ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Tényleg lehet egy év alatt egy befőttesüvegnyi szemetet termelni? - Tóth Andival új könyvéről beszélgettünk

Miért érdemes a zero waste-re törekedni? Segít-e, hogy divatossá vált a mozgalom? Mi a következő lépés? A Háztartásom hulladék nélkül kezdeményezés alapítóját kérdeztük.


Tóth Andi évekkel ezelőtt 3 gyereke és a főállása mellett kezdett foglalkozni a háztartásában termelődő hulladék csökkentésével, mert sokkolta a heti szinten megtermelt mennyiség. Ez nem csoda, az Eurostat legfrissebb felmérése szerint Magyarországon egy állampolgár átlagosan egy év alatt 487 kiló hulladékot termel.

Andi folyamatosan kísérletezett, majd tapasztatairól elkezdett blogolni, facebook csoportokat hozott létre, és mára több ezer embernek segített abban, hogy csökkentse a családja által megtermelt hulladékmennyiséget. Évek alatt megszerzett tudását könyv formájában is összefoglalta, aminek nemrég jelent meg bővített kiadása Dobd ki a szemetest címmel.

- Dobd ki a szemetest! - egy felszólítás és egyben könyved címe. Miért dobjuk ki a szemetesünket?

- A szemetes, azaz a szeméttárolónk kidobása arra utal, hogy nincs szükségünk rá, mivel ha megfogadjuk a könyv tanácsait, gyakorlatilag alig termelünk majd szemetet. A könyv ehhez egy rövid elméleti bevezető után konkrét gyakorlati tippeket ad. Három nehézségi szinten és hat háztartási területen (szemléletmód, konyha, bevásárlás, takarítás, fürdőszoba, kert) nyújt alternatív megoldási javaslatokat, melyek a saját tapasztalataimon alapulnak.

- Miért érdemes áttérni a zero waste-re? Számít valamit?

- Minden lépés számít. Mindenkinek az apró változtatása, ami a környezetünk terhelését enyhíti, számít. Más oldalról pedig, ha önző módon gondolkodunk, akkor a zero waste életmód révén egészségesebbek lehetünk, könnyebben hozunk döntéseket a mindennapokban, egyszerűsödik az életünk, több időnk marad egymásra, és több pénzünk marad a pénztárcánkban. Összességében boldogabbá válhatunk. Ha másért nem, akkor a tudat miatt, hogy mi is hozzájárulhatunk általa egy szebb és élhetőbb jövő elérésében.

- Manapság a zero waste témája trendi lett. Ez jó dolog?

- Persze, a divat bizonyos értelemben jó, hiszen sok olyan embert is magával tud ragadni, akik korábban egyáltalán nem foglalkoztak a környezetvédelem semmilyen vetületével. A divat által valószínűleg még több emberhez eljut az információ, egyre többen fognak odafigyelni a vásárlásaik során, és egyre felelősségteljesebb döntéseket hoznak. Azonban a divat veszélyes is lehet ebben az esetben, hiszen nem célunk a fogyasztás növelése, nem célunk, hogy a zero waste életmódra egy új szakma/iparág/reklámkörnyezet/termékkör épüljön, és a piaci szereplők kihasználva a divatirányzat erejét, a környezettudatosság égisze alatt még több "zöld" terméket toljanak rá az emberekre. Ez a problémát csak elodázza egy rövid időre.

- Reális cél, hogy egy évben mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termeljen valaki?

- Ezt nem merném ilyen kategorikusan kijelenteni. A hulladéktermelésünk nagyon erősen függ attól, hogy hol élünk, milyen körülmények között, milyen lehetőségeink vannak, mennyire vagyunk erősek, mennyi mindenről vagyunk képesek lemondani. És a szemét mennyisége attól is függ, mit nevezünk szemétnek. A kommunális szemetet? Vagy a szelektívet is? Beleszámít az üveghulladékunk? Vagy az elektronikai hulladékunk? Ha ezekre a kérdésekre válaszolunk, akkor kiderül, hogy mennyire reális a befőttesüvegnyi szemét.

- Három gyermeked van. Őket hulladékmentesen neveled?

- Természetesen. Ez az életmód egy családon belül mindenkire hat. Családban nem lehet úgy élni, hogy valaki csinálja, más pedig nem. Természetesen vannak olyan dolgok, amit nem mindannyian vettek át, de én minden pillanatban arra törekszem, hogy erőszak nélkül rávezessem a gyerekeket a helyes útra, és arra, hogy képesek legyenek felelősségteljesen dönteni - a saját jövőjük érdekében.

- Miben különbözik a mostani az első kiadástól?

- A második kiadás újdonsága egy átfogó fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról: társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre. A fejezet vendégszerzői: Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program elnevezésű kutatási és akcióprogram ötletgazdája és szakmai vezetője, valamint Rémán Izabella, a Gyermekkor Ökológiája munkatársa. Az új fejezet elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik már eljutottak a hulladékminimalizálás olyan fokára, hogy már környezetünknek is szívesen megmutatatnák ennek az életmódnak az előnyeit. Ehhez pedig a legjobb módszer a közösség építése, a társadalmi szerepvállalás.

- Ezt miért tartod fontosnak?

- Tisztában vagyok vele, hogy a hulladékcsökkentés csak egy pici szelete a környezetvédelemnek. A zero waste életmód megoldást nyújthat a globális hulladékproblémára, de nem elegendő a globális klímakrízis megoldásához. Ehhez tovább kell lépni, és egyre több emberrel megismertetni a megoldási lehetőségeket. Ebben a plusz lépésben nyújthat segítséget a könyv új fejezete.

- Majdnem elfelejtettem, a könyv megvásárlása zero waste?

- Igen is és nem is. A könyv papírja újrahasznosított (hiába drágább az alapanyag, ehhez ragaszkodtunk), a rendeléseknél előnyt élveznek a közös rendelések és a személyes átvétel, a könyv példányszámában is a hulladékminimalizálásra törekedtünk. Azaz nem véletlen, hogy minden újranyomásnál maximum 1500 db-t nyomattunk, így kisebb eséllyel marad megvásárolatlan, szemétbe kerülő példány. Akinek van lehetősége az viszont választhatja az e-könyvet is. Sőt a bővített kiadás új fejezete önálló e-könyvként is megvásárolható a kiadónál. Ezt azoknak ajánljuk elsősorban, akik az első kiadást megvásárolták már korábban. Az e-könyv akkor környezetbarát megoldás, ha a használt eszközt a lehető legtovább használjuk. Hiszen ha fél év alatt kidobjuk, akkor elektronikus hulladékká válik. Ezt érdemes elkerülni.

- Azoknak, akik most vágnának bele, mit javasolsz, hogyan kezdjenej neki?

- Borítsák ki a szemetest és vegyék meg a könyvet ;)


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk