News here
hirdetés

PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Gyereknap 2022: programok Budapesten és vidéken

A gyereknapi programok 2022-ben újra várják a kicsiket és a szülőket az egész országban. A legérdekesebb gyermeknapi programokból válogattunk.

Link másolása

hirdetés

Újra számtalan gyereknapi programmal készülnek országszerte erre a különleges alkalomra, ami az apróságok számára az egyik legfontosabb az egész év során. Ilyenkor minden róluk szól, nekik kedveskedik. Lehet szórakozni, ügyeskedni, lazítani, nevetni, finomakat enni, családdal vagy a barátokkal együtt lenni.

Szinte minden településen lesz valamilyen gyereknapi program 2022-ben is. Most - a teljesség igénye nélkül - ajánlunk nektek néhányat a rendkívül sokszínű gyermeknapi programkínálatból.

Gyereknap 2022 – budapesti programok

Városligeti gyereknap 2022

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kétnapos gyermeknapi programjait a Városligetben tartja.

Lesz többek között Opitz Barbi-, Alee- és Mikola Péter-koncert.A városligeti gyereknap 2022 egyik sztárfellépője Opitz Barbi.A gyereknapi programok között Alee is fellép a Városligetben 2022-ben.

hirdetés

Fellép:

 • a New Dance World,
 • az Angel Táncstúdió,
 • a Baross Imre Artistaképző,
 • a Thália Tanoda,
 • a FittMóka,
 • a Holle Anyó Színház,
 • a Réparetekmogyoró Társulat
 • és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport.
 • Nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országuk hagyományait, kulturális és gasztronómiai sajátosságait, szokásait - ez nem csak a kicsiknek, de a szülőknek is érdekes program lehet.

  Sportbemutatók, sportolási lehetőségek, tájfutó labirintus is lesz.

  A Biztonságos Internet Sátorban számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, tanácsadással és felvilágosító előadással várnak mindenkit.

  Az OTP Bank Kalandparkban a kalandvágyó gyerekek, családok próbára tehetik ügyességüket, és játszva fejleszthetik pénzügyi, gazdasági ismereteiket.

  Fogászati szűréssel, elsősegély-bemutatóval, gyakorlási lehetőséggel, arcfestéssel, csillámtetoválással, valamint kvízjátékkal, kreatív színezőkkel, kisebb ajándékokkal várják a látogatókat.a gyereknap 2022 ben számos élménnyel várja az érdeklődőket

  A Néprajzi Múzeum Gyermeknapi családi programján játékos és mesés ismerkedés lesz a kiállításokkal, a tárgyakkal, négy témában és közös alkotással.

  A Magyar Zene Háza szabadtéri programján pedig Makám-koncertet nézhetnek a látogatók.

  Bővebb információk ITT

  Gyermeknap 2022-ben a Cifra Palotával a Müpában

  Gyermeknapi programok 2022-ben? A Cifra Palota a Müpában kihagyhatatlan!

  A Cifra Palota azokat a családokat várja, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.

  Bemutatják Szabó T. Anna ragyogó humorú meséjét, a színpadon egymást váltják a gyerekek kedvenc zenekarai, és több tucat olyan zenész, akik mesehősök bőrébe bújva lépnek a színpadra.

  Olyan különlegességek is lesznek, mint például:

 • a Búgócsiga Zenede,
 • a Rutkai Bori Banda,
 • a Csimota Együttes,
 • sőt, a Mörk is.
 • Ezen túl pedig számtalan akadálypálya, játékos erőpróba, táncos, éneklős, kreatív és kézműves foglalkozás, kosaras körhinta, látássérültséget szimuláló játékok, értési nehézségre érzékenyítés, népmesélő liget, kemencés parasztudvar, játékpark, Hangszerelő, Ütemmutató, Hallgatózó, Müpa csemege, Üvegharang, Diódallam várja a család minden tagját.

  Bővebb információk ITT

  Dm gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

  A parkban koncertek, bábelőadások, interaktív programok, közlekedésbiztonsági bemutatók és edukációs játékok várják a családokat.

  Az edukációs programok keretében a gyerekek játékos formában tanulhatnak például a közlekedésbiztonságról. Lesz Kresztergom szervezésű mini KRESZ-park, KRESZ-oktatás, ügyességi pályák, valamint egy mókás turmixbringával is várják a gyerekeket.

  A helyszínen kiállított rendőrautót, és tűzoltóautót közelről is megnézhetik a gyerekek, sőt egy teljes műszaki mentéshez használt szakfelszereléssel ellátott katasztrófavédelmi gépjármű is felfedezésre vár.

  A kétnapos eseményen a sok program mellett nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság is. A Nap gyermekei UV-roadshow keretében a fényvédelemről is tanulhatnak a kicsik, emellett pedig a környezetvédelem és fenntarthatóság témájában is lesznek programok.

  Szelektív hulladékgyűjtő szigeteket telepítenek, valamint száműzték a műanyag poharakat és evőeszközöket is. A gyerekek pedig Mimó és Csipek környezetvédelmi játékait is kipróbálhatják.

  A helyes táplálkozásról is hasznos információkhoz juthatnak a családok játékos formában.

  Lesz gyereknapi Halász Judit-koncert, de színpadra kerül, illetve lép többek között:

 • Kalap Jakab Bábkoncert,
 • Rutkai Bori Banda,
 • a Fabula Bábszínház és a Zabszalma Együttes,
 • a NemAdomFel együttes is.
 • Sőt: közös jógázásra is lesz lehetőség.

  Bővebb információk ITT

  Gyermeknapi programok a Kalandra Fül Fesztiválon

  A Danubia egy európai szinten is ritkaságnak számító zenei esemény keretében szeretné közelebb hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez a gyereknap hétvégéjén.

  A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen olyan klasszikus zenei eseménye, amely egy helyre gyűjti a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Az eseményre a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is,

  aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.

  A zenekar két-két saját ifjúsági produkciója mellett további négy előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. A közös produkciók között szerepel a Szent Efrém Férfikarral és a ZeneMűvekkel tervezett koncert, a Közös hang előadás a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel, valamint a Fabényi Réka által vezetett, autista, Down-szindrómás és más fogyatékkal élő fiatal tagokkal is rendelkező Parafónia Zenekarral közös fellépés.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknap 2022-ben a Várkert Bazárban

  A Várkert Bazárban a kerti programok május 29-én vasárnap a gyereknapi kínálattal indulnak.

  Lesz Föld körüli kalandtúra játékos feladatokkal, vezetett séták a Várban található állatok jegyében, valamint a Csipkerózsika táncelőadás.

  Bővebb információk ITT

  Csupamozi gyereknap a Puskinban

  Május 29-én a Puskin moziban minden a mozi szeretetéről szól: gyerek- és ifjúsági filmeket vetítenek, animációs játszóházat és mozitörténeti körsétát szerveznek, archív moziplakátokat lapozhatnak az érdeklődők és a gépészek segítségével megismerhetik a régi mozis formátumok (Super8 / 16mm / 35mm) múltját.

  A programban szerepel többek között animációs rövidfilm-válogatás, az Encanto, a Pirula panda, a Luca és a Lelki ismeretek című animációs film is.

  Ezek mellett A farkas és az oroszlán, valamint a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című családi kalandfilm, valamint a Vademberek hajszája és a Licorice Pizza című vígjáték és a Sráckor című film is látható.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknapi programok 2022-ben a Közlekedési Múzeumban

  Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán.

  Megnyílik az ipari helyszínt és a magyar vasút történetét bemutató, "Volt egyszer egy Északi - a történet folytatódik" című kiállítás, emellett pedig most először lesznek láthatók a múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményei.

  A gyereknapi nyitóhétvégén a múzeum egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotósarokkal várja a látogatókat. A gyerekek és a szülők egy VR-szemüveges installáció segítségével "143 méter magasból" a Lágymányoson épülő MOL-toronyból is körbenézhetnek.

  A gyerekek belülről is megnézhetik a kultikus Ikarus 66 és Ikarus 556 autóbuszokat,

  a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított program során pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

  A kerékpárral érkezőknek külön túra mutatja be a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet és a Ganz-MÁVAG ipari területeit.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknapi programok a Magyar Nemzeti Múzeumban

  Gyermeknap 2022-ben is a Nemzeti Múzeumban!

  Régészek bőrébe bújva, mesés kincsek és ókori hősök nyomába eredhetnek kicsik és nagyok vasárnap, a Magyar Nemzeti Múzeum gyereknapi programsorozatán.

  A Magyar Nemzeti Múzeumban az egész vasárnap a gyerekekről szól. Már reggel 10 órától változatos programokkal és előadásokkal, tárgykészítő foglalkozásokkal és mesékkel várnak mindenkit óvodáskortól a Múzeumban és a Múzeumkertben.

  Hétéves kortól a gyerekek feltehetik kérdéseiket egy római polgárhoz a Lapidáriumban az Ókori hősök programon, valamint a régészeti homokozóban maguk is kipróbálhatják, Mit csinál a régész? Nyolcéves kortól arra kereshetik a választ, hogyan kerülnek elő a kincsek, és mi a teendő, ha az ember kincset talál a földben. Minderre a Kincset érő közösség kiállításban derül fény.

  Amennyiben a család együtt kalandozna, közösen, egy ajándék felfedező hátizsákkal felszerelve eredhetnek ősi kincsek nyomába a családi kincskeresőben. A program végén korhű eszközökkel megeleveníthetik a múltat egy greenboxban készült fénykép segítségével.

  Az óvodásokat Fábián Éva mesemondó kalauzolja el Dudás Dömötör mesés világába. Mesés kincsek és kincsek mesés legendái elevenednek meg, melyeket Szabó Zoltán kísér magyar pásztorhangszereken. A program 10:30-kor és 12:30-kor kezdődik.

  A részvételhez regisztráció szükséges. Ezt a [email protected] e-mail-címen lehet igényelni.

  Gyerekprogramok szombaton: kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas élményt kínál a Régészet napja

  A Magyar Nemzeti Múzeum szombaton, a régészet napján is kínál programot a látogatóknak. Az állandó és időszaki kiállításban tartott szakmai előadásokon a kiállítások kurátorai, valamint a terület és a kor szakértői tartanak olyan egyedi, anekdotákkal és személyes élményekkel gazdagított bemutatókat, melyek garantáltan új megvilágításba helyezik a kiállítást.

  A látogatók többek között megismerhetik a sírrablók módszereit, a hunok együttélési szokásait, valamint választ kaphatnak arra is, hogyan kell megkeresni egy eltűnt kolostort.

  A Kincset érő közösség időszaki és a Régészeti állandó kiállításban tartott szakmai programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

  Részletes infók és regisztráció ITT.

  Ez idő alatt a szülők sem unatkoznak, őket külön felnőttmegőrzőben, tematikus tárlatvezetésekkel várják.

  A felnőtteknek szóló programok már szombaton, a Régészet napján elkezdődnek, aznap többek között az ősi hunok életéről és a sírrablásokról, valamint az eltűnt kolostorok megtalálásának legjobb módszereiről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

  Gyereknap 2022, vidéki programok

  Gyerekprogramok 2022. május 29-én: gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltólaktanyák

  Minden gyerek szeretne tűzoltó lenni, a katasztrófavédelem pedig gyermeknapon lehetőséget is biztosít erre.

  A 2022-es gyereknapi programok keretében május utolsó vasárnapja a katasztrófavédelemnél ismét a kicsikről szól: megnyílnak előttük a tűzoltóságok kapui.

  Újabb önkéntes tűzoltóságok is csatlakoztak az akcióhoz, így már az ország 383 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket, szüleiket és kísérőiket. A 148 hivatásos tűzoltóság mellett 235 önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület is fogadja a tűzoltók munkája iránt érdeklődő kicsiket.

  Az elmúlt években a járvány miatt nem tudtuk fogadni a gyerkőcöket, azonban most újra megismerkedhetnek a tűzoltók izgalmas életével. A nap folyamán a tűzoltók több próbariasztást is tartanak, így az emeletről lecsúszó tűzoltókkal és szirénázó tűzoltóautókkal egyaránt találkozhatnak az érdeklődők.

  Az tűzoltólaktanyák ingyenesen, mindenféle előzetes regisztráció nélkül látogathatóak 10 órától egészen 16 óráig.

  A részt vevő hivatásos tűzoltóságok listája itt érhető el.

  A részt vevő önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok listája itt érhető el.

  Farkasházi Réka és a Tintanyúl - gyereknapi koncert Budakalászon

  Gyermeknap, gyereknap 2022-ben Budakalászon: csodás gyereknapi programok.

  Május 28-án az év hazai gyermekalbuma kategóriában kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar a koncerten “Életmesék” című lemezének vidám anyagával és újabb dalokkal szórakoztatja majd a kicsiket és nagyokat. Hazai kortárs költők megzenésített versei mellett a válogatott csapat saját szerzeményei is felcsendülnek, melyek magáról az életről, vagyis családról, barátságról, szerelemről, emberségről, és összetartozásról szólnak.

  Bővebb információk ITT

  Darus gyereknap Budaörsön

  gyereknap 2022 Budapest: igazán különleges járművek kipróbálására is lesz lehetőség Budaörsön

  Május 28-án a Koós-Wéber Kft. telephelyén az országban egyedülálló rendezvényen

  a gyerekek kipróbálhatják magukat igazi darukezelőként, szakképzett személyzet segítségével irányíthatnak valódi munkagépeket. De lesznek ugrálóvárak, arcfestés, kézműves sarok, játékmunkagépes játszóház, óriási építőkockák és egyéb játékok is.

  De nem csak a gyerekek, hanem műszaki beállítottságú szüleik is részesülhetnek izgalmas élményekben, az aknatúra során ugyanis a szerelőakna felett álló autódaru futóművét lehet tüzetesen szemügyre venni.

  Különlegesség még a Magyarországon ritkán látható lánctalpas pókdaru, amelyet a szerkezet tetején elhelyezkedő ülésből tudnak navigálni a gyerekek. A kalandvágyóbbak felülhetnek az úthengerre is, amellyel a kialakított pályán PET-palackokat lehet kilapítani.

  Bővebb információk ITT

  2022: Gyereknap Veresegyházán a Medveotthonban

  2022 gyereknapi programok tekintetében Veresegyház is jó választás.

  Május 29-én a Medveotthonban többek között állatbemutató, kisvasút, arcfestés és fánkevő-verseny is lesz.

  Bővebb információk ITT

  Lurkócia városi gyereknap 2022 Szentendrén

  Május 29-én Szentendrén, a Czóbel parkban és a Kerényi Parkban rendezik a gyereknapot, színes gyerekprogrammal, workshopokkal és táncházzal.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknap 2022 pécs: Városi gyermeknap a Zsolnay Negyedben

  gyereknapi programok 2022 ben Pécsen a Zsolnay negyedben

  Pécs legnagyobb játszóterévé változik május utolsó hétvégéjére - május 28-29-re - a Negyed, ahol a legkisebbektől a kamaszokig mindenki megtalálja a neki való szórakozást, elfoglaltságot, játékot.

  Ízelítő a gyereknapi programkavalkádból:

 • A Pirogránit Udvaron közlekedésbiztonsági vetélkedő és Varázshangok csapata várja a családokat.
 • A Ginkgo térre Star Wars-hősök érkeznek, bűvész „járőrözik”, bemutatkozik a Magnus Aircraft, a Duna-Dráva Nemzeti Park, többféle ügyességi és kézműves játék valamint Varázsóra várja a gyerekeket.
 • A Látogatóközpontban planetáriumi előadások, a Varázstér és a VR Univerzum csalogatja a családokat.
 • Az m21 Galériában pedig legújabb, az univerzum tematikájához kötődő kiállítás nyílik.
 • A Negyed déli oldalán a nagyobb gyerekeket, sportkedvelőket mászófalak, motoros bemutatók várják. De lesz például Olvasóliget, Europe Direct sátor, sakkoktatás és szimultán, slackline, társasjáték-foglalkozások. Sőt, játékavatást rendeznek a Csillagteraszon, valamint a Mosolyország, a Rátgéber Akadémia kosárlabdameccsei és sokféle finomság várja a gyereknapi közönséget.

  Bővebb információk ITT

  További érdekes gyereknapi programok a széles kínálatból:

 • Gyereknap a Pénzmúzeumban,
 • a Tropicarium Budapesten,
 • a Kőröshegyi Levendulásban,
 • a Zobori Élményparkban,
 • gyereknap Erzsébetváros 2022,
 • gyereknap Újpest 2022,
 • gyereknap Győr 2022,
 • gyereknap Székesfehérvár 2022,
 • Kocson.


 • hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  Saját alkotásaival és bulival búcsúztatják az év elején médiasztárrá vált BKV-s buszsofőrt
  Gergely Róbert anno rögtönzött bulival ünnepelt a buszon, most hivatalos eseményen is elbúcsúztatja 31 BKV-s évét a Dürer Kertben.
  Fotó: Gergely Róbert - szmo.hu
  2022. szeptember 23.


  Link másolása

  hirdetés

  Az év elején egy riportban mi is beszámoltunk Gergely Róbertről a vidám, zeneőrült buszsofőrről, aki 31 év szolgálat után barátok és utasok társaságában tortával, pezsgővel és rögtönzött koncerttel fejezte be utolsó műszakját. A szimpatikus sofőrnek még Karácsony Gergely is külön Facebook-posztban köszönte meg munkáját.

  Azt eddig is tudni lehetett, hogy a lelkes buszvezető időnként verseket ír, most az is kiderült:

  szabadidejében képzőművészeti alkotásokat is gyárt, amelyek dekorációs célból készültek a rendezvényre.

  Többek között ezeket is meg lehet tekinteni szeptember 24-én, szombaton, amikor Robi pályafutásának végét egy nagyobb szabású bulival is megünneplik a Dürer Kertben. A művekre később licitálni is lehet, a beérkezett pénzt a nyugdíjas sofőr a Tilos Rádió támogatására ajánlja fel.

  A délután kettőtől kezdődő programon ezen kívül közös bográcsozás, zenei fellépők, kvíz és vidám, baráti hangulat várható.

  hirdetés

  A hivatalos Facebook-eseményt EZEN A LINKEN tudjátok elérni.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  Rendhagyó színpadtechnikával és látványvilággal készül a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncert
  Október 1-jén a Puskás Aréna Szoborparkban vadonatúj színpadon koncerteznek a sztárfellépők, akik a megnyújtott előtérnek köszönhetően még közelebb kerülhetnek a közönséghez.

  Link másolása

  hirdetés

  Idén minden eddiginél nagyobb és látványosabb színpadtechnikával érkezik a negyedik alkalommal megrendezett Szuperkoncert, amely 2022-ben az Ötöslottó 65. születésnapját is ünnepli. Október 1-jén a Puskás Aréna Szoborparkban vadonatúj színpadon koncerteznek a sztárfellépők, akik a megnyújtott előtérnek köszönhetően még közelebb kerülhetnek a közönséghez, az extra elemekről pedig a beépített hidraulikus színpadlift és süllyesztő rendszer gondoskodik.

  A tökéletes látványt 300 fényvető, köztük számítógép vezérelt, mozgatott világítás hidak, lézershow, több száz rakétából álló pirotechnikai show, valamint szikraeső biztosítja, a több mint 300 négyzetméternyi ledfalnak és a 100 ezer wattos hangtechnikának köszönhetően pedig a hátsó sorokban állók sem maradnak le az igazi koncertélményről.

  A Szuperkoncert színpadát 17:30-kor a VALMAR avatja fel. A duóhoz két dal erejéig csatlakozik a hazai popkultúra egyik ikonikus alakja, Szikora Róbert, akivel közös kollaborációjuk idén meghódította a slágerlistákat. 18:30-kor az MTV EMA közönségdíjasa, a Follow The Flow lép színpadra, 20:00-tól pedig Magyarország legnépszerűbb női előadója, Rúzsa Magdi ad exkluzív show-t a Szoborparkban.

  A Szuperkoncerten az idén 65 éves Ötöslottó születésnapját is ünnepeljük, ezért erre a különleges estére megváltozik az Ötöslottó játékba küldési ideje is. Az eddig megszokottal ellentétben, kizárólag a Szuperkoncert napján 19:30 helyett már 18:00-tól újra lehet játszani az Ötöslottóval. Így azok a szerencsevadászok, akik szombaton éjfélig legalább 1800 forint értékben töltenek ki és adnak fel Ötöslottót, esélyesek lesznek a születésnapi nyereményjáték fődíjára, egy Volkswagen Arteon Shooting Brake Elegance típusú autóra vagy övék lehet az akár többmilliós különnyeremény.

  Fontos azonban hangsúlyozni, hogy aki október 1-jén 18:00 után játssza meg kedvenc számait, az a következő, vagyis a 40. játékhétre adja fel szelvényét, azaz az október 8-i húzáson izgulhatnak.

  A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalásának fókuszában a fogyatékossággal élők állnak, és a vállalat kiemelten fontosnak tartja, hogy a Szuperkoncert élményét, hangulatát számukra is elérhetővé tegye, ezért a fogyatékossággal élők egy külön, a színpad közvetlen közelében elhelyezett, akadálymentes lelátóról élvezhetik a koncerteket. A helyszínt egy különálló, kizárólag számukra fenntartott beléptetési ponton közelíthetik meg az Ifjúság útja felől.

  A korábbiakhoz hasonlóan a látogatók a szórakozás mellett egy jó ügyet támogathatnak, hiszen a nemzeti lottótársaság a helyszínen értékesített termékek után befolyt összeget 100%-ban az Ökumenikus Segélyszervezet részére ajánlja fel. A hozzájárulásból a Kapaszkodó gyermekfejlesztő programon keresztül összesen több mint 3000 nehéz körülmények között élő hátrányos helyzetű gyereknek biztosítanak a többek közt iskolán kívüli korrepetálást vagy éppen fejlesztő foglalkozást.

  hirdetés

  A nemzeti lottótársaság továbbra is elkötelezett abban, hogy a Szuperkoncert ne csak a fővárosban élők számára legyen elérhető. Az eseményre vonattal, illetve autóbusszal utazók 50%-os menettérti kedvezményben részesülhetnek október 1-jén a MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. járatain. A kedvezmény bármely belföldi állomásról bármely budapesti állomásra és megállóhelyre érvényes.

  Minden, a koncerthez kapcsolódó aktuális információról a szuperkoncert.szerencsejatek.hu weboldalán, valamint a nemzeti lottótársaság közösségi oldalain tájékozódhatnak.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  „Felfoghatatlanul sokat fejlődött az űrtudomány” – Farkas Bertalan hívja a gyerekeket a Kutatók Éjszakájára
  260 helyszínen 2500 programmal várják az érdeklődőket péntek éjjel.

  Link másolása

  hirdetés

  Rendhagyó tárlatvezetést tartott az Álmok Álmodói 20 kiállítás űrkutatási csomópontján Farkas Bertalan, hogy az idei Kutatók Éjszakája apropóján felhívja a figyelmet a tudományos munka jelentőségére, az utánpótlás fontosságára.

  Az űrhajós szerint ez az évszázad arról szól, hogy megteremtsük a hosszabb holdi tartózkodás feltételeit, és a magyar tudósoknak ebben komoly szerepe lehet.

  A tárlat egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Dómban az űrt idéző sötétségből látványosan emelkedik ki a „Föld”, melynek belsejében folyamatos animációk-videók futnak – az egyik közülük pont Farkas Bertalan 8 napos űrutazását eleveníti fel. Az űrhajós szerint felfoghatatlanul sokat fejlődött az űrtudomány azóta, hogy „odafönt járt”: a nemzetközi űrállomás tömege az ott-tartózkodásakor, 1980-ban még csak 36 tonna volt, most több mint 400 tonna.

  A Kutatók Éjszakájának szervezői Farkas Bertalannal együtt mindenkit arra buzdítanak, hogy a szülők, pedagógusok minél több gyereket hozzanak el, hiszen ők lesznek a jövő innovátorai, ha ma megmutatjuk nekik, milyen nagy hatással lehet egy-egy felfedező a tudomány fejlődésére és a mindennapjainkra.

  hirdetés

  MI IS AZ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA?

  A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

  Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

  A Kutatók Éjszakájának 260 helyszínen megvalósuló 2500 programjáról a www.kutatokejszakaja.hu címen lehet informálódni.

  A weboldalon könnyedén tudunk keresgélni különböző szempontok alapján.

  Vannak például kifejezetten felnőtteknek szóló, és online programok is.

  De a helyek sok esetben korlátozottak, így mindenképpen érdemes előre informálódni és foglalni.

  Az Álmok Álmodói 20 kiállításra például már minden hely elkelt, de a többi napon, egészen 2023 január végéig még bárki ellátogathat hozzájuk.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  Több mint 40 külföldi szerzővel és 150 programmal jön a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
  Kerekasztal-beszélgetések, gyerekprogramok és természetesen végeláthatatlan könyvespolcok is várnak az érdeklődőkre.

  Link másolása

  hirdetés

  Szeptember 29-től október 2-ig várja a könyvbarátokat a térség meghatározó könyvszakmai és kulturális fóruma, a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol négy napon át huszonöt ország közel száz neves alkotója, négyszáz hazai és határon túli magyar író, tudós, művész részvételével színes programokkal, színpadi beszélgetésekkel, dedikálásokkal várják az olvasókat.

  Az idei Fesztivál a Millenárison 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

  A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

  Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát.

  A Fesztivál keretein belül rendezik meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont lesz.

  A csütörtökön délután négy órától startoló fesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja:

  hirdetés
  író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

  Emellett Az idei Könyvfesztivál fontos eseménye lesz egy rendhagyó kerekasztal-beszélgetés is, amely a különböző kulturális területek szinergiáit járja körül. A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című életrajzi kötet és hazai mozikban most debütáló Magasságok és mélységek nagyjátékfilm alkotóinak együttműködése révén az értékes emberi történetek még szélesebb körhöz juthatnak el, és hozzájárulhatnak a magyar alkotóművészek jobb megismeréséhez is.

  A bookfestival.hu oldalon már tájékozódhatnak az érdeklődők a Könyvfesztivál programjairól.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: