SIKERSZTORIK
A Rovatból

Történelmi siker: beválasztották a TOP 50-be a St. Andrea pincészet Egri Bikavérét a világ legnagyobb borversenyén

Lőrincz György, a pincészet tulajdonosa és vezetője a Szeretlek Magyarországnak nemcsak a borkészítési filozófiájukról, hanem arról is beszélt, hogy a magyar bor még korántsem világhírű, de az lehet.
Haimann Éva - szmo.hu
2021. július 09.


Link másolása

Történelmet írt a St. Andrea pincészet különleges Egri Bikavére: ez az első bor Magyarországról, amelyet beválasztottak a TOP 50-be a világ legnagyobb és leghíresebb borversenyén, ahol összesen 92 magyar bort díjaztak. Lőrincz György, a pincészet tulajdonosa és vezetője a Szeretlek Magyarországnak adott interjúban nemcsak a borkészítési filozófiájukról, de arról is beszélt, hogy a magyar bor még korántsem világhírű, de az lehet.

A 2021-es Decanter World Wine Awards-on minden évben díjaznak magyar borokat, de még soha nem fordult elő, hogy valaki hazahozza Londonból a legmagasabb elismerést, a Best in Show kitüntető címet. Az önök Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér grand superior-je az első a remélhetőleg még hosszú sorban. Mit kell nyújtania egy bornak ahhoz, hogy bekerüljön ebbe a francia, olasz és spanyol borok uralta elitbe?

Még mi is keressük erre a választ, tanulmányozzuk az értékelést, de nyilvánvalóan a termőhely különlegessége és a borkészítési filozófiánk egyaránt hozzájárult ehhez az elismeréshez.

Az egri borvidék hagyományait és adottságait tekintve is különleges, de azon belül is van egy elképesztően egyedi termőhely, Nagy-Eged dűlő, amely azon túl, hogy szent hely, tengeri üledékes mészkő az alapja. Ez különleges struktúrát és aromatikát ad a szőlőnek és a belőle készült bornak.

Néhány éve dolgozunk ezen a dűlőn, és ugyan volt már innen borunk, de az első bikavér pont ez a 2017-es évjárat, ami az elismerést megkapta.

A bor minősége szempontjából tehát alapvető, hol terem a szőlő, amiből készül. Azt is említette azonban, hogy a borkészítési filozófián, meg gondolom, a technológián is sok múlik. Mi az önök filozófiája?

A St. Andreánál a hagyományos szőlészeti és borászati ismereteket, valamint a klasszikus módszereket úgy igyekszünk ötvözni, hogy abból valami nagyon eredeti születhessen. A hagyományból igyekszünk erőt gyűjteni és iránymutatást kapni, ugyanakkor az Egerhez tartozó utánozhatatlan borokat a korszak elvárásaihoz szeretnénk igazítani.

Mit kell ez alatt érteni?

Azt, hogy változik a világ, változnak az igények, ezért a boroknak is változniuk kell.

Amíg például 15 évvel ezelőtt keresettek voltak a magasabb hordóhasználat miatt olajosabb és érettebb, magasabb alkoholtartalmú fehér borok, ma már ilyeneket sem a kereskedők, sem a borértők nem választanak. Napjainkban a feszes, finom, izgalmas, tiszta, moderált alkohol-tartalmú és kedvesen érlelt, elegáns fehérekre van kereslet.

A piaci igényekhez pedig alkalmazkodnunk kell, egy bor nem lehet ódivatú.

A gasztrokultúra is rengeteget változott akár csak az ön által említett 15 év alatt: könnyebb ételeket eszünk, azokhoz pedig könnyedebb borok illenek. Fogyasztunk-e manapság még vörösbort, Egri Bikavért, vagy ez inkább a fehérek, rozék kora?

A jó vörösbor ma már nagyon messze van attól, amit évtizedekkel ezelőtt ittunk. A mai modern vörösbor gyümölcshangsúlyos, könnyed, mondhatni, légies, ugyanakkor komplex és gazdag élményt ad.

A bikavér mekkora szegmenst tesz ki a St. Andreánál a termelésből, illetve az eladásból?

Körülbelül 70 százalékot. Egri bortermelőként az Egri Bikavér és az Egri Csillag a két fő borunk. Az előbbiből hétféle van jelenleg a szortimentben, ezek közül az Igazán Egri Bikavér 2016 nemrég megkapta az Eger legjobb bikavére díjat. Mi nagyon komolyan vesszük, hogy dolgozzunk az egri borokkal, mint témával, nem csak, mert kötelességünknek érezzük, de azért is, mert szeretjük és hiszünk benne.

A francia, az olasz, a spanyol, vagy akár az ausztrál, új-zélandi borok mellett mennyire rúghatnak labdába a magyarok? Egyáltalán, mennyire ismert ön szerint a magyar bor és azon belül a bikavér a világban?

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem ismert, mert az ismertség tömegszerűséget jelent, és ilyenről nem beszélhetünk. Ennek több oka is van, döntően az, hogy az 1870-es évekbeli filoxéravész után, majd a szocialista korszakban nem abba az irányba ment a hazai borkészítés, ami visszavezethette volna a korábbi ismertségbe. Rengeteg értékes tudást elfelejtettünk a szőlő ápolásával, nevelésével és a borkészítéssel kapcsolatban, így a minőség nem tudott töretlenül javulni, finomodni.

Felkerülhet még a magyar bor a világ bortérképére?

Ami biztos, hogy az adottságaink káprázatosak, de az is, hogy feladatunk van azzal kapcsolatban, hogy termőhelyeink, boraink megtalálják az identitásukat. Chile, Argentína, Új-Zéland példája mutatja, hogy néhány évtized alatt el lehet jutni a világhírhez, ezeknek az országoknak a példáját érdemes tanulmányozni.

Milyen lesz az idei termés, az idei boralapanyag? Születhet belőle különlegesség?

Én minden évben úgy készülök, hogy az idei termés lélegzetelállító lesz, meg is mosolyogják az optimizmusomat a borászok. De, hogy konkrétabb legyek: kicsit küzdelmesnek érzem ezt az időszakot, sok volt ősszel, télen és tavasszal a csapadék, most viszont már hetek óta nagy a meleg, így el vagyunk maradva a zöldmunkákkal.

Úgy gondolom, hogy az idei jó évjárat lesz, de mindig a végjáték a perdöntő, akkor leszünk áldottak, ha a szeptember-október száraz lesz, mert akkor el lehet érni az optimális szőlőérettséget.

Szeretnék ebben bízni. Így készülök.

Eger és a bikavér

Az egri borvidéken évszázadokon át a fehér szőlő termelése volt a meghatározó, de a hely egyaránt alkalmas magas minőségű fehér és vörös borok készítésére. Mindig is sok szőlőfajtát használtak, ezért is lett a borvidék a házasított borok hazája.
Eger hosszú évtizedek óta vörös borának, a bikavérnek köszönheti ismertségét és elismertségét. Napjainkban az Egri Bikavér jellemzően olyan magyar szőlőfajták házasításából készül, mint a Kékfrankos, a Portugieser, a Kadarka, illetve a nemzetközi fajták közül Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, a Merlot, valamint a  Pinot Noir és a Syrah.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Szinte csoda: közel 30 év után találták meg a Forma-1-es versenyző ellopott Ferrariját
Mint kiderült, Gerhard Berger 1995-ben eltűnt autója Japánba került, majd onnan Nagy-Britanniába, ahol most találta meg a Scotland Yard.

Link másolása

Londonban találták meg Gerhard Berger volt Forma-1-es autóversenyző csaknem 29 éve ellopott Ferrariját.

Az osztrák expilóta Ferrari F512M típusú személyautóját 1995 áprilisában, a San Marino-i Nagydíj első időmérő edzése után lopták el ismeretlen tettesek Berger imolai szállodájának parkolójából, a Ferrari-istálló akkori másik versenyzője, Jean Alesi ugyancsak Ferrari típusú autójával együtt.

A Scotland Yard hétfőn bejelentette, hogy Berger Ferrariját az autókhoz kapcsolódó szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyosztálya 29 évvel az eset után Nagy-Britanniában megtalálta.

A beszámoló szerint a londoni rendőrség januárban értesítést kapott a Ferrari autógyártól arról, hogy egy amerikai vásárló tavaly egy brit közvetítő révén kívánt megvásárolni egy Ferrari személyautót, ám a cég vizsgálatai kiderítették, hogy lopott kocsiról van szó.

A Scotland Yard ilyen ügyekre szakosodott részlege kiterjedt vizsgálatot indított, amelyből kiderült, hogy Berger ellopott autójáról van szó. Az ügyosztály kiderítette azt is, hogy a kocsit a 29 évvel ezelőtti lopás után nem sokkal Japánba szállítottak, és onnan érkezett 2023 végén Nagy-Britanniába.

Az ügyosztály négynapi vizsgálattal feltárta a kocsi múltját, és a Scotland Yard ezután lefoglalta a járművet, megakadályozva elszállítását Nagy-Britanniából – áll a londoni rendőrség hétfői beszámolójában.

A vizsgálatot vezető nyomozó, Mike Pilbeam közölte: szakértői becslések szerint a kocsi értéke megközelíti a 350 ezer fontot (162 millió forint).

Pilbeam közölte azt is, hogy Alesi ellopott Ferrarija továbbra sem került elő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Balogh Levente: Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok
Keménykezű vezető vagy szőrösszívű üzletember? Milyen valójában Balogh Levente? Tényleg minden üzletet megköt? Az Álommeló és a Cápák között befektetője fogadott minket az irodájában.

Link másolása

Balogh Levente üzletember, befektető, televíziós személyiség, a Szentkirályi Magyarország Kft. alapítója és vezetője. Vízmárkája mellett kozmetikai termékeket és kávékat értékesít a piacon, közvetett módon több tízezer embernek ad munkát. Jelenleg is új munkatársat keres.

- Néhány hete indult az Álommeló 2, az első évad megosztó volt, egyértelmű volt a második évad elindítása?

- Nem volt egyértelmű. Amikor az első évadot forgattuk, szó sem volt a folytatásról, viszont olyan jól sikerült, hogy adta magát. A műsor nézettségét tekintve úgy döntöttünk az RTL Klubbal, hogy érdemes továbbvinni. Ami a személyes megélést illeti, nagyon jó élmény volt számomra, arról nem beszélve, hogy valóban egy remek munkatársat kaptam az Álommelónak köszönhetően.

- Mondjuk el, hogy az irodájában itt van velünk Keserű Balázs, az Álommeló első győztese, aki szemmel láthatóan jó munkaerő, amióta itt vagyok, elképesztő tempóban dolgozik, és az is látszik, hogy jól kijönnek egymással. De meg kell hagyni, hogy a műsorban kemény kezű volt a versenyzőkkel, és ez most sincs másképp.

- Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok.

Ez pedig semmi ahhoz képest, ahogy a műsor amerikai változatában viselkedik a cégvezető, igazi kispályás vagyok hozzá képest. Ezzel nem teljesen értek egyet, édesapám volt ilyen keménykezű, én ebben különbözök tőle.

Ugyanakkor tudom, hogy milyen sok múlik a kiválasztáson, ha rossz embert választok, akkor csak hátráltatom magamat, ha viszont megtalálom a pozícióra legalkalmasabb kollégát, akkor sokat tehetek a cégért. Vagyis az én elméletem a következő: legyél nagyon kemény, ha új munkatársak keresel.

- Ilyen az igazi Balogh Levente?

- Aki szeretné tudni, hogy milyen vagyok valójában, nézze meg az Álommelót és a Cápák között műsort. Az igazság a kettő között van.

Balogh Levente és Keserű Balázs, Az álommeló 1. évadának győztese. Fotó: RTL

- Az üzleti műsorról akartam kérdezni. Megszámlálhatatlan vállalkozásba szállt be, legalábbis mi ezt láttuk a képernyőn.

- Azért a gyakorlatban ez nem egy nagy szám, ráadásul folyamatosan változik, ezért most nem tudom megmondani, hogy ezen a napon pontosan mennyi együttműködésről van szó. Ennek oka, hogy folyamatosan változnak a részesedések,

van, hogy kivásárolnak engem a vállalkozásból, vagy hogy egy vállalkozó nem teljesíti a műsorban foglalt feltételeket, ezért nem tudok beszállni.

Persze még ez is változhat. Előfordult, hogy egy cég nem teljesítette a feltételeket, viszont sok pontenciál volt az üzletben, ezért újra tárgyaltunk arról, hogy érdemes lenne szerződni. Összességében a Cápák között műsorban kötött üzleteknek az ötven százaléka valósul meg.

- Ez játék vagy üzleti stratégia?

- Ezen a szinten játék. A Szentkirályi 70 milliárdot ér, ezzel szemben a néhány milliós vállalkozások eltörpülnek.

- Mi a helyzet a saját vállalatával? Van itt ivóvíz, kozmetikumok és már kávé is.

