Ilyen a Budavári Borfesztivál
Óriási az érdeklődés a huszadik születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál iránt. A hangulat napról napra fokozódik és a java még csak most jön, vasárnap Szüreti Felvonulás, Szarvasgomba Fesztivál, Tokaji Borünnep és Születésnapi buli is vár titeket.
Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk fotóival
A Budavári Borfesztivál a hazai italfesztiválok legrangosabb eseménye, amely közel egy hétig tart, sokoldalú programot és rendkívül bőséges borválasztékot kínál. Meglepetésünkre már első nap sokan gyűltek össze, kígyózó sorok álltak a jegypénztárak előtt, az érdeklődés azóta növekedett, konkrétan tömegre kell számítanotok. Aminek egy előnye mindenképpen lehet: vidám hangulatban, borkedvelő barátokkal találkozhattok.
A rendezvény már a Szent György utcánál elkezdődik, ahol mini Mesterségek Ünnepe vár titeket, a hagyományos vásári kínállat mellett speciálisan a borhoz kapcsolódó tárgyakat is vásárolhattok, sőt ezek elkészítésének folyamatával is megismerkedhettek.
Két kapun keresztül is bejuthattok, mindegy, hogy milyen irányban érkeztek több kóstolójegy-árusító bódé van, ahol száz és ezerforintos címletekbe vehetitek meg a fesztivál hivatalos fizetőeszközét, és térképpel ellátott, tájékoztató füzetet is itt osztogatnak.
Fogyasztás előtt célszerű alaposan áttanulmányozni a füzetet és egy saját útvonalat felállítani. Az alapvető sorrend, amit érdemes betartani, hogy a friss fehér boroktól kezdve az illatos borokon át jussatok el a rozéig, ezt kövessék a vörös borok, majd jöhetnek a desszert borok, tokaji különlegességek. Ha még többre vágytok, ezután kortyoljatok likőrbort, pezsgőt és konyakot.
A mi sorrendünk is hasonlóképpen alakult. Elsősorban az volt a cél, hogy kevésbé ismert pincészeteket vagy egy-egy híres pincészet ritkán kapható borait fedezzük fel. Itt ugyanis a lényeg pont az, hogy minél több újdonsággal ismerkedjetek meg.
Részletesen nem soroljuk fel az összes italt, amit megízleltünk, de kiemelünk párat, ami emlékezetes maradt számunkra. Kedvencünk Gál Tibor Glóriára keresztelt 2007-es évjáratú küvéje lett.
Négy ismert és egy elfeledett magyar fajtából a viognierből készült, amelyet jelenleg francia szőlőként tartanak számon. Kora ellenére rendkívül friss és üde bor, meglepő ez a kontraszt. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, a pincészeten kívül éttermekbe találkozhattok vele, ugyanis kiváló kísérője lehet a különleges fogásoknak. A megszokott sajton, hal-, és szárnyas ételeken kívül szarvasgombához is illik.
A szervezők ugyan azt ígérik, hogy a helyszínen csak jó borok vannak, a véleményük evvel nem egyezik, inkább azt mondanánk, hogy százalékos arányban kevés a rossz bor. Szerencsére minden faházban van egy kancsó, ahova a nem kívánt borokat kiönthetitek.
A juhfark tesztünk nemigazán volt eredményes. Négy közül egy maradt említésre méltó a somlói Kolonics Pince 2009-es Juhfarkja, amely a Pannon Bormustrán aranyérmes lett. Határozottan, de mégsem bántóan savas.
Rozék közül a szekszárdi Fekete Borpince kékfrankos-zweigelt terméke fogott meg minket, jóértelemben vett egyszerűsége miatt. A pincészet mint utólag kiderült számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült.
Könnyű vörösekért a Ponchiter negyedbe is érdemes betérni, itt a Soproni borvidék képviselteti magát.
Köztudott, hogy az előítéletek miatt az alföldi régió is nagyon belehúzott, és egyre jobb borokkal állnak elő. A kecskeméti Dimenzió Borászat például visszatért a hagyományokhoz mely eljárási technikájukon ugyanúgy meglátszik, mint kivitelezésükön. Egy próbát megér a 2007-es Virtus névre keresztelt Cabernet Franc-juk.
Prémium vörösbor kategóriába nehéz a választás, sok kiválóság van jelen. Jó választás lehet például Kovács Nimród standja, mert itt nem csak igazán jó borokkal találkoztok, hanem egy világot látott, közvetlen borásszal is. Sajnos ez a fajta nyitottság nem volt meg minden kiállítóban.
A desszert borok sorába mindenképpen vegyétek fel a tokaji borokat. Számunkra egyértelmű siker volt a Tokajicum Reneszánsz Cuvée 2004, amely nagyon hasonlít az aszúhoz. Ízben és zamatban a mediterrán jegyeket hordozza, rendkívül édes.
A gasztronómiai kínálat is bőséges. A megszokott ételek, mint például kürtöskalács, lángos, töki pompos, szittya pita, rétes, perec, pogácsa, dödölle, palacsinta mellett különleges sajtokat és sonkákat is kóstolhattok. Nem beszélve a legismertebb hazai séfek alkotásairól, a francia bisztróról vagy a szarvasgombás fogásokról.
Találkozhattok Takács Lajos, Bernát Dániel, Dudás Szabolcs, Bicsár Attila sztárséfekkel is. Rendkívül sok borral készült étel van, az idei főfogás a burgundi módra készült, vörösboros kakaspörkölt. Ugyanis ez az, ami a francia és magyar ízvilágot leginkább összehozza.
Játékok is várnak rátok, például párosíthattok ételeket borokkal, szavazhattok a legjobb borra, vakkóstoláson vehettek részt. A gyerekek pedig kreatív műhelyben próbálhatják ki magukat.
A koncertek igazi élményt nyújtanak. Itt nem a negyven perces, szokásos ingyen zenét kapjátok, de a hangosítás viszonylag korlátozott. Így a muzsika leginkább a színpad vonzáskörzetben hallható.
Az árak a megszokott rendezvényáraknál is magasabbak, erre mindenképpen számítsatok. Kellemetlen tapasztalat volt a biztonsági emberek arroganciája, akik szigorúan betartatják a zárás időpontját.
A zárónap reggel tízkor kezdődik a szüreti felvonulással. A négyszáz fős sereg, muzsikaszóval az egész vár területét bejárja. Ezt követi a Kapisztrán téren fél egytől kezdődő közös borkóstolás. A Tokaji Kereskedőház által erre az alkalomra elkészített, egyedi címkével ellátott, mini palackos furmintját ízlelhetitek meg.
A műsorvezető Borbás Marcsi lesz, a bort Eperjes Károly színművész mutatja be. Ezt a programot belépő nélkül, ingyen élvezhetitek.
A fesztivál területén, a délelőtt folyamán szarvasgomba kereső kutyaverseny lesz, délután pedig felavatják a Szarvasgomba Lovagrend új tagjait. A születésnapi mulatság fél ötkor kezdődik. Extra méretű, pezsgőkrémes tortát Varga Gábor a desszert.eu cukrásza készíti. Kora délutántól szól majd a muzsika. Fellép a Bartók Béla Férfikar, Pál István Szalonna és Bandája, a Vivát Bacchus Énekegyüttes, Micherell Myrtill és Zenekara valamint Fazekas Sándor bárzongorista.
Ha tetszett, nyomj egy lájkot!
Reklámvideó, katt: