News here
hirdetés

SZTÁRVILÁG

Ez történik, ha Erzsébet királynő meghal – részletes forgatókönyvet dolgoztak ki

A „London Bridge hadművelet” néven ismert tervet a hírek szerint még az 1960-as években dolgozták ki, nemrég pedig kiszivárogtak a részletek. Ezekből kiderült, mi lesz a forgatókönyv a királynő halálának bejelentésétől a temetésig.

Link másolása

hirdetés

Múlt héten ünnepelte 96. születésnapját Erzsébet királynő, aki korához képest még mindig jó egészségnek örvend (bár az utóbbi időben többször gyengélkedett, ráadásul a koronavírust is elkapta) uralkodói tennivalóit is el tudja látni, és egyelőre esze ágában sincs lemondani a trónról. Az Egyesült Királyság azonban már természetesen felkészült arra is, hogy mi fog történni, ha a királynő meghal. Egy elég részletes tervet dolgoztak ki erre az esetre még az 1960-as években, amelyről már régóta pletykáltak, ám tavaly szeptemberben a Politico birtokába került a szigorúan titkos terv egy feljegyzés formájában. A Buckingham-palotát nagyon feldühítette a dolog, utasította a brit kabinetirodát, hogy nyomozza ki, ki volt a szivárogtató.

Most a Daily Mail bemutatta a "London Bridge hadművelet" eddig ismert részleteit, amely ismerteti, mi fog történni, amikor a világ leghosszabb ideig trónon lévő uralkodónő meghal.

A politikai vezetők értesítése

Először a miniszterelnököt értesítik hivatalosan arról, hogy a királynő elhunyt. A terv kidolgozása óta azt rebesgetik, hogy a "London Bridge leomlott" kódot fogják alkalmazni ekkor. Ezután jön a többi politikai vezető, először a kabinet, a kabinetvezető, majd a Titkos tanács. A forgatókönyv meghatározza a telefonhívás szövegét is, amitől nem lehet eltérni, ez így hangzik: "Most értesültünk Őfelsége, a királynő haláláról. Diszkréció szükséges". Ezután véget is ér a hívás.

A nyilvánosság értesítése

Csak a politikai vezetők és a köztisztviselők informálása után jelentik be a nyilvánosságnak a királynő halálát. A bejelentés minden bizonnyal a PA Medián, az Egyesült Királyság és Írország nemzeti hírügynökségén és a főbb televíziós csatornákon keresztül történik majd meg. Ekkor már azt is közölhetik az uralkodó temetésének részleteit, amelyre valószínűleg 10 nappal a halála után fog sor kerülni.

hirdetés

A zászlók félárbócra engedése

A minisztereknek és a köztisztviselőknek egy emailt is küldenek arról, hogy azonnal félárbócra kell engedni az összes állami és kormányzati épület zászlóit.

Minden internetes platform feketébe borul

A királyi család hivatalos honlapja teljesen fekete lesz, a nyitólapon pedig egy rövid bejelentésben tudatják a királynő halálát. A kormányzati weboldalakat is speciális, előre megtervezett bannerekkel feketére változtatják. A hivatalos Twitter-, Facebook- és Instagram-oldalak is feketébe borulnak, és addig nem is lehet posztolni, amíg a miniszterelnök nyilvános beszédet nem mond a királynő halála kapcsán.

A miniszterelnök beszédet mond

A kormányfő élő tévéadásban beszél majd a Downing Street előtt, amely során tiszteleg az elhunyt királynő előtt. Ezután találkozik az új uralkodóval, aki Károly herceg lesz. Károly este hatkor beszél a nemzethez, hogy a beszédét az esti híradókban mutathassák be.

Megemlékezés a Szent Pál-székesegyházban

A miniszterelnök és a kabinet legrangosabb miniszterei egy olyan előre megtervezett megemlékezésen vesznek részt a Szent Pál-székesegyházban, amelynek a terv szerint spontánnak kell tűnnie.

Az új uralkodó kikiáltása

A királynő halálának másnapján délelőtt 10 órára hívják össze a St. James Palotában az Accession Council nevű tanácsot, amely kikiáltja Károly herceget az új uralkodónak. Az eseményen a férfiaknak nappali viseletre szánt öltönyben, fekete vagy sötét nyakkendőben kell megjelenniük, érmet vagy kitüntetést nem viselhetnek magukon. Egy tisztviselő felolvassa a kiáltványt, miszerint Nagy-Britanniának új uralkodója van, ezt filmre is veszik. Ezzel egyidejűleg ugyanezt az üzenetet felolvassák a Royal Exchange épületében.

Délben a parlament alsóházában a miniszterelnök vezetésével tisztelegnek a képviselők a királynő előtt. Délután fél 4-kor a kormányfő és a kabinet a Buckingham-palotába megy, ahol találkoznak Károly királlyal. A találkozón a házastársak nem vehetnek részt.

A királynő holttestét a Buckingham-palotában helyezik el

Bárhol is érte a halál a királynőt, a halálát követő második napon a Buckingham-palotába viszik. A koporsóját a trónteremben helyezik el, ahol egy oltárt is állítanak a királyi zászlóval. A koporsót négy fegyveres őr őrzi.

Különböző forgatókönyveket dolgoztak ki attól függően, hogy a királynő hol tartózkodott a halálakor. Ha a norfolki Sandringham-kastélyban hunyt el, akkor a királyi vonaton szállítják Londonba a holttestét. A vonat a St Pancras pályaudvarra fog érkezni, ahol Károly herceg, a miniszterelnök és a miniszterek is jelen lesznek.

Ha az uralkodó a skóciai Balmoralban volt, amikor meghalt, az Unicorn hadművelet lép életbe. Alapesetben vonattal viszik Londonba a koporsót Aberdeenshire-ből, de ha ez valamiért nem lehetséges, akkor az aberdeeni repülőtérről repülővel oldják meg. A gép valószínűleg a Heathrow repülőtérre vagy a RAF Northolt légierő-bázisra érkezik meg.

A királynő a windsori kastélyban tölti a legtöbb idejét, a koronavírus-járvány óta "buborékban" él ott. Ha ott hal meg, holttestét autóval szállítják a fővárosba.

Károly király körútra indul

Három nappal a királynő halála után fia, Károly körútra indul az Egyesült Királyságban. Először a Parlamentbe megy, ahol a képviselők részvétüket nyilvánítják neki. A következő állomás Edinburgh, ahol előbb a skót parlamentnél tesz látogatást, majd a St. Giles katedrálisban tart megemlékezést. Másnap Észak-Írországba, a Hillsborough-kastélyba utazik, ahol a parlament tagjai részvétnyilvánítást tesznek. Ezután pedig egy istentiszteleten vesz részt a belfasti Szent Anna-katedrálisban.

A körút utolsó állomása Wales, ahol a parlament meglátogatása után a cardiffi Llandaff katedrálisban tartandó megemlékezésre megy.

A királynő koporsójának menete

Eközben Londonban megtartják az Oroszlán hadműveletet, vagyis a királynő koporsós felvonulásának első próbáját. Ennek során a Buckingham-palotától a Westminster-palotáig viszik a koporsót. Másnap már élesben történik meg mindez nagyszabású katonai felvonulás keretében. Ilyen ceremóniát tartottak 2002-ben az anyakirályné tiszteletére is. A felvonuláson 1600-an vettek részt, 800 méter hosszú volt a menet, és körülbelül egymillió ember nézte végig, ahogy a koporsót átvitték a Westminster-palotába. Amint a koporsó megérkezik oda, megemlékezést tartanak a királynő tiszteletére.

A következő három napban a feldíszített, emelvényre tett koporsóhoz járulnak a gyászolók. Először a VIP-személyek róhatják le kegyeletüket meghatározott idő alatt. A nagyközönséget csak naponta nagyjából órára engedik be a terembe.

Széleskörű előkészületek a temetés előtt

A királyi háztartásban és a londoni kormányzatnál is komoly szervezés folyik a királynő temetése előtti napokban. Felkészülnek a magas rangú tisztviselők, VIP-személyek és méltóságok fogadására, a rengeteg turista érkezésére, ehhez igazítják a közlekedést és a rendőrségi munkát is. Ilyenkor a rendőrök nem mehetnek szabadságra, hogy legyen elég ember a különböző események biztosítására.

A királynő temetésének napja

Várhatóan tíz nappal a halála után fogják eltemetni a királynőt. Ezt a napot nemzeti gyásznappá nyilvánítják, de hivatalosan nem lesz munkaszüneti nap. Ha hétköznapra fog esni, a munkáltatókra bízzák, hogy az alkalmazottaknak szabadnapot adnak-e, ez nem lesz előírás.

Őfelsége temetési szertartását a westminsteri apátságban tartják, amely délben zárul két perces néma csenddel. Ezt követően a koporsót a windsori kastély Szent György-kápolnájába viszik, ahol a a VI. György király emlékkápolnában fogják végső nyugalomra helyezni Erzsébetet szeretett férje, Fülöp herceg mellé.

Károly királlyá koronázása

Az nem derül ki a tervből, hogy mikor tartanák meg Károly herceg koronázását. Erzsébetet 16 hónappal VI. György halála után koronázták meg. Voltak találgatások arról, hogy Károly esetleg VII. György király néven uralkodhat majd a középső nevét használva nagyapja előtti tisztelgésképpen, a Clarence-ház viszont nemrég azt közölte, hogy nem született még döntés ez ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Félrenyelt és meghalt Varnus Xavér öccse
Az orgonaművész azonnal hazautazott Kanadából.

Link másolása

hirdetés

Váratlanul meghalt Varnus Xavér testvére, Ádám – írja a Blikk a Best Magazin alapján.

A 45 éves férfi nem volt beteg, egy félrenyelt falat okozta a halálát. Varnus Xavér Kanadában volt, amikor értesítették a tragédiáról, azonnal repülőre ült és Budapestre utazott az édesanyjához.

„Az önfeledt öröm, amikor 14 évesen először vehettem karjaimba a kórházban, és a veszteség érzése, amikor el kell most búcsúznom a testétől.

Régi hagyományunk, hogy Kanadába való hazautazásom előtti napon anyával és Ádámmal, valamint a fiaival mindig elzarándokolunk a Fiumei úti temetőbe a családi sírbolthoz. Őseink maradványainál búcsúzunk el ilyenkor egymástól. Így volt ez idén márciusban is, nem gondolhattuk akkor, hogy ezen az ikonikus helyen találkozunk így, hármasban utoljára."

– mondta a Bestnek az orgonaművész.

Ádámot október végén helyezik majd végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben, a családi sírkertben.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZTÁRVILÁG
Nem akarták beengedni Sebestyén Balázst az RTL Klub VIP-részlegébe a Szigeten
De belógott, amikor nem figyelt a biztonsági őr.

Link másolása

hirdetés

Szerda esti szigetes élményeiről beszélt Sebestyén Balázs a Rádio1 reggeli műsorában csütörtökön.

A beszámolójából nem csak az derült ki, hogy a műsorvezető sokáig összekeverte Dua Lipát Nicki Minajjal, hanem arra a is rácsodálkozott, hogy a fesztiválon a VIP részen belül is van egy VIP rész.

Balázs azt mondta, hogy mikor bementek mosdóba a VIP-részlegbe, látta, hogy az RTL Klubnak is van egy külön VIP-részlege. A műsorvezető ekkor azt gondolta, hogy a párjával felmennek ide és innen fogják megnézni a Dua Lipa koncertjét.

Csakhogy,

amikor be akartak menni, a biztonsági őr megállította őket, és megkérdezte, hogy hova mennek?

„Gondoltam magamban, nem ismer meg, de reménykedtem, hogy végül beugrik neki az az ezeregyszáz Balázs Show, és a tömérdek egyéb műsor, amit a csatornánál csináltam” - mondta Balázs, aki fel is integetett közben az ismerőseinek, aki visszaintegettek neki, majd buliztak tovább.

hirdetés

A helyzetet végül úgy oldotta meg, hogy

amikor az őr elfordult, akkor egyszerűen felszaladtak mellette a lépcsőn.

Mivel a biztonsági ember nem ment utána, így végül az RTL Klub VIP-részében nézték meg a koncertet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Sáfrány Emese az új barátjával közös fotókat posztolt
Győrben kirándultak.

Link másolása

hirdetés

Április elején jelentette be Sáfrány Emese és Hornyák Ádám, hogy külön utakon folytatják. A légtornász a szakítás után újra randizni kezdett, július elején pedig azt is elismerte, hogy

a TNT zenekar dobosával, Intivel kibontakozóban van a kapcsolatuk.

Úgy tűnik a pár azóta tovább bontogatta a kapcsolatukat, ugyanis a minap Győrben jártak együtt és ahogy a 24.hu kiszúrta: Emese több közös fotót is posztol Indivel.

A képeket a celeb Instagram-oldalán lehet megnézni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Gerard Piqué gyorsan túllépett Shakirán, egy neki dolgozó fiatal nővel randizhat titokban
A Barcelona játékosa és a Grammy-díjas énekesnő júniusban jelentették be, hogy válnak, de Piqué nem sokat teketóriázott, mielőtt újra randizni kezdett.

Link másolása

hirdetés

A sztárfocista Gerard Piqué titokban egy neki dolgozó, 23 éves PR-tanulóval randevúzik, mindössze két hónappal azután, hogy kiderült, tizenegy évnyi együttélés után elválnak útjaik Shakirával – írja a Daily Mail.

A spanyol játékos állítólag akkor ismerkedett meg a 23 éves Clara Chia Martival, amikor a nő a focista Kosmos nevű produkciós cégénél kezdett dolgozni rendezvényszervezőként.

Míg a kolumbiai világsztárral való szakítása csak júniusban derült ki, a The Sun napilap egy névtelen forrásra hivatkozva arról számol be, hogy Piqué és Clara már hónapok óta találkozgatnak.

„Eddig hallgattak a kapcsolatukról, de a körülöttük lévők mind tudják, mi történik” – állítja a forrás.

Júniusban egy svéd szurkoló levideózta, hogy a Barcelona játékosa egy titokzatos nő társaságát élvezi egy stockholmi buliban. A spanyol sajtó azóta próbálja beazonosítani, hogy ki lehetett a focista rejtélyes kísérője.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: