GASZTRO
A Rovatból

Szeged, Cirmi, isteni hamburger

Burgerek, pulled pork szendvics, csapolt sörök. Egy igazi gasztrokocsma, tökéletes kínálata.


Azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztünk a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltunk, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat...

Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

November eleje óta G viszi a hátán a blogot. Legutoljára a Facebookra írtam egy kis szülinapi megemlékezést magunkról december közepén, és akkor már egy kicsit érzelgősebb volt a hangulatom a szokásosnál. Nos, mindez annak volt köszönhető, hogy a blog december 14-es szülinapját két nappal követte Bandi 2.0 születése, ő ráadásul a harmadik gyerekünk, tehát a szabadidőm megszűnni látszik az elmúlt időben. Vannak viszont nagyon kellemes kötelezettségei egy friss apukának, ilyen a tejfakasztás is (ezért az alcím vége).

Besétáltam tehát december 17-én délelőtt a Cirmibe, és közöltem a jó hírt, valamint időpontot kértem aznap (!!!) estére. Timi (a hely névadója) minden kedvessége ellenére éreztem a reakciójában, hogy majdnem a lehetetlennel játszom. Már kezdett felrémleni bennem Patrick Bateman és a Dorsia esete, de végül teljesen más irányt vett a történet. Este ennek köszönhetően nagyjából 15-en gondoskodtunk szorgalmasan arról, hogy kis Andris ne legyen szomjas, Anya pedig büszkén dagadjon, további két indokból is [ ( · ) ( · ) ]. Nem lennénk azonban mi mi, ha G-vel nem a társaság előtt fél órával történő érkezést beszéltünk volna meg, hogy teszteljünk egy kicsit, no meg biztosítsuk, hogy a fakasztás ne érjen hamar csúfos véget.

cirmi (31)

Nyáron átfedésben majdnem egyszerre voltunk Görögországban, de G úgy ment el oda, hogy már látta a Cirmit, és ígéretesnek vélte, én meg mikor nála hamarabb hazajöttem, már el is mentem, és eléggé meglepődtem. Lehet ezért is kellett fél évnek eltelnie ahhoz, hogy meg tudjam írni, mert a fránya tesztalanyokból eddig mindig ebéd-vacsora lett. Elfogytak. Gyűltek viszont a gondolatok, és most végre elérkezett az idő.

A mai bemutató tárgya - étel vonalon - több hamburger, egy szendvics, valamint a desszert. Általánosságban el kell még mondani, hogy az előbb említetteken kívül BBQ sültek és latin ételek is szerepelnek a fenti, Facebookról lopott étlapon, ezekről sem késik már soká a beszámoló, de egyszerre nem lehet mindent. Sajnos.

cirmi (4)

A nyári találkozás első képei amúgy az alábbiak, elég megindító volt. Vastag hús, olvadó sajtrétegek, kellemesen pirított, kalácsos buci, zöldség csak finoman. Talán itt volt először az az érzésem, hogy a hús-buci arány tökéletesen sikerült, természetesen dugig lehet enni magunkat vele, de a burger tetejét nem csak azért fogyasztjuk el mert ott van, hanem mert teljes lesz vele az összkép.

A képeken a Grabovszky látható, cheddaros változatban. A húsról külön kell beszélni. Nemcsak azért mert az elmúlt fél évben nem változott, hanem azért is, mert szinte egyedülálló az íze és textúrája. Viszonylag nagyobb lyukú darálón kezelt részek is találhatók benne, ami az egyes falatokon belül "harapható" hús élményt ad. A nagyobb darabok miatt szellős, egyáltalán nem tömör vagy száraz, a szaftosság nem csak összességében jellemzi a húspogácsát, hanem harapásonként is.

A sütésnél is lehet valami trükk, mert nagyszerű pörk (sütés során piruló hússzaft) ízt érezhetünk a kérgen anélkül, hogy a megégés bármilyen formában is jelen lenne. Vagy az elején kezdhet nagy lángon a sztori, és utána visszavesznek, vagy nem tudom, ki fogom kísérletezni és ha nem sikerül, a végén szégyenlősen megkérdezem, de a steak érzés hamburgerbe csempészésével ilyen szinten még nem találkoztam. A só és bors épp annyira van jelen, ami még abszolút kiemeli a hús élmény élvezetét.

cirmi (26)

cirmi (28)

cirmi (30)

A Szoszi Laci burgerrel Cirmiék a füstösséget csempészik a burger koncepcióba. Bacon, lilahagyma, BBQ és füstölt sajt, mondja az étlap, a kép pedig ezt mutatja:

cirmi (31)

Az az igazság, hogy valamiért nem vagyok a füstölt sajt nagy barátja, de úgy gondolom, hogy itt megtalálta a helyét. Beleillik az összképbe , sőt kiválóan harmonizál a BBQ mindent összefogó füstös ízével. A kesernyés ízt a lilahagyma is remekül kíséri a friss vonalon.

Itt kell egy kis kitérő, mert több dolog is külön említést érdemel. Először is, hogyan lehet az, hogy egy helyen van steak, mexikói kaja, meg vagy 8 féle burger, és mégis működik a dolog, sehol sem érződik a fáradtság, és mégis elkülöníthető ízekre lelhetünk? Hiszen van füstölt sajtos Grabovszky is, akkor mi a különbség? A válasz már megint az annyiszor megénekelt harmóniában, egyensúlyozásban van. Mert jól megy a füstölt sajt a Grabovszky szószhoz is, ami zölden fanyar, a benne lévő fűszerek, és apróra vágott csemege uborka miatt, de ugyanígy az édeskés, de füstös BBQ szósznak is pompás kísérője. Sikerült tehát megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amik egy bizonyos hozzávalót különböző fényben világítanak meg.

Haladjunk szépen tovább, a Muhammad Ali burgerre. Igen a neve ellenére van benne bacon, amint azt egy Cirmi-Facebook kommentelő anno kiszúrta, de inkább tudjuk be annak a letaglózó egyenesnek, amit a névadójáról kapott, hiszen ha ez a hamburger megérkezik az "arcunkba" biztos a k.o.

cirmi (24)

Az előbb már említetthez képest itt ugyanis visszatér a cheddar a hús mellé, de immár egy "moha szósz" és tükörtojás mellett. A moha szósz engem egy kicsit savanykásabb ízvilágú, apró hagyma kockával frissített házi majonézre emlékeztetett, mindent beborított, újabb távlatokat nyitva. Alatta figyeltek a tükörtojások, legalább három darab.

Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy a fürjtojásokat kapunk, tökéletesen megsütve, rezgő sárgával, ami az első vágásra szósszá társul a mohaszósz mellé további krémességet biztosítva.

cirmi (32)

Kettévágva, és belefényképezve olyan rétegeket találunk, hogy minden paleo, és geológus megirigyelné. Szósz-tojás-cheddar-bacon-rózsaszín hús. Nem tudom kell-e bármi ezen kívül a boldogsághoz. Van itt is egy trükk. Említettem a húson azt a pirult szaftot , ami különössé teszi, nos itt a tükörtojás alján lévő hajszálvékony ropogós réteg az, ami nagyon passzol ehhez az élményhez. Két sült íz, elvileg semmi közük egymáshoz, marhahús és tojás, de mégis összecsengenek.

Elérkeztünk egy szendvicshez, ami tartogat egy manapság kötelező burger hozzávalót is. A Pulled Pork szendvics kis átalakuláson esett át nyitás óta, de azt kell mondjam javára szolgált.

cirmi (34)

Amint látható, a coleslaw a kettévágott mini bagette egyik felét teljesen beborítja. Mégsem ázik el tőle a tészta, a szemfülesek ugyanis észrevehették, alatta a kis aranyló pöttyöket, amik a rápirított sajtot jelentik. Én egy nem teljesen összecsukott kontaktgrillre tippelnék, mint tettesre, emiatt lehet ugyanis, hogy a kifli alja csíkosra pirult, a tetejére pedig rásült a sajt. Ezt borítja be a coleslaw, amiben a káposztát répa egészíti ki. Aki nemcsak szemfüles de távcsővel nézi a képet azt is észrevehette, hogy apró mustármagok gazdagítják. Ez annak köszönhető, hogy gyakorlatilag egy tartár adja a krémességét a káposztasalátának, már amennyiben a házilag főzött egészmagos mustár krém és a házi majonéz egyvelegét el lehet annyival intézni, hogy tartár. A házi majonéznek van egy olyan remek tulajdonsága, hogy a friss tojássárgájától nehéz, betölti a szánkat, az íze, a rendes felveréstől viszont mégis légiesen könnyű. Kiváló coleslaw, aprólékosan egyensúlyban tartott savasság-édesség harmóniával. Korábban külön tálkában érkezett, én örülök neki, hogy a szendvicsre költözött.

Igen, képes voltam egy pulled pork szendvics nem húsos részéről egy bekezdést írni, ez van, ha valakit elkap a gépszíj, de tessék elmenni megkóstolni, és mindenkinek egy kérdése marad csak utána: Burgerekhez is lehetne kérni?

A Pork egyébként egy szálaira szedett combhús szaftosan, eszméletlen összhangban továbbra is. Nincs szétfőve, mégis szálaira omlik, ez sem megy ám csak úgy, nulla rákészüléssel. Kilónként egy órát sülnek alacsony hőfokon a mustáros pácban a combok, amíg villával szét nem húzhatók. Ekkor érkeznek a serpenyőbe adagonként egy jó adag BBQ szósszal.

cirmi (33)

Ne feledkezzünk meg így az ételsor végére az édesszájúakról sem, ahogyan ígértem egy desszertet is mutatunk. Az pedig az Oreo fagyitorta, ami nyáron még csak ritkán, fű alatt fordult elő, mostanra azonban az étlap tetején díszeleg.

Általában egyet szoktunk ketten rendelni belőle asszonykával, mert már úgyis tele vagyunk, aztán valahogy mégis mindig villa-csörte alakul ki az utolsó falatokért. Az Oreo keksz egy nagyszerű találmány, nagyon kakaós, és nagyon tejes krémes egyszerre, mindez hidegen torta formájában külön élvezet.

cirmi (21)

cirmi (22)

cirmi (23)

A macskák titokzatosak, és nem fedik fel csak úgy felvágásból, mit is tudnak, nos ez így van a Cirmivel is. Ok, benne van a nevében, hogy kocsma, de az italválasztékot talán jobban is lehetne hangsúlyozni, ugyanis már sörben is jóval túlmutatnak az átlagon.

Külön blogot megérne a reneszánszát élő kézműves sörök világa, de nem vagyunk ennyire bátrak, egy kis betekintést azonban megpróbálunk nyújtani ez alkalommal az ehető gasztro mellett az iható világba is. Két sörfőzde, a nagytarcsai Reketye, és a békésszentandrási Szent András sörfőzde Cirmi által csapolással közvetített kínálata ugyanis megéri a figyelmet.

cirmi (17)

A hagyományosabb sörkedvelőknek az Arany Jónást, és az Ogrét ajánlom, messze túlmutatnak persze egy dobozos nagysörgyáras akár prémium sörön is, de még ismerős ízekre talál bennük az is, aki nem akar mindenfelé elkóborolni. Ezen kettő sörön felül még a Ravasz Hód szerepelt az eddigi ismerkedéseim alkalmával, és a Meggy. Két külön világ, utóbbi annyira gyümölcsös, hogy elsőre elhinné az ember, hogy szódás meggyfröccsöt iszik gyümölcsléből. Nyáron gyilkos lehet, vagy éppen egy igen jókedvű nap megalapozója, hiszen 3-4 korsó is legurulhat belőle anélkül, hogy egyáltalán belegondolnánk, mi most épp sörözünk. Ennek a szemléletnek teljes ellentéte a Ravasz Hód nevű ipa sör, ami már a 6,5%-os alkohol fokából is látszik. Testes, sűrű, keserűbb ízvilág, jellemzi, nem az amit felhajtunk egy szuszra, mindkettőnek megvan a maga hangulata.

A téli hónapokra tekintettel kiemelném a Cocoát is, ami egy porter elnevezésű változata az ale söröknek, jelenleg elérhető a Cirmiben, de ez csak az évszak végéig tart, utána egy tavaszi ajánlat érkezik majd. Ez a sör túlmutat a Ravasz Hódon is, nevéből adódóan itt már pörkölt sötét szemes termények ízvilágára számíthatunk benne. Aki nagyon kíváncsi itt elhelyezheti a sörlap szereplőit a térképen.

Az itallap az előző képen láthatóval szemközti falon folytatódik az alábbiak szerint:

cirmi (16)

Kiemelném a limonádékat, nagy kedvencünk az epres mentás, de azt is, hogy mennyire friss a borlap is, nem egy tételből már rendelkezésre állnak a 2015-ös palackok. Nyilván ezek friss könnyű borok, amiknek jól áll az, hogy nemrég még a kocsányon lógtak, aki viszont egy kéksajtos burger mellé szeretne valami komolyabb vöröset, még választhatja a Sauska Cuvée 13-at.

A töményebb italok terén sem lehet ok a panaszra, én a Cirmi pálinkákat, és a Békési Whisky-t emelném ki. Előbbiekből a szilvát és a málnát kóstoltam, mindkettő hozta azt a "házi" élményt, amit számomra az jelent, amikor az illat és az íz gyümölcsös együttese elnyomja az alkohol érzetét. Az első magyar whisky pedig különlegesség, vaníliás, füstös íze meggyőzött.

cirmi (18)

Nem hiszem, hogy volt már hosszabb írásom, és lám, ha a fenti étlapot nézzük még mindig vannak fehér foltok. Arról nem is beszélve, hogy újabb taggal bővül a burgerek széles társasága, nemsokára bevezetésre kerül ugyanis egy grillezett camembert sajtos, cabernetsavignon-on átszűrt bodzás-áfonyás szószos, pirított diós burger is. Sőt Timi azt mondta, jön még meglepetés, de azt még el sem árulta, mi az. Jelentkezünk még tehát a Cirmiből!

Oszd meg a cikket, ha tetszett a szegedi Cirmi Gasztrokocsma!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Minden eddiginél több hazai étterem és hotel a Michelin legjobbjai között
A két Michelin-csillagos Stand és Platán Gourmet megőrizte rangját, az egycsillagos éttermek is megtartották minősítésüket, miközben gyarapodott a Bib Gourmand és a Michelin-ajánlott helyek száma.


A MICHELIN Guide díjátadó gálája évek óta a magyar gasztronómia kiemelkedő ünnepe. A rangos eseményen azok a hazai éttermek vehetik át elismeréseiket, amelyek a legszigorúbb nemzetközi ellenőrök mércéje szerint is nap mint nap kivételes minőséget és ízélményt kínálnak vendégeiknek.

Ezért is óriási eredmény, hogy korábbi két- és egycsillagosaink valamennyien megőrizték minősítésüket.

Az ítészek a hazai csillagok mellett még számos kategóriában hoztak döntést. Idén is szerepelnek a nemzeti válogatásban azok a kiváló vendéglátóhelyek, amelyek Michelin-ajánlást érdemeltek ki. A tányéros szimbólummal rendelkezők köre nyolc új taggal bővült.

A magas minőségű ételeket megfizethető áron kínáló éttermek Bib Gourmand jelölését is minden korábbinál többen érdemelték ki: a fővárosban négy, vidéken pedig kilenc vendéglátóhely – többségükben hagyományos vendéglők.

Zöld csillagot gyűjtött be meglévő egy Michelin-csillagához az őriszentpéteri Pajta étterem fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért – ezzel a Michelin szigorú ellenőrei által odaítélt elismerést már hatan viselhetik Magyarországon.

Díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is. „Sommelier Award” elismerésben Varga Norbert részesült, aki a két Michelin-csillagos Stand étteremben felel a borok és ételek harmóniájáért, a „Young Chef Award” díjat pedig Pallag Dávid vehette át a budaörsi Rutinból. A „Service Award”-ra Ráduly Róbertet, a budapesti UMO éttermi üzletvezető szakemberét tartották a legérdemesebbnek. Az év legígéretesebb nyitásának járó „Opening of the Year Award” idén a tokaj-hegyaljai Rátkára, a Padihoz került.

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillagos étterem:

Platán Gourmet ‒Tata

Stand ‒ Budapest

Egy Michelin-csillagos étterem:

42 ‒ Esztergom

Salt ‒ Budapest

Costes ‒ Budapest

Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest

Babel ‒ Budapest

Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest

Essencia ‒ Budapest

Pajta ‒ Őriszentpéter

Bib Gourmand:

94’ konyha & bár ‒ Budapest

Cabrio ‒ Budapest

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

Iszkor ‒ Mályinka

Újváros Bisztró ‒ Szarvas

N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest

Goli ‒ Budapest

Platán Bisztró ‒ Tata

Macok ‒ Eger

Morzsa ‒ Pécs

Casa Christa ‒ Balatonszőlős

Sparhelt ‒ Balatonfüred

Kistücsök ‒ Balatonszemes

Anyukám mondta – Encs

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

Bibo Budapest ‒ Budapest

Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr

Fausto’s ‒ Budapest

Lokal at the lake ‒ Fonyód

Majorelle ‒ Budapest

PADI ‒ Rátka

Petrányi Csopak ‒ Csopak

Tiszavirág ‒ Szeged

Zöld csillag:

Pajta ‒ Őriszentpéter

Megőrizték Zöld csillagukat:

Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló

Onyx Műhely ‒ Budapest

Salt ‒ Budapest

Villa Kabala – Szigliget

Natura Hill ‒ Zebegény

Különdíjak:

Young Chef Award 2025:

Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs

Service Award:

Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest

Sommelier Award:

Varga Norbert ‒ Stand, Budapest

Opening of the Year Award 2025:

PADI ‒ Rátka

Az online elérhető MICHELIN Guide app és a decemberben megjelenő MICHELIN Guide National Selection of Hungary kiadvány naprakész információkkal, iránytűként segíti a turistákat, hogy kiváló gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak utazásuk során.

A MICHELIN inspektorai október 8-án, a budapesti nagyszabású éttermi díjátadó gálát megelőző napon jelentették be a szállodaipar Michelin elismeréseit. A szállodák Michelin-csillagának számító kulcsokat 13 hazai hotelkiválóság viselheti. Közülük ketten mindjárt két kulcsot érdemeltek ki, másik tizenegy pedig az egykulcsos szimbólummal jelölt díjnak örülhet. További 29 magyarországi hotel a Michelin által ajánlott helyszínek nívós listájára került fel. A MICHELIN Guide hotelkalauza így már összesen 42, kivételes élményt kínáló hazai szállodára hívja fel a figyelmet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: