Ezeket a recepteket kell megtanulnod 30 éves korodig a világ legjobb szakácsai szerint
18 évesen még teljességgel elfogadható, hogy egy rántottát is alig tudsz összedobni. Ám kettőt pislantasz, és máris 30 vagy, ebben a korban pedig bizony, már illő tudni pár fogást, akár férfi vagy, akár nő.
Az Independent összegyűjtötte, hogy a világ legjobb szakácsai szerint mely recepteket - úgymond - kötelező megtanulni, mire eléred a harmadik X-et.
Steve Groves a londoni Roux étterem séfje és egy brit televíziós főzőverseny korábbi győztese szerint a húszas évei során mindenkinek meg kellene tanulnia egy jó vacsorát elkészíteni: marhahús, sültkrumpli és berni mártás. Egy jó marhaszelettel mindenkit le fogsz tudni venni a lábáról, és egy ilyen klasszikus fogást bármelyik zöldséggel meg tudsz bolondítani.
Philippe Roth szerint a legfontosabb, hogy egészséges ételeket tanuljunk meg főzni. A salsa mártások elkészítésének fontosságát hangsúlyozza, mert szerinte egy jó mártástól minden hús- vagy halétel finom és egészséges lesz.
A New Yorki-i séf, Silvia Baldini egy egész listát állított össze, milyen alapokat szükséges elsajátítani a konyhában ahhoz, hogy finom ételek kerüljenek az asztalra mindennap. Baldini tippjei pedig tényleg az alapoktól indulnak.
Először is, a tökéletes omlett elsajátítására ösztönöz:
De ha az omlett egy kicsit nehéznek tűnik, akkor azt ajánlja, hogy egy tojásrántotta receptje is jó kezdés lehet.
A második fogás, ami nélkülözhetetlen bárki konyhai repertoárjából, a palacsinta. Vacsorára pedig a sült csirkét ajánlja. Baldini azt mondja, ez azért igazi jó fogás, mert maradékként, hidegen is finom, például szendvicsben. Egy egyszerű sült csirke mellé egy pikáns pácot ajánl, amely korianderből, paprikából, fokhagymából, köményből, szójaszószból és narancsléből áll. Ettől ízletes és karamellizált lesz a szárnyas.
Baldini egyik legegyszerűbb fogásként a sütőben sült lazacot ajánlja: 15 perc közepes fokozaton, és már kész is a különleges vacsora. Belül szép rózsaszínnek, kívül pedig puhának kell lennie.
Egy olasz fogás sem maradhat ki a legfontosabb ételek közül: a Pasta Aglio e Olio egy könnyű tésztavacsora. A legfontosabb része megtanulni a fokhagymát úgy megpirítani, hogy ne égjen oda. Egy kis chilivel és petrezselyemmel ízesítve pedig elkészül a leggyorsabb fogás, amit kis gyakorlással hajnali kettőkor pár sör után is össze lehet ütni. A New York-i szakács továbbá az mondja, egy egyszerű csokoládétorta receptjét is érdemes megtanulni, és azt is, hogyan kell tejszínt felverni, hogy ne mindig a tubusos kerüljön az asztalra.
A madridi Omar Allibhoy természetesen egy spanyol egytálételt, a paellát tartja kötelezőnek. A paella könnyen elkészíthető egyetlen edényben, mégis jól néz ki, és akár családi vagy baráti összejövetelen is tálalható.
Nick Thirkell 5 szósz receptjében hisz: a hollandi mártás, a paradicsomszósz, a besamel, a fehérmártás és a barnaszósz elsajátításával szerinte a határ a csillagos ég. Thirkell szerint ezek a szószok más mártások alapjai lehetnek, és egy jó szósz gazdag ízvilágot kölcsönöz bármely ételnek.

Kép: Pixabay
A római Daniel Petitta szerint a legfontosabb, hogy 30 előtt az ember el tudjon készíteni egy jó tésztát. Az ő kedvence a Spaghetti alle Vongole, vagyis kagylós tészta. A séf szerint a tengeri herkentyűk minden ételt fennköltebbé tesznek, így a főnöködnek vagy álmaid kiszemeltjének főzve biztosan nyert ügyed lesz. A Spaghetti alle Vongolénél a legfontosabb megtanulni, hogyan kell megtisztítani a Vénusz kagylókat, de utána már nagyon könnyű a recept. Egy finom borral tálalva pedig kitűnő fogás.
Címkép: Pixabay