News here
hirdetés

PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Gyereknap 2022: programok Budapesten és vidéken

A gyereknapi programok 2022-ben újra várják a kicsiket és a szülőket az egész országban. A legérdekesebb gyermeknapi programokból válogattunk.

Link másolása

hirdetés

Újra számtalan gyereknapi programmal készülnek országszerte erre a különleges alkalomra, ami az apróságok számára az egyik legfontosabb az egész év során. Ilyenkor minden róluk szól, nekik kedveskedik. Lehet szórakozni, ügyeskedni, lazítani, nevetni, finomakat enni, családdal vagy a barátokkal együtt lenni.

Szinte minden településen lesz valamilyen gyereknapi program 2022-ben is. Most - a teljesség igénye nélkül - ajánlunk nektek néhányat a rendkívül sokszínű gyermeknapi programkínálatból.

Gyereknap 2022 – budapesti programok

Városligeti gyereknap 2022

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kétnapos gyermeknapi programjait a Városligetben tartja.

Lesz többek között Opitz Barbi-, Alee- és Mikola Péter-koncert.A városligeti gyereknap 2022 egyik sztárfellépője Opitz Barbi.A gyereknapi programok között Alee is fellép a Városligetben 2022-ben.

hirdetés

Fellép:

 • a New Dance World,
 • az Angel Táncstúdió,
 • a Baross Imre Artistaképző,
 • a Thália Tanoda,
 • a FittMóka,
 • a Holle Anyó Színház,
 • a Réparetekmogyoró Társulat
 • és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport.
 • Nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országuk hagyományait, kulturális és gasztronómiai sajátosságait, szokásait - ez nem csak a kicsiknek, de a szülőknek is érdekes program lehet.

  Sportbemutatók, sportolási lehetőségek, tájfutó labirintus is lesz.

  A Biztonságos Internet Sátorban számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, tanácsadással és felvilágosító előadással várnak mindenkit.

  Az OTP Bank Kalandparkban a kalandvágyó gyerekek, családok próbára tehetik ügyességüket, és játszva fejleszthetik pénzügyi, gazdasági ismereteiket.

  Fogászati szűréssel, elsősegély-bemutatóval, gyakorlási lehetőséggel, arcfestéssel, csillámtetoválással, valamint kvízjátékkal, kreatív színezőkkel, kisebb ajándékokkal várják a látogatókat.a gyereknap 2022 ben számos élménnyel várja az érdeklődőket

  A Néprajzi Múzeum Gyermeknapi családi programján játékos és mesés ismerkedés lesz a kiállításokkal, a tárgyakkal, négy témában és közös alkotással.

  A Magyar Zene Háza szabadtéri programján pedig Makám-koncertet nézhetnek a látogatók.

  Bővebb információk ITT

  Gyermeknap 2022-ben a Cifra Palotával a Müpában

  Gyermeknapi programok 2022-ben? A Cifra Palota a Müpában kihagyhatatlan!

  A Cifra Palota azokat a családokat várja, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.

  Bemutatják Szabó T. Anna ragyogó humorú meséjét, a színpadon egymást váltják a gyerekek kedvenc zenekarai, és több tucat olyan zenész, akik mesehősök bőrébe bújva lépnek a színpadra.

  Olyan különlegességek is lesznek, mint például:

 • a Búgócsiga Zenede,
 • a Rutkai Bori Banda,
 • a Csimota Együttes,
 • sőt, a Mörk is.
 • Ezen túl pedig számtalan akadálypálya, játékos erőpróba, táncos, éneklős, kreatív és kézműves foglalkozás, kosaras körhinta, látássérültséget szimuláló játékok, értési nehézségre érzékenyítés, népmesélő liget, kemencés parasztudvar, játékpark, Hangszerelő, Ütemmutató, Hallgatózó, Müpa csemege, Üvegharang, Diódallam várja a család minden tagját.

  Bővebb információk ITT

  Dm gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

  A parkban koncertek, bábelőadások, interaktív programok, közlekedésbiztonsági bemutatók és edukációs játékok várják a családokat.

  Az edukációs programok keretében a gyerekek játékos formában tanulhatnak például a közlekedésbiztonságról. Lesz Kresztergom szervezésű mini KRESZ-park, KRESZ-oktatás, ügyességi pályák, valamint egy mókás turmixbringával is várják a gyerekeket.

  A helyszínen kiállított rendőrautót, és tűzoltóautót közelről is megnézhetik a gyerekek, sőt egy teljes műszaki mentéshez használt szakfelszereléssel ellátott katasztrófavédelmi gépjármű is felfedezésre vár.

  A kétnapos eseményen a sok program mellett nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság is. A Nap gyermekei UV-roadshow keretében a fényvédelemről is tanulhatnak a kicsik, emellett pedig a környezetvédelem és fenntarthatóság témájában is lesznek programok.

  Szelektív hulladékgyűjtő szigeteket telepítenek, valamint száműzték a műanyag poharakat és evőeszközöket is. A gyerekek pedig Mimó és Csipek környezetvédelmi játékait is kipróbálhatják.

  A helyes táplálkozásról is hasznos információkhoz juthatnak a családok játékos formában.

  Lesz gyereknapi Halász Judit-koncert, de színpadra kerül, illetve lép többek között:

 • Kalap Jakab Bábkoncert,
 • Rutkai Bori Banda,
 • a Fabula Bábszínház és a Zabszalma Együttes,
 • a NemAdomFel együttes is.
 • Sőt: közös jógázásra is lesz lehetőség.

  Bővebb információk ITT

  Gyermeknapi programok a Kalandra Fül Fesztiválon

  A Danubia egy európai szinten is ritkaságnak számító zenei esemény keretében szeretné közelebb hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez a gyereknap hétvégéjén.

  A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen olyan klasszikus zenei eseménye, amely egy helyre gyűjti a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Az eseményre a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is,

  aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.

  A zenekar két-két saját ifjúsági produkciója mellett további négy előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. A közös produkciók között szerepel a Szent Efrém Férfikarral és a ZeneMűvekkel tervezett koncert, a Közös hang előadás a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel, valamint a Fabényi Réka által vezetett, autista, Down-szindrómás és más fogyatékkal élő fiatal tagokkal is rendelkező Parafónia Zenekarral közös fellépés.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknap 2022-ben a Várkert Bazárban

  A Várkert Bazárban a kerti programok május 29-én vasárnap a gyereknapi kínálattal indulnak.

  Lesz Föld körüli kalandtúra játékos feladatokkal, vezetett séták a Várban található állatok jegyében, valamint a Csipkerózsika táncelőadás.

  Bővebb információk ITT

  Csupamozi gyereknap a Puskinban

  Május 29-én a Puskin moziban minden a mozi szeretetéről szól: gyerek- és ifjúsági filmeket vetítenek, animációs játszóházat és mozitörténeti körsétát szerveznek, archív moziplakátokat lapozhatnak az érdeklődők és a gépészek segítségével megismerhetik a régi mozis formátumok (Super8 / 16mm / 35mm) múltját.

  A programban szerepel többek között animációs rövidfilm-válogatás, az Encanto, a Pirula panda, a Luca és a Lelki ismeretek című animációs film is.

  Ezek mellett A farkas és az oroszlán, valamint a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című családi kalandfilm, valamint a Vademberek hajszája és a Licorice Pizza című vígjáték és a Sráckor című film is látható.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknapi programok 2022-ben a Közlekedési Múzeumban

  Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán.

  Megnyílik az ipari helyszínt és a magyar vasút történetét bemutató, "Volt egyszer egy Északi - a történet folytatódik" című kiállítás, emellett pedig most először lesznek láthatók a múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményei.

  A gyereknapi nyitóhétvégén a múzeum egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotósarokkal várja a látogatókat. A gyerekek és a szülők egy VR-szemüveges installáció segítségével "143 méter magasból" a Lágymányoson épülő MOL-toronyból is körbenézhetnek.

  A gyerekek belülről is megnézhetik a kultikus Ikarus 66 és Ikarus 556 autóbuszokat,

  a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított program során pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

  A kerékpárral érkezőknek külön túra mutatja be a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet és a Ganz-MÁVAG ipari területeit.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknapi programok a Magyar Nemzeti Múzeumban

  Gyermeknap 2022-ben is a Nemzeti Múzeumban!

  Régészek bőrébe bújva, mesés kincsek és ókori hősök nyomába eredhetnek kicsik és nagyok vasárnap, a Magyar Nemzeti Múzeum gyereknapi programsorozatán.

  A Magyar Nemzeti Múzeumban az egész vasárnap a gyerekekről szól. Már reggel 10 órától változatos programokkal és előadásokkal, tárgykészítő foglalkozásokkal és mesékkel várnak mindenkit óvodáskortól a Múzeumban és a Múzeumkertben.

  Hétéves kortól a gyerekek feltehetik kérdéseiket egy római polgárhoz a Lapidáriumban az Ókori hősök programon, valamint a régészeti homokozóban maguk is kipróbálhatják, Mit csinál a régész? Nyolcéves kortól arra kereshetik a választ, hogyan kerülnek elő a kincsek, és mi a teendő, ha az ember kincset talál a földben. Minderre a Kincset érő közösség kiállításban derül fény.

  Amennyiben a család együtt kalandozna, közösen, egy ajándék felfedező hátizsákkal felszerelve eredhetnek ősi kincsek nyomába a családi kincskeresőben. A program végén korhű eszközökkel megeleveníthetik a múltat egy greenboxban készült fénykép segítségével.

  Az óvodásokat Fábián Éva mesemondó kalauzolja el Dudás Dömötör mesés világába. Mesés kincsek és kincsek mesés legendái elevenednek meg, melyeket Szabó Zoltán kísér magyar pásztorhangszereken. A program 10:30-kor és 12:30-kor kezdődik.

  A részvételhez regisztráció szükséges. Ezt a [email protected] e-mail-címen lehet igényelni.

  Gyerekprogramok szombaton: kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas élményt kínál a Régészet napja

  A Magyar Nemzeti Múzeum szombaton, a régészet napján is kínál programot a látogatóknak. Az állandó és időszaki kiállításban tartott szakmai előadásokon a kiállítások kurátorai, valamint a terület és a kor szakértői tartanak olyan egyedi, anekdotákkal és személyes élményekkel gazdagított bemutatókat, melyek garantáltan új megvilágításba helyezik a kiállítást.

  A látogatók többek között megismerhetik a sírrablók módszereit, a hunok együttélési szokásait, valamint választ kaphatnak arra is, hogyan kell megkeresni egy eltűnt kolostort.

  A Kincset érő közösség időszaki és a Régészeti állandó kiállításban tartott szakmai programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

  Részletes infók és regisztráció ITT.

  Ez idő alatt a szülők sem unatkoznak, őket külön felnőttmegőrzőben, tematikus tárlatvezetésekkel várják.

  A felnőtteknek szóló programok már szombaton, a Régészet napján elkezdődnek, aznap többek között az ősi hunok életéről és a sírrablásokról, valamint az eltűnt kolostorok megtalálásának legjobb módszereiről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

  Gyereknap 2022, vidéki programok

  Gyerekprogramok 2022. május 29-én: gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltólaktanyák

  Minden gyerek szeretne tűzoltó lenni, a katasztrófavédelem pedig gyermeknapon lehetőséget is biztosít erre.

  A 2022-es gyereknapi programok keretében május utolsó vasárnapja a katasztrófavédelemnél ismét a kicsikről szól: megnyílnak előttük a tűzoltóságok kapui.

  Újabb önkéntes tűzoltóságok is csatlakoztak az akcióhoz, így már az ország 383 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket, szüleiket és kísérőiket. A 148 hivatásos tűzoltóság mellett 235 önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület is fogadja a tűzoltók munkája iránt érdeklődő kicsiket.

  Az elmúlt években a járvány miatt nem tudtuk fogadni a gyerkőcöket, azonban most újra megismerkedhetnek a tűzoltók izgalmas életével. A nap folyamán a tűzoltók több próbariasztást is tartanak, így az emeletről lecsúszó tűzoltókkal és szirénázó tűzoltóautókkal egyaránt találkozhatnak az érdeklődők.

  Az tűzoltólaktanyák ingyenesen, mindenféle előzetes regisztráció nélkül látogathatóak 10 órától egészen 16 óráig.

  A részt vevő hivatásos tűzoltóságok listája itt érhető el.

  A részt vevő önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok listája itt érhető el.

  Farkasházi Réka és a Tintanyúl - gyereknapi koncert Budakalászon

  Gyermeknap, gyereknap 2022-ben Budakalászon: csodás gyereknapi programok.

  Május 28-án az év hazai gyermekalbuma kategóriában kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar a koncerten “Életmesék” című lemezének vidám anyagával és újabb dalokkal szórakoztatja majd a kicsiket és nagyokat. Hazai kortárs költők megzenésített versei mellett a válogatott csapat saját szerzeményei is felcsendülnek, melyek magáról az életről, vagyis családról, barátságról, szerelemről, emberségről, és összetartozásról szólnak.

  Bővebb információk ITT

  Darus gyereknap Budaörsön

  gyereknap 2022 Budapest: igazán különleges járművek kipróbálására is lesz lehetőség Budaörsön

  Május 28-án a Koós-Wéber Kft. telephelyén az országban egyedülálló rendezvényen

  a gyerekek kipróbálhatják magukat igazi darukezelőként, szakképzett személyzet segítségével irányíthatnak valódi munkagépeket. De lesznek ugrálóvárak, arcfestés, kézműves sarok, játékmunkagépes játszóház, óriási építőkockák és egyéb játékok is.

  De nem csak a gyerekek, hanem műszaki beállítottságú szüleik is részesülhetnek izgalmas élményekben, az aknatúra során ugyanis a szerelőakna felett álló autódaru futóművét lehet tüzetesen szemügyre venni.

  Különlegesség még a Magyarországon ritkán látható lánctalpas pókdaru, amelyet a szerkezet tetején elhelyezkedő ülésből tudnak navigálni a gyerekek. A kalandvágyóbbak felülhetnek az úthengerre is, amellyel a kialakított pályán PET-palackokat lehet kilapítani.

  Bővebb információk ITT

  2022: Gyereknap Veresegyházán a Medveotthonban

  2022 gyereknapi programok tekintetében Veresegyház is jó választás.

  Május 29-én a Medveotthonban többek között állatbemutató, kisvasút, arcfestés és fánkevő-verseny is lesz.

  Bővebb információk ITT

  Lurkócia városi gyereknap 2022 Szentendrén

  Május 29-én Szentendrén, a Czóbel parkban és a Kerényi Parkban rendezik a gyereknapot, színes gyerekprogrammal, workshopokkal és táncházzal.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknap 2022 pécs: Városi gyermeknap a Zsolnay Negyedben

  gyereknapi programok 2022 ben Pécsen a Zsolnay negyedben

  Pécs legnagyobb játszóterévé változik május utolsó hétvégéjére - május 28-29-re - a Negyed, ahol a legkisebbektől a kamaszokig mindenki megtalálja a neki való szórakozást, elfoglaltságot, játékot.

  Ízelítő a gyereknapi programkavalkádból:

 • A Pirogránit Udvaron közlekedésbiztonsági vetélkedő és Varázshangok csapata várja a családokat.
 • A Ginkgo térre Star Wars-hősök érkeznek, bűvész „járőrözik”, bemutatkozik a Magnus Aircraft, a Duna-Dráva Nemzeti Park, többféle ügyességi és kézműves játék valamint Varázsóra várja a gyerekeket.
 • A Látogatóközpontban planetáriumi előadások, a Varázstér és a VR Univerzum csalogatja a családokat.
 • Az m21 Galériában pedig legújabb, az univerzum tematikájához kötődő kiállítás nyílik.
 • A Negyed déli oldalán a nagyobb gyerekeket, sportkedvelőket mászófalak, motoros bemutatók várják. De lesz például Olvasóliget, Europe Direct sátor, sakkoktatás és szimultán, slackline, társasjáték-foglalkozások. Sőt, játékavatást rendeznek a Csillagteraszon, valamint a Mosolyország, a Rátgéber Akadémia kosárlabdameccsei és sokféle finomság várja a gyereknapi közönséget.

  Bővebb információk ITT

  További érdekes gyereknapi programok a széles kínálatból:

 • Gyereknap a Pénzmúzeumban,
 • a Tropicarium Budapesten,
 • a Kőröshegyi Levendulásban,
 • a Zobori Élményparkban,
 • gyereknap Erzsébetváros 2022,
 • gyereknap Újpest 2022,
 • gyereknap Győr 2022,
 • gyereknap Székesfehérvár 2022,
 • Kocson.


 • hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  PROGRAMOK
  13. Strandok éjszakája: 43 fürdő várja a csobbanni vágyókat
  Július utolsó szombatján meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal várják országszerte több tucat strandon, gyógyfürdőben, termálfürdőben és aquaparkban a látogatókat.

  Link másolása

  hirdetés

  Szombaton tartják a 13. Strandok éjszakáját, amelyhez országosan több mint 40 fürdő csatlakozott - közölte a Magyar Fürdőszövetség.

  A kezdeményezés jegyében július utolsó szombatján meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal várják országszerte több tucat strandon, gyógyfürdőben, termálfürdőben és aquaparkban a látogatókat. Tavaly több tízezer látogatót vonzott az esemény.

  A Magyar Fürdőszövetség által meghirdetett rendezvényen az éjszakai fürdőzést vízi mozi, stand-up comedy, sportprogramok, tűzzsonglőrök, szaunaprogramok, zumbashow, habparty egészítik ki. Koncertekkel, DJ-k fellépésével várják a strandok szerelmeseit Berettyóújfalutól Sárvárig, Körmendtől Gyuláig. Több fürdő kedvezményes belépővel fogadja a fürdőzni és bulizni vágyókat - közölte a szövetség.

  Az idén 30 éves Magyar Fürdőszövetség kiemelten kéri a vendégeket, hogy csak egészségesen és fokozott odafigyeléssel vegyenek részt az országos programsorozat rendezvényein.

  A csatlakozó fürdőkről és a programokról a www.furdoszovetseg.hu weboldalon és a szövetség hivatalos közösségi oldalán, a Csobbanj velünk Facebook-oldalon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  PROGRAMOK
  Jön a 15. Ördögkatlan fesztivál, 600 program vár Dél-Baranyában
  A három település (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd) és a hozzájuk kapcsolódó Szoborpark, Vylyan Terasz és Mokos Színház jövő héten ismét megtelik élettel.

  Link másolása

  hirdetés

  Idén augusztus 2-6. között rendezik meg az Ördögkatlant Dél-Baranyában.

  „Célunk változatlan: a minőségi kulturális programok által – Tamás és Géza dalából kölcsönözve a kifejezést – mindannyian jobbik részünket tudjuk felmutatni ezen az öt napon. És maradunk továbbra is mezítlábasak, és kell majd sorban állni, katlanbuszozni vagy stoppolni, nem kell, de lehet barátkozni vadidegenekkel és helyiekkel, örülni, hogy együtt vagyunk, találkozunk – és hogy ezt magunknak és a minőségi programoknak köszönhetjük”

  – fogalmaznak a szervezők.

  Az elmúlt évek kivételes sikere után döntő kérdés: a háború árnyékában tud-e lenni Ukrán Udvar? Ha Both Miklóson és munkatársain múlik: tud. Mindent megteszünk, hogy Nagyharsányban 2022-ben is megszülessen az Ördögkatlan egyik gyöngyszeme, BOTH MIKLÓS UKRÁN UDVARA.

  „Ha sikerül, Rokytne faluból érkeznek idős énekesek, akik már nem először lépnek fel a Katlanban. Sőt, egy hagyományőrző énekegyüttes is fellép Rivnéből. Amikor évekkel ezelőtt Both Miklóssal és csapatával először létrehoztuk az Ukrán Udvart, egyetlen porcikánk sem kívánta, hogy 2022-ben ilyen fájdalmas aktualitása legyen majd ennek az udvarnak. De ha már így alakult, bennünk is működik az Ördögkatlant éltető csakazértis. Ha sikerül, most is elhozzuk az ukrán néniket, hogy jelenlétükkel-énekükkel bizonyítsák: él a szeretet és béke szigete Dél-Baranyában” – írják.

  Fotó: Karlóczy Dominik

  hirdetés

  A díszvendégek idén a következők lesznek:

  KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ

  Összművész az összművészeti fesztiválon: Laci író, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, előadó, nem mellesleg tájrendező-kertépítő mérnök. Visszatérő vendég a Katlanban. Idén beszél majd új könyvéről, az elmúlt év egyik szenzációjáról (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézzük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa-Soós Jánost is.

  FORTEPAN

  „A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma” (Cseh-Bereményi)

  A cél egy közös, személyes kiállítás, mely a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. A szervezők ezért ezt kérik: "Hozz képeket a családi gyűjteményből (visszakapod!), amelyeket Te ajánlasz fel a fesztivál időtartamára. A Tőled átvett képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és mindenese válogatja-szkenneli. Téma: „ifjúsági probléma” a hatvanas-hetvenes években."

  LÍRA KÖNYV

  A Líra írókat-költőket hoz az irodalom katlanos fellegvárába, a Vylyan Teraszra:

  Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Závada Pál beszélget és felolvas új műveiből.

  MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

  2016 óta a Nemzeti Múzeum újra kutatja a nagyharsányi római luxusvillát, mely bizonyítja, hogy a késő császárkori pannóniai tartományokban is jelen volt a nagybirtokos elit. Az az elit, ami a világhírű Seuso-kincset is birtokolta. Évről-évre jöttök a Katlanba, és ugye ezt nem tudtátok?! Majd most: sziklavetítések a Szoborparkban, kiállítás a Vylyanon, beszélgetések és előadások az Ördögkatlan különböző helyszínein.

  BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ

  Kicsiknek, kamaszoknak, felnőtteknek, mindenkinek hoznak valamit: érkezik Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika; tizenévesek és felnőttek ikonikus előadása, a Semmi; egy fantasztikus egykori vizsgaelőadás, az Anima; A Szerb Antal-kóddal a Pendragon legendát is „újraolvashatjuk”… és belekóstolhatunk a jövő évad „nagy dobásába”, a vadonatúj Dekameronba.

  Fotó: Mihály Anikó

  KIEMELT PROGRAMOK

  BÚCSÚZIK A K2

  A társulat megszűnik-átalakul. 2022. augusztus 6-án a nagyharsányi tornateremben, felvonultatva szinte mindenkit, aki a társulatban az elmúlt évtizedben megfordult, Züfec című előadásukkal köszönnek el. És lesz K2-fészek a beremendi református templom kertjében, számos előadás: Ki vele, Néró!, Az apostol, Felhőkakukkvár, Rebellisek…

  TÖRŐCSIK MARI EMLÉKEST (FILM)

  2021. szeptember 21-én a Nemzeti Színházban emlékestet tartottak. Ezen az esten, Mari emlékének is köszönhetően a méltóság, a nagyvonalúság, a felülemelkedés – ha csak egyetlen estére, egyetlen pillanatra is – felülírt mindent, és kezet nyújtottak egymásnak mindazok, akik kettészakított, kultúrharcos világunkban egymással nemigen találkoznak. Ezt az estet (melyet nem közvetített, nem rögzített a televízió) idézi meg ez a film, amit augusztus 6-án, egyetlen alkalommal láthatnak az Ördögkatlan látogatói.

  CIRKUSZ – UTCASZÍNHÁZ

  A cirkusz (Cia. Pakipaya) Spanyolországból érkezik, az utcaszínház (Foco alAire) Mexikóból. Előbbiek előadása (Shake Shake Shake) ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát és a színházat, és frenetikus humorral és ügyességgel mutatja fel az élet őrülten abszurd pillanatait. Például hogyan lesz egy ügyetlenkedő nézőből káprázatos akrobata.

  A mexikóiak is a nézőket szólítják maguk közé furcsa, titokzatos, rituális utcai vonulásukon, hogy aztán ideiglenes közösséget teremtve körtáncot lejtsenek velünk, számukra vadidegen katlanozókkal. Ők eltűnnek – mi maradunk, és tánccal ünnepeljük a 15. Ördögkatlant.

  Fotó: Pál Zsombor

  MINDEN MÁS

  A sok száz nagyszerű program közül minden „kiemelés” igazságtalan. Hiszen ugyanígy kiemelhetnénk az úgynevezett komolyzene katlanos prófétáit, a Dinyés Dániel-Kolonits Klára házaspárt, akik énekes-zenész barátaikat is hívva rockzenészeket megszégyenítő sikerrel tartják évről-évre Operabeavatóikat, hozzá Jób könyve címmel, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs kortárs zeneművet írnak az Ördögkatlannak;

  A Magyar Zene Háza beköltözik a nagyharsányi templomba, koncertekkel, workshopokkal múlathatjuk velük az időt; kiállítással és koncerttel emlékezünk a magyar underground legendás alakjára, Baksa-Soós Jánosra; a Játéknap segítségével rengeteg családi programmal találkozhatnak gyerekek-felnőttek; régi-új színfolt lesz Elek Ányosék vezetésével a DDC által létrehozott beremendi Zöld Udvar, ahol kiállítástól szemétszedő kirándulásig, gyárlátogatástól öko-kalandjátéktól vitaszínházig gyerekek is, felnőttek is örülhetnek egymásnak;

  lesz szokásos sorbanállás a színházi sorszámokért, hiszen fellép a Katlanban többek között Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft., a villánykövesdi Csikófuttatóban pedig még egymást értve és elfogadva lépnek fel a különböző színházi egyetemek hallgatói Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig…; a Hagyományok Háza pedig gyerekprogramoktól táncházakig, kézművesektől népzenei koncertekig „teliszórja” a Teleki Ligetet jobbnál-jobb programokkal; ne felejtsük: a Pécsi Bölcsész Udvar új, szebb helyszínre (Aralica Kert) költözött, és a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál; és akkor még nem esett szó a száznál több rock-koncertről, benne a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig…

  A részletes program, jegyvásárlás és minden további információ a hivatalos honlapon érhető el.

  Beszámolónk a tavalyi fesztiválról:


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  60 év 60 dal – Omega 60
  A kortársak és a magyar rock-szcéna következő generációinak képviselői szólaltatnak meg a legendás együttes legendás dalait augusztus 12-14. között az Omega Parkban.

  Link másolása

  hirdetés

  2022-ben nagyszabású, jubileumi koncerttel ünnepelte volna az Omega együttes fennállásának 60. évfordulóját. Kóbor János váratlan halála keresztülhúzta ezt – és minden további színpadra lépés esélyét az Omega együttes számára. Itthon és a határokon túl nagyon sokan reménykedtek benne és készültek rá, hogy a hat évtizedes pálya végére egy élő koncert teszi majd ki a pontot, ahol viszontláthatják kedvenceiket. A hajdani legendás ötösfogatból már csak ketten maradtak, a hiányzók nem pótolhatók. Csalódás és fájdalom kíséri ezt a hiányt, amit orvosolni szeretnének a szervezők egy különleges eseménnyel.

  60 év – 60 dal, válogatás az Omega életművéből, amit kortársak és a magyar rock-szcéna következő generációinak képviselői szólaltatnak meg.

  A Hétrétország fővárosának számító Őriszentpéter lesz a helyszín, ahol az egyik utolsó hazai koncertjét adta – még a pandémia előtt – a teljes fegyverzetben fellépő Omega. Mostantól a hely az Omega Park nevet viseli majd.

  Itt, három, egymást követő napon – augusztus 12-13-14-én – szólalnak meg a kiválasztott dalok. Az Omega élő tagjai mellett az előadók között lesz Bródy János, Földes László HOBO, Frenreisz Károly, Nagy Feró, Tolcsvay László, Zalatnay Sarolta, a B52 formáció és a 100 Folk Celsius. A következő generációt képviseli az Anna & The Barbies, és az Iván & The Parazol. Az “Omega-szigetek” című akusztikus összeállítás Szirtes Edina Mókus hangszerelésében szólal meg, Básits Branka, Csordás Levente, Kollár-Klemencz László, Másik János és az Anima Musicae vonós kamarazenekar közreműködésével. A legfiatalabbak is kiveszik részüket a háromnapos ünnepből: játszik az Új-Babylon tribute zenekar és a hazai rock-tanoda, a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatóiból összeálló, különféle formációk Maróthy Zoltán és Tornóczky Ferenc irányításával.

  A háromnapos zene-folyam mellett lesznek kiállítások az Omegához kapcsolódó vizuális anyagokból, képzőművészeti alkotásokból; rock-történeti előadások, lemez-börze és közönség találkozó, vetítések. Úgy tervezzük, hogy az utolsó, megjelent album (Testamentum, 2020) zenei keresztmetszetére készülő videó munkát is itt láthatja először a közönség.

  Bővebben ITT

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  PROGRAMOK
  „Férfias szakmában dolgozom” – Lábas Viki a női energiákat ünnepli az év legnagyobb Margaret Island-koncertjén
  Az elfogadás, az összekapcsolódás és a békében együttélés jegyében született meg a Margaret Island Flower Power elnevezésű minifesztiváljának ötlete, amit augusztus 6-án tartanak meg a Budapest Parkban.

  Link másolása

  hirdetés

  obb

  Augusztus 6-án rendezik meg az év legnagyobb szabású Margaret Island koncertjét a Budapest Parkban, ahol debütál a legújabb daluk is.

  Ráadásul még sosem hallott feldolgozásokkal, egyedi vizuállal és új merch holmikkal is készülnek a közönségnek. A női civil szervezetek és alapítványok bevonása mellett az eseményen három vendégelőadó, Solére, a Pandóra Projekt és Brenka is zenél majd a színpadon, hogy együtt ünnepelhessék a sokszínűséget.

  Az elfogadás, az összekapcsolódás és a békében együttélés jegyében született meg a Margaret Island Flower Power elnevezésű minifesztiváljának ötlete, amit augusztus 6-án tartanak meg a Budapest Parkban. A csapat három előadó, Solére, a Pandóra Projekt és Brenka közreműködésével a sokszínűséget, illetve az olyan feminin energiákat ünnepli, mint a kreativitás, a lágyság, az összefogás, az odafigyelés vagy az empátia. „Mindenkiben van női és férfi minőség. Én magam is férfias szakmában dolgozom. És bár egyik oldal sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mégis azt látom, hogy a férfi energiák nyughatatlansága az, ami leginkább közrejátszhat a háborús- és válsághelyzetek kialakulásában” – vallja a Margaret Island énekesnője, Lábas Viki.

  Ezért a zenekar úgy gondolja, talán még soha nem volt olyan fontos, hogy megmutassák, mekkora ereje van a hasonló elveket valló emberek összetartásának, mint most. „A Margaret Island egy olyan erős közösséggé formált minket, aminek a közönségünk is a szerves részét képezi. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy nem is valósíthatnánk meg jobbkor a Flower Power minifesztivált, amit valójában már évek óta terveztünk” – mondják. A több mint másfél órás nagykoncert során a nagy Margaret Island klasszikusok mellett sosem hallott tematikus dalok is felcsendülnek, köztük Lábas Viki egyik fő inspirációjának, Janis Joplinnak egyik száma is. Emellett szeretnék, ha teret adhatnának azoknak a tehetséges feltörekvő női előadóknak, akik az utóbbi években jelentek meg a popszakmában, ezért invitáltak meg három vendégelőadót is a színpadra maguk mellé.

  hirdetés

  A résztvevőktől pedig azt kérik, ha tehetik, érkezzenek korán, hiszen eseménydús délutánra számíthatnak. „Öltözzetek úgy, mintha fesztiválra készülnétek, tűzzetek virágot a hajatokba! Ünnepeljétek velünk a sokszínűséget! A lényeg, hogy merjetek önmagatok lenni és szabaduljatok fel” – üzeni a Margaret Island mindenkinek. Sőt a legelső érkezőknek meglepetés ajándékkal kedveskednek.

  A zenei programok mellett augusztus 6-án több, női egészséggel, női jogokkal és érdekképviselettel foglalkozó civil szervezet és alapítvány is beköltözik a Budapest Parkba, akik színes programokkal, játékokkal és izgalmas beszélgetésekkel várják a közönséget a civil faluban. A meghívottak listáján olyan szervezetek találhatóak, mint a Mályvavirág Alapítvány, a Női Egészségért Alapítvány és a NANE: Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület. A résztvevők a helyszínen adományokkal is segíthetik a szervezetek munkáját, akik jelképes ajándékokkal köszönik meg a támogatásokat. Az esemény sokszínűségét és üzenetét tehát kiválóan tükrözi a szerteágazó program és a sokrétű zenei felhozatal.

  Az este menetrendje:

  • 18:00 Brenka
  • 18:35 Pandóra Projekt
  • 19:20 Solére
  • 20:10 Margaret Island
  • 18:00-20:10 között interaktív installációk, játékok és beszélgetések a Dzsungel színpadnál.

  Bővebben ITT

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: