News here
hirdetés

SZTÁRVILÁG

Ez történik, ha Erzsébet királynő meghal – részletes forgatókönyvet dolgoztak ki

A „London Bridge hadművelet” néven ismert tervet a hírek szerint még az 1960-as években dolgozták ki, nemrég pedig kiszivárogtak a részletek. Ezekből kiderült, mi lesz a forgatókönyv a királynő halálának bejelentésétől a temetésig.

Link másolása

hirdetés

Múlt héten ünnepelte 96. születésnapját Erzsébet királynő, aki korához képest még mindig jó egészségnek örvend (bár az utóbbi időben többször gyengélkedett, ráadásul a koronavírust is elkapta) uralkodói tennivalóit is el tudja látni, és egyelőre esze ágában sincs lemondani a trónról. Az Egyesült Királyság azonban már természetesen felkészült arra is, hogy mi fog történni, ha a királynő meghal. Egy elég részletes tervet dolgoztak ki erre az esetre még az 1960-as években, amelyről már régóta pletykáltak, ám tavaly szeptemberben a Politico birtokába került a szigorúan titkos terv egy feljegyzés formájában. A Buckingham-palotát nagyon feldühítette a dolog, utasította a brit kabinetirodát, hogy nyomozza ki, ki volt a szivárogtató.

Most a Daily Mail bemutatta a "London Bridge hadművelet" eddig ismert részleteit, amely ismerteti, mi fog történni, amikor a világ leghosszabb ideig trónon lévő uralkodónő meghal.

A politikai vezetők értesítése

Először a miniszterelnököt értesítik hivatalosan arról, hogy a királynő elhunyt. A terv kidolgozása óta azt rebesgetik, hogy a "London Bridge leomlott" kódot fogják alkalmazni ekkor. Ezután jön a többi politikai vezető, először a kabinet, a kabinetvezető, majd a Titkos tanács. A forgatókönyv meghatározza a telefonhívás szövegét is, amitől nem lehet eltérni, ez így hangzik: "Most értesültünk Őfelsége, a királynő haláláról. Diszkréció szükséges". Ezután véget is ér a hívás.

A nyilvánosság értesítése

Csak a politikai vezetők és a köztisztviselők informálása után jelentik be a nyilvánosságnak a királynő halálát. A bejelentés minden bizonnyal a PA Medián, az Egyesült Királyság és Írország nemzeti hírügynökségén és a főbb televíziós csatornákon keresztül történik majd meg. Ekkor már azt is közölhetik az uralkodó temetésének részleteit, amelyre valószínűleg 10 nappal a halála után fog sor kerülni.

hirdetés

A zászlók félárbócra engedése

A minisztereknek és a köztisztviselőknek egy emailt is küldenek arról, hogy azonnal félárbócra kell engedni az összes állami és kormányzati épület zászlóit.

Minden internetes platform feketébe borul

A királyi család hivatalos honlapja teljesen fekete lesz, a nyitólapon pedig egy rövid bejelentésben tudatják a királynő halálát. A kormányzati weboldalakat is speciális, előre megtervezett bannerekkel feketére változtatják. A hivatalos Twitter-, Facebook- és Instagram-oldalak is feketébe borulnak, és addig nem is lehet posztolni, amíg a miniszterelnök nyilvános beszédet nem mond a királynő halála kapcsán.

A miniszterelnök beszédet mond

A kormányfő élő tévéadásban beszél majd a Downing Street előtt, amely során tiszteleg az elhunyt királynő előtt. Ezután találkozik az új uralkodóval, aki Károly herceg lesz. Károly este hatkor beszél a nemzethez, hogy a beszédét az esti híradókban mutathassák be.

Megemlékezés a Szent Pál-székesegyházban

A miniszterelnök és a kabinet legrangosabb miniszterei egy olyan előre megtervezett megemlékezésen vesznek részt a Szent Pál-székesegyházban, amelynek a terv szerint spontánnak kell tűnnie.

Az új uralkodó kikiáltása

A királynő halálának másnapján délelőtt 10 órára hívják össze a St. James Palotában az Accession Council nevű tanácsot, amely kikiáltja Károly herceget az új uralkodónak. Az eseményen a férfiaknak nappali viseletre szánt öltönyben, fekete vagy sötét nyakkendőben kell megjelenniük, érmet vagy kitüntetést nem viselhetnek magukon. Egy tisztviselő felolvassa a kiáltványt, miszerint Nagy-Britanniának új uralkodója van, ezt filmre is veszik. Ezzel egyidejűleg ugyanezt az üzenetet felolvassák a Royal Exchange épületében.

Délben a parlament alsóházában a miniszterelnök vezetésével tisztelegnek a képviselők a királynő előtt. Délután fél 4-kor a kormányfő és a kabinet a Buckingham-palotába megy, ahol találkoznak Károly királlyal. A találkozón a házastársak nem vehetnek részt.

A királynő holttestét a Buckingham-palotában helyezik el

Bárhol is érte a halál a királynőt, a halálát követő második napon a Buckingham-palotába viszik. A koporsóját a trónteremben helyezik el, ahol egy oltárt is állítanak a királyi zászlóval. A koporsót négy fegyveres őr őrzi.

Különböző forgatókönyveket dolgoztak ki attól függően, hogy a királynő hol tartózkodott a halálakor. Ha a norfolki Sandringham-kastélyban hunyt el, akkor a királyi vonaton szállítják Londonba a holttestét. A vonat a St Pancras pályaudvarra fog érkezni, ahol Károly herceg, a miniszterelnök és a miniszterek is jelen lesznek.

Ha az uralkodó a skóciai Balmoralban volt, amikor meghalt, az Unicorn hadművelet lép életbe. Alapesetben vonattal viszik Londonba a koporsót Aberdeenshire-ből, de ha ez valamiért nem lehetséges, akkor az aberdeeni repülőtérről repülővel oldják meg. A gép valószínűleg a Heathrow repülőtérre vagy a RAF Northolt légierő-bázisra érkezik meg.

A királynő a windsori kastélyban tölti a legtöbb idejét, a koronavírus-járvány óta "buborékban" él ott. Ha ott hal meg, holttestét autóval szállítják a fővárosba.

Károly király körútra indul

Három nappal a királynő halála után fia, Károly körútra indul az Egyesült Királyságban. Először a Parlamentbe megy, ahol a képviselők részvétüket nyilvánítják neki. A következő állomás Edinburgh, ahol előbb a skót parlamentnél tesz látogatást, majd a St. Giles katedrálisban tart megemlékezést. Másnap Észak-Írországba, a Hillsborough-kastélyba utazik, ahol a parlament tagjai részvétnyilvánítást tesznek. Ezután pedig egy istentiszteleten vesz részt a belfasti Szent Anna-katedrálisban.

A körút utolsó állomása Wales, ahol a parlament meglátogatása után a cardiffi Llandaff katedrálisban tartandó megemlékezésre megy.

A királynő koporsójának menete

Eközben Londonban megtartják az Oroszlán hadműveletet, vagyis a királynő koporsós felvonulásának első próbáját. Ennek során a Buckingham-palotától a Westminster-palotáig viszik a koporsót. Másnap már élesben történik meg mindez nagyszabású katonai felvonulás keretében. Ilyen ceremóniát tartottak 2002-ben az anyakirályné tiszteletére is. A felvonuláson 1600-an vettek részt, 800 méter hosszú volt a menet, és körülbelül egymillió ember nézte végig, ahogy a koporsót átvitték a Westminster-palotába. Amint a koporsó megérkezik oda, megemlékezést tartanak a királynő tiszteletére.

A következő három napban a feldíszített, emelvényre tett koporsóhoz járulnak a gyászolók. Először a VIP-személyek róhatják le kegyeletüket meghatározott idő alatt. A nagyközönséget csak naponta nagyjából órára engedik be a terembe.

Széleskörű előkészületek a temetés előtt

A királyi háztartásban és a londoni kormányzatnál is komoly szervezés folyik a királynő temetése előtti napokban. Felkészülnek a magas rangú tisztviselők, VIP-személyek és méltóságok fogadására, a rengeteg turista érkezésére, ehhez igazítják a közlekedést és a rendőrségi munkát is. Ilyenkor a rendőrök nem mehetnek szabadságra, hogy legyen elég ember a különböző események biztosítására.

A királynő temetésének napja

Várhatóan tíz nappal a halála után fogják eltemetni a királynőt. Ezt a napot nemzeti gyásznappá nyilvánítják, de hivatalosan nem lesz munkaszüneti nap. Ha hétköznapra fog esni, a munkáltatókra bízzák, hogy az alkalmazottaknak szabadnapot adnak-e, ez nem lesz előírás.

Őfelsége temetési szertartását a westminsteri apátságban tartják, amely délben zárul két perces néma csenddel. Ezt követően a koporsót a windsori kastély Szent György-kápolnájába viszik, ahol a a VI. György király emlékkápolnában fogják végső nyugalomra helyezni Erzsébetet szeretett férje, Fülöp herceg mellé.

Károly királlyá koronázása

Az nem derül ki a tervből, hogy mikor tartanák meg Károly herceg koronázását. Erzsébetet 16 hónappal VI. György halála után koronázták meg. Voltak találgatások arról, hogy Károly esetleg VII. György király néven uralkodhat majd a középső nevét használva nagyapja előtti tisztelgésképpen, a Clarence-ház viszont nemrég azt közölte, hogy nem született még döntés ez ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Berki Mazsi első nyaralása férje nélkül: „Nagyon-nagyon nehéz napokat élek meg”
Berki Mazsi kislányával Emmával utazott el egy csodás helyre. Jelnek vette, hogy ezt az utat még Krisztián mutatta neki.

Link másolása

hirdetés

Berki Mazsi sírva vallott vlogjában arról, hogy milyen lesz első nyaralása Krisztián nélkül. Kislányával, Emmával egy olyan utazásra mennek, amelyet még férjével tervezett.

„Úgy érzem, azért fontos, hogy ezeket a felvételeket megcsináljam, hogy könnyebb legyen, és hogy idővel túl tudjak lépni. Mikor legközelebb a bőröndöt fogom pakolni, akkor ne arra gondoljak, hogy hárman vagy négyen mentünk volna. Nagyon-nagyon nehéz napokat élek meg, és nagyon hullámzom. Sokszor tudok mosolyogni, és a kislányom előtt próbálok erős lenni, mivel neki egy magabiztos, boldog anyára van szüksége. Ettől az utazástól azt várom, hogy egy kicsit megerősödöm lelkileg annyira, hogy nem kell majd mindennap sírnom”

- mesélte Berki Krisztián özvegye könnyeivel küszködve.

Mazsi egy jelnek vette ezt a nyaralást, hiszen korábban Krisztián nézte ki számukra az úti célt. Később kiderült, hogy Mazsi bábája is ott lesz ebben a táborban, ezért egyértelmű volt számára: kisbabájával el kell mennie.

„Erre az utazásra nem egyedül megyek. Ezt az utat a Szerelmem adta még nekem, mikor Mexikóban voltunk. Mikor meghalt a Szerelmem, másnap láttam ezt a tábort, láttam, hogy az én bábám is ott lesz, úgy éreztem, hogy ott a helyem. Összeraktam a képet, hogy ez volt az a tábor, ahova a Szerelmem is szeretett volna elmenni. Ez egy olyan utazás lesz, ahonnan picit másképp fogunk hazatérni”

- mondta Mazsi a videóban.

Mazsi videóját itt nézhetitek meg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZTÁRVILÁG
Károly herceg bőröndben és bevásárlótáskákban fogadott el egy kisebb vagyont egy katari sejktől
Állítólag a több mint 1,2 milliárd forintos adomány azonnal egy jótékonysági szervezethez került.

Link másolása

hirdetés

Károly herceg állítólag 2,6 millió fontot (1,2 milliárd forint) fogadott el készpénzben a volt katari miniszterelnöktől találkozóik során, írja a The Guardian. Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani sejk és kísérete egyik alkalommal bőröndben, később pedig egy, a királyi családhoz kötődő áruház bevásárlótáskáiban adták át az összeget.

A találkozók egyikét a londoni Clarence-házban, vagyis a Károly és Kamilla otthonául szolgáló királyi rezidencián tartották 2015-ben. A hírek szerint a pénzt kézzel számolta meg a herceg két tanácsadója. Károly szóvivője szerint a pénz átvételére a királyi család nevében eljáró Coutts magánbankot kérték fel, majd az összeget azonnal továbbították az egyik jótékony szervezetnek.

A Sunday Times beszámolója szerint nincs arra utaló jel, hogy a kifizetések illegálisak lettek volna. A walesi herceg jótékonysági alapja (PWCF) megerősítette, hogy a szóban forgó összeget készpénzben kapták meg.

A sejket gyakran úgy emlegetik, mint „az embert, aki megvásárolta Londont”. A világ egyik leggazdagabb emberének számító politikus komoly befektetéseket hajtott végre a brit fővárosban: nevéhez köthető többek között a The Shard felhőkarcoló, a Harrods luxusáruház és a InterContinental London Park Lane Hotel is. Al-Thani érdekeltségébe tartozik ezeken felül a leggazdagabb futballklubok között számon tartott Paris Saint-Germain is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
„Horváth Grétával ne baszakodjon senki!” – evészavaráról vallott, most lefogyott, és boldogabb, mint valaha
Gréta élete januárban fenekestül felfordult, és most úgy érzi, jó irányba indult el a változás felé.

Link másolása

hirdetés

Horváth Gréta az év elején elvált Meggyes Dávidtól, amikor kiderült, hogy párja új kapcsolatba bonyolódott. Gréta a mélypont után nemcsak lefogyott, de boldogabb mint valaha. Új Instagram-posztjában vallott nehézségeiről, amelyek megosztásával segíteni szeretne azokon, akik hasonló cipőben járnak.

A bejegyzésben Gréta előtte-utána fotókat tett közzé. Ezeken látható, hogy őrületesen lefogyott.

„A gimnáziumi évek alatt volt problémám az evéssel. Vagy sokat ettem, vagy egyáltalán nem ettem. Volt időszak az utolsó végzős évemben, amikor a hajam hullani kezdett, és a menstruációm is abbamaradt. Fejlődő szervezetem nem szerette a folyamatos kínzást és megvonást”

- számolt be nehézségeiről a kép alatt.

Grétának van mire büszkének lennie, hiszen nemcsak testileg érzi a változást, de lelkileg is megerősödött.

hirdetés
„A bal oldali képen egy boldogtalan, önmagát kereső nő képe van. Mindig tudtam mit kell tennem, mindig voltak az életemben a, b, c tervek. Tervekkel élek, hogy haladni tudjak és feljebb juthassak a fejlődésem útján. Most a lelki ÉS fizikai síkra egyaránt gondolok. A jobb oldali képen egy olyan nő van, aki boldog, akit megbecsülnek otthon, aki szeretnek! Egy olyan nő, aki mindig hinni tudott a megoldásban és a bajból kivezető útban.”

Azt is elmesélte bejegyzésében, hogy ősszel rengetegen bántották alakja miatt, még molett ruhakampányra is felkérték. Ez hideg zuhanyként érte, mivel világéletében nagyon odafigyelt alakjára. Úgy érezte, most változtatnia kell egészsége érdekében.

„Nagyképűnek fog tűnni, de nekem segít 'Horváth Grétával ne baszakodjon senki!'”

- osztotta meg Gréta hozzáállását, amely eredményesnek bizonyult.

Gréta élete januárban fenekestül felfordult és most úgy érzi jó irányba indult el a változás felé.

„Ez a poszt nem azért születik mert 'de jó magam mutogatni' - nem érdekel ez a része. Ez a posztom azért születik, hogy ne törődj bele abba ami neked nem jó. Ne hagyd, hogy mások úgy bánjanak veled amit nem érdemelsz meg. Ne hagyd, hogy idegenek szavai hatással legyenek rád. Szeretnélek megkérni téged, ha bármi problémád van akár lelkileg akár fizikailag, akkor keress fel szakembert. Az egészséged az első! Semmi nem ciki!”

- írta Gréta, ezzel is inspirálva követőit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
A Rovatból
hirdetés
Csoportos létszámleépítés a Life TV-nél: távozik Hajdú Péter, Ábel Anita, Csonka András és Bereczki Zoltán is
A csatornát is utolérte a kormányközeli médiában zajló átszervezési hullám.

Link másolása

hirdetés

A LifeTV 2009. szeptemberében indult Life Network néven, kezdetben csakis életmód témájú műsorokkal. A jelenlegi nevet 2017-ben vették fel, amit 2019-ben teljes arculatváltás követett.

A csatornát tavaly novemberben vásárolta meg Vaszily Miklós cége, a Media Vivatis Zrt. Mészáros Lőrinc korábbi feleségétől, Kelemen Beatrixtől.

A tévét az elmúlt két évben Hajdú Péter vezérigazgatóként irányította, és ő volt több műsor arca is. A tavalyi tulajdonosváltáskor Vaszily Miklós egy nagyon bizakodó közleményt adott ki, amelyben többek között azt írta, a céljuk, hogy a hazai televíziós piac meghatározó szereplőivé váljanak.

Hétfőn azonban a Blikk arról írt, hogy a csatornát is elérte a kormányközeli médiában zajló átszervezési hullám, és csoportos létszámleépítést hajtanak végre.

A lap szerint bár több opció is felmerült a csatorna jövőjével kapcsolatban, végül úgy döntöttek, hogy

nagyságrendileg kisebb büdzsével, saját gyártású műsorok, show-k nélkül készülő hagyományos kábelcsatornaként működnek tovább.

Így megszűnik a reggeli műsor, az Ébredj velünk!, amelyet Ábel Anita, Holdampf Linda, Csonka András és Bereczki Zoltán vezetett. Lekerül a képernyőről a Hajdú Péter vezette Összezárva és Frizbi, ahogy az Ábel Anita műsorvezetésével készült Activity, illetve a sztárok életét bemutató Van életünk című reality is.

hirdetés

Ezekből a produkcióból már nem készülnek új epizódok, csak ismétléseket sugároznak majd. A Blikk szerint

ezzel együtt Hajdú Péter vezérigazgatói megbízatása is véget ér.

Május elején derült ki, a Progress Media másik csatornája, a Pesti TV is megszűnik. A műsorokat május végéig készítették, a sugárzás pedig július 11-én fejeződik be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: