hirdetés

SIKERSZTORIK

Kik azok a magyarok, akik a sziámi ikrek szétválasztására vállalkoztak? Bemutatjuk őket!

Az elszánt magyar orvoscsapat Nigériától Bangladesig gyógyítja azokat, akiknek nélkülük nem lenne esélyük. A kétéves ikerpár jelenti az eddigi legnagyobb kihívást számukra.

Link másolása

hirdetés

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy Magyarországon folytatódik a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár szétválasztása. A két bangladesi kislány műtétsorozatát a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta.

A kétéves Rabia és Rukia minimum nyár elejéig itt lesznek nálunk, egy speciális szövettágító folyamaton esnek majd át, aminek végeztével kerülhet sor végleges szétválasztásukra.

Ez egy nagyon nagy kockázatú műtétsorozat, de az alapítvány orvosai minden tőlük telhetőt megtesznek a sikeres teljes szétválasztás érdekében.

Ilyen eljárásokkal végzett operációra ezelőtt soha nem volt még példa, de mindenki nagyon bizakodó. Ennek apropóján beszélgettünk Sándor Alexandra Valériával, az alapítvány kommunikációs vezetőjével.

– Mit kell tudni röviden a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány történetéről és tevékenységéről?

hirdetés

– Az alapítványt 2002-ben hozta létre Dr. Csókay András idegsebész, valamint Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. Céljuk az volt, hogy olyan betegeken segítsenek, akiknek egyébként valamilyen okból kifolyólag nem lenne lehetőségük a gyógyulásra vagy az életben maradásra. 2010-ig elsősorban Magyarországon tevékenykedtek, hazai közkórházaknak, szociális otthonoknak, nagycsaládos egyesületeknek szerveztek adományokat, megkönnyítve az egészségügyi és szociális ellátást.

Kilenc évvel ezelőtt kezdett Pataki doktor missziókat szervezni Bangladesbe. Erről az országról tudni kell, hogy kulturális és földrajzi sajátosságok miatt arányaiban rendkívül sok a fejlődési rendellenesség – például végtagfejlődési rendellenesség (ujjösszenövés) – és az égési sérülés. Egyrészt azért, mert a várandós nőknek nincs lehetőségük szűrővizsgálatokra, amelyek kimutatnák az elváltozásokat, másrészt pedig nyílt tüzet használnak.

Eddig hat nagyobb misszió valósult meg, ezek egyenként két hétig tartottak, Az orvosok ilyenkor reggeltől estig operálnak, összesen akár 150 műtétet is sikerült elvégezniük.

Az Alapítvány Csókay doktor vezetésével pedig Nigériában is működtet idegsebészeti missziót, ahol például már öthónapos terhes kismamából is sikerült óriás agydaganatot eltávolítani, a magzat és az anyuka és túlélték a beavatkozást.

– Ebben a konkrét ügyben hogyan jöttek be a képbe?

– 8 év alatt több mint 500 pácienst operált meg Alapítványunk Bangladesben. Köztük nagyon súlyos eseteket is sikerrel. Pataki doktor legutóbbi missziója alatt vitték oda hozzá az ikreket, hogy van egy ilyen nehéz eset, szét lehetne-e választani őket, eddig külföldi centrumok sem vállalták ezt. A bangladesiek bíztak a magyar orvosokban az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Csókay doktor is kint volt Pataki doktorral pont akkor, s az addigi leletek szemrevételezése után támadt egy sugallata: Honvédkórház-beli kollégája, Hudák István épp olyan módszerrel dolgozik, ami esélyt adhatna az ikreknek arra, hogy a szétválasztásuk során mérsékeljék a legkockázatosabb részt jelentő beavatkozás rizikóját.

Ennek lényege, hogy a közös agyi szállítóér-szakaszt nyílt műtét nélkül választják szét, érfalon belüli megközelítéssel, egy combvénából induló katéter segítségével a szív mellett elhaladva’ Ez két lépcsőben meg is történt, tavaly februárban és augusztusban.

– Hány orvos vesz részt az akcióban, és volt-e vita köztük arról, vállalják-e a beavatkozást, az egész világon egyedüliként?

