hirdetés

PROGRAMOK

Ilyen a bor- és libaünnep a Gellértben

A rengeteg finom pezsgő és bor mellett sonkás és libás finomságokat, illetve édességeket is kóstolhattok egész hétvégén.
Fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2014. október 08.

hirdetés

"Már az első Gellértes Márton napi Borfesztiválon is itt voltunk, azóta minden évben jövünk" - válaszolt kérdésünkre a bejáratnál Zoli, aki a barátjával érkezett a fesztiválra. "Jók a borászatok, szép a környezet, nem vészes a belépő és amit nagyon szeretünk, hogy egyáltalán nem feszengős, hanem laza a hangulat" - hangzik az indoklás.

A regisztráció gördülékenyen, sorban állás nélkül zajlik, gyorsan megkapjuk a szép kóstolópoharat is, amelyet a rendezvény végén hazavihetünk. "Mivel kezdjünk?" - kérdezi egy lány a barátjától a ruhatárban. "Előbb a pezsgők, aztán a fehérek, rozék, vörösek és a végén az édesek " - jön a tapasztalt borkóstoló válasza.

"Örülök, ha a rozékig eljutok" - kacsint vissza a fiatal hölgy és felsétálnak az első emeletre, ahol több mint 50 borászati kiállító várja őket, akiket a Bor és Piac magazin hívott meg az eseményre. Ez az a fesztivál, ahol érdemes mindkét nap kilátogatni, hiszen szombaton már teljesen más borászatok kóstoltatnak, őket a Bortársaság hívta meg az eseményre._RPF8916

Az est folyamán szívesen ittuk a csopaki Szent-Donát Olaszrizlingjét és a tokaji Basilicus pincészet Mestervölgy nevű Furmintját. Természetesen finom rozékat is kóstoltunk: a kunsági Frittmann ebben hagyományosan erős, csakúgy, mint a soproni Taschner pincészet. A habzóborok sem maradhattak ki, a legjobbakat az etyeki Kertész Családi Pincészetnél ittuk: egy Királyleánykából készült fehéret és Pinot noir-ból készült rozét. A Törley standnál egy piaci bevezetés előtt álló újdonságot, a Hungária Viognier szőlőfajtából készült pezsgőjét is volt szerencsénk megízlelni._RPF9007_RPF8898

Itt kóstoltuk az egész este legszebb, legelegánsabb tételét, a közelmúltban több külföldi elismerést is bezsebelő Francois President Rosé pezsgőt. A Mátrából kevésbé ismert borászatokat fedeztünk fel: tetszett a Pálinkás Pince Kékfrankosa és a Koncsos borház csupa gyümölcs Opal cuvée-je, ami Merlot és Cabernet sauvignon házasítása.

hirdetés
_RPF9006_RPF8935

A Balaton-felvidéki Liszkay borokat kár lett volna kihagyni: a rozéban a szép gyümölcsösség mellett kis ásványosságot is felfedeztünk, a vörösborok pedig nagytestűek, szép hordóhasználattal. Liszkay Mihály mindeközben kellemes zongorajátékkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Borfelismerő játék a Gellért kupolája alatt

A Borjour szervezői sose fogynak ki a jó ötletekből, ha különleges borkóstoló helyszínekről van szó. Most a Gellért Hotel nagyközönségtől elzárt tetőterébe vittek bennünket, ahol felárultak előttünk a manzárd titkai.

A régi mosoda, a több évtizednyi, vaskos vendégkönyveket rejtő raktár, a történelmi klubszoba és a kupolában található, csodálatos körpanorámát kínáló tetőterasz. A történelmi kalandozáshoz érdekes adalékokkal szolgált az 53 éve a szállodában dolgozó Vásony Mihály vendégkapcsolatért felelős menedzser, aki többek között Nixon amerikai elnök, a perzsa sah, Boris Becker és Paulo Coelho hotelbeli tartózkodásáról is mesélt.

Azt is megtudtuk, hogy amikor beindult a Gellért hullámfürdője, csak két másik ilyen volt Európában: Drezdában és Bécsben. Azokat azóta már bezárták, azonban a budapesti még mindig működik. Ez a különleges bortúra program 2000 Ft-ba kerül, akik pedig a tippjáték végén kitalálják, hogy melyik borvidékről származik a bortúra négy bora, belépőket nyerhetnek a Borjour következő nagyszabású rendezvényére.

_RPF8867
_RPF8856

A Gellértben nemcsak a borok, hanem a válogatott ételkülönlegességek kóstolgatása is élményszámba megy.

"Életem legjobb húsgolyója" - ezt a véleményt az erdélyi kemencés fasírt kóstolása után fogalmazta meg egyik kollégánk a székelyföldi finomságokat felvonultató Carpaticum standjánál. A fasírt finom fűszerezésű sertéshúsból készül zsömle nélkül, amelyet olaj nélkül sütnek kemencében. Volt itt minden mi szem-szájnak ingere a szarvas szalámitól, a bükkfán füstölt húsokon és a torockói juhtúrón át az érlelt sajtokig, amelyek között két és fél éves akadt. A kóstolótál 1390 Ft-ba kerül._RPF8995_RPF8982

De nem tudtunk kóstolás nélkül elmenni a Sonkapult és az olajos magvakból készült natúr krémekre szakosodott Donum Terrae közös standja előtt sem, ahol ínycsiklandozó pinchokkal várják a vendégeket. A pincho katalánul színes falatkát jelent, és mondhatjuk, hogy a szín itt nem csak a megjelenésre, hanem a falatka változatos ízeire is utal, amelyek harmonikusan kiegészítik egymást._RPF8947_RPF8953

Kétfélét is kóstoltunk: a narancsos-almás-kendermagkrémes- 18 hónapos San Daniele sonkásat rukkolával és az aszaltszilvás-diókrémes- spanyol Serrano sonkás változatot madársalátával. Előbbiben a narancs vitte a prímet - hölgyek, ki ne hagyjátok -, az utóbbitól pedig szó szerint leesett az állunk, hiszen ilyen rafináltan mennyei ízekre nem számítottunk egy kis szendvicstől._RPF8910_RPF8905

A szervezők természetesen az édesszájúakra is gondoltak, hiszen találtok itt különleges süteményeket Raj Ráchel híres torta műhelyéből, vagy kézműves csokoládékat és finom bonbonokat a Csokoládia és a Sokkoládé pultjainál. A különböző édességeket, csokikat borokkal is érdemes együtt kóstolni: az édes fehérborok jó eséllyel a legtöbb süteményhez, desszerthez passzolnak, míg a nagy testű száraz vörösborok meglepően jól harmonizálnak az étcsokival.

Buli van!

A sok finomság után benéztünk a Gellért Fürdő csarnokában megrendezett after partyra, ahol a Fluor Tomival kiegészült Blahalouisiana és az Ocho Macho zenéje tovább fokozta a már addig is kellőképpen oldott és emelkedett a hangulatot. Éjféltől pedig a Quimby egykori dj-je, Miki vitte a prímet és nyomta a talpalávalót. Az after partyn szomjúságot a DiVino Borbár pultjánál lehetett csillapítani, a gasztro kiállítók pedig az éhes bulizókról gondoskodtak. Az after party szombaton is 10 után kezdődik, a program: Honeybeast és Ivan and the Parazol koncert, amelyet után hajnal 2-ig újra DJ Miki keveR. Szóval gyertek, jó lesz!_RPF8878cim

_RPF9030

Aki pedig inkább nyugira vágyik, vasárnap benézhet a Márton napi Sunday Brunch-ra, ahol többek között a 100 éves Café Astoria Restaurant ízeivel is lehet ismerkedni. A borász a zongoránál ismét Liszkay Mihály lesz, az ételeket pedig az ő díjnyertes balaton-felvidéki borai fogják kísérni. A Gellértben a gyerekekre is gondoltak, őket vasárnap animációs programokkal várják.

Fontos információk

Napijegy egy kóstolópohárral, ingyenes bor és pálinkakóstolóval és az after party-val:

elővételben 5.490 Ft, a helyszínen 6.490 Ft

Öt szálloda séfjei, ételi, borai ültetett vacsora: 10.990 Ft

A lakosztályétterem limitált számú jegyei: 25.490 Ft

(Utóbbiak magukba foglalják a Márton Napi Borfesztivál belépőjét is a kóstolópohárral, korlátlan bor- és pálinkakóstolókkal és az after party-val.)

Sunday Brunch: 7.990 Ft, korlátlan étel- és italfogyasztással

Bővebb információt a borfesztivál honlapján találhattok.

Ha Ti is megkóstolnátok a Márton napi finomságokat, nyomjatok egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

„Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapest, 2021

A grandiózus központi kiállítás helyszíne a főváros szívében található HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ lesz.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. március 29.

hirdetés

„A természet védelme önmagunk védelme.” Magyarország 1971-ben az utóbbi mottóval rendezett határokon átívelő, monumentális vadászati világkiállítást, amelyet a Kiállítások Nemzetközi Irodája, a BIE is támogatott. Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulója 2021-ben egy lehetőséget kínál, hogy beszéljünk arról, amit napjainkban egyre többen és egyre egyértelműbben látnak: legális, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő természethasználat – például vadászat, erdészet, horgászat stb. – nélkül ma a világon nem lehetséges fenntartható vad-, erdő-, hal-, de természetgazdálkodás sem!

2021. szeptember 25. és október 14. között Budapesten Magyarország ismét világkiállítást szervez: egy a természettel mottóval. A szervezők hisznek abban, hogy a modern világ kihívásaira nemcsak modern találmányokkal lehet választ adni, hanem ötvözni kell a korszerű technológiát a hagyományos eszközökkel és a meglévő, több évszázados tudással. A természetközeli szakmák, mint a vadászat, az erdészet vagy a horgászat pedig rengeteg válasszal rendelkeznek korunk kihívásaira, mert örökségünk a jövőnk kulcsa.

A grandiózus központi kiállítás helyszíne a főváros szívében található HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ lesz, ahol a különféle vadászati, horgászati és természetközeli témákat korszerű, egyben modern környezetben, közel 75 ezer négyzetméter kiállítási területen tekinthetik meg az érdeklődök.

Az itteni csarnokokban a többi között láthatnak majd magyar és nemzetközi trófeakiállítást, amely a vad élőhelyét bemutató diorámáktól egészen a világrekord trófeákon át hozza közelebb a látogatókat a természet páratlan értékeihez. Az egyik fő attrakció a központi magyar kiállítás lesz, amely a Kárpát-medence 1000 éves történelmét öleli fel, emellett ugyancsak látványosnak ígérkezik a preparátor világbajnokság is.

A családok minden generációját megszólítja a hagyományos vadászati módok pavilonja, ahol bel- és kültéri programokra egyaránt sor kerül, a témák felhozatala pedig igen színes lesz, ugyanis az érdeklődők találkozhatnak sólymokkal, vizslákkal, agarakkal, lovakkal, elöltöltő fegyverekkel és a többi között íjakkal is.

A World Conservation Forum 2021 kimagasló számú szakmai előadóval és szervezettel valósul meg a világkiállítás ideje alatt. A fórum egy vissza nem térő lehetőség arra, hogy a szakmai és civil érdeklődők valós képet alkothassanak természetközeli szakmák (vadász, halász, erdész stb.), valamint a természetvédelem közös alapokon nyugvó jövőjét illetően. A rendezvény rávilágít arra, hogy természeti erőforrásaink egyik legfőbb ellenségei olyan kizsákmányolók, akik az általuk végzett illegális tevékenység révén – mint például az orvvadászat – a vadvilág egyik valós, világviszonylatban is közismert veszélyét jelentik számos faj kipusztulását eredményezve.

hirdetés

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egy világraszóló találkozó lesz, ahol a nemzeti kincsnek számító vadászati világrekordok mellett egy helyen jelennek meg őseink legendái, a különféle vadászati módok rejtelmei, a magyar vizek titokzatos világa, a természetes forrásból származó vad- és halgasztronómiai különlegességek és napjaink korszerű természethasználati megoldásai.

„Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapest, 2021. szeptember 25. - október 14.

Címkép: A világkiállítás kabalája Fátyol, a drótszőrű magyar vizsla. A fajta Hungarikum, egyben a Nemzeti Kincseink sorába is tartozik. A vadászok elsődlegesen apróvadvadászatokon használják, ahol ezek a kutyák kitűnő munkájukkal hívják fel magukra a figyelmet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK

2021-ben indul Európa legnagyobb kincsvadászata!

A Nemzet Aranya szabadtéri kincskeresésben bárki részt vehet, aki elég leleményes, gyors és jó problémamegoldó készséggel rendelkezik.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Most bárkiből lehet igazi aranyásó! Márciusban indul Európa legnagyobb kincsvadászata, amelynek fődíja: 2 000 000 Ft értékű befektetési ARANYRUDAK és egy páros utazás. Magyarország egyik legnépszerűbb szabadulószoba hálózatának tulajdonosa, Koltai Balázs merész vállalkozásba kezdett. Monumentális kincsvadászatot szervez, amelynek indulásakor saját maga ássa el a fődíjat jelentő 2 millió Ft értékű aranyrudakat!

„Szerettünk volna valami igazán új és vad ötlettel előállni. Ilyen még nem volt Európában, hiszen Budapesten és környékén valahol elástunk 2 millió forintot aranyban.

Gyerekként mindenki szeretett volna legalább egyszer kalóz vagy kincskereső lenni. Az emberek szeretnek értékes dolgokat megtalálni, nyomozni, felfedezni. Ráadásul ez egy szabadtéri program, ami akár a vírushelyzetben is tud működni! Mindenképp olyan dolgot szerettünk volna, ami a szabadban is le tudja kötni az embereket, összehozza a családokat, baráti társaságokat és van plusz motiváció is a játékra.” – nyilatkozta Koltai Balázs, a kincsvadászat ötletgazdája.

„Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a járvány utáni időszakban újra össze tudjuk hozni az embereket és felrázzuk őket a bezártság okozta deprimált állapotból!” - tette hozzá Ureczky Balázs, a projekt társtulajdonosa.

Balázsék mellett Viczián Viktória is hatalmas rajongója a szabadulós, kincsvadászós játékoknak, aki hajszára hív minden kalandvágyót, a Nemzet Aranya arcaként! A 2017-es Miss Earth Hungary szépségkirálynője örömmel vállalta a felkérést, akinek több feladata is lesz a játék során, amelyre hamarosan fény derül.

„Nagyon szeretem a szabadulószobákat és a logikai feladványokat. Az első gondolatom az volt, hogy mennyire sajnálom, hogy játékosként nem indulhatok egy ilyen őrületes kalandban. Mindig is szerettem az Indiana Jones jellegű kalandfilmeket és ebben a játékban szívesen kipróbáltam volna magam, a barátaimmal együtt. Azt gondolom, hogy ebben a járványhelyzetben különösen jó, hogy az emberek szabadtéren, egymás veszélyeztetése nélkül, de mégis együtt tudnak részt venni egy izgalmas programban, amelynek bizony tétje is van. Nem is akármilyen! Remélem, hogy a játék indulásakor már csak rossz emlék lesz a járvány. Szerintem ez egy nem mindennapi program, amilyen még nem volt sehol.” – nyilatkozta Viczián Viktória, aki nehéz időszakon van túl.

hirdetés

„A Nemzet Aranya kincsvadászatban minden korosztály jól érezheti magát, hiszen ez egy fantasztikus kaland lesz, remek kis fejtörőkkel, és persze vidámságot hoz a monoton, szürke napokba. Akár egy szakítás után is tökéletes búfelejtő. Pár hónapja lezárult egy hosszú kapcsolatom, és nagyon nehéz volt ez az időszak, de szerencsére a rengeteg munka segített, hogy lefoglaljam magam. A Nemzet Aranya projekt előkészületei is annyira felpörgettek, hogy gondolatban én is „harcba szálltam” a kincsért. A legjobb az egészben, hogy szabadtéri játék, és így nem csak a családtagokkal vagy barátokkal mehetünk kincset keresni, hanem a kis kedvenceinket is magunkkal vihetjük!” – tette hozzá a gyönyörű influencer.

A Nemzet Aranyát több fős kreatív csapat tervezte és hónapig tartott a projekt kidolgozása, amely tervezők, grafikusok, szabadulószoba szakemberek, marketingesek és tanácsadók közreműködésével állt össze.

A 2021 tavaszán induló játék 5 héten keresztül fog tartani, amely során a kincsvadászok hétről hétre fejtörő feladványok megoldásával jutnak egyre közelebb az elásott kincs pontos helyéhez.

„A Nemzet Aranya fő célja, hogy új élménnyel bővítse a családok és baráti társaságok programját, hogy aktív és izgalmas kalandban legyen részük. Hiszen mindenki szeretne elásott kincset találni! A frappáns rejtvények mellett Magyarország eddig soha nem hallott történetei, valamint aforizmái is hozzásegítenek a megoldáshoz.” - nyilatkozta Koltai Balázs, a Pániq-Szoba alapítója.

A 2021. március 6-án induló kalandjátékra már lehet jelentkezni! További információ ezen az oldalon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Lukács Laci, Pásztor Anna és Papp Szabi pótolják Kiss Tibit – jön a Quimby Plusz-Mínusz koncertfilm

Aki támogatói jegyet vált, a zenekar mellett egy olyan intézmény munkáját is segítheti, mint amilyenben Kiss Tibi jelenleg is a felépülésére koncentrál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

A 2020-as év a Quimby zenekart minden szempontból a szakadék szélére sodorta. Nem csak a világjárvány okozta leállással kellett megküzdeniük, de a frontemberük – Kiss Tibi – is kényszerpihenőre vonult. A kívülről érkező és belül megélt feszültségek hatására mindenkiben felmerült a kérdés, hogy egyáltalán van-e közös jövő?

A mélyponton túllendülés külső tényezők következménye volt: a barátaik, zenésztársaik segítségével újra erőre kaptak, próbaterembe vonultak és eldöntötték, hogy kapcsolódási pontot keresnek a számukra legfontosabb közeggel: a közönséggel. A járványügyi helyzet miatt, ez most egyedül az online térben tud megvalósulni. Így született meg a Quimby Plusz-Mínusz Koncertfilm.

Egy aktív zenekar számára az élő koncertek hiánya, a próbák elmaradása az egymásról való leépülést eredményezi. Alkotni, zenélni kell, hogy frontemberüket egy összeszokott csapatba tudják visszavárni – erre Tibi is áldását adta, amikor rehabra vonult. Azonban a próbák során sem Liviust, sem Dódit nem vitte rá a lélek, hogy a Tibi dalait elénekelje, ezért a hozzájuk közel álló zenészeket kérték fel erre a feladatra, akik azonnal igent mondtak az együttműködésre.

A koncertfilmben közreműködik Pásztor Anna és Pásztor Simi az Anna & The Barbies zenekarból, Bodor Áron, az Esti Kornél frontembere, Lukács Laci és Sidi a Tankcsapdából és Papp Szabi, a Supernem énekese, akik a saját képükre alakítottak néhány jól ismert Quimby slágert. A végeredmény minden esetben új és izgalmas. A vendégekkel való közös örömzenélésben óriási energiák szabadultak fel, amelyek közel egy éve forrongtak a felszín alatt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK

Három napos programmal jön a hatodik Startup Safari Budapest

Idén ismét online programmal jelentkezik a startup ökoszisztéma legjelentősebb budapesti eseménye, ezúttal azonban 3 napon keresztül válogathatsz majd a programkínálatból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

A hat évvel ezelőtt létrehozott Budapest Startup Safari idén 2021. április 21-23. között lesz. A szervezők a sok éves tapasztalatuk, a 2020-ban megismert piaci átrendeződés és az ökoszisztéma igényei alapján idén a tudásmegosztás mellett nagy hangsúlyt fektet az interaktív programok, kurzusok lehetőségére is, melynek során a számos hazai szakember mellett a világ minden szegletéből bejelentkező előadókkal is találkozhatnak majd a résztvevők, akik az üzleti és technológiai témákban tartanak majd workshopokat, előadásokat.

Emellett pedig a rendezvény céljai között szerepel, hogy minden eddiginél több lehetősége legyen a résztvevőknek a nagyágyúkkal one-on-one találkozókra is az online térben. A rendezvény idén is magyar és angol nyelven zajlik majd, a rendkívül korszerű konferencia platformnak köszönhetően számos egyéb kapcsolatépítési lehetőséggel.

A közel 150 esemény hat tematikus útvonalra osztva olyan témaköröket jár körbe, mint az üzletfejlesztés, az online kereskedelem, a márkaépítés, a jogi és pénzügyi tudnivalók, a befektetési alapok, a tartalomkezelés vagy a távmunka és oktatás, az e-kereskedelem innovációi. Az esemény nem csak üzleti, hanem mélyebb technológiai témákat is kínál, az érdeklődők az AI, a robotika, automatizáció, kriptovaluta, programozás vonalon is számos programot találnak majd. A résztvevők kérdezhetnek, találkozhatnak, ismerkedhetnek és egy erős, később is elérhető és használható tudásanyagot kapnak a három nap alatt.

Az előadások és workshopok nyomán olyan cégek engednek bepillantást a kulisszáik mögé, mint a OneLogic, a MyMuesli, Sharpr3D, a BrokrerChooser, OXO Technologies Holding Zrt., illetve a Norrsken akcelerátor. Emellett pedig olyan, a technológia területén avatott szakemberekkel találkozhatnak a résztvevők, mint Roberto Bonanzinga az InReach Ventures társalapítója és befektetesi partnere, ami többek között a Sharpr3D befektetője, Cristobal Alonso a StartupWiseGuys ügyvezetője, Jan Ameri az Arctic15 és az ArticStartup ügyvezetője, Dr. Oszkó Péter OXO csoport igazgatóságának elnöke, Csendes Olivér a Pioneers nemrégiben leköszönő ügyvezetője, és Philipe Reinisch a Silkroad 4.0 alapítója.

Izgalmas vendég és előadó lesz még Funda Sezgi, a Norrsken Impact Accelerator társalapítója - rajta és a programukon keresztül elérhetővé válik a látogatók számára is több mint 50 olyan sikeres alapító és cég is, mint a Klarna, a Minecraft, a Soundcloud, a Good American, vagy a Brilliant Minds. Az előadók sora pedig még közel sem teljes, a szervezők folyamatosan jelentik be az új meghívottakat.

hirdetés

A rendezvény mellé már a szervezés korai szakaszában a hazai startup közösség számára olyan fontos szervezetek álltak be, mint a Grow with Google, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az SAP és a MVM Edison, a Startup Hungary, az OXO csoport, és a Morgan Stanley.

A Startup Safari Budapest online konferenciára már elindult a kedvezményes early bird jegyárusítás. További információ elérhető a www.budapestsafari.com, jegyvásárlás pedig a https://tixa.hu/startupsafari2021 oldalon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: