Ilyen volt a Macaron Nap
Az első magyarországi Macaron Napra mondhatni, túl nagy volt az érdeklődés. Rengetegen jöttetek el, hogy együtt ünnepeljük a híres francia süteményt. A kóstolás külön kihívást jelentett, de mi a végsőkig kitartottunk, hogy megtudjuk: mi a tökéletesség titka. Tarts velünk egy különleges desszert-túrára!
Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel
Sem a mi, sem a szervezők nem sejtették, hogy igazi macaron rajongó-nemzet vagyunk, pedig de! Olyan sokan voltatok kíváncsiak az nU Bisztrómániában megrendezett első Macaron Napra, hogy nyitáskor a sor a Nyugati téri postáig állt, és egyenesen rémisztő volt a bejutás.
A hely kicsi volt, a kiállító sok, mindenki macaront szeretett volna! Így aztán több standnál másfél óra alatt elfogyott a kínálat, pedig átlagosan két-három napot készültek a cukrászok az eseményre.
Az alkotók között olyan híres helyekkel találkozhattunk, mint a Villa Bagatelle, a Zazzi Cukrászda, a Sugar!, a Sarki Fűszeres, a Gerbeaud, a Rózsavölgyi Csokoládé, Four Seasons Hotel Gresham Palace , La Delizia Kekszmanufaktúra, a Konyha Szigetek Gasztroműhely.
Őszintén sajnáljuk, hogy a Le Méridien szálló Le Bourbon Étterme kimaradt a sorból, de mivel ők zsűriztek, nem kínálhatták isteni macaronjaikat. Az édességek mellett macaron ékszerek és macaron illatok is voltak. Zólyomi Zsolt Parfümériája illatbemutatót és játékot tartott.
Az árak ellenére – egy macaron átlagosan 250 Ft-ba került -, hihetetlen pusztítás folyt, mindenki úgy ette, mintha kötelező lett volna.
A belépőhöz három darab járt, de senki nem állt meg ennyinél, bevalljuk, nem is lehetett. Igaz, töménytelen mennyiségben sem fogyasztható, de ez az apró csoda szó szerint eteti magát. A kóstolás közben Boros Regina főszervező próbált szórakozatni minket, de szavaiból kevés hallatszott, pedig mikrofonba beszélt. :)
A legkedveltebb ízek közé a csokis, a pisztáciás és a citromos tartozott. Csokisból úgy véltük, hogy a Rózsavölgyié volt a legnépszerűbb, akik ezúttal bebizonyították: nem csak világhírű csokit tudnak készíteni, de a francia süteményük is elsőrangú.
Néhányan kirúgtak a hámból, és az extrémitások felé húztak. Így fordult elő, hogy a Zazzinál szarvasgombás-mogyorós, a Konyhaszigeteknél fokhagymás-zöldborsos és lazacos macaron is szerepelt. A Villa Bagatelle pedig libamájassal rukkolt elő. A tészta maradt a mandulás-cukros alapanyag, amihez sós krém társult. Lehet, hogy túl konzervatívak vagyunk, de mi maradunk az édes változatnál, szerintünk az jóval harmonikusabb.
Az édeseknél ellenben külön örültünk a különlegesebb ízpároknak, a Konyhaszigetek barackpálinkás, matchás, gyömbéres változata egyaránt nagyon ízlett. Igazi maradandó kategória.
A Kekszmanúfaktúra óriás macaronjai is finomak voltak, igaz, meglepő volt számunkra a keksz nagyságú méret. Hiszen a macaron pont attól különleges, hogy egy falat csoda, ami szinte egészben lenyelhető. Valóban a szádban olvad, nem a kezedben.:)
A tömeget főként a 20-as, 30-as városlakók alkották, de több híresség is befutott, például Geszti Pétert és Kulka Jánost is láttuk. A híres séfekről, cukrászokról nem is beszélve, sajnáltuk is, hogy nem beszélünk franciául.
Mázás Istvánt, a Bourbon Étterem pastry chef-ét sikerült elcsípnünk pár percre – ő Laurent Vandenameele-t kísérte el a rendezvényre -, tőle megtudtuk, hogy a rossz mandulatermés miatt nagy volt a kihívás. Ugyanis a macaron egyik titka, hogy száraz legyen a mandulaliszt.
A nap a díjazással zárult. A zsűrit a híres gasztroblogger, Mautner Zsófia, a sztárok szakácsa, Kiss Mariann, és a Bourbon Étterem francia vezető-mesterszakácsa, Laurent Vandenameele alkotta. A feladat erőn felüli volt, kétszer huszonkét macaron-t kóstoltak végig. Az eredmény este 8 után született meg.
A zsűri a profikat és az amatőröket egyaránt díjazta. A hivatásosok közül az első helyezett a mangós és maracujás macaront készítő Royal Croissant lett, a második helyen a Zazzi citromos, a harmadikon a Villa Bagatelle libamájas macaronja szerepelt.
Az amatőrök közül a "Választott íz" kategóriában Balogi Csilla nyert egy yuzus-csokoládés darabbal, amit Pierre Hermé receptje alapján készített el, és ez volt a mezőny legjobbja összességében is -a profikat is beleértve-. A "Citromos íz" kategóriában Juliette McAron bájos francia hölgy lett, az első.
Az év macaronja címeket egy évig viselhetik a nyertesek.
A győztes csapat cukrász séfjétől Gerphagon Stephane-tól megtudtuk, hogy a tökéletes macaron titka a minőségi alapanyag és a türelem. Stephane a tojás kivételével mindent Franciaországból rendel, a mandulaliszt finomságára, szárazságára különösen nagy hangsúlyt fektetet.
Természetes ízesítőkkel dolgozik, külföldről érkezett gyümölcspürékből készíti a krémeket. Repertoárjában olyan egzotikumok is megtalálhatók, mint a maracuja vagy a licsi. Stephane feleségétől megtudtuk, hogy férje képes napokon át kísérletezni, a Macaron Nap előtti heteket zsinórban kísérletezéssel töltötte.
A helyezésnek ugyan nagyon örült Stephane, de hozzáállásán ez nem változtat, elmondása szerint ugyanolyan alázattal lesz a szakma iránt, amennyire eddig is volt.
A Macaron Nap után igenis megcáfoljuk azt az állítást, miszerint itthon nincs igazi macaron. Szerintünk van, még pedig nagyon jó!
Bízunk abban, hogy jövőre tágas helyen, újabb élményekkel gazdagodva ünnepelhetünk veletek együtt!
Addig is kóstoljatok és süssetek macaron-t!
Ha szereted a macaront, nyomj egy lájkot! :)