hirdetés
anitanyito.jpg

"Mikor kopasz lettem, az orvosom is levágatta a haját" - őszintén mesélt az agydaganattal folytatott harcáról a magyar vlogger

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.


hirdetés

„Bár csak egy apró dolog változott a külsőmön, mindenki máshogy nézett rám onnantól. Mindenki számára egyértelművé vált, hogy valami baj van, valami súlyos dologgal küzdök” – árulta el. Azonban ez csak kezdetben jelentett nehézséget: Anita egy Facebook-csoportnak köszönhetően 5 parókát kapott ingyen, de végül annyira megszerette új frizuráját, hogy egyszer sem viselt műhajat.

„Plusz erőt adott, hogy nincs hajam, hogy innentől bármire képes vagyok, bármit végig tudok csinálni.”

Ám a valódi nehézségek a műtét után kezdődtek. A 4 órás operáció a beszédért felelős központot érintette, így egy héten át se beszélni, se írni, se olvasni, se számolni nem tudott. A regenerálódást egy pszichológus segítette, aki minden nap meglátogatta Anitát.

„Eleinte nem tudtam összeadni két egyjegyű számot, és a nevemet sem tudtam leírni. Mindent felfogtam, ami körülöttem történt, de képtelen voltam elindítani a saját válaszaimat. Attól rettegtem, hogy hosszútávon is így marad.

Az orvosok a legrosszabbra készítettek, de végül a lehető legjobban alakult. Nagyon nehezen fogadtam el a fizikális állapotom is. A műtét után 5 nappal szétszedtem a katéterem, mert egyedül akartam fogat mosni. A fürdőben elájultam, a puffanásra jöttek be az ápolók. Fekve úgy érzi az ember, bármit meg tud csinálni, de egy ilyen komoly beavatkozás rengeteget kivesz belőled fizikálisan.”

Anita összesen egy hónapot töltött a pécsi kórház rehabilitációs osztályán, de ott olyan jó kapcsolatba került az orvosokkal és a nővérekkel, hogy azóta is visszajár hozzájuk látogatóba. Ahhoz képest, amit a magyar egészségügyről hallott korábban, mindennek a szöges ellentétét tapasztalta.

Elmondása szerint részben ebből merített erőt az elmúlt hónapokban:

„Nem adtam annak opciót, hogy rosszul sül el a műtét. A sport olyan önfegyelmet, fájdalomtűrést és akaraterőt adott nekem, amely egy ilyen szituációban is a hasznomra válik. A krízishelyzetekben kétféleképpen reagálnak az emberek: vagy még jobban küzdenek, vagy feladják. Én az előbbi kategóriába tartozom. Az orvos-páciens viszony is nagyon fontos. Maximálisan megbíztam a professzorban, aki műtött, mind emberileg, mind szakmailag. Mikor kopasz lettem, ő is levágatta a haját szolidaritásból.”

A műtét után nem sokkal pedig már meg is jelent az első fotó az Insta-feedben: a frissen operált lány a kórházi ágyon fekszik, a fején hatalmas seb, ám a sminkje olyan makulátlan, hogy reklámmagazinokban is helyt állna.

„Alig vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljek, hogy újra sminkelhessek. Talán ez felszínesen hangzik, de azt éreztem, hogy így továbbra is önmagam vagyok, kellett ez az önbecsülésemnek. Kisminkelve kevésbé láttam magam betegnek” – árulta el. Utólag egyedül azt bánja, hogy nem vlogolt a gyógyulási folyamat alatt, hiszen szívesen megmutatta volna azokat a mindennapi örömöket és árnyoldalakat, amik az elmúlt hónapjaiban hatást gyakoroltak rá.

Bár a nehezén már túl van, továbbra is vizsgálatokra kell járnia, mert lehetséges, hogy utókezelést igényel majd a beavatkozás. Anita a pszichológusa segítségével dolgozza most fel az elmúlt 9 év traumáit.

„Furcsa ezt mondani, de ennyi év alatt az életem részévé vált a tumor. Nem mondom, hogy hiányzik, de egyelőre nem megkönnyebbülést érzek, hanem zavart, nem tudom, hogyan tovább. Fizikailag képes lennék már arra is, hogy edzést tartsak vagy dolgozzam, de egyelőre a pihenésre szeretnék koncentrálni.”


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hableany-3.jpg

Visszautasította az elismerő oklevelet a hajóskapitány, aki a Hableány két utasát mentette meg

A mindössze 24 éves Raub Emőke azt mondta, ő „csak tette a kötelességét.”
Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 17."Csak tette a kötelességét - mondja. Két ember köszönheti neki az életét, két család és egy távoli idegen nép hálás neki egy életen keresztül. Ő viszont nem lát ebben semmi különöset, nem tart ebben semmit elismerésre méltónak. Emőke ilyen. Újpesti, na!" - osztotta meg blogjának legutóbbi bejegyzését Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere.

A városvezetők egyik elmondta: szerettek volna a város nevében egy oklevelet átadni a Hullám nevű hajó kapitányának, Raub Emőkének – aki maga is újpesti -, hogy életeket mentettek a május 29-ei, dunai hajókatasztrófa idején.

Ám amikor felhívták a mindössze 24 éves kapitányt az elképzeléssel és egyeztetni szerettek volna vele időpontot, helyszínt, „nagyon szerényen, de határozottan elhárította az oklevél átvételét”.

„Nem erőltettem, nem is fogom, de akkor is szeretném, ha tudná: mi, újpestiek büszkék vagyunk rá. Én személy szerint pedig hálás is vagyok, amiért büszke lehetek arra, hogy Újpest ilyen embereket ad a világnak” - fogalmazott a polgármester.


KÖVESS MINKET:hirdetés
writing-1149962_1920.jpg

„Azután találtam rá édesapám levelére, hogy eltemettük – azóta minden évben elolvasom”

Megható történetet osztott meg egy netező a közelgő apák napja apropóján.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. június 15.Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük az Apák napját, az apaság és a szülői szeretet ünnepnapját. Ez idén június 16-ra esik.

Ugyan világszerte különböző időpontokra datálják és nem is olyannyira elterjedt, mint az édesanyák ünnepe, ám érdemes megemlékeznünk róla, hiszen apukáinktól jó eséllyel kortalan és örök üzeneteket hordozunk a szívünkben.

Cathy Free számára, aki a The Washington Post hasábjain osztotta meg történetét, ez a nap különös jelentőséggel bír.

Szeretett apukájára - akit 11 évvel ezelőtt a demencia vett el tőle - minden évben annak levelével emlékezik, amit rejtélyes körülmények között talált meg a temetés után.

Cathy máig nem tudja, hogy az egykor "kincsek" feliratú dobozkájába rejtett levél miként kerülhetett az ominózus napon a mosógép mellé, ám a temetés utáni gyásszal terhes pillanatokban a lehető legjobbkor bukkant fel.

Mikor az asszony éppen azon töprengett, hogy hogyan is birkózzon majd meg édesapja hiányával, egyszercsak megpillantott a fehér borítékot a padlón.

A levelet a férfi még 1975-ben írta neki, amikor a most 59 éves hölgy épp tinédzserkori nehézségeivel küzdött.

A sorok újraolvasásánál pedig ismét átjárja az az apai szeretet és gondoskodás, amit az apuka elsőszülött gyermeke iránt érzett - noha Cathy nem is lehetett volna különbözőbb ember, mint ő.

"Kedves lányom, az ilyen helyzetekben azt kívánom, hogy bárcsak egy híres költő vagy író lehetnék, hogy még tisztábban kifejezhessem az irántad érzett szeretetem és aggodalmam"

- kezdte sorait az apa.

Hogy megértsük, miből is fakad ez az aggodalom, kicsit vissza kell mennünk az időben.

Cathy 12 éves volt, amikor egy hálaadás utáni hétvégén szülei a nappaliba hívták őt és három fiatalabb testvérét, hogy elmondják: elválnak.

Noha ritkán veszekedtek, az anyuka, aki 18 évesen ment férjhez, boldogtalan volt, mivel úgy érezte, hogy nem tapasztalta meg az életet annak teljes valójában.

Miután eladták a házat, Cathy öccse és húga néhány háztömbbel arréb költözött édesanyjukkal, míg a lány és másik öccse az apukával maradtak.

Eleinte ezt a döntést azzal magyarázták, hogy "a férfi máskülönben egyedül érezte volna magát", ám később kiderült, hogy az anya attól fért, nem tudna elbírni ennyi gyermekkel. Cathy most már megérti ezt, ám annak idején mélyen megbántódott az igazságtól.

Az apa minden tőle telhetőt megtett, hogy boldog csemetéket neveljen, ám egy kicsit későbbi költözés és újraházasodás még inkább megkeverte lánya érzelmi világát, aki tinédzser évei beköszöntével heves lázadásba kezdett.

Egy éjszaka aztán, amikor a megengedettnél később ért haza, meglátta édesapja négy oldalas levelét az ágyon, a borítékra pedig az volt írva, hogy "személyes".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
berelj-kenut-szemetert.jpg

Nem vicc: egy zsák szemétért kölcsönözhetsz kenut Tiszafüreden

Ingyen kenuzhatsz a Tisza-tavon. Az ötlet óriási sikert aratott Facebookon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.Annyira népszerű lett egy bejegyzés Facebookon, hogy rövid idő alatt több mint 3 ezren osztották meg.

Egy remek kezdeményezésről szól, és a Tisza-tavi túra indította útjára.

Ezt írják:

"Bérelj kenut és fizess egy zsák szeméttel. Igen, jól hallottad, a tavi túra csapata nem kér mást, csak szedj össze egy zsák szemetet a Tisza-tavon és kapsz egy kenut fél napra.

Az akció 2019.06.14 től péntektől kezdődik folyamatosan. Várunk szeretettel a Bázisunkon. Tiszafüred, Albatrosz kikötő, Tavi túra bázis, keresd a Tutajost."

Sokaknak tetszik a kezdeményezés, azt írták kommentben, hogy az év egyik legjobb ötlete, és követendő példa. Úgy tudjuk, Dunaföldváron is működik ilyen szolgáltatás.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
uzenet.jpg

Szívmelengető üzenetet és hatalmas borravalót kapott a tanár, aki hétvégenként pincérnőként dolgozik

A nő nagyon hálás volt a kedves gesztusért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.Kedves üzenetet és még helyi mércével is extramagas borravalót kapott egy New Jersey-i tanár, aki pincérnőként dolgozik másodállásban. A Yahoo Lifestyle azt írja: egy pár a napokban 100 dollár jattot és egy kedves levelet hagyott az asztalon, hogy megköszönjék mindazt, amit a gyermekekért tesz.

Akiről a történet szól, Catherine Acampora-Nielsen, a Lakewood-i középiskola speciális oktató tanára Lakewoodban, mellette pincérnő a helyi Woolley's Seafood House étteremben. Azt mondja: amikor az asztalt takarította, akkor találta meg a kedves sorokat a nyugtán, valamint egy 100 dolláros borravalót a 70,96 dolláros végösszeg mellett.

"Köszönjük, hogy tanítod gyerekeinket - a tanároknak nem kellene hétvégén dolgozniuk!"

- írták a szülők.

A tanárnő megosztotta közösségi oldalán a történetet, hogy megköszönje a szülőknek a nagylelkűségüket és azt, hogy észrevették, milyen keményen dolgozik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x