SIKERSZTORIK
A Rovatból

Így készül a valódi kézműves fagylalt

Féltve őrzött családi recept alapján készül Gyulán több mint ötvenféle kézműves fagylalt Lindenberger Lajosnál.


Lindenberger Lajos gyulai cukrász több mint 40 éve dolgozik a szakmában, családja 130 éve él a városban. Apai nagyapja mézeskalácsos volt, nagybátyjának cukrászüzlete volt Gyulán, ő is a családi hagyományt folytatta, amikor a Leiningen utca 8. szám alatt fagylaltozót nyitott. Kézműves fagylaltjai ma már fogalomnak számítanak a helybeliek, és a városba látogatók számára, különösen azért, mert nála főzött fagyit lehet kapni, és itt van a legjobb tejmentes jeges csoda. A Lindenberger-fagyik titkos receptjét ugyan nem tudtuk meg, de a fagylaltkészítésről, és a szakma szeretetéről annál többet.

- A családban hagyomány a cukrászat. Miért kezdett el mézeskalácsokkal foglalkozni az Ön nagyapja?

- Abban az időben - az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején - az iparosok nagy része két lábon állt. A mézeskalács-készítés volt az ipar, emellett volt egy földje, ahol méhészettel is foglalkozott, ez biztosította az alapanyagot a mézeskalácsokhoz. Akkor már tudták, amit ma kezdenek újra felfedezni: egy embernek 2-3 lábon kell állnia ahhoz, hogy megéljen.

- Édesapja cukrász volt. A mézeskalács-készítés szolgált mintául?

- Nem, édesapám eredetileg vaskereskedőnek tanult, a Schmidt cégnél dolgozott kereskedősegédként. Úgy beszélte rá a bátyja, az én nagybátyám, hogy tanulja ki a cukrász szakmát. Édesapám 1926-ban szerezte meg a cukrász segédlevelét, 1942-ben pedig a mesterlevelét.

A nagybátyám 1927-ben üzletet nyitott; akkor még sózott jéggel készítették a fagylaltot, és azzal hűtötték a vitrineket, a régi jeges hűtőszekrényeket. 1938-ban szerezte be az első fagylaltgépét. Nagybátyám és édesapám elsősorban tortákat, bonbonokat, briósokat, sós és édes uzsonnasüteményeket készített, és emellett fagylaltokat. A cukrászatnak már akkor is elengedhetetlen ága volt a fagyikészítés.

f_11

- Önt mi vitte a cukrász pályára?

- Ezt láttam otthon. Legszívesebben erdész lettem volna, ám némi szülői ráhatás és a szakma iránti érdeklődés a cukrászat felé terelt. Már az édesapám is a nagybátyám gyulai cukrászüzletében tanult és dolgozott, én is ott kezdtem a szakmával foglalkozni 1970-től, mint segítő családtag. Önálló cukrász 1982-ben lettem.

Az alapanyagból "élő" anyag lesz a cukrász keze alatt

Lindenberger Lajos diákévei alatt, amíg a cukrászüzletben dolgozott, megtanulta a pontosságot, az alaposságot, a munkaszeretetet, és azt hogy az ember keze alatt a "holt" anyagból – lisztből, cukorból, élesztőből- lesz élő anyag, amely megkel, a sütőben megsül. "A mi szakmánk hetven-nyolcvan százalékban favágásból áll: piskótasütésből, krémkeverésből, felvágásból, kiszúrásból stb. Húsz-harminc százaléka a burkolás, díszítés, a fagylaltnál a fagyasztás módja, vagyis az, ami szép benne. Persze ha a kísérletezést is beleszámolom, akkor több a kreatív munka."

fagyi_lindenberger

- Milyen fagylaltok készültek hajdanán a Lindenberger cukrászdában?

- Szinte mindenféle gyümölcsöt használtak, amely fellelhető volt abban az időben: citrusféléket, epret, meggyet, málnát, egrest. Tejes fagylaltok közül a klasszikusokat készítették, vaníliát, csokoládét, puncsot, kókuszt. Banánt és egyéb, egzotikusnak számító gyümölcsöt nem használtak. A választék azért már akkor is széles volt. A negyvenes-ötvenes évekből megőrzött régi cukrászkönyvem, a Földes-Ravasz a tejes és a gyümölcsös fagylaltok közül legalább 30-40 félét felsorolt.

- Saját receptekkel dolgozik?

- Amiket használok, azok leginkább édesapám saját receptúrái. Azért valljuk be, a világ és a nyersanyagok annyit változtak az 1920-as, 30-as vagy 40-es évek óta, hogy a régi leírásokon időről-időre változtatni kell. A vendégek ízlése is változik.

- 32 éve készít önállóan fagylaltokat. Azóta mi változott?

- A vásárlói igényeknek megfelelően a fagylaltok krémesebb állagúak lettek, és ma már elvárás, hogy sokfélét készítsünk. A klasszikus ízeken kívül el kell menni az újdonságokig, így került be nálunk is a választékba a sárkánygyümölcs, illetve a homoktövis.

Csak létező gyümölcsökből, termésekből készítek fagylaltot, és azokból is csak azt használom, amelynek viszonylag karakteres íze van. Tehát rajzfilmfigurákról elnevezett, vagy például pisztáciával készült fagyit nem vagyok hajlandó készíteni. Nem tartom karakteresnek a pisztácia ízét.

fagyi08
A Lindenberger-fagylalt titka

Fagylaltjai nem porból készülnek. Mindig, mindenütt, a főzött, kézműves fagylaltot részesíti előnyben. Lindenberger Lajos úgy fogalmaz, hogy biztosan megvan a maga szerepe a porfagylaltnak is, csak az már nem a cukrászszakmához tartozik. Az már "egyenfagylalt", amely Gyulától Sopronig egyforma. "Abban nincsen ráció, szellem, nincs benne a szakma szeretete, az ember keze munkája, az a tudás és tapasztalat, amelyet az évek alatt összeszedett."

- Miben különbözik a Lindenberger-fagylalt a díszekkel teleszórt, erőteljes színű fagyiktól?

- Nem díszítem a fagylaltokat, mert az nekem szakmailag nem tetszik. A fagylaltra szórt, vagy fagylaltba tett gyümölcsdarabokból – legyen az alma, körte, banán, ananász – nem jut egyenlő arányban minden vevőnek. A legtöbb gyümölcsdarab megfagy. Lehet, hogy konzervatív az ízlésem, de nem a külcsínre megyek, nálam az számít, hogy ízletes és megfelelő állagú legyen a fagylalt. Az állagnál számít a krémesítés is. Kipróbáltam, milyen, ha még krémesebb, azután mégis visszatértem a hagyományosabb formához. Nem habosítok. Lehet, hogy nem annyira krémes a fagyi, ám sokkal teltebb, feszesebb állagú. Azt teszem, amit a gép tudása és amit az alapanyagok lehetővé tesznek. Ezek még főzött fagylaltok! Közel ötvenféle fagylaltot készítek. Ha beszerezhető hozzá az alapanyag, akkor a vásárlók kívánságait is teljesítem.

fagyi06

- Hogyan tudja biztosítani a kézműves fagylaltokhoz a megfelelő minőségű alapanyagokat?

- Az a szerencsém, hogy a szüleim is átadhatták a tapasztalataikat, a szakmában pedig több évtizede vagyok. Kialakult a beszállítói köröm, akiktől a málnát, az epret, a meggyet és a többi gyümölcsöt veszem. Tudják, miért kell, mihez használom fel, pont a legjobb időben szedik le ahhoz, hogy még ne legyen túlérett, de ízben, illatban ott legyen. Minden tiszteletem a nagybani termelőké, de nem a nagy fajtákat keresem, hanem a még régi, kis kertekben föllelhető epret veszem meg.

Sajnos ma már az alapanyagok nem ugyanazok, mint 30 évvel ezelőtt. Egy nem szakmabéli vásárlónak egy kiló cukor az egy kiló cukor. Pedig óriási a különbség a kristálycukrok között. Itt volt a szomszédban a sarkadi cukorgyár, amely közép színű cukrot adott, nem olyan hófehéret, mint amit most lehet kapni. Most mindenki el van ájulva attól, hogy milyen szép fehér. Ha az ember ma egy tálba magasról kiönt egy zacskó kristálycukrot, és látja, hogy nem történik semmi, csak leperegnek a cukorszemek, akkor az rendben van. Ám ha látja, hogy elkezd felhősödni, és száll belőle a por, akkor a mész száll ki belőle… Ez pedig a cukor felhasználhatóságát, konzisztenciáját rontja.

Így lesz kiváló a fagylalt minősége

Biztosítani kell a sterilitást, nagyon szigorúan be kell tartani a gyártási előírásokat és a megfelelő anyaghányadot. A receptúrában szereplő alapanyagokat az előírt mennyiségben kell felhasználni, nem lehet belőlük egy dekával sem több vagy kevesebb a fagylaltban - így érik el azt az ízt, azt a hatást, amelyet megszoktak tőlük a vevők.

A valódi kézműves termék szakszerűen, otthoni vagy kisüzemi (és nem nagyüzemi) körülmények között, minőségi alapanyagokból előállított élelmiszer.

fagyi04

- Mi a legszebb a szakmában?

- Amikor az ember megfőzi, lehűti a fagylaltot, és látja, érzi, hogy ez tényleg olyan lett, mint amilyet akart. Nem használok csúcstechnológiás gépeket. Egy közepes gépet használok, amire figyelni kell. Ez nem az a kategória, hogy beleöntöm az alapanyagokat, beállítom tíz percre, majd tíz perc után csönget. Emellett ott kell lenni, figyelni kell rá, együtt kell élni vele. Ellenőrizni kell, hogy kell-e még tovább fagyasztani, vagy kivehető a gépből.

- Tejmentes, laktózmentes fagylalt mióta van a kínálatban?

- Nálam elég régen. Azért tudni kell, hogy a cukrászok 3 féle alapfagylaltból dolgoznak. Az első a sárga, a vanília alapfagylalt, a második a fehér alapfagylalt, a harmadik csoportba tartoznak a vizes alapú fagylaltok, amelyekből a gyümölcsfagyik készülnek. Utóbbiak megemelt gyümölcshányaddal készülnek, ezért lehet őket szép, krémes állagúra kifagyasztani, a bennük lévő pektintartalom kihasználásával.

Folyamatosan tartok tejmentes fagylaltokat, a gyümölcsfagylaltok - kökény, kivi, őszibarack, áfonya, citrom - eleve tejmentesek. 3-4 tejmentes, laktózmentes fagylalt mindig van a pultban, és ha szólnak a vevők, hogy most kellene valamelyikből, akkor elkészítjük.

- Gyakran kísérletezik?

- Az ember mindig próbál valamit újítani. Ezért járok versenyekre, kiállításokra - bár nem indulóként, hanem látogatóként. Ott azért mindig kap valami ötletet az ember. Az idei fagylaltversenynek a túró volt a kötelező fagylaltja. Megtetszett, megfogott, és azóta nálam is van túró. Persze a saját ízlésem szerint készítem, és nálam a túró az túró, nem vegyítjük mindenfélével. Ugyanígy mondhatom a rizst, a tökmagot. Sokáig én voltam az egyetlen Gyulán, aki gesztenyefagylaltot készített. Az utóbbi évek újdonságai közül említhetném a homoktövist, a sárkánygyümölcsöt, a mákot, a kökényt, a tejbegrízt és a tejberizst.

fagyi01

- Mi a kedvenc fagylaltja?

- A vanília, a citrom és a csokoládé. Ha elmegyek valahová, akkor rendszerint háromgömbös fagylaltot kérek, a vanília és a citrom mellé egy harmadikat is választok, olyat, ami felkelti az érdeklődésemet. Egyébként a fagylaltpultban citromnak mindig lennie kell, ez nálam alapelv, és egy pirosnak – például meggynek vagy málnának.

- Mit tekint a legnagyobb elismerésnek?

- A legnagyobb eredmény a vendégek elégedettsége. 2011-ben pedig Békés megye kézművese lettem. Az iparkamara kézműves tagozata terjesztett fel a kamara elnökségéhez, harmadmagammal, az elnökség döntése pedig az volt, hogy én kapjam meg a díjat. De ugyanilyen elismerés, hogy a leghíresebb tanítványom, Erdős Hanna 2010 novemberében Luxemburgban, 2012-ben pedig Erfurtban a szakács- és cukrászolimpián arany- és bronzérmet szerzett, így világbajnok lett.

fagyi05

Ha szereted a jó fagyit, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
100 nap alatt több mint 63 ezer megmentett termék – így működik Magyarország első élelmiszer-outletje
A Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET-ben a közeli lejáratú vagy csomagolássérült termékek akár 70 százalékkal olcsóbban is megvásárolhatók, miközben több tonnányi élelmiszer menekül meg a kidobástól.


Az élelmiszer-pazarlás világszinten is égető probléma, de szerencsére egyre több hazai kezdeményezés mutat példát arra, hogyan lehet ezt a mindennapokban is kezelni. A budapesti Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET – Magyarország első élelmiszer-outletje – száz napos működése alatt bebizonyította, hogy a fenntarthatóság és a kedvező árak nem zárják ki egymást, sőt, kéz a kézben járhatnak.

Az eredmények önmagukért beszélnek: több mint 63.000 terméket mentettek meg a pazarlástól, ami 16,6 tonna élelmiszert jelent.

Ez a mennyiség 44 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével egyenértékű – vagyis akkora megtakarítás, mintha egy átlagos magyar család 17 évnyi áramfogyasztását spórolták volna meg.

A vásárlók sem jártak rosszul: az outlet áraknak köszönhetően 21.737.043 forint maradt a pénztárcákban –

ez átlagosan 300–400 forint megtakarítást jelent termékenként,

miközben minden árucikk a jól ismert PRÍMA-minőséget képviseli.

A PRÍMA OUTLET kínálata naponta változik:

a polcokra csomagolássérült, közel lejáró, túlkészletezett vagy szortimentfrissítésből kikerülő termékek kerülnek, akár 70%-kal olcsóbban.

Az üzlet így egyszerre kínál okos, fenntartható és pénztárcabarát alternatívát a tudatos vásárlóknak.

„A PRÍMA OUTLET egyszerre nyújt kedvező árakat, magas minőséget és fenntartható megoldást az élelmiszer-pazarlás ellen. Büszkék vagyunk arra, hogy rövid idő alatt kézzelfogható eredményeket értünk el: több tízezer termék kapott új esélyt, a vásárlóink pedig több millió forintot spóroltak meg.” – mondta Breier Péter, a vállalat tulajdonosa.

Segítség a rászorulóknak is

A fenntarthatóság azonban nem áll meg az üzlet polcainál: a századik működési napon a Breier Cégcsoport bejelentette, hogy a Récsei Centerben található Príma szupermarket együttműködési megállapodást kötött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Céljuk az, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett, közvetlen segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben élő családoknak is.

A PRÍMA OUTLET mögött álló Breier Csoport több mint 30 éve meghatározó szereplője a hazai élelmiszer-kiskereskedelemnek. A családi tulajdonban lévő vállalat jelenleg 26 üzletet üzemeltet Budapesten és Pest megyében, és elkötelezett a minőség, az innováció és a közösségi értékteremtés mellett.

A PRÍMA OUTLET első száz napja megmutatta, hogy az élelmiszermentés nemcsak egy jó ügy – hanem mindannyiunk közös jövőjének kulcsa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Orvosi bravúr: aranybevonatú, személyre szabott pacemakert kapott egy beteg Pécsen
Az országban elsőként a A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be ilyen pacemakert, amelyre eddig világszinten is csak nagyon kevés példa volt.


Itthon eddig példátlan beavatkozást hajtottak végre a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján: októberben az országban elsőként ültettek be aranybevonatú pacemakert.

Ez azért is komoly bravúr, mert a nemzetközi szakirodalomban is csak elenyésző számú hasonló beavatkozásról számoltak be ezidáig.

A klinika közleménye szerint a beavatkozásra egy különleges eset kapcsán volt szükség: a beteg a hagyományos, titántartalmú generátorral szemben túlérzékenységi reakciót mutatott. A titánérzékenység egy rendkívül ritka állapot, amelynek kapcsán a szervezet allergiás reakcióval reagál a beültetett eszközzel szemben.

A pacemaker-generátort egyedileg, a beteg alapbetegségének megfelelően gyártották le részletes kivizsgálást követően.

A piacon nem is érhető el ilyen eszköz, hiszen minden esetben a beteg kórtörténetének részletes elemzését követően gyártják le, majd ültetik be. A speciális aranybevonat megakadályozza, hogy a beteg szervezete allergiás reakcióval reagáljon a beültetett generátorral szemben.

A közleményben azt is írják, hogy

a pacemaker-generátor nem csak összetétele miatt számít különlegesnek, hanem jól példázza azt is, hogy a modern orvoslás egyre inkább a személyre szabott ellátás irányba halad.

„A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának célja, hogy hazai és nemzetközi szinten élvonalbeli terápiás megoldásokat kínáljon betegeinek – az egyéni különbségek és a magas szintű szakmai gondoskodás szem előtt tartásával” – írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Több mint egymillióan voltak kíváncsiak a magyar pavilonra Japánban
A magyar megjelenés az Expó központi témájához egyedi módon kapcsolódott, a figyelmet a hagyományokra, az ember és a természet harmóniájára, valamint a múlt értékeiből építkező jövő gondolatára irányítva.


A magyar részvétel minden szempontból sikertörténetnek bizonyult: közel 70 kulturális programmal, több mint 80 szakmai és üzleti rendezvénnyel, 46 ezer éttermi és 2250 protokollvendéggel, valamint kézzelfogható turisztikai eredményekkel zárta Magyarország a fél éves oszakai bemutatkozását.

Élő Népzenei Előadás a Pavilon Szívében

A Magyar Pavilon központi élményét az állandó élő népzenei előadás jelentette, amely 184 napon át negyedóránként várta a látogatókat. A program keretében 21 énekesnő naponta 43 alkalommal szólaltatta meg a magyar népdalokat.

Az előadás összesen 7848 alkalommal csendült fel – több mint 58 000 percnyi élő műsort ajándékozva a közönségnek. A magyar népzene, a viseletek és az előadók közvetlensége különleges atmoszférát teremtett: a látogatók a pavilonba belépve nemcsak hallhatták, hanem át is élhették a magyar hagyományok lüktetését.

A Magyar Konyha Diadala

A Magyar Pavilon étterme a világkiállítás egyik legnépszerűbb vendéglátóhelyévé vált. A Miska Kitchen & Bar hat hónap alatt 46000 vendéget fogadott, napi mintegy 250 főt.

A kulináris sikerek számokban:

Gulyáslevesből: 18 600 adag

Hortobágyi palacsintából: 17 000 adag

Somlói tekercsből: több mint 4100 adag, azaz 164 méternyi desszert készült – ez több mint másfél futballpályányi édes élmény.

A magyar ételek iránti érdeklődést jól mutatja, hogy sok látogató már reggel 8:55-kor, közvetlenül az Expó nyitását követően beállt a sorba, hogy biztosan bejusson az étterembe, amely hivatalosan 13 órakor nyitott.

Tradíció Kézműves Formában

A pavilon harmadik emeletén 22 héten át kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, amelyek végig teltházzal működtek. Összesen 11 tradicionális magyar mesterség mutatkozott be, köztük a nemezelés, a gyékényfonás és a kékfestés. A látogatók saját kezűleg készíthettek el kisebb tárgyakat, miközben megismerkedhettek a magyar kézművesség aprólékos technikáival.

Kultúra, Üzlet és Diplomácia

A Magyar Pavilon az Expó egyik legaktívabb országpavilonjaként zárt:

Kultúra: Közel 70 koncertet szervezett 50 magyar fellépővel, csaknem 600 művész és stábtag közreműködésével. Ezzel Magyarország a harmadik legtöbb kulturális programot bemutató országként zárta a világkiállítást, bemutatva hazánk zenei örökségének sokszínűségét a klasszikus, népi és kortárs műfajokban egyaránt.

Üzleti és Szakmai Rendezvények: 84 szakmai és üzleti rendezvény valósult meg hat különböző helyszínen, köztük a pavilon Community Centerében és az Expó ikonikus Női Pavilonjában, ahol Magyarország szervezte a legtöbb eseményt. Összesen 31 magyar vállalat mutatkozott be a japán partnerek előtt, ami új gazdasági és turisztikai együttműködések alapját teremtette meg.

Diplomácia: A pavilon 2250 protokollvendéget fogadott, 440 delegáció tagjaként. Tiszteletüket tették a japán császári család tagjai, de a vendégek között volt Nobel-díjas, államfő, kormányfő, olimpikon, nagykövet, tiszteletbeli konzul és püspök is.

Turisztikai Eredmények és Jövő

A pavilon nemcsak megszólította, hanem inspirálta is a japán közönséget – a kulturális jelenlét érzékelhetően erősítette Magyarország turisztikai vonzerejét.

„A világkiállítás ideje alatt 19 százalékkal nőtt a Magyarországra beutazó japán turisták száma 2024 azonos időszakához képest. A magyar bemutatkozás hidat épített a két nemzet között: élményt és inspirációt adott mindazoknak, akik az expós látogatásukat követően személyesen is szerették volna felfedezni hazánkat. A kulturális jelenlétnek ez a formája hosszú távon erősíti Magyarország imázsát a szigetországban.”

Kristó Ákos miniszteri biztos

A Magyar Pavilon a „Múltunk nélkül jövőnk sincs” gondolat jegyében épült, és az elmúlt fél év során méltó módon képviselte Magyarország értékeit. A látogatók számára a pavilon nem csupán építészeti különlegesség, hanem egy érzelmi és kulturális utazás is volt – lenyomata annak, hogy a fenntartható jövő kulcsa a természethez és hagyományainkhoz való visszatérésben rejlik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Mi köze a Túró Rudinak a babaváráshoz? Németh Nóri, a PregHello applikáció megalkotója elárulja nekünk
Saját várandóssága adta az ötletet Németh Nórinak az ingyenes applikációhoz, amit ma már több tízezer kismama használ a babavárás időszaka alatt és után.


Nem ritka, hogy sok nőt megihlet az anyaság, a babavárás, sokan ebben az időszakban találnak rá önmagukra, kezdenek új dolgokba, váltanak karriert, vállalkozást alapítanak. Németh Nórival, a PregHello applikáció megálmodójával és tulajdonosával is pontosan ez történt: észrevette, hogy nincs olyan magyar nyelvű információgyűjtemény a piacon, ahol a kismamák egyszerűen, gyorsan, átláthatóan és nem utolsósorban szórakoztatóan tájékozódhatnak, ezért úgy döntött, készít egyet ő maga. Nóri a mára rendkívül népszerűvé vált alkalmazás megszületéséről, a további célokról és tervekről mesélt nekünk.

  • SZMO: Hogyan született meg a PregHello ötlete, és mik voltak az első lépések, amiket megtettél, hogy applikációt fejleszthess?

Németh Nóra: Amikor elszántam magam, hogy összerakok egy olyan tartalomcsomagot, ami segíti a kismamákat, akkor fogtam egy A4-es lapot és elkezdtem összeírni, hogy milyen információk segítenének engem és más várandós kismamákat. Az alkalmazás fejlesztése ugyan csak akkor kezdődött el, amikor a kisfiam bölcsis lett, de addigra elég jól összeállt az első verzió tartalma.

A kezdetektől fogva fontos volt számomra, hogy a kismamák hiteles forrásra támaszkodhassanak, így szakmájukban elismert és aktívan dolgozó egészségügyi szakemberek validálták és a mai napig is folyamatosan aktualizálják az alkalmazásban szereplő összes tudásanyagot.

  • SZMO: Volt személyes élményed, ami inspirálta a fejlesztést?

 Németh Nóra: Azt gondoltam magamban: „Milyen jó lenne, ha lenne egy olyan platform, ami kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi.” Országonként ugyanis teljesen eltérőek a javaslatok, így szerintem nagyon fontos, hogy kifejezetten az itthoni viszonyokat vegyük figyelembe a magyar kismamák számára. Magába az applikációba is rejtettem pár személyes élményt.

A várandósság heteit az applikáció főként gyümölcsökhöz hasonlítva mutatja, a kismamák lelkesen mutatják mindig a párjuknak, hogy az adott napon épp milyen gyümölcs méretének felel meg a kisbabájuk. Van két dolog azonban, amik kifejezetten személyes emlék miatt kerültek be az appba..

A Playmobil figura a férjem nagy kedvence, és egyik alkalommal, miután az orvostól jöttünk haza, vidáman vette észre, hogy amekkora akkor volt a kisbabánk, teljesen megegyezett a kezében tartott Playmobil figura méretével. Ugyanígy a túró rudi a  a 14. hétnél szerepel. Én nagy túró rudi rajongó vagyok és a túró rudi hossza pont akkora, mint ebben a korban a magzat mérete. Lemértük vonalzóval.

  • SZMO: Mi volt a legnagyobb kihívás az applikáció fejlesztése és működése során?

Németh Nóra: Mindig vannak kisebb dolgok, amikkel meg kell küzdeni, amiket helyre kell hozni, mielőbb meg kell oldani. A rendszerhibák, illetve a határidők betartása, az ezekre való állandó koncentráció az, ami számomra nehézség, ez persze nem a legszórakoztatóbb része a dolognak. Nem volt könnyű olyan szakembereket, fejlesztőket találni, akikkel kifejezetten jó együtt dolgozni és nem csak értenek a dolgukhoz, de emberileg is könnyen megértetik magukat és gördülékeny velük a közös munka. De szerencsére találtunk megfelelő munkatársakat, és a szakértők, akikkel együttműködünk az egyik legfontosabb mozgatórugói a gépezetnek. Tőlük leszünk igazán hitelesek és naprakészek.

Szakértőink között találunk szakorvost, nőgyógyászt, gyermekápolót, védőnőt, pszichológust, bábát, szülésznőt, gyógytornászt, szonográfust, diabetikust, mentőtisztet, szülésznőt és visszérspecialistát is.

Úgyhogy azt hiszem joggal mondhatom, hogy tényleg minden területre odafigyelünk és profi, hiteles forrásból adunk információt a kismamáknak.

Szerencsésnek érzem magam, mert tudom, hogy sokan, akik vállalkozásba kezdenek, eljutnak egy olyan ponthoz, amikor  el kell dönteniük, hogy megéri-e folytatni, vagy nem. Nálam nem volt ilyen pont, mindig tudtam, hogy mit szeretnék a PregHellóval. Viszont egyértelműen szükség van néha pihenésre, megújulásra, mert azért el lehet  fáradni a vállalkozásvezetésben.

  • SZMO: Mikor érezted először azt, hogy az applikáció sikeres, mikor gondoltad, hogy „Igen, pontosan ezt képzeltem el, megcsináltuk”! ?

Németh Nóra: Az alkalmazás létrejötte után két héttel. Ugyanis szinte azonnal letöltötte 2500 kismama, ez pedig egyértelmű visszajelzés volt számomra, hogy mekkora szükség volt már itthon egy ilyen platformra. Amire pedig nagyon büszke voltam akkor is és most is, hogy ezek a kismamák nem csak letöltik és használják az applikációt, de visszajelzést is adnak folyamatosan.

Már az elején is rengeteg pozitív üzenetet kaptunk, de ami nekem külön öröm, hogy javaslatokat, ötleteket írnak, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően fejlesszük az alkalmazást és minél inkább kielégítsük a felhasználók igényeit. Ez pedig nagyon nagy érték.

Ha már visszajelzés: számomra például az egyik legkedvesebb a MAVE-hoz (Magyar Védőnők Egyesülete) kapcsolódik, akik előszeretettel ajánlják a PregHellót a kismamáik számára, ez pedig szakmailag is egy szuper elismerés.

  • SZMO: Mi volt az eddigi legnagyobb mérföldkő az applikáció életében?

Németh Nóra: Majd most jönnek az igazi mérföldkövek! De eddig az applikáció „kistestvérének”, a BabyHellónak a létrejötte volt különös jelentőségű. Ez az app is egyre népszerűbb, ezt is már több ezer kismama töltötte le itthon, így erre mindenképp büszke vagyok.

De említhetem mérföldkőként  az idén ősszel első alkalommal megrendezésre kerülő Babaváró fesztivált, amit már elképesztően várok! Tényleg egy igazi jó hangulatú, szakmai, ám vidám és színes, közösségépítő fesztiválra készülünk, ami úgy gondolom, hogy más lesz, mint az eddig itthon megrendezett baba-mama expók.

Preghello Babaváró fesztivál - Írd be a naptárba már most!

A fesztivált szeptember 13-án, szombaton egy gyönyörű helyszínen, az Eiffel Műhelyházban rendezik meg és a szervezők nem titkolt célja, hogy egy olyan közösségi élmény legyen ez a nap, ahol minden kismama és kispapa jól érzi magát és az eseményről magabiztosan és boldogan távozzanak.

Jegyvásárlás és részletek: www.preghello.com

  • SZMO: És mit gondolsz, maga az applikácó miben különbözik akár az itthoni, akár a külföldi alkalmazásoktól?

Németh Nóra: Amellett, hogy kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi, amit meglehetősen hiányoltam, átláthatóra, letisztultra terveztük az alkalmazást, amiben nincsen felesleges s töltet és forgatag, amiben el tudna veszni a kismama.

  • SZMO: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve a PregHellóval?

Németh Nóra: Minden folyamatosan változik, én inkább közeli célokat szoktam kitűzni elsősorban, mint például amilyen a fesztivál is. De mindenképpen tervben van, hogy szeretnénk külföldi piac felé is nyitni, létrehozni a PregHellót több nyelven is, jelenjünk meg minél több helyen. De mindennek meg van a maga ideje, én ebben nagyon hiszek. A BabyHello és a fesztivál is pont akkor valósult meg, amikor itt volt az ideje, és biztos vagyok benne, hogy ezek a tervek is a megfelelő időben fognak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk