttatása volt. A hosszú emelkedés során biztosítani kellett a megfelelő hőmérsékletet, nehogy a tojás már útközben megrepedjen a hideg miatt. További nehézséget jelentett, hogy a kétórás emelkedés közben összegabalyodtak a meteorológiai léggömb zsinórjai, emiatt az egész szerkezet hatalmas sebességgel kezdett zuhanni a Föld felé.

A mérnökök már csak abban bízhattak, hogy a tojásrakéta képes lesz leválni az eszközről, és sértetlenül földet ér.

Ez végül megtörtént, és a becsapódó rakétából egy karcolás nélkül került elő a tojás.

A történelmi zuhanásról készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Videón mutatták meg a rejtélyes hölgy arcát
A 2000 éves múmiának most láthatjuk először a feltételezett arcát. A tudósok egy része szerint kb. 30 éves lehetett, és terhes volt, amikor meghalt.

Link másolása

Koponyája alapján a Varsói Múmia Projekt rekonstruálta az arcát a rejtélyes hölgynek, aki ma egy 2000 éves múmia az ókori Egyiptomból. Igazságügyi szakértők is belefolytak a munkába, de 100 százalékos pontosságot senki nem ígérhet egyelőre: a nő nem biztos, hogy valóban úgy nézett ki életében, mint a videón.

A koponyán alapuló arcrekonstrukcióhoz nem elég a tudomány, némi művészi beavatkozás is szükséges:

„A koponya sok információt nyújt az ember arcáról, olyan egyedi formákat és arányokat ad, amelyek megjelenhetnek a végső arcon” – mondta Chantal Milani olasz törvényszéki antropológus az IFLScience-nek.

A thébai királysírokban talált egyiptomi múmiát azért nevezik rejtélyes hölgynek, mert a XIX-XX. században még férfinak és papnak tartották, és csak később derült ki, hogy valójában nő.

Amikor meghalt, a 20-as, 30-as éveiben járhatott, mindez a Kr. e. I. században volt. Nemrég készítettek róla röntgen- és CT-vizsgálatokat, a kutatók szerint terhesen halt meg. Ha ez így van, akkor a rejtélyes hölgy az első „terhes múmia”, de ezt a tudósok közül többen nem fogadják el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Jelentősen átalakíthatja az agyat a koronavírus
Több Covid-fertőzésen átesett páciens számolt be a fejfájásról, szédülésről, szorongásról és depresszióról.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 22.


Link másolása

Egy friss vizsgálat arra világít rá, hogy azoknak a pácienseknek az agyában, akik felépültek a Covid-19-ből, akár hat hónappal később is kimutathatóak rendellenességek – számolt be róla az IFLScience.

A Delhi Indiai Műszaki Intézet szakértői egy speciális MRI-vel vizsgálták a koronavírus által okozott agyi elváltozásokat.

A mostani vizsgálat során a szuszceptibilitás súlyozott képalkotás (SWI) módszerét alkalmazták, ami annyit jelent, hogy egyes anyagok, például a vér összetevői, a kalcium és a vas eltérő módon reagálnak a mágneses térnek való kitettségre. Az SWI különösen hatékony az agyi vérömlenyek, az érrendszeri rendellenességek és a daganatok detektálásában.

A szakértők jelentős rendellenességekre bukkantak a betegség túlélői körében.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) úgy becsli, hogy ötből egy felnőtt fertőzött küzd tartós tünetekkel. Ilyen többek között az agyi köd, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió.

A tanulmányban 46 gyógyult személy adatait hasonlították össze 30 egészséges emberével.

Azok, akik hosszan lefolyó Coviddal küzdöttek, általában fáradtságról, alvászavarról, figyelmi problémákról és memóriazavarról számoltak be.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy akik felépültek, náluk az elülső lebeny több fehérállományi régiójában is jelentős elváltozások alakultak ki. Emellett az agytörzsben is észleltek furcsaságokat, ami magyarázatot adhat tüneteikre.

A kutatók szeretnék a koronavírus agyra gyakorolt hatásait még hosszabb távon is vizsgálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Élő NASA-videón nézhetitek a Hold felé tartó űrhajót
Ma estére a NASA Orion űrszondája megközelíti a Hold felszínét. Ezután az űrhajó hajtóműveit többször is tesztelik, mielőtt végleg vissza nem kanyarodna a Föld felé.

Link másolása

Most élőben nézhetjük végig, ahogy a NASA Orion űrszondája megközelíti a Hold felszínét. Itt egy távoli retrográd pályára áll és szerkezet megkerüli a Holdat.

A NASA közlése szerint vasárnap kora estére már 535 401 km-re volt a Földtől, és 63 570 km-re a Holdtól. Jelenleg 597 km/h sebességgel halad a Hold felé, vagyis mostanra újabb 9552 km-rel került közelebb hozzá.

A tervek szerint az Orion tovább gyorsul majd, így – amerikai idő szerint – hétfő estére eléri a Holdat. Ezután az űrhajó hajtóműveit többször is tesztelik, mielőtt végleg vissza nem kanyarodna a Föld felé. A tervek szerint december 11-én landol majd a jármű a Csendes-óceánban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: