Balatoni borok Pesten
Az Erzsébet térre idén is kitelepültek a balatoni borászok, így a már ismert fehér borokon kívül habzóborokat és rozékat is kóstolhattok ott. Éhségeteket finom falatokkal, sajtokkal csillapíthatjátok, közben pedig kellemes muzsika szól. Tartsatok velünk egy kóstoló körre!
Május első hétvégéje azonosult a Balatoni Borok Fesztiváljával. Ilyenkor mindig megtelik az Erzsébet tér borral és jókedvvel. Ismert és kevésbé ismert borászok utaznak ide azért, hogy megismertessék veletek a portékájukat. A tavalyi évvel ellentétben most az időjárás is kedvező.
A fesztivál pénteken délután nyitotta meg kapuit, ekkor még kevesen látogattatok ki, bár a pénztárnál lévő sor mást sugallt. A bejutáshoz kell egy pici türelem, de utána már szabad a pálya. A belépő 1900 Ft, amihez egy kóstolópohár jár, azokat viszont érdemes megnézni, a kezünkbe két csorba is került.
Az apró kellemetlenségeket feledteti, hogy a bejáratnál és különböző pontokon nyereményjáték vár benneteket. A kóstolójegyek 100 és 500 Ft-ba kerülnek, ezeket a rendezvény területén is megvehetitek. A borokat kuponokkal lehet megváltani, míg az ételekért készpénzzel kell fizetnetek. 1 dl bort átlagosan 300 és 700 Ft között mérnek, és ha sikerül megfűznötök a borászt vagy a segítőjét fél dl-et is kaphattok.
Kóstolás tekintetében hagyatkozzatok ízlésetekre, de az ismert fajtákon kívül érdemes az újdonságokat is felfedezni.
A badacsonyi és a Badacsony környéki borászatok vannak túlsúlyban, de többek között Csopak, Dörgicse, Szigliget, Keszthely, Balatonrendes, Hegymagas, Balatonfüred, Kéthely, Diszel, Lesencetomaj, és a Somlói-hegyvidék is képviselteti magát. A faházak általában nem önállóak, hanem két pincészet osztozkodik a helyeken.
Az ismert fehérborokból nagy a választék: traminit, muskotályt, chardonnay-t, rizlinget, szürkebarátot több helyen kínálnak.
Vörösborokból sincs hány és a belőlük készült rozé pedig több fronton hódít. Arra a kérdésünkre, hogy van e jogosultsága a vörösboroknak a Balatonon, egybehangzóan azt a választ kaptuk, hogy természetesen.
Több borász beszámolt arról, hogy a fesztivál főként a fehérbor kedvelőket vonzza, de ez szerintük tévhit, hogy a Balaton kizárólag fehérszőlőt termő vidék lenne. Éppen ezért itt is szeretnék bebizonyítani nektek, hogy minőségi vörösbor ott is készülhet.
Sokan meséltek arról, hogy egyre inkább rozé rajongókká válnak, a fiatalok körében egyöntetű sikere van a könnyed, üdítő bornak, gyümölcsös, és az idősebb korosztály fejében is szépen lassan eloszlanak a rozé körüli negatív mítoszok, ezt kihasználva a balatoni borászok is ráálltak a rozégyártásra.
Illetve van, akinek az a célja a rozékészítéssel, hogy benneteket kulturált borfogyasztásra szoktasson. A teória szerint, ha egy fiatal megszereti és tudatosan veszi le a porcról a minőségi rozét, utána egyenes út vezet a többi jó borhoz is.
Idén a fesztiválnak nincs külön bora, ellenben a habzóbor hangsúlyos szerepet kapott. Külön standnál kóstolhatjátok meg ezeket az üdítő finomságokat.
A habzóbor ugyan hasonlít a pezsgőre, de míg a pezsgő kétszer erjed, a habzóbor csak egyszer, és ahhoz mesterségesen adhatnak még hozzá széndioxidot. Nyáron kimondottan kedvelt, frissítő, üdítő hatása és izgalmas a pezsgés miatt. A rozéval együtt egyre népszerűbb.
A szakértők szerint a balatoni borok jók habzóbornak, mivel magas a savtartalmuk, a pezsgőnél és a habzóbornál is ez a lényeg. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy a Bujdosó Pincészet habzóborai a legnépszerűbbek, de ezeket ne a Bujdosó boroknál, hanem a habzóbor-sarokban keressétek.
A habzóborokat kínáló, leendő turisztikai szakértő hölgytől megkérdeztük, hogy mikor ideális habzóbort inni, ő azt tanácsolta, hogy nagyobb mennyiségben nyáron és desszertekhez fogyasszuk, kis mennyiségben pedig aperitifként igyuk, mert segíti az emésztést.
A házikóban pezsgőket és fröccsöt is árulnak, ezeket is érdemes megkóstolni. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy mitől jó a fröccs? Megtudtuk, hogy itt is nagyon fontos a jó bor, melegben nagyon kellemes és szomjoltó tud lenni vízzel keverve. Az egyszerűbb válasz pedig, hogy a fröccsöt az alkalom teszi jóvá.
A tradicionális ízeket keresve Badacsony hírességét, a kéknyelűt, és beporzóját, a budai zöldet sem hagytuk ki. A kéknyelű hungarikum, ásványos jellege és enyhén fűszeres íze van. Az előállítása macerás, a szőlőfajta kevésbé áll ellen a betegségnek, de a kézműves borászatok ennek ellenére előszeretettel termesztik.
A rendezvény előnye, hogy kis pincészetekkel is találkozhattok, olyanokkal, akik egyébként nincsenek jelen a piacon. Az árakon mindez nem látszik, más kézműves termékekhez hasonlóan a sok munkát igénylő termékeket meg kell fizetni.
Nehéz arra válaszolni, hogy kinek nehezebb: a kicsinek vagy a nagynak. A Szeremley Pincészet szerint 100 hektáros pincészet csak kevés van az országban, így biztosan nem nyomják el a kicsiket. Abban mindenki egyetért, hogy az a fontos: tudatosan, jó minőségű borokat keressetek és minél többen menjetek el a pincékbe, ahol helyben fogyasztva ismerhetitek meg a különböző nedűket.
Ha megéheztek, tartalmas magyaros ételeket ehettek, és a balatoni hangulathoz híven van sült hal is. Aki pedig csak borkorcsolyára vágyik, különböző sajtok közül választhat. Sem a meleg ételek, sem a sajtok nem olcsóak, de ez általánosságban is jellemző. A belépő mellett komolyan a zsebetekbe kell nyúlnotok, ha szeretnétek jól érezni magatokat.
Fáradalmaitokat sörpadokon pihenhetitek ki, csak vigyázzatok, hogy ültök le, mert könnyen felborulhattok.:) A színpadon egész nap muzsika szól, a gyereket pedig játszóház várja.
A borászoktól pedig bátran kérdezzetek, tapasztalataink szerint mindenki készségesen áll a rendelkezésetekre.
További infókért katt IDE.
Ha te is szereted a finom borokat, lájkold a cikket! :)