SIKERSZTORIK
A Rovatból

A Napraforgó lett az ország tortája idén

A torta főbb alkotóelemei a pirított napraforgó, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé. De megválasztották az ország cukormentes tortáját is.

Link másolása

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották - jelentették be kedden Budapesten.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az idén tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen

a Magyarország tortája címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el, amelynek főbb alkotóelemei a pirított napraforgómag, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.

Idén az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából alversenyt is hirdettek. Erre olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatóak. Az erős mezőnyben végül a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián Nimród fantázianevű tortája lett a győztes - közölte Selmeczi László.

Szintén

Füredi Krisztián nyerte meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Mint Nándori László zsűrielnök elmondta, az idei döntő nagyon szoros volt, a győztes végül a Beszterce rózsája lett. A hozzáadott cukor nélkül készült tortában a sárgabaracké a főszerep, a gyümölcs több rétegben is megjelenik, és ízében jól harmonizál a dióval és az étcsokoládéval.

Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Beszterce rózsája nevű, Magyarország cukormentes tortája címet elnyert tortájával és Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, televíziós műsorvezető (b) az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnepről tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A megmérettetésen - amelyet tizedik alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával - a leginnovatívabb recept különdíját a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerték a Szeszélyes dió nevű tortával, míg a legjobb, gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért járó különdíjat Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájáért.

A győztes tortákat augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában meg lehet majd kóstolni.

Egy-egy szelet Füredi Krisztiánnak, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének Beszterce rózsája nevű, Magyarország cukormentes tortája címet elnyert (b) és Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda mestercukrászának Magyarország tortája címet elnyert Napraforgó nevű tortájából az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón a Szent István-napi kenyeret is bemutatták. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret - a két kategóriában 7-7 kenyeret - bírált el a szakmai zsűri.

Ennek eredményeként az idei Szent István-napi kenyér a Solymár gyöngye lett, amely a solymári Hel Pékségben készült. A pékség tulajdonosa Szász Krisztián, a Solymár gyöngyét Varró Zsolt elképzelése alapján készítették. A solymári Hel Pékség tavaly a leginnovatívabb kenyér kategóriában lett győztes - jegyezte meg.

A solymári Hel Pékségben készült, a Szent István-napi kenyér címet elnyert Solymár gyöngye nevű kenyér az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnepről tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Idén az év innovatív kenyerének a Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyerét választották - tette hozzá Septe József.

A kenyérverseny nyertes kenyereit a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar találmány, ami világsikerré is válhat: bemutatták a világ első fújós dezodor automatáját
Az ötlet két egyetemista fiú fejéből pattant ki, és nemsokára bárki számára elérhető lesz a Rossmann három üzletében.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Csütörtökön mutatták be Budaörsön a Respray névre hallgató cég, fújós dezodorok úrátöltésére kifejlesztett automatáját, ami több szempontból is figyelemreméltó.

A találmány két magyar fiatal, Réti Andor és Zámbó Gergely nevéhez főződik. Jelenleg sehol máshol nem alkalmaznak ilyen technikát üzlettérben, így könnyen lehet, hogy az innováció nemsokára világszerte ismert lesz.

Segíti ezt a folyamatot az is, hogy egy olyan hatalmas cég, mint a Rossmann beállt mögéjük, és nemsokára három Budapest környéki üzletben be is üzemelik az automatákat.

Mi a probléma a fújós dezodorral?

Az alumínium dobozos dezodorokkal több probléma is van.

Az egyik az, hogy miután megvásároltuk és elfogyasztottuk a tartalmukat, a kukában landolnak.

Nem lehet újratölteni, és sehogy máshogy sem lehet újrahasznosítani, így a bennük lévő maradékkal együtt elégetik őket. És problémás maga a propán-bután hajtógáz is, amit tartalmaznak, hiszen káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

Bár alapvetően egy ilyen dezodort a flakonban lévő termékért vásárolunk meg, az ár egy jelentős részét maga az alumínium palack teszi ki.

Röviden tehát sem a pénztárcánknak, sem az egészségünknek, sem pedig a bolygónak nem teszünk jót vele, ha klasszikus, fújós dezodort választunk.

Miért jobb a Respray?

A Respray az összes fent említett problémát kiküszöböli. Mivel propán-bután hajtógáz helyett sűrített levegővel tölti meg a flakont, biztonságosan használható egy üzlettérben is. És a sűrített levegő az egészségünkre sem veszélyes.

Miután megvásároltuk és feltöltöttük a flakonunkat, még négyszer visszatérhetünk vele az üzletbe egy újabb töltésre, így sokkal tovább használhatjuk, mielőtt szemétbe kerülne.

Ráadásul az újratöltések alkalmával már csak a bele kerülő termékért kell fizetnünk, a csomagolásért nem.

Az akár ötször is újratölthető csomagolás bevezetésével és a sűrített levegős hajtógáz használatával a hagyományos spray dezodorok CO2 kibocsátásának mintegy 78%-át kiküszöbölhetjük. A Respray leegyszerűsíti a logisztikát azáltal, hogy csökkenti a transzportált mennyiséget, kizárja a hagyományos hajtógázok negatív hatásait, és 80%-kal csökkenti a csomagolóanyag mennyiséget.

Az automatát a sajtótájékoztató után mi is kipróbáltuk, és rendkívül egyszerű, valamint gyors a használata.

Pár gombnyomás után már indul is a töltés, ami 45 másodpercet vesz igénybe, majd a gép egy vonalkódot is nyomtat nekünk, amin az is fel van tüntetve, hogy még hányszor használhatjuk újra a palackunkat.

Jelenleg 3 illat közül választhatunk, de a tervek szerint ez csak bővülni fog.

Az első töltés, és a palack ára összesen 599 forintba kerül, az újratöltés pedig alkalmanként 299 forint.

Érdemes tehát figyelni a fiúk és a Rossmann oldalát is, hogy mikor és pontosan hol indítják el az automatákat!

Te ki fogod próbálni?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar kislány játszotta a fiatal Wednesday–t a netflixes sorozatban
Váradi Karina Londonban él az édesanyjával, aki egyedül neveli.

Link másolása

Az idei sorozatok közül talán nem túlzás azt mondani, hogy a Netflixes Wednesday volt a legnagyobb gurítás, amely egy csapásra óriási sztárt csinált a főszerepet játszó Jenna Ortegából.

A szériában azonban feltűnik Wednesday fiatalkori énje is, akit pedig egy magyar kislány, Váradi Karina alakít.

„Egy közösségi oldalon láttam egy hirdetést, modellkedésre lehetett regisztrálni, megtettem, ennek már öt éve. Ott azt mondták rá, hogy tehetséges szupersztár. Úgy döntöttünk, hogy leszerződünk egy ügynökséggel. El kellett mennünk egy hajóútra, ahol sok iroda képviseltette magát, különböző országokból. Meg kellett tanulnia egy szöveget, kifutón kellett vonulnia, és el kellett játszania bizonyos jeleneteket” - mondta Karina édesanyja, Bandula Nikolett a Ripostnak. Azt is hozzátette, hogy a végén majdnem mindegyik ügynökség szeretett volna leszerződni Karinával.

Végül egy londoni irodát választottak, innen kaptak tavaly egy emailt, hogy az Addams Family-be keresnek hosszú hajú kislányokat.

„Kellett itthon készítenünk egy felvételt, el kellett játszania, hogy szomorú, utána azt, hogy dühös, mert megölték a pókját. Maga a rendező választotta ki Karinát, a felvétel alapján”

- mondta Nikolett a lapnak. Az anyuka azt is elárulta, hogy a forgatás Romániában volt, amit Karina nagyon élvezett és mindenki nagyon kedves volt vele.

Az anyuka azt nem tudta megmondani, hogy Karinával számolnak-e a következő évadban, de nagyon reméli, hogy igen. A nő tíz éve költözött Londonba Kazincbarcikáról, egyedül neveli a lányát, egy pizzériában dolgozik.

Nikolett azt mondta, hogy a forgatások idejét leszámítva Karina úgy él, mint egy átlagos gyerek, van szabadideje, nem kell megerőltetnie magát. Az angol jobban megy neki, mint a magyar, ha valamit elmesél otthon, azt már angolul teszi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Óriási siker: bronzérmes lett a magyar csapat a Bocuse D’Or világdöntőjén
A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el.

Link másolása

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.

Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

A Bocuse d'Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Link másolása
KÖVESS MINKET: