A túlélésért küzd a közétkeztetési szektor – van, ahol már 56%-kal emelkedett az ebéd ára
Magyarországon törvény írja elő az intézményi fenntartóknak a közétkeztetés biztosítását, azaz, hogy minden óvodában és iskolában legyen meleg étel.
Ezek a fenntartók jellemzően az önkormányzatok, amelyek vagy közbeszerzésen kiválasztott szolgáltatót bíznak meg, vagy - ha van saját konyhájuk,- maguk szervezik meg a közétkeztetést.
Cikkünkben két példát mutatunk be. Egy kistelepülést, ahol saját konyhával rendelkeznek, valamint Magyarország legnagyobb közétkeztetőjét, a Hungastot, akik az elszálló infláció miatt jelenleg a túlélésért küzdenek.
Jánoshidán kevesebb mint 2400-an laknak, és az önkormányzat rendelkezik saját konyhával. Ám nem tudja saját erejéből működtetni, ezért bérbe adták egy közétkeztető cégnek, és tőlük vásárolják a meleg ételt. A helyben főzött ebédet az óvodába, iskolába járó gyerekek és a szociális étkeztetésben résztvevők számára vásárolják.
Az iskolában az év első felében még 516 Ft-ért tudták megvásárolni az ebédet, július elejétől viszont már 716 Ft-ra emelkedett az ár. A bérlő nem tudna a továbbiakban működni, ha október 1-től nem emelnének ismét árat, így ettől a naptól már 806 Ft lesz az ebéd.
Ez azt jelenti, hogy június óta 56%-ot emelkedett az ára, ami azért is drasztikus, mert a Jászságban sokan csak a minimálbér körüli összeget viszik haza, és a legtöbb nyugdíj sem haladja meg a 100 ezer forintot. Az emelés csak a munkanapokat számolva több mint 6 ezer forint plusz kiadást okoz egy évben.
A piacvezető Hungast jelenleg csaknem ezer tálalási pontra szállít ételt, így a legtöbb óvodában vagy iskolában az ő ételeikkel találkozhatnak a gyerekek.
Mivel a fenntartónak, tehát jellemzően az önkormányzatoknak kell gondoskodni arról, hogy minden nap legyen meleg étel az intézményekben, a közétkeztető cégek közvetlenül az iskolákkal nincsenek kapcsolatban, a fogyasztókkal pedig pláne nem. Az ő esetükben a felmerülő áremeléseket minden esetben az önkormányzattal kell letárgyalniuk.
Enyedi Csaba, a Hungast csoportot tulajdonló GVC GROUP kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a közétkeztetési szektor gyakorlatilag a túlélésért küzd. Ahhoz, hogy ne veszteségesen üzemeltessék a konyhákat, szerinte muszáj lenne emelnünk a díjakon.
Többletkiadást jelenthet ezen felül az is, hogy a szektor eleve létszámhiánnyal küzd, hiszen ilyen árak mellett nehéz kitermelni a fizetéseket is. Ráadásul a munkaerőoldalon is megjelent az igény a fizetésemelésre, mivel az infláció az ott dolgozókat is érinti. Új munkaerő toborzásakor törekedniük kell a bérfeszültség elkerülésére is, hogy a meglévő kollégákat meg tudják tartani.
A Hungast szerint a közétkeztetés már hosszú ideje alulfinanszírozott. Ráadásul Enyedi Csaba szerint az emberek náluk már néhány százalékos emelésére is érzékenyen reagálnak, míg egy-egy népszerű gyorsétteremben akár a korábbi ár többszörösét is kifizetik.
Enyedi Csaba szerint nagyon fontos lenne, hogy az önkormányzatok felismerjék és felvállalják a lakosság felé kommunikációban is ezt a helyzetet. A szolgáltatás biztonságos működése érdekében el kellene fogadtatni, hogy emelés nélkül nem fog menni.
Ennél alacsonyabb mérték esetén januárban ismét újra kellene gondolni az árakat.
Az állam a közétkeztetésre egyébként rendszeresen ad támogatást, amit viszont nem a közétkeztető cégek, hanem maguk az intézményfenntartók, azaz az önkormányzatok kapnak. Ők dönthetik el, a kapott támogatásból kiknek és milyen mértékben finanszírozzák az étkezését.
Ráadásul jelenleg nekik is 27%-os áfát kell fizetniük. Azt mondják, ennek csökkentése segítené a szektort, hogy kisebb áremeléssel is túlélje a mostani válságot.