GASZTRO
Mit csináljunk a rengeteg csokoládényúllal, ha nem szeretnénk megenni? Természetesen tejcsokoládés süteményt mogyorós tejszínes öntettel!
GASZTRO
Három évvel ezelőtt, amikor ezt a szót hallottam - fúziós -, nem tudtam másra gondolni, mint egy hatalmas Tokamak-kamrára, ahol százmillió Celsius fokon olvadnak egybe az atomok, akár a Napban. Az ilyesmi egyáltalán nem passzol az evéshez.
GASZTRO
A tavasz beköszöntével az erdélyi piacokon megjelennek a különböző zöld növények. Több olyan vadon élő zöld van, mely a magyar konyhában nem ismert, de a balkáni konyha rendszeresen használja. Én a legutolsó piaci vásárláskor 3 csokor friss, zsenge sóskával tértem haza.
GASZTRO
A tojáslikőr sokunk kedvence, és küönösen finom, ha desszertek hozzávalójaként használjuk fel. Kiváló édesség készíthető belőle, és nem csak húsvétra.
GASZTRO
Talán a húsvéti ételek szimbolikája a legősibb és a legösszetettebb. Jó lenne tudni a valós okát, hogy miért merült feledésbe a bárány, hiszen ez a legősibb szimbólumok egyike.
GASZTRO
Mi kell egy zseniális ötlethez? Három egyetemista, akiknek elegük van a hagyományos bárokból meg kávézókból. Tíz évvel ezelőtt pont ez történt, amikor e három diák összefogott, és nyitott egy helyet, ahol el tudtak tölteni egy pár csendes órát az iskola után.
GASZTRO
Mit kezdjünk maradék dermedt sült csirkénkkel, ha már jelenlegi formájában nem akarunk még egyszer nekifutni. Mexikóit? Azt meg hogyan? Megmutatjuk!
GASZTRO
Lötyög az üveg alján még egy kis bor? Meginni sok, kiönteni kár? Kár lenne tartogatnunk, hiszen remek ebéd főzhető belőle. Nézzük meg hogyan!
GASZTRO
Szerintetek lehet fagyit készíteni ibolyából? Mármint úgy, hogy szó szerint a virágot használjuk hozzá. Nos, annak idején ez volt az egyik legnépszerűbb királynénk, Sissi kedvenc csemegéje.
GASZTRO
Ki választ bort az étteremben, s ki kóstol? Hányféle bort illik kínálni? Mit igyunk édes, sós, csípős, füstös, netán savanyú, intenzív ízekhez? Milyen étel illik a testes vörösborokhoz? Milyen évjáratot válasszunk roséból? Ezekre, és számos más kérdésre is választ kapunk Herczeg Ágnes: Borok a konyhában című könyvéből.
GASZTRO
A nagykabátot levéve, belepillantva a tükörbe jön a gyors fogadalom: soha többet egyetlen falatot sem. Aztán - szinte azonnal - kordul a gyomor, s elismerjük, hogy bizony mégiscsak kellene egy gyors, könnyű ebéd. Miből, mit, hogyan? Van egy tippünk.
GASZTRO
Sokféle kiváló magyar cukrászdát és csokiboltot bemutattunk már nektek az elmúlt hónapokban. Most körülnéztünk kicsit a nagyvilágban, mi mindenre képesek a "legelvetemültebb" csokirajongók. Meg fogtok lepődni, az garantált.
GASZTRO
Az interneten kutatva kétféle Kossuth kiflire bukkantam. Az egyik tulajdonképpen egy vajas piskóta, amire darabos diót szórunk és hold formát szaggatunk, a másik pedig egy töltelékes kifli dióval vagy mandulával.
GASZTRO
Belépéskor rögtön éreztem, hogy valami különleges helyre érkeztem. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy romkocsmáról van-e szó, vagy inkább valami elegáns retróbárról, a Port H valahol a kettő között lavíroz, úgy, hogy közben áthatja a magyar múlt és jelen szeretete.
GASZTRO
A csombor vagy más néven borsikafű (Satureja hortensis) az erdélyi konyha elterjedt fűszere. Dél- Délkelet – Európában és Nyugat- Ázsiában honos növény, Európa többi részén termesztik, de elvadulva is találkozhatunk vele.
GASZTRO
A vargabéles az erdélyi konyha elterjedt, népszerű édessége. Az eredete nem teljesen tisztázott, de a legvalószínűbb, hogy elsőként a kolozsvári Darvas vendéglőben készítették el. Nevét a szintén kolozsvári Varga vendéglőstől örökölhette.
GASZTRO
Először azt hittem, hogy egy újabb elegáns butik előtt sétálok el az Október 6. utca most felújított részén. Aztán kiderült, szó sincs róla. Ez egy cukrászda, mégpedig nem is akármilyen!
Népszerű
Ajánljuk