hirdetés

PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Ilyen a bor- és libaünnep a Gellértben

A rengeteg finom pezsgő és bor mellett sonkás és libás finomságokat, illetve édességeket is kóstolhattok egész hétvégén.
Fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2014. október 08.

hirdetés

"Már az első Gellértes Márton napi Borfesztiválon is itt voltunk, azóta minden évben jövünk" - válaszolt kérdésünkre a bejáratnál Zoli, aki a barátjával érkezett a fesztiválra. "Jók a borászatok, szép a környezet, nem vészes a belépő és amit nagyon szeretünk, hogy egyáltalán nem feszengős, hanem laza a hangulat" - hangzik az indoklás.

A regisztráció gördülékenyen, sorban állás nélkül zajlik, gyorsan megkapjuk a szép kóstolópoharat is, amelyet a rendezvény végén hazavihetünk. "Mivel kezdjünk?" - kérdezi egy lány a barátjától a ruhatárban. "Előbb a pezsgők, aztán a fehérek, rozék, vörösek és a végén az édesek " - jön a tapasztalt borkóstoló válasza.

"Örülök, ha a rozékig eljutok" - kacsint vissza a fiatal hölgy és felsétálnak az első emeletre, ahol több mint 50 borászati kiállító várja őket, akiket a Bor és Piac magazin hívott meg az eseményre. Ez az a fesztivál, ahol érdemes mindkét nap kilátogatni, hiszen szombaton már teljesen más borászatok kóstoltatnak, őket a Bortársaság hívta meg az eseményre._RPF8916

Az est folyamán szívesen ittuk a csopaki Szent-Donát Olaszrizlingjét és a tokaji Basilicus pincészet Mestervölgy nevű Furmintját. Természetesen finom rozékat is kóstoltunk: a kunsági Frittmann ebben hagyományosan erős, csakúgy, mint a soproni Taschner pincészet. A habzóborok sem maradhattak ki, a legjobbakat az etyeki Kertész Családi Pincészetnél ittuk: egy Királyleánykából készült fehéret és Pinot noir-ból készült rozét. A Törley standnál egy piaci bevezetés előtt álló újdonságot, a Hungária Viognier szőlőfajtából készült pezsgőjét is volt szerencsénk megízlelni._RPF9007_RPF8898

Itt kóstoltuk az egész este legszebb, legelegánsabb tételét, a közelmúltban több külföldi elismerést is bezsebelő Francois President Rosé pezsgőt. A Mátrából kevésbé ismert borászatokat fedeztünk fel: tetszett a Pálinkás Pince Kékfrankosa és a Koncsos borház csupa gyümölcs Opal cuvée-je, ami Merlot és Cabernet sauvignon házasítása.

hirdetés
_RPF9006_RPF8935

A Balaton-felvidéki Liszkay borokat kár lett volna kihagyni: a rozéban a szép gyümölcsösség mellett kis ásványosságot is felfedeztünk, a vörösborok pedig nagytestűek, szép hordóhasználattal. Liszkay Mihály mindeközben kellemes zongorajátékkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Borfelismerő játék a Gellért kupolája alatt

A Borjour szervezői sose fogynak ki a jó ötletekből, ha különleges borkóstoló helyszínekről van szó. Most a Gellért Hotel nagyközönségtől elzárt tetőterébe vittek bennünket, ahol felárultak előttünk a manzárd titkai.

A régi mosoda, a több évtizednyi, vaskos vendégkönyveket rejtő raktár, a történelmi klubszoba és a kupolában található, csodálatos körpanorámát kínáló tetőterasz. A történelmi kalandozáshoz érdekes adalékokkal szolgált az 53 éve a szállodában dolgozó Vásony Mihály vendégkapcsolatért felelős menedzser, aki többek között Nixon amerikai elnök, a perzsa sah, Boris Becker és Paulo Coelho hotelbeli tartózkodásáról is mesélt.

Azt is megtudtuk, hogy amikor beindult a Gellért hullámfürdője, csak két másik ilyen volt Európában: Drezdában és Bécsben. Azokat azóta már bezárták, azonban a budapesti még mindig működik. Ez a különleges bortúra program 2000 Ft-ba kerül, akik pedig a tippjáték végén kitalálják, hogy melyik borvidékről származik a bortúra négy bora, belépőket nyerhetnek a Borjour következő nagyszabású rendezvényére.

_RPF8867
_RPF8856

A Gellértben nemcsak a borok, hanem a válogatott ételkülönlegességek kóstolgatása is élményszámba megy.

"Életem legjobb húsgolyója" - ezt a véleményt az erdélyi kemencés fasírt kóstolása után fogalmazta meg egyik kollégánk a székelyföldi finomságokat felvonultató Carpaticum standjánál. A fasírt finom fűszerezésű sertéshúsból készül zsömle nélkül, amelyet olaj nélkül sütnek kemencében. Volt itt minden mi szem-szájnak ingere a szarvas szalámitól, a bükkfán füstölt húsokon és a torockói juhtúrón át az érlelt sajtokig, amelyek között két és fél éves akadt. A kóstolótál 1390 Ft-ba kerül._RPF8995_RPF8982

De nem tudtunk kóstolás nélkül elmenni a Sonkapult és az olajos magvakból készült natúr krémekre szakosodott Donum Terrae közös standja előtt sem, ahol ínycsiklandozó pinchokkal várják a vendégeket. A pincho katalánul színes falatkát jelent, és mondhatjuk, hogy a szín itt nem csak a megjelenésre, hanem a falatka változatos ízeire is utal, amelyek harmonikusan kiegészítik egymást._RPF8947_RPF8953

Kétfélét is kóstoltunk: a narancsos-almás-kendermagkrémes- 18 hónapos San Daniele sonkásat rukkolával és az aszaltszilvás-diókrémes- spanyol Serrano sonkás változatot madársalátával. Előbbiben a narancs vitte a prímet - hölgyek, ki ne hagyjátok -, az utóbbitól pedig szó szerint leesett az állunk, hiszen ilyen rafináltan mennyei ízekre nem számítottunk egy kis szendvicstől._RPF8910_RPF8905

A szervezők természetesen az édesszájúakra is gondoltak, hiszen találtok itt különleges süteményeket Raj Ráchel híres torta műhelyéből, vagy kézműves csokoládékat és finom bonbonokat a Csokoládia és a Sokkoládé pultjainál. A különböző édességeket, csokikat borokkal is érdemes együtt kóstolni: az édes fehérborok jó eséllyel a legtöbb süteményhez, desszerthez passzolnak, míg a nagy testű száraz vörösborok meglepően jól harmonizálnak az étcsokival.

Buli van!

A sok finomság után benéztünk a Gellért Fürdő csarnokában megrendezett after partyra, ahol a Fluor Tomival kiegészült Blahalouisiana és az Ocho Macho zenéje tovább fokozta a már addig is kellőképpen oldott és emelkedett a hangulatot. Éjféltől pedig a Quimby egykori dj-je, Miki vitte a prímet és nyomta a talpalávalót. Az after partyn szomjúságot a DiVino Borbár pultjánál lehetett csillapítani, a gasztro kiállítók pedig az éhes bulizókról gondoskodtak. Az after party szombaton is 10 után kezdődik, a program: Honeybeast és Ivan and the Parazol koncert, amelyet után hajnal 2-ig újra DJ Miki keveR. Szóval gyertek, jó lesz!_RPF8878cim

_RPF9030

Aki pedig inkább nyugira vágyik, vasárnap benézhet a Márton napi Sunday Brunch-ra, ahol többek között a 100 éves Café Astoria Restaurant ízeivel is lehet ismerkedni. A borász a zongoránál ismét Liszkay Mihály lesz, az ételeket pedig az ő díjnyertes balaton-felvidéki borai fogják kísérni. A Gellértben a gyerekekre is gondoltak, őket vasárnap animációs programokkal várják.

Fontos információk

Napijegy egy kóstolópohárral, ingyenes bor és pálinkakóstolóval és az after party-val:

elővételben 5.490 Ft, a helyszínen 6.490 Ft

Öt szálloda séfjei, ételi, borai ültetett vacsora: 10.990 Ft

A lakosztályétterem limitált számú jegyei: 25.490 Ft

(Utóbbiak magukba foglalják a Márton Napi Borfesztivál belépőjét is a kóstolópohárral, korlátlan bor- és pálinkakóstolókkal és az after party-val.)

Sunday Brunch: 7.990 Ft, korlátlan étel- és italfogyasztással

Bővebb információt a borfesztivál honlapján találhattok.

Ha Ti is megkóstolnátok a Márton napi finomságokat, nyomjatok egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK

Megmutatjuk Ferenc József halotti maszkját, így nézett ki az uralkodó

A gipsz halotti maszkot Rudolf Marschall bécsi szobrász készítette 1916. november 23-án, a két nappal korábban elhunyt uralkodóról. Adományokból 10.000 aranykoronáért vásárolták meg tőle, hogy a múzeumba kerülhessen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 21.

hirdetés

A Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusai Testtörténetek című online sorozatukban heteken keresztül változatos tartalommal jelentkeztek az intézmény blogján, Facebook és Instagram oldalán, YouTube-csatornáján. A szövegláncolat utolsó tagjaként és a jövő héten induló Lélektörténetek első epizódja

Ferenc József halotti maszkjának történetét meséli el, emlékezve az uralkodó halálának november 21-i évfordulójára.

Ferenc József halotti maszkja a Nemzeti Múzeum kupolatermében 1926. november 21-én. (Kallós Oszkár felvétele) MNM Történelmi Fényképtár

A múzeum blogjában elmesélik:

"Rudolf Marschall bécsi szobrász 1916. november 23-án gipsz halotti maszkot készített a két nappal korábban elhunyt uralkodóról. 1926-ban, a király halálának 10. évfordulója alkalmából gróf Széchényi Emil koronaőr – aki nagybirtokos arisztokrataként legitimista érzelmű volt – adománygyűjtést szervezett, hogy a maszk egyetlen példányát megvásárolják a művésztől és a Nemzeti Múzeumnak adományozzák azt. Az akció eredményes volt, s 10.000 aranykoronáért sikerült megszerezniük a maszkot. November 21-én, I. Ferenc József halálának évfordulóján reggel, Horthy és a kormány tagjainak jelenlétében gyászmisét tartottak a Mátyás-templomban a király lelki üdvéért, melyről filmhíradó is beszámolt, majd a részvevők a Nemzeti Múzeumba vonultak, ahol a kupolateremben egy ravatalszerű emelvényen, ezüst babérkoszorúval övezve kiállították a halotti maszkot".

hirdetés

Bővebben ITT olvashatsz a témáról.

Serfőző Szabolcs írása mellett a továbbiakban megtalálhatók mindazok a hol vidám, hol játékos, hol elgondolkoztató képes és szöveges tartalmakat, amelyen keresztül a Nemzeti Múzeum muzeológusai az általuk őrzött és gondozott műtárgyakon és a hozzájuk kapcsolódó kutatásokon keresztül mutatják be, miként változott az elmúlt évezredekben a különböző kultúrák testhez való viszonya.

Egy korábbi cikkünkben Ferenc József megkoronázásról olvashatsz érdekességeket:

Címkép forrása: Wikipédia

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

2021-ben indul Európa legnagyobb kincsvadászata!

A Nemzet Aranya szabadtéri kincskeresésben bárki részt vehet, aki elég leleményes, gyors és jó problémamegoldó készséggel rendelkezik.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. december 18.

hirdetés

Most bárkiből lehet igazi aranyásó! Jövő márciusban indul Európa legnagyobb kincsvadászata, amelynek fődíja: 2 000 000 Ft értékű befektetési ARANYRUDAK és egy páros utazás. Magyarország egyik legnépszerűbb szabadulószoba hálózatának tulajdonosa, Koltai Balázs merész vállalkozásba kezdett. Monumentális kincsvadászatot szervez, amelynek indulásakor saját maga ássa el a fődíjat jelentő 2 millió Ft értékű aranyrudakat!

„Szerettünk volna valami igazán új és vad ötlettel előállni. Ilyen még nem volt Európában, hiszen Budapesten és környékén valahol elástunk 2 millió forintot aranyban.

Gyerekként mindenki szeretett volna legalább egyszer kalóz vagy kincskereső lenni. Az emberek szeretnek értékes dolgokat megtalálni, nyomozni, felfedezni. Ráadásul ez egy szabadtéri program, ami akár a vírushelyzetben is tud működni! Mindenképp olyan dolgot szerettünk volna, ami a szabadban is le tudja kötni az embereket, összehozza a családokat, baráti társaságokat és van plusz motiváció is a játékra.” – nyilatkozta Koltai Balázs, a kincsvadászat ötletgazdája.

„Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a járvány utáni időszakban újra össze tudjuk hozni az embereket és felrázzuk őket a bezártság okozta deprimált állapotból!” - tette hozzá Ureczky Balázs, a projekt társtulajdonosa.

Balázsék mellett Viczián Viktória is hatalmas rajongója a szabadulós, kincsvadászós játékoknak, aki hajszára hív minden kalandvágyót, a Nemzet Aranya arcaként! A 2017-es Miss Earth Hungary szépségkirálynője örömmel vállalta a felkérést, akinek több feladata is lesz a játék során, amelyre hamarosan fény derül.

hirdetés

„Nagyon szeretem a szabadulószobákat és a logikai feladványokat. Az első gondolatom az volt, hogy mennyire sajnálom, hogy játékosként nem indulhatok egy ilyen őrületes kalandban. Mindig is szerettem az Indiana Jones jellegű kalandfilmeket és ebben a játékban szívesen kipróbáltam volna magam, a barátaimmal együtt. Azt gondolom, hogy ebben a járványhelyzetben különösen jó, hogy az emberek szabadtéren, egymás veszélyeztetése nélkül, de mégis együtt tudnak részt venni egy izgalmas programban, amelynek bizony tétje is van. Nem is akármilyen! Remélem, hogy a játék indulásakor már csak rossz emlék lesz a járvány. Szerintem ez egy nem mindennapi program, amilyen még nem volt sehol.” – nyilatkozta Viczián Viktória, aki nehéz időszakon van túl.

„A Nemzet Aranya kincsvadászatban minden korosztály jól érezheti magát, hiszen ez egy fantasztikus kaland lesz, remek kis fejtörőkkel, és persze vidámságot hoz a monoton, szürke napokba. Akár egy szakítás után is tökéletes búfelejtő. Pár hónapja lezárult egy hosszú kapcsolatom, és nagyon nehéz volt ez az időszak, de szerencsére a rengeteg munka segített, hogy lefoglaljam magam. A Nemzet Aranya projekt előkészületei is annyira felpörgettek, hogy gondolatban én is „harcba szálltam” a kincsért. A legjobb az egészben, hogy szabadtéri játék, és így nem csak a családtagokkal vagy barátokkal mehetünk kincset keresni, hanem a kis kedvenceinket is magunkkal vihetjük!” – tette hozzá a gyönyörű influencer.

A Nemzet Aranyát több fős kreatív csapat tervezte és hónapig tartott a projekt kidolgozása, amely tervezők, grafikusok, szabadulószoba szakemberek, marketingesek és tanácsadók közreműködésével állt össze.

A 2021 tavaszán induló játék 5 héten keresztül fog tartani, amely során a kincsvadászok hétről hétre fejtörő feladványok megoldásával jutnak egyre közelebb az elásott kincs pontos helyéhez.

„A Nemzet Aranya fő célja, hogy új élménnyel bővítse a családok és baráti társaságok programját, hogy aktív és izgalmas kalandban legyen részük. Hiszen mindenki szeretne elásott kincset találni! A frappáns rejtvények mellett Magyarország eddig soha nem hallott történetei, valamint aforizmái is hozzásegítenek a megoldáshoz.” - nyilatkozta Koltai Balázs, a Pániq-Szoba alapítója.

A 2021. március 6-án induló kalandjátékra már lehet jelentkezni! További információ ezen az oldalon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Lukács Laci, Pásztor Anna és Papp Szabi pótolják Kiss Tibit – jön a Quimby Plusz-Mínusz koncertfilm

Aki támogatói jegyet vált, a zenekar mellett egy olyan intézmény munkáját is segítheti, mint amilyenben Kiss Tibi jelenleg is a felépülésére koncentrál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

A 2020-as év a Quimby zenekart minden szempontból a szakadék szélére sodorta. Nem csak a világjárvány okozta leállással kellett megküzdeniük, de a frontemberük – Kiss Tibi – is kényszerpihenőre vonult. A kívülről érkező és belül megélt feszültségek hatására mindenkiben felmerült a kérdés, hogy egyáltalán van-e közös jövő?

A mélyponton túllendülés külső tényezők következménye volt: a barátaik, zenésztársaik segítségével újra erőre kaptak, próbaterembe vonultak és eldöntötték, hogy kapcsolódási pontot keresnek a számukra legfontosabb közeggel: a közönséggel. A járványügyi helyzet miatt, ez most egyedül az online térben tud megvalósulni. Így született meg a Quimby Plusz-Mínusz Koncertfilm.

Egy aktív zenekar számára az élő koncertek hiánya, a próbák elmaradása az egymásról való leépülést eredményezi. Alkotni, zenélni kell, hogy frontemberüket egy összeszokott csapatba tudják visszavárni – erre Tibi is áldását adta, amikor rehabra vonult. Azonban a próbák során sem Liviust, sem Dódit nem vitte rá a lélek, hogy a Tibi dalait elénekelje, ezért a hozzájuk közel álló zenészeket kérték fel erre a feladatra, akik azonnal igent mondtak az együttműködésre.

A koncertfilmben közreműködik Pásztor Anna és Pásztor Simi az Anna & The Barbies zenekarból, Bodor Áron, az Esti Kornél frontembere, Lukács Laci és Sidi a Tankcsapdából és Papp Szabi, a Supernem énekese, akik a saját képükre alakítottak néhány jól ismert Quimby slágert. A végeredmény minden esetben új és izgalmas. A vendégekkel való közös örömzenélésben óriási energiák szabadultak fel, amelyek közel egy éve forrongtak a felszín alatt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK

Náray Tamás lesz a Momentán Társulat online előadásának vendége

Részben a divattervező spanyolországi otthonából, részben pedig a társulat színpadáról közvetítik a Radar című előadásukat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 20.

hirdetés

A Momentán Társulat, kihasználva az online tér adta lehetőségeket, a külföldön élő Náray Tamás vendégszereplésével tart improvizációs előadást. Részben a divattervező spanyolországi otthonából, részben pedig a társulat színpadáról közvetítik a Radar című előadásukat, így a nézők egy igazi nemzetközi produkciónak lehetnek tanúi november 24-én, kedden este 8 órától.

A Momentán Társulat régóta egyeztetett egy meghívásról Náray Tamással, ám mivel a festő-divattervező jelenleg Spanyolországban él, nem tudták tető alá hozni a közös budapesti előadást. A jelenlegi helyzetben viszont az online térbe improvizálta magát a társulat, és úgy döntöttek, újabb szintre emelik az élőben streamelt adásaikat: barcelonai otthonából kapcsolják be Náray-t, így létrehozva egy nemzetközi online produkciót.

A Radar című előadásban a Momentán Társulat egy-egy számára izgalmas, aktuális témáról beszélget meghívott szakértővel. Vendégük volt már többek között Barabási Albert-László, L. Ritók Nóra, Ürge-Vorsatz Diána.

Náray Tamást a divattervezésről, az eleganciáról, a stílusról kérdezik majd, aminek kapcsán elkerülhetetlen a vélemények ütköztetésének kérdése is.

Mindenkinek kell véleményt formálni a divatról (vagy bármiről...), és azt el is kell mondania? És a divattervezőknek, alkotóknak meg kell hallgatni és figyelembe kell venni? Hogyan választható el az alkotások valódi kritikája a kényszeredett véleményezéstől? A Momentán Társulat a téma mentén improvizál jeleneteket. A közönség pedig kommentben vehet részt az előadás alakításában ötleteivel, hozzászólásaival, kérdéseivel.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: