Bohémia magyar módra
Bónusz nappal, ma hat órakor zárul a IV. Cseh Sörfesztivál. Az ismert és kevésbé ismert sörök mellett tradicionális ételek és kézműves tárgyak is kaphatóak. Az elmúlt napokban a Városháza térre igazi Oktoberfest hangulat költözött. Mi többször is jártunk kinn, hogy részletesen beszámolhassunk nektek. Ha hiányzik a Vencel tér, szeretitek a jó söröket, akkor irány a Cseh Sörfesztivál.
Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk képeivel
Sör, kisvakond, sült kolbász, becherovka, Svejk, hermelin, térzene: szinte mindenkinek van valamilyen kedvence, aminek kapcsán Csehországhoz kötődik, a közös történelmi hagyományokról nem is beszélve.
Milyen jó dolog, ha mindez egy helyen és itt helyben megkapható. Ez az a vonzerő, amiért évről-évre kedvelt a fesztivál, és mi is visszajárunk.
Idén sem volt ez másképp, a megszokott dolgok mellett azonban különösen érdekeltek az újdonságok is. Martin Imre főszervezőtől, a Ferdinánd Étterem tulajdonosától megtudtuk, hogy idén bővült a megszokott sörkínálat: a nagy márkákat háttérbe szorítva negyvenkét féle sört lehet kóstolni. A megfelelő habzás érdekében pedig technikai újításokat vezettek be.
Indítottak egy saját weboldalt, ahol nap mint nap részletesen bemutatják a söröket és a sörgyártókat, valamint élménybeszámolók adnak hírt az eseményekről. Az oldal nem szűnik meg: egész évben, a következő rendezvényig aktív marad.
A főszervező azt is elmondta, hogy már első nap többen voltak a résztvevők, mint tavaly, a végére becslései szerint harmincezren is megfordulhatnak a fesztiválon.
Mi nem tudtuk felmérni mennyien voltak, csak azt éreztük, hogy minden este óriási tömeg gyűlt össze a sörpavilonban és terület környékén is. Azt is megtudtuk, hogy mi magyarok szinte szakértői vagyunk a cseh söröknek, a kézműves termékeket is jól ismerjük, amin a külföldről érkezett vendégek is meglepődtek. Ezért némi büszkeséggel felvértezve indultunk kóstoló körutunkra.
Elsőként a becherovka új testvérével, a citromos becherovkával ismerkedtünk meg, és egy negyedórás kisfilmből képekben is megismertük a népszerű ital történetét. Az új változatot minden este - kóstoló formájában - óránként kínálják a becherovkás hostesslányok, sőt, aki az esti időszakban vásárol, különböző ajándékokat is kap.
Akármennyire is szeretem a söröket, nálam ez vitte a prímet, hűtve az igazi, és ugyanúgy használható beton koktél-alapanyagként, mint nagytestvére. Az új ital egyébként már hazánkban is kapható, az összes nagyáruház forgalmazza. A becherovkás stand után pár pillantást vetettünk a kisvakondos standra, nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem az egyik kedvenc mesefigurám volt.
A többi ajándéktárggyal is csak szemeztünk, legyen szó kézműves szappanról, pólóról, vagy üvegpohárról. Örömmel nyugtáztuk, hogy díszes kartondobozban többféle üveges sör is kapható. Az ételeket is csak a szemünkkel és az orrunkkal ízleltük, mert annak ellenére, hogy ezen a fesztiválon nincs belépő és az italokat is kedvező áron mérik, az ételekért már elég sok pénzt kérnek, még akkor is, ha nem is közvetlenül forinttal fizetünk, hanem cseh oroszlánnal.
A tradicionális fogásokat ezúttal csak a Ferdinánd Étterem kitelepült egysége kínálja, két helyszínen. A csülköt és köményes sertéshúst ezúttal knédlivel és káposztával tálalják, a morva veréb mellé is knédli dukál, a Quargel nevű sörsajthoz pedig lilahagyma. A híres cseh gulyás csak az első napokban volt, feltételezem emellé is knédli került. A fűszeres pácban eltett érett sajthoz, a hermelinhez pedig önmagában is kiváló.
Újdonságként - Vencel téri mintára - frissen sült kolbász is van, amit állítólag az eredeti receptúra alapján itthon újragyártottak. A másik kuriózum pedig a morva kolbászos kenyérlángos. Megfigyeléseink alapján ennél a két ételnél volt a legnagyobb sor.
Sörtúránkat teljesen szubjektívre irányoztuk be. Hiába szeretjük a Kozelt, a Staroprament, Pilsner Urquell-t, egyetlen cél vezérelt, hogy kézműves és kevésbé ismert termékeket igyunk.
Különböző trükkökkel nagyjából a választék felét sikerült megkóstolni. Ebben elég sok barna és félbarna sör szerepelt, ugyanis ezen a téren remekelnek a cseh gyártók. Jó érzéssel töltött el, hogy a legtöbb sör már itthon is elérhető, igaz leginkább egy-egy vendéglátó egységhez kötve, de akkor is. Ugyanígy a különböző cseh párlatok és likőrök is jelen vannak már. A fesztivál egyik legnépszerűbb márkája, a Litovel is pár héten belül a magyar vendéglátópiacra kerül. Feltétlenül keressétek!
A kulturális programokból a zenei blokkban részesültünk, kiváló harmonika szólt még éjszaka is. Svejket sajnos elkerültük, de ti ma este még találkozhattok vele! :)
Idén – bánatomra - a tombola elmaradt, viszont lett kvízjáték. A leleményesek a játékpénzre hasonlító kuponokat hamísították, és sajnos sokan bedőltek nekik. Vigyázzatok, mert ezt nem fogadják el, csak kijelölt pénztárból vegyetek cseh oroszlánt! A megmaradt oroszlánokat a Ferdinánd étteremben tudjátok levásárolni.
Menjetek és mulassatok hajnalig! :)
Vasárnap – neděle, június (červen) 12.
Nyitva – Otevřeno: 10.00-24.00
12.00 – 16.00 Kvíz CzT
16.30 – kvíz nyertesek sorsolása
17.00 – 18.00 Ismeri Svejket?– Znáte Švejka?
Játékos kvíz a „Svejk a hátországban“ című hangoskönyv részleteivel –
Hravý kvíz s úryvky z audioknihy „Švejk v zázemí“
19.00 – 20.00 Cseh élőzenei koncert – Koncert české kapely
Pouličníci: régi prágai, valamint vásári, katonai és kocsmadalok –
Pouličníci: staropražské, jarmareční, vojenské a hospodské písničky
21.00 – 22.00 Vendégünk Svejk - Švejk, náš host
Tóth Zoltán színművész előadása – vystoupení herce Zoltána Tótha
Nektek hogy tetszett? :)