– Csókay, Pataki és Hudák doktor a csapat vezetői, az egyes szakaszokat (endovaszkuláris, plasztikai sebészeti, idegsebészeti) ők koordinálják. A végleges szétválasztáshoz majd 20 fős orvosstábra és legalább ennyi műtős(nő)re, asszisztensre és technikusra lesz szükség. A csapat már összeállt, gyakorlatokat is tartunk. A három vezető orvos között semmilyen vita nem merült fel, apróbb szakmai nézeteltérések persze adónak mindig, de teljes az egyetértés és az eltökéltség.

Úgy voltak vele, hogy ha már ez az eset „megtalálta” őket, ráadásul jött a sugallat is, hogy egyedülálló módon a legkockázatosabb beavatkozást el tudják végezni egy forradalmian új módszerrel, ami lényegesen csökkenti a halálozási kockázatot, egyszerűen nem mondhatnak rá nemet.

A rizikók maximális figyelembe vételével is van esély arra, hogy új életminőséget lehet adni a két kislánynak.

– Milyen kockázatokat rejt magában egy ilyen műtét? Mekkora a túlélési esély?

– Az első beavatkozás alkalmával, tavaly februárban Hudák doktor a döntő pillanat előtt elment az édesanyához és megkérdezte, folytassák-e, mert 80 százalék esélyt lát a túlélésre, és 20-at arra, hogy nem járnak sikerrel, és belehalhatnak a beavatkozásba. Az anyuka azt felelte, mindenképp meg kell adni az esélyt rá, hogy a kislányok külön folytathassák az életüket. A műtét sikerült, ahogy augusztusban a következő is, így most már tulajdonképpen a teljes agyi szállítóér-szakaszt szét van választva.

Ami viszont ezután következik majd, arra nem tudunk százalékos arányt mondani, hiszen ilyesmire tényleg nem volt még példa ezelőtt. Jóval nagyobb a rizikó még a korábbi műtéteknél is.

– A költségeket ki fedezi, és mennyi pénzről van szó?

– A műtétsorozatot a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezi és finanszírozza, minden támogatást és adományt szívesen fogadunk. A kiutazásokat, a kinti műtéteket is mi álljuk. Pontos összeget nem tudok mondani, voltak elképzeléseink róla, de eddig mindegyiket felülírta az élet. Az viszont biztos, hogy annak az árnak a töredékéért el tudjuk végezni, amennyibe Amerikában vagy Nyugat-Európában kerülne, ha egyáltalán bárki elvállalta volna onnan.

– Mikor és miért döntöttek úgy, hogy Magyarországra szállítják az ikerpárt?

– Hosszas mérlegelés után jutott erre a csapat, főleg amiatt, mert a soron következő beavatkozást szerettük volna a legjobb körülmények között és a legmodernebb eszközökkel elvégezni, erre pedig sokkal nagyobb lehetőség van itt, mint Bangladesben. De ez csak az egyik ok. A másik, hogy Pataki doktor nagyon sokat operált Bangladesben, de most nem tud 4 hónapra kiköltözni, a hazai pácienseknek is szükségük van a munkájára.

Az említett műtét során speciális szövetnyújtó implantátumokat ültet majd be a plasztikai sebészünk a bőr és a lágy részek alá, hogy megnyújtsa azokat, így a végleges szétválasztás során majd legyen mivel fedni a keletkező szövethiányt.

Ez együtt jár egy 100-150 napos nyújtási szakasszal, amikor a gyakran esedékes kontrollok során folyadékkal tágítják az expandereket. Tehát a sebészeknek és az ikreknek ennyi időn keresztül egy helyen kell tartózkodniuk földrajzilag, és orvosaink egy ilyen hosszú külföldi távollétet nem tudtak volna megoldani.

– Tehát foglaljuk össze: hol tart most pontosan a szétválasztási folyamat?

– Három fő része van a műtétsorozatnak. Az első volt az endovaszkuláris agyi szállítóér-szakasz szétválasztása, ez történt meg két lépcsőben, tavaly februárban és augusztusban. A második várhatóan január végén kezdődik a speciálisan tervezett expander rendszer beültetésével – ez a szövettágítás, amihez Magyarországra hoztuk az ikreket. A harmadik lesz a végleges szétválasztás, amire az említett 100-150 nap leteltével, tehát leghamarabb nyár elején kerülhet sor. Azt még nem tudjuk, ez Magyarországon vagy Bangladesben történik majd meg, de addig mindenképp itt maradnak.

– Van esélyük utána teljes értékű életre?

– Fontos célunk, hogy a kislányok a lehető legjobb életminőséggel éljenek majd a hazájukban!

Nem szabad most esélylatolgatásba bocsátkoznunk, mindent meg kell tennünk, ami tőlünk telik, keményen kell dolgoznunk.

Ha sikerül a végleges szétválasztás, utána valószínűleg szükségük lesz még másodlagos plasztikai-helyreállitó beavatkozásokra is, például hegkorrekciókra, bőrátültetésre, koponyaformázásra vagy hajbeültetésre, de ebben is tudunk nekik segíteni.

(A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tevékenységét adód 1%-ának felajánlásával is támogathatod. Adószámukat, illetve minden további információt ide kattintva találsz meg.)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Egy bajba került majomról készült a világ idei legviccesebb természetfotója

A verseny döntőjébe a magyar Kránitz Roland két képe is bejutott.

Link másolása

hirdetés

A brit BBC One tévécsatornán hirdették ki kedd este a legviccesebb természetfotókat kereső Comedy Wildlife Photography Awards verseny eredményét – írja a Sokszínű vidék.

Az idén hetedik alkalommal kiírt pályázatra több ezer nevezés érkezett, volt köztük például kuncogó fóka, zsiráfon lovagló majom és nevető kígyó is.

A magyar vonatkozást pedig az adta, hogy a tavalyi közönségdíjas, Kránitz Roland ezúttal két, ürgékről készült fotójával is döntőbe jutott, így esélyes volt a végső győzelemre.

Ez volt az említett két kép:

Fotó: Kránitz Roland

Fotó: Kránitz Roland

hirdetés

Végül most nem sikerült a bravúr, de az is nagyon szép eredmény, hogy felkerültek a fotók a szűkített listára. A versenyt idén Ken Jensen nyerte egy bajba került majmot ábrázoló fotóval, ami itt látható:

Fotó: Ken Jensen

A fényképész szerint állat arckifejezése valójában agressziót közvetít, a pillanatképen azonban úgy tűnik, mintha fájdalmai lennének.

Az összes idei díjazottat ezen a linken lehet böngészni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

150 autó, napi 4500 megrendelés 75 településen – mi a Kifli sikerének titka?

A cseh cég alig két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudott felmutatni, amit csak kevesen.

Link másolása

hirdetés

2019. december 15-én lesz két éve, hogy belépett a magyar piacra a nálunk Kiflire keresztelt, cseh anyavállalattal rendelkező cég. Akkor még 10 autóból állt a flottájuk, és mindössze párszáz címre szállítottak. Mára 150 autójuk napi 4500 megrendelést teljesít, és 75 településen vannak jelen.

De miért más ez a cég, mint a többi? Mi a Kifli titka? Vásárlói oldalról közelítettük meg a kérdést.

Emlékszem az első találkozásomra egy Kifli hirdetéssel. Valami ilyesmit gondoltam akkor: “Egy újabb cég, ami leírva jónak tűnik, amit akár ki is tudnék használni, de úgyse lesznek ezek sem jobbak a többinél.” Az előítéletességem pedig abból fakadt, hogy az összes házhozszállítós céggel volt már dolgom, és mindegyikben csalódtam. Sok esetben küldtek hozzám sérült, romlott árut, és ha éppen nem volt az, amit rendeltem, teljesen random helyettesítő termékekkel küldték ki a futárt, akivel aztán lehetett jókat vitatkozni, hogy miért nem fogadom el a spagetti helyett a pennét, vagy a kedvenc jeges teám helyett a sajátmárkásat… Ha egyáltalán időre odaért hozzám, vagy hajlandó volt feljönni az ötödikre...

A Kifli első ránézésre nem tud sokkal többet, mint a konkurens márkák: online bevásárlást kínálnak egyszerűen, nagyjából olyan kínálattal, amit egy szupermarketben talál az ember.

De ha megnézzük közelebbről, könnyen rájövünk, hogy egy átlagos élelmiszerüzletnél azért jóval bővebb kínálattal rendelkeznek. Ha pedig megtapasztaljuk a velük való vásárlás élményét, nehéz lesz szabadulni tőlük, vagy másra váltani.

A marketingszöveg helyett elmondom, hogy én mit tapasztaltam. Én, aki magánemberként, lassan másfél éve vásárolok tőlük.

Én, aki a normál boltba járásomat abszolút megszüntettem miattuk. Én, aki azonnal váltottam prémiumra, mert meg vagyok győződve róla, hogy náluk éri meg a legjobban VIP-nak lenni.

hirdetés

A Kifli előnyei egy mezei vásárló szemszögéből

Az online felület jól használható. Mindenhez van kép, megfelelő leírás. Nagyon sok termék van, és nagyon sok olyan tétel, ami csak gourmet- vagy bioboltokban lenne fellelhető.

Mindig van egy csomó izgalmas újdonság, és sokszor jár ajándék is a vásárláshoz. És vannak kategóriák, amikben kifejezetten élvezet válogatni.

Az olcsóbban elhozható, szavidős áruk, vagy az újdonságok, esetleg a csak náluk fellelhető Marks & Spencer termékek engem például mindig kattintásra csábítanak.

Bizonyos termékek talán drágábbak, mint a sarki boltban, de a különbség nem számottevő, és itt valóban friss és minőségi portékát kap az ember. Ez húsoknál, zöldségeknél és gyümölcsöknél nagyon nem mindegy.

Ha pedig valami nem stimmel, nem megfelelő állapotú, pár kattintással vissza lehet igényelni az árát, és nem fog veled egy morcos ügyintéző sem vitatkozni miatta.

A kiszállítási idősávokat is jobban oldották meg, mint a konkurencia. Nem fél napokat várod otthon a futárt, hanem csak egy adott órán belül kell otthon lenned. Sőt! Ha előfizetsz prémiumra, akkor 15 perces idősávok közül választhatsz. És ha délután 4-ig leadod a rendelésed, garantálják, hogy még aznap meg is kapod. Na ezért vagyok én is prémiumos!

Az ügyfélszolgálatosok és futárok kedvessége is meglepő. Köszönnek, mosolyognak, normális hangon kommunikálnak veled, készséggel oda teszik-viszik a szatyrot, ahova kéred. Én más cégnél ezt az állandó korrekt és kedves hozzáállást még nem tapasztaltam!

És bár a Kifli egy cseh anyacéghez tartozik, mindig az adott országhoz igazodnak. Így Magyarországon is rengeteg helyi márkával és gazdasággal állnak kapcsolatban. Mondok pár példát.

A ráckeresztúri Martontej finomságai például a személyes kedvenceim. A Martontej Kft. közel 1000 állatot számláló Holstein-fríz marhaállománya első osztályú tejet termel, köszönhetően a monodietikus, GMO-mentes takarmányozásnak. A takarmány 80%-át maguk termelik és állítják elő. Sajátosságuk, hogy a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, a feldolgozástól a termék boltokba juttatásáig mindent saját kézben tartanak. A Martontej alapelve a termékek gyártásánál, hogy mesterséges adalékanyag, színezék és ízesítőanyag-mentesek legyenek, ezáltal kizárólag gondosan tesztelt és bevizsgált összetevők kerülhetnek termékeikbe. Mennyivel jobb ilyen tejet és joghurtot rendelni nap mint nap, ugye?

De ha a gyümölcsök vagy zöldségek között keresgélünk, akkor is rengeteg magyar terméket találunk, és ez jól láthatóan megjelenik a leírásokban is. Csak hogy egy szezonális példánál maradjak, sütőtököt venni például iszonyat nagy lutri. De nem a Kiflinél! A tök az Ortofrutta névre hallgató magyar cégtől érkezik, és sütés után minden darab édes és krémes! (Saját tapasztalat!)

Ráadásul az oldalon az alapanyagok mellett találunk recepteket is, így azonnal össze is dobhatunk egy bevásárlólistát egy jó sütőtök krémleveshez.

Ha tojást szeretnénk, könnyedén találunk náluk szabadtartású tyúkoktól származót. Ha friss húsra vagyunk, ott vannak például a Pro-Duck termékei. Ez is egy magyar cég, aminek a fő profilja a prémium minőségű hízott kacsa és liba húsok.

Nekem fontos, hogy minőségi alkoholt is be tudok tőlük szerezni. Mióta a Kifliről rendelek, nem is nagyon járok más borboltba vagy alkoholszaküzletbe.

És hogy ide is konkrét példát hozzak, a jóáras bor éppúgy a raktárkészlet részét képezi, mint a magasabb kategóriás. Frittmannból például van Cserszegi Fűszeres, ami 1300 forintba kerül, de elérhető a Gold Ezerjó pezsgőjük is, ami 5000 forintba kerül, és szerintem maximálisan meg is éri az árát.

Érzem, hogy fontos vagyok

Sok helyen találkozik hasonló mottóval az ember, csak aztán ez a valóságot nem tükrözi. A Kifli számára tényleg fontos a vevő és az ő véleménye, és ezt pár hónap alatt meg is tapasztalja az ember.

Mivel ez a cég fejlődni szeretne, és meg szeretné változtatni a házhoz szállítás piacát, ezért tényleg fontos nekik az, hogy te mit rendelsz, mivel vagy elégedett és mivel nem, és hogy mire vágysz még.

Nem gyűlölnek azért, ha elmondod a véleményedet, kritikádat, javaslatodat, hanem kifejezetten örülnek neki, és tanulni próbálnak belőle, fejlődni általa.

Számos kérdőívet töltöttem ki nekik én is mezei vásárlóként, majd pár hónap múlva tapasztaltam a változást, amit a beérkező válaszok alapján eszközöltek. Így lett például egyre szélesebb a pékáruk palettája, vagy a jó boroké.

Szóval a Kifli könnyedén válik a hétköznapok szerves részévé, és a bevásárlással, étkezéssel kapcsolatos stresszes helyzeteket üti ki.

Két év alatt olyan fejlődést és növekedést tudtak felmutatni, amit kevesen. A jövőjük pedig elég fényes, mert a visszajelzések alapján az emberek szívesen fizetik meg a minőséget, a gyorsaságot és a kiemelten pozitív élményt hagyó kommunikációt.

Te fizetnél azért egy kicsivel többet, hogy a bevásárlás ilyen élmény legyen? Akkor ajánlom a Kiflit!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyar cukrász nyerte a fagylaltkészítő világbajnokságot

A verseny döntője 12 órán át tartott. Fazekas Ádám szerint kimeríthetetlen tudásvágya hajtja előre szakmájában.

Link másolása

hirdetés

Világelső lett pisztáciakrémes, tonkababos és málnás fagylaltjával Fazekas Ádám cukrász a fagylaltkészítő világbajnokságon, írja a Napi.hu a világ egyik legnagyobb fagylaltgépeit gyártó cége, az olasz Carpigiani közleménye alapján.

A Festival World Masters Final verseny döntője 12 órán át tartott, a világ tizennyolc országának harminckét gelatokészítője vett rajta részt. Fazekas Frutta di Pistacchiónak nevezte el édességkölteményét, a zsűri Fazekas technikai tudását, az édesség különleges összetevőit és az ízét díjazta.

Fazekas Ádám a fővárosi Fazekas cukrászda vezető cukrásza. 2018-ban megnyerte a fagylaltkészítők magyarországi versenyét, a következő évben pedig első helyen végzett a Gelato Festival Next Generation versenyen, ahol a 16 legjobb 30 év alatti mesterrel szemben mérte össze tudását.

Elmondása szerint kimeríthetetlen tudásvágya hajtja előre szakmájában. A győztes fagylalthoz cukrászdájának egyik legjobban fogyó édessége adta az ihletet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Bejárta a világot és még Új-Zélandon is szüretelt Homoky Dorka negyedik generációs borász

Szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket, ám nem sokon múlt, hogy Dorka ne folytassa a családi hagyományokat.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2021. november 22.


Link másolása

hirdetés

Homoky Dorka szülei, nagyszülei, dédszülei is a szőlőnek és a bornak szentelték az életüket. Dorka bejárta a világot, kezdetben filmelméletet és filozófiát tanult, és nem sokon múlt, hogy ne folytassa a családi hagyományokat.

– Miért nem azonnal lettél borász?

– Alapvetően, mert számomra mindig természetes volt, hogy a családom ezzel foglalkozik. Eszembe sem jutott eleinte, magamnak kellett végigjárni az utat, eltávolodni a famíliától, hogy újra érdekes legyen a számomra és más aspektusból közelítsek a birtokhoz, tudatosabb legyek és hasznos tapasztalatokat szerezzek másutt. Más szemmel nézni arra, mi van Tokajban és mit lehet másképp csinálni, mint eddig. Amíg távol voltam, addig a bölcsészkarra jártam, ahol filmelméletet és filozófiát tanultam. Ha már beszéltem a szemléletről, a kisfilmek készítése a gasztronómiáról, borászatról, szőlőről az egyetemi évek alatt is szerves része volt az életemnek.

– Amikor visszatértél a családhoz, szüleid mit szóltak mindehhez?

– Természetesen nagyon örültek, mert éppen azon gondolkodtak, hogy mi lesz a birtokkal, ha a hagyomány megszakad. Eladják? Megtartsák? Amikor hazatértem, mindez egy csapásra megoldódott. Soha nem tették kötelezővé sem nekem, sem a húgomnak, hogy ezzel kell foglalkoznunk, mi dönthettük el, hogy mi érdekel bennünket. Gyermekkoromban besegítettünk a szüretelésbe, ám akkor sem határozták meg, mikor és mennyit dolgozzunk.

hirdetés
A visszatérésemet követően kezdetben édesapám adott néhány parcellát, és azzal indított utamra, hogy gondozzam a szőlőt, készüljön el a bor, aztán legyen értékesítve.

Csupán ennyi volt a kérés... Miután jól debütáltam, egyre több területet adott át nekem évről-évre, tehát a bizalom a részéről töretlen volt már akkor is. Egyébként itt hadd jegyezzem meg, hogy kevés a jó generációváltás a borászoknál, magunkról elmondhatom, ez sikeresen megtörtént.

– Laikusként kérdezem: mit jelent a natúr bor kifejezés?

– Ha egy mondattal kellene válaszolnom, akkor azt mondom, semmit nem veszünk el belőle és semmit sem teszünk hozzá. Organikus a művelés, és minden természetes, ami a pincében van. Sokat tanultam a családtól, de szakmailag én is folyamatosan képeztem magam, így kerültem fél évre Lyonba is egy Erasmus-ösztöndíjjal, ott szőlészet és borászat szakra jártam.

Számtalan kóstoláson vettem részt, és figyeltem, mik az újdonságok a világban. 2019-ben még Új-Zélandon is voltam egy szüreten. Idehaza is megismertem sok borászt.

Mindezek olyan élményeket adtak, amiket most a családi borászatunkba integrálhatok.

– Mik a közeli és távoli integrációs terveid?

– A közeljövőben Balogh Leventével, a Szentkirályi Magyarország elnök-tulajdonosával közösen, aki befektetésével támogat, - megkezdjük Tállyán a borászat kiépítését, újítását, fejlesztését. A legfontosabb, hogy az ott élő embereknek lehetőséget adjunk, legyen miért ott maradni, és hogy szakképzett munkaerőt képezzünk.

Ha hosszú távra tekintek előre, akkor Tokaj formálása a célom, arculat, kommunikáció és infrastruktúra szinten is. Lassan haladnak a fejlesztések, ami a borászoknak is nehézséget jelent. A másik, hogy a vásárlóknak ne csak az édes borok, hanem a száraz borok is eszükbe jussanak, ha meghallják a település nevét.

Egyébként egyre nagyobb az igény világszinten a natúr borok iránt.

– A nap minden percében dolgozol?

– Nem unatkozom. Főleg az őszi időszakban, mert akkor a hétvégéim is foglaltak. Rengeteg kóstolót tartunk több borászattal közösen. Kitaláltunk egy eseménysorozatot is programokkal teletűzdelve, amelynek Zsendülés a neve. Szeretnénk felpezsdíteni az itteni mindennapokat az itt lakók és a turisták számára is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: