Ilyen volt a VI. Kézműves Ízek Vására
A megszokott harangszó helyett a vadászkürt egyedi dallamára nyitotta meg kapuit a VI. Kézműves Magyar Ízek vására. A magyar élelmiszereket és italokat bemutató rendezvénynek ezúttal is a Millenáris Park B épülete adott otthont. A kiállítók száma rekordot döntött. Százharminc árussal találkozhattatok az épületen belül, és még harminccal a csarnokból nyíló nyitott piacon.
A rendezvény kiemelt alapanyaga a vadhús és a hal volt. A Walesi Bárdok sora itt ténylegesen megelevenedett, kóstolhattatok mindent: "Vadat és halat, s mi jó falat, Szem-szájnak ingere".



A legjobb, hogy a halat és a vadhúst nem csak feldolgozott termékként, hanem nyersen is árulták az udvaron. A magyar halfélék egészben, valamint pucolva, szeletelve is megvehetőek voltak, a vadhús pedig fagyasztva. Jó alkalom volt ez arra, hogy kipróbáljuk otthon is az elkészítését. Ez is egy újdonság, hiszen eddig nem volt nyers hús a vásáron.
A vadhúsokhoz számtalan termék passzol, olyan is amire még mi sem gondoltunk volna. A budai Brunner Méhészet például hazánkban elsőként hírvédjegyet kapott selyemfű mézet kínált, ami kiváló arra, hogy vaddisznócombot pácoljatok benne. A borlekvárok, boros dzsemek, kézműves bogyósgyümölcs lekvárok is remek kísérői a vadhúsból készült ételeknek.



A kiállítók között befutott és kevésbé ismert manufaktúrák is megtalálhatóak voltaj. Többel már találkozhattatok az előző vásárokban is, de akadtak új résztvevők is. A hagyományokhoz híven nem csak a hazai, hanem a határontúli magyar termelők is képviseltetik magukat, közülük legtöbben Erdélyből érkeztek.
Az óriási, hold alakú sajtoktól, a nagymama kamrás polcát idéző lekvárokon, savanyúságokon át, a nyálcsorgató szalámikon, kolbászokon, sonkákon túl, az ínycsiklandó csokoládékig több ezer íz, sok-sok újdonság és ínyencség szerepelt a repertoárban.



Mi kimondottan az újdonságokra utaztunk. Elsőként közvetlenül a bejáratnál a Bükki Kézműves Sajtosnál táboroztunk le. Megkóstoltuk a faszenes kecskesajtot és a tehénsajtot, a fekete bevonatú, lágy tejtermékek igazán markáns ízűek, mértékletes fogyasztás ajánlott belőlük. Szívesen megízleltük volna a gyümölcsös krémjoghurtokat, és a hegyvidéki érlelt sajtból készült pesztót is, de ezeket a termékeket csak szombattól kínálták.
Átellenben a Mardó Kft. nyírfacukros édességeivel barátkoztunk, a gesztenyés és a tejberizses, cukormentes fagylaltok mély nyomokat hagytak bennünk. A pár asztallal odébb lévő Gabriel Bon-Bon Manufaktúra csokoládéival csak szemezgettünk, de itt már a csomagoláson keresztül több termék is felkeltette az érdeklődésünket.
Az új Sissy-sorozat ibolyás csokoládéja legalább annyira különleges, mint a Magyar Rapszódia fantázianévvel, Liszt Ferenc arcával fémjelzett, fadobozba csomagolt csokoládétorta.




Az udvarhoz közeledve füstölt pisztrángot falatoztunk a Sáfrány pisztrángtenyészet standjánál, ezután következett az igazi bűnözés. A szabadtérre lépve szinte vidéken éreztük magunkat. Nem haboztunk az erdélyi Honor Vadfeldolgozónál azonnal lecsaptunk a fűszeres medveszalámira.
A húsának a színe a hagyományos téli szalámihoz hasonlított, talán egy-két árnyalattal sötétebb volt. Az íze pedig rendkívül karakteres, nem is igazán tudjuk mihez hasonlítani, a medvehús egyedi kategória.
Mint kiderült Erdélyben sem gyakori ez az étel, hiszen a medve védett állat, de elszaporodott az állomány, ezért időnként a vadászok engedélyt kapnak a termetes állatok kilövésére. Pár társaság fel is dolgozza a medvehúst, ami speciális tudást igényel. A medvetalpakat pedig trófeaként árulják.



A jó levegőn szívesen csipegettünk a frissen sült libatöpörtyűből, mangalicatöpörtyűből is és egyáltalán nem hiányoltuk hozzá a kenyeret. Megismerkedtünk a természetes alapanyagokkal színezett, a rovásírás betűit szimbolizáló száraztésztákkal, aminek megfejtése kétségtelenül nagyobb kihívást jelent, mint a hagyományos változatáé, de jól mutathat a paradicsomlevesben.
Az ízlelőbimbóinkat két óra alatt kifárasztottuk, de nem tudtunk eljönni anélkül, hogy a galérián lévő Almárium Bisztróban meg ne ettünk volna egy vaddisznó burgert. A tartalmas, óriás szendvics igazán laktató, stílusosan gyümölcsös szósz helyettesíti benne a ketchupot. Ez egyébként 1500 forintba került, míg a vadas halas főételek ára 1800 forintnál kezdődött. A kézműves portékák árusonként eltérőek voltak, a minőség az olcsóbb és a drágább csemegéknél is garantált.




Vásárfia gyanánt érdemes olyan alapanyagokat beszerezni, amelyekből otthon valami finomat főzhetünk. Mivel a vásáron kapható vaddisznócomb, minőségi őrölt paprika, vörösbor, mangalicazsír, ezért a mi választásunk az egyik kedvencünkre a vaddisznópörköltre esett.
1,5 kg kicsontozott vaddisznócomb
40 dkg vöröshagyma
7 dl száraz vörösbor
5 dl sűrített paradicsom
1 dl mangalicazsír
1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál majoránna
1 db babérlevél
1 teáskanál borókabogyó
só, fekete bors
3 duci gerezd fokhagyma
A húst megtisztítjuk, forró vízzel leöblítjük, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felmelegítjük a zsírt és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Paprikával megszórjuk és félrehúzzuk a lángról. Felöntjük a bor felével, fűszerezzük és egészben hozzáadjuk a fokhagymákat is. Visszatesszük a lángra.
Miután felforrt, takarékon főzzük tovább. Időnként kevergetjük és folyamatosan pótoljuk az elfőtt nedvességet. Ha szükségesnek tartjuk, a bort kiegészíthetjük vízzel is. Amikor a hús már közepesen puha, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Azért nem előbb, mert könnyen odaéghet. Bő két óra alatt teljesen puhára főzzük.
A borókabogyót és a borsot tegyük fűszertojásba, így elkerüljük azt a kellemetlenséget, hogy valaki ráharap
Az étel készülhet gombával is.
Recept: GasztroRéka




A felnőtt napijegy ára:
1.500 Ft/nap
Gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.
A jegy árát tavaly is levásárolhattátok a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltban, ezúttal azonban már a helyszínen is megtehettétek ezt, a rendezvényen kapott 300 Ft-os kuponok formájában.
Helyszín:
Millenáris B Csarnok, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.
Nyitva:
2013. november 8. (péntek): 12:00 - 22:00
2013. november 9. (szombat): 09:00 - 22:00
2013.november 10. (vasárnap): 09:00 - 20:00
További információkat KATT IDE