- A Szentkirályinál jelenleg kőkemény automatizálás folyik. A cél, hogy megőrizzük azt a minőséget, amit megszoktak a fogyasztók, ebből nem engedek. Most, amikor itt beszélünk, közvetlen módon négyezer embernek ad munkát a Szentkirályi, közben szépen halad a maga útján. Akárcsak a Vízangyal, amelyből két kategóriát készítettem, egy mindennapi, könnyen elérhető termékcsaládot, valamint egy prémiumkategóriás termékcsaládot, amelyre kozmetikai láncot építettem.

A legújabb üzletem a kávéra épül, ez egy szerelemprojekt, aminek a célja, hogy olyan magas minőségű kávét áruljak, amelyek vélhetően sosem fognak bekerülni a boltok polcaira, elvégre az igazán jó kávékat nem a multikban árulják.

Miért éppen kávé? Szeretem, jó ötletnek tűnt beszállni a kávépiacra, de a fókusz mindig a Szentkirályin lesz. Ez a legfontosabb minden üzlet között, és büszkén mondhatom, hogy a Szentkirályi tőkeszerkezete sokkal erősebb, mint bármikor korábban, arról nem beszélve, hogy a cég régen kinőtte magát. Negyven év múlva fellövöm az űrbe, ott lesz a Holdon a Szentkirályi!

Fotó: Ujvári Sándor

- Mintha csak a magyar Elon Musk lenne. Külföldre is terjeszkedik?

- Nem célom az exportálás. Nem lenne jó döntés, márcsak azért sem, mert az Európai Unió korlátozza. A kút forrástól számított ötszáz kilométeres sugarú körön kívül nem adhat vizet.

Ez védi a vízbázist attól, hogy ne fosszuk ki.

Így van ezzel minden nemzet, Szerbiában például ott van Milos víz vagy Ausztriában a San Pellegrino, és még hosszan sorolhatnám a többi ország nemzeti vízmárkáját. Ezt pedig tiszteletben tartja minden cégtulajdonos, valamint ezt támogatja a nemzetközi Centrál European Mineral Water Holding, amelynek ez elnöke vagyok.

- Mindig is erre vágyott: cégvezetés, üzleti döntések, elnöki poszt?

- Édesapámtól láttam, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalkozást. Majd megismertem egy görög milliárdost, akinek tetszett a vezetői stílusa, az élete, a gondolkodása, és elkezdtem figyelni őt. Mellette rengeteget olvastam a világ legnagyobb, leghíresebb márkáiról, kezdve a Gucci háztól a Mercedesig. Tizennégy éves korom óta tudatosan építem magam, ez lett az eredménye, amit ön most felsorolt.

- Tehát kemény munka árán jutott ilyen magasra?

- Sok munka van benne, ez nem vitás, de azért hozzá kell tenni, hogy erre születni kellett. Mert vagy vezetőnek születik valaki, vagy nem. Itt vannak például a zeneművészek. Vegyünk egy zseniális hegedűművészt: hiába tanul sokat a virtuóz, ha nem erre született, akkor nem lesz nagy művész. A gyerekekkel is ezt akarom megértetni, amikor előadásokat tartok számukra. Arra ösztönzöm őket, hogy

vizsgálják meg, minek születtek: vezetőnek vagy menedzsernek. Ha vezetőnek, akkor ennek megfelelően kell továbbmenni az életben,

ha menedzsernek, akkor ennek megfelelően edukálják magukat. És van még valami, legyenek értékeik! Sajnos ma egyre kevesebben vagyunk azok, akik saját értékeink mentén teremtettünk vállalkozást, holott erre óriási szükség lenne ma Magyarországon, mert a német cégek nem fogják képviselni a mi értékeinket…

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hide the Pain Harold 80 éves lesz jövőre, de most is dolgozik és tele van tervekkel és meghívásokkal
Előfordult, hogy külföldön testőröket kellett mellé állítani, mert annyian akartak vele fotózkodni. Ám ő szívesen pózolt mindenkivel.

Link másolása

Arató Andrást - aki világszerte a „Hide the pain Harold” nevezetű internetes mémnek köszönhetően vált ismertté - igazi világsztárként fogadják Hegyeshalmon túl. Kolumbiában például testőröket kellett mellé adni, mert annyian akartak fotózkodi vele - árulta el.

Nemrégiben is több felkérése volt külföldön és most is készül, például Olaszországba. Reklámot csinált, fesztiválra készül, beszélgetéseken vesz részt.

Jövőre lesz 80 éves, de tele van tervekkel

- mondta a Reggeli műsorában.

A családja és a menedzsere, akivel igazi baráti viszonyban vannak, áll mellette - árulta el.

VIDEÓ: Az RTL Reggeli beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